Nie działa wskazówka poziomu paliwa

Awatar użytkownika
Flyke
Posty: 712
Rejestracja: 2006-10-18 22:00
Gallery: viewtopic.php?t=10424
Lokalizacja: Jelenia Góra

Nie działa wskazówka poziomu paliwa

Post autor: Flyke » 2007-03-11 13:08

Witam , nie dziala mi wskazowka poziomu paliwa wiec wyjąłem pompe paliwa i okazuje sie ze tam jest wszystko w porzadku tj plywak jest caly jedyne co jest nie tak to taka siateczka ktora tam jest ma malutkie przetarcie .Powiedzcie mi gdzie szukac usterki ???
24v wykorzystane az do granic - BYłOOOOOOOOOOOOO
e46 z ....:) - JEsttttttttttt

Awatar użytkownika
Adamkat
Posty: 320
Rejestracja: 2004-03-08 19:52
Car: ford probe gt 91
Gallery: viewtopic.php?t=10500
Lokalizacja: Lębork

Post autor: Adamkat » 2007-03-11 13:41

Ja mialem ten sam problem z wskaznikiem paliwa, niby wszystko bylo dobrzeale zawieszal sie w pewnym momencie. co zrobilem?wymienilem caly zbiornik!! :?
2.2 GT-91r. był
2.0 16v-97r.był
2.2 GT -91r JEST
"Kazda droga prowadzi ku doskonalosci"

Awatar użytkownika
OLEY
Klubowicz
Posty: 12763
Rejestracja: 2004-10-07 22:17
Car: I Gen 3.0 V6 Vulcan '90
Lokalizacja: Szczecin

Post autor: OLEY » 2007-03-11 13:59

Może czas zatankować? :D :wink:
To żarcik.
Prawdopodobnie mógł przerwać się drut, po którym ślizga się taki "pipsztyk". Razem spełniają funkcję potencjometru. W miarę ubywania paliwa bądź przybywania, pływak zmienia położenie i
przesuwa po tych drucikach ten "pipsztyk". Wtedy zmienia się
rezystencja i wskazówka pokazuje inne położenie.

Druga sprawa. Nie mieszałeś nic przy zegarach? Może zmieniałeś tarcze, może ściągając wskazówkę coś uszkodziłeś.

Jezeli chcesz, to za tydzień będę miał taki czujnik z pompą.
[o]Piękno nie zna ceny.[/o]

Awatar użytkownika
Flyke
Posty: 712
Rejestracja: 2006-10-18 22:00
Gallery: viewtopic.php?t=10424
Lokalizacja: Jelenia Góra

Post autor: Flyke » 2007-03-11 14:07

rozebralem to bardziewie przy plywaku i taka blaszka sie odgiela zrobilem , podlaczylem i dopoki nie byl w baku dzialal ( tj jak nim poruszalem to wskazowka sie ruszala ) wsadzilem do baku i kaplica nie dziala dalej :( mam zatankowane 20 litrow wiec to nie paliwko ;)
24v wykorzystane az do granic - BYłOOOOOOOOOOOOO
e46 z ....:) - JEsttttttttttt

Awatar użytkownika
OLEY
Klubowicz
Posty: 12763
Rejestracja: 2004-10-07 22:17
Car: I Gen 3.0 V6 Vulcan '90
Lokalizacja: Szczecin

Post autor: OLEY » 2007-03-11 14:21

Właśnie ta blaszka, którą nazwałem "pipsztykiem" odpowiada za wychylanie wskazówki. Widocznie nie łączy się z resztą i nie ma przepływu prądu (otwarty obwód)
Spróbuj jeszcze raz dogiąć tę blaszkę, tylko z umiarem.
Jeżeli nie pomoże, to czeka Cię niestety wymiana. :cry:
[o]Piękno nie zna ceny.[/o]

Awatar użytkownika
Flyke
Posty: 712
Rejestracja: 2006-10-18 22:00
Gallery: viewtopic.php?t=10424
Lokalizacja: Jelenia Góra

Post autor: Flyke » 2007-03-11 22:34

meczylem sie z tym troche i dalej kaszanka , jutro wymienie to pudeleczko i zobaczymy co sie bedzie dzialo :P

EDIT: Wymienilem cala pompe z plywakiem , i dalej to samo , dla pewnosci zatankowalem ale wskazowka caly czas lezy :(
24v wykorzystane az do granic - BYłOOOOOOOOOOOOO
e46 z ....:) - JEsttttttttttt

Awatar użytkownika
pytlar
Posty: 953
Rejestracja: 2006-06-05 11:04
Gallery: viewtopic.php?t=8824
Lokalizacja: Prabuty

Post autor: pytlar » 2007-06-21 23:13

a ja ostatnio mam podobnie... tzn w pewnym momencie przerazilem sie jak po 20km wskazowka opadla prawie o polowe zbiornika :shock: powyzywalem wtedy probka ze to nasza ostatnia podroz bo mam go dosc tankowac, ale jednak zatankowalem te 12l paliwka a wskazowka nie poszla w gore!!:/ i tak powyzej czerwonego pola mam ją teraz caly czas..:/ jak zgasze silnik to opada na dol a jak odpale to idzie wlasnie pare mm powyzej czerwonego pola i nie chce isc wyzej...:/ paliwa jest wiecej... ja nie mam juz sil...:(
Obrazek

Awatar użytkownika
Flyke
Posty: 712
Rejestracja: 2006-10-18 22:00
Gallery: viewtopic.php?t=10424
Lokalizacja: Jelenia Góra

Post autor: Flyke » 2007-06-21 23:16

Pytlar zatankuj za 40-50zl zobaczysz ze dziala , ona pokazuje jak chce ,, ja sie nia nie sugeruje bo juz pare razy stalem przez to albo tankowalem a okazywalo sie ze mam jeszcze pelno paliwka ;)kiedys myslalem ze mam zepsuta wymienialem swirowalem ,,, zatankowalem za 100 i zonk ,,, DZIALA a teraz i tak caly czas lezy :/
24v wykorzystane az do granic - BYłOOOOOOOOOOOOO
e46 z ....:) - JEsttttttttttt

Awatar użytkownika
pytlar
Posty: 953
Rejestracja: 2006-06-05 11:04
Gallery: viewtopic.php?t=8824
Lokalizacja: Prabuty

Post autor: pytlar » 2007-06-21 23:20

no wlasnie o to chodzi ze jeszcze nawet dzisaij tankowalem i dalej nic...:/ lezy bydle dalej i mu sie nie chce wstac... ta pogoda chyba tak na niego dziala... :evil:
Obrazek

Awatar użytkownika
Flyke
Posty: 712
Rejestracja: 2006-10-18 22:00
Gallery: viewtopic.php?t=10424
Lokalizacja: Jelenia Góra

Post autor: Flyke » 2007-06-21 23:26

wyjmij pompe tam jest taki prostokatny plastikowy plastik , rozbierz to
w srodku jest taki pizdzik ktory odpowiada wlasnie za wskaznik , docisnij ten pizdzik i nie wsadzajac pompy poruszaj plywakiem sprawdz czy wskaznik reaguje , jesli tak poskladaj i wyruszaj na droge swoim krazownikiem :) a jesli nie to musisz sie pobawic z tym pizdzikiem
24v wykorzystane az do granic - BYłOOOOOOOOOOOOO
e46 z ....:) - JEsttttttttttt

Awatar użytkownika
pytlar
Posty: 953
Rejestracja: 2006-06-05 11:04
Gallery: viewtopic.php?t=8824
Lokalizacja: Prabuty

Post autor: pytlar » 2007-06-21 23:28

i znowu sie przy tym grzebac... jak to fajnie miec kase zeby kupic sobie nowe autko i tylko jezdzic... a reszte miec gdzies...:]
Obrazek

Awatar użytkownika
Flyke
Posty: 712
Rejestracja: 2006-10-18 22:00
Gallery: viewtopic.php?t=10424
Lokalizacja: Jelenia Góra

Post autor: Flyke » 2007-06-21 23:32

to jest banalne ;) wyjmujesz kanape odkrecasz 4 śrubki pozniej jeszcze 12 chyba i masz;) ja tam lubie grzebac przy probasku :)
24v wykorzystane az do granic - BYłOOOOOOOOOOOOO
e46 z ....:) - JEsttttttttttt

Awatar użytkownika
pytlar
Posty: 953
Rejestracja: 2006-06-05 11:04
Gallery: viewtopic.php?t=8824
Lokalizacja: Prabuty

Post autor: pytlar » 2007-06-24 20:22

no dzisiaj bestie zatankowalem troche lepiej i odziwo wskazowka poszla w gore:D nawet prawie do polowy skali;) po czym zrobilem prawie 200km i wskazowka niewiele poszla w dol;] dalej prawie w polowie;] jednak wymiana sondy lambda pomogla :P :P :P :P mam najbardziej oszczednego probka na swiecie :D:D:D:D:D
Obrazek

Awatar użytkownika
Flyke
Posty: 712
Rejestracja: 2006-10-18 22:00
Gallery: viewtopic.php?t=10424
Lokalizacja: Jelenia Góra

Post autor: Flyke » 2007-06-24 21:26

a nie mowilem :) ZATANKUJ a sie naprawi ;PP ja meczylem sie z tym kupe czasu , rozbieralem to wsio chyba z 5 razy i dalej nie dzialala zatankowalem i po problemie:)
24v wykorzystane az do granic - BYłOOOOOOOOOOOOO
e46 z ....:) - JEsttttttttttt

SaHaL
Posty: 50
Rejestracja: 2007-06-18 21:57
Car: brak
Lokalizacja: Zdw

Post autor: SaHaL » 2007-08-09 02:11

ja mam problem bo wskazowka stanela gdzies na polowie 1/2 a 0 zrobilem 300km i nic wlalem za 150zl i tez nic jak odpale dochodzi do tej polowy polowy i koniec i nie wiem co zrobic :/ :(
Ford Probe 2.2GT

Awatar użytkownika
OLEY
Klubowicz
Posty: 12763
Rejestracja: 2004-10-07 22:17
Car: I Gen 3.0 V6 Vulcan '90
Lokalizacja: Szczecin

Post autor: OLEY » 2007-08-09 07:16

Spróbuj zajrzeć do pompy paliwa. Może gdzieś dostał się jakiś paproch i blokuje wyższe wskazanie. Lub też zawiesza się pływak.
[o]Piękno nie zna ceny.[/o]

Awatar użytkownika
pytlar
Posty: 953
Rejestracja: 2006-06-05 11:04
Gallery: viewtopic.php?t=8824
Lokalizacja: Prabuty

Post autor: pytlar » 2007-08-09 16:09

a u mnie znowu zle wskazuje!!:[ mimo iz prawie nie ma paliwa to dalej jest w polowie!! :evil: 2 dni temu wyciagnelem i zobaczylem ze przestawila sie ta blaszka co jest w tym plastikowym pojemniku przy pompce :roll: przestawilem tak jak powinno byc i bylo elegancko!! przez kilka godzin :evil: po znowu powrocil wskaznik do polowy skali!! a juz sie cieszylem :evil:
Obrazek

SaHaL
Posty: 50
Rejestracja: 2007-06-18 21:57
Car: brak
Lokalizacja: Zdw

Post autor: SaHaL » 2007-08-09 16:17

jak sie dostac do plywaka ??
Ford Probe 2.2GT

Awatar użytkownika
Robert
Posty: 12613
Rejestracja: 2004-10-21 19:12
Car: Probe GT2.0'89; ForTwo 0.6turbo; HRV 1.6
Gallery: viewtopic.php?t=6900
Lokalizacja: Leszno (maz)
Kontakt:

Post autor: Robert » 2007-08-09 16:31

Użyj funkcji szukaj, wpisz pływak* plywak* (gwiazdka załatwi problem odmiany końcówek /pływak, pływaka, pływakiem, .../ "plywak" bez "ł" wyszuka w postach bez polskich liter), ogranicz wyszukiwanie do konkretnej generacji i wśród 7 wyników (z tym włącznie) znajdziesz taki, gdzie dałem odsyłacz na zewnątrz Pompa paliwa - lokalizacja usterki.
Pewnie prościej byłoby w 2 zdaniach wyjaśnić gdzie jest i jak się do niego dostać, ale w ten sposób i Ty, i wszyscy będziemy mieli łatwiejsze życie na forum.
Poświęć niecałe 2 minuty na naukę korzystania z forum: :arrow: Lekcja 1 (bardzo krótka) i :arrow: Lekcja 2 (krótka)
Obrazek ObrazekObrazek'89 2.0 Turbo downgrade

SaHaL
Posty: 50
Rejestracja: 2007-06-18 21:57
Car: brak
Lokalizacja: Zdw

Post autor: SaHaL » 2007-08-09 18:00

no oki dzieki tylko nie ma napisane czy da sie dostac do pompy i plywaka bez wyciagania baku jak tak to jak ??
Ford Probe 2.2GT

Awatar użytkownika
Robert
Posty: 12613
Rejestracja: 2004-10-21 19:12
Car: Probe GT2.0'89; ForTwo 0.6turbo; HRV 1.6
Gallery: viewtopic.php?t=6900
Lokalizacja: Leszno (maz)
Kontakt:

Post autor: Robert » 2007-08-09 18:36

Jest napisane - jeśli znalazłeś wspomniany odsyłacz, to jest tam instrukcja demontowania pompy.
Poświęć niecałe 2 minuty na naukę korzystania z forum: :arrow: Lekcja 1 (bardzo krótka) i :arrow: Lekcja 2 (krótka)
Obrazek ObrazekObrazek'89 2.0 Turbo downgrade

SaHaL
Posty: 50
Rejestracja: 2007-06-18 21:57
Car: brak
Lokalizacja: Zdw

Post autor: SaHaL » 2007-08-10 00:28

nie moge znalesc
Ford Probe 2.2GT

Awatar użytkownika
OLEY
Klubowicz
Posty: 12763
Rejestracja: 2004-10-07 22:17
Car: I Gen 3.0 V6 Vulcan '90
Lokalizacja: Szczecin

Post autor: OLEY » 2007-08-10 07:32

Ech Panie.
Kilka postów wyżej:
flyke(vasil) pisze:to jest banalne ;) wyjmujesz kanape odkrecasz 4 śrubki pozniej jeszcze 12 chyba i masz;) ja tam lubie grzebac przy probasku :)
Dodam, że chodzi o tylną kanapę. Jak ją zdejmiesz, to zobaczysz
"właz" :wink: do pompy.
[o]Piękno nie zna ceny.[/o]

SaHaL
Posty: 50
Rejestracja: 2007-06-18 21:57
Car: brak
Lokalizacja: Zdw

Post autor: SaHaL » 2007-08-10 10:48

dzieki nie wiem jak ja moglem tego nie zauwazyc :|
Ford Probe 2.2GT

Awatar użytkownika
TYKWA
Posty: 1296
Rejestracja: 2005-04-03 18:31
Car: brak
Gallery: viewtopic.php?t=6180
Lokalizacja: polska

Post autor: TYKWA » 2007-08-10 11:11

OLEY pisze: Dodam, że chodzi o tylną kanapę. .
to mi sie podoba , Oley piwo siedzi :wink:


ale to jest najlepsze :
flyke(vasil) pisze:...taki prostokatny plastikowy plastik .
przepraszam , ale nie moglem sie powstrzymac :wink:
byl sobie Probek 2.5 - R.I.P - 01.05.08 :-(Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „2.2 R4 Turbo”