Jak opróżnić zbiornik paliwa?

Awatar użytkownika
fazario
Posty: 142
Rejestracja: 2006-09-16 20:22
Car: Probe 2,2 GT I gen
Lokalizacja: Rio

Jak opróżnić zbiornik paliwa?

Post autor: fazario » 2015-03-05 17:36

Witam. Mam pewne nietypowe pytanie. Moje autko będzie musiało postać jakiś czas a w zbiorniku paliwa jest prawie pod korek. Chciałbym jakoś opróżnić ten zbiornik i wlać do innego ale nie wiem jak to zrobić. Założyłem nowy post ponieważ nie znalazłem podobnego wątku. Jeśli gdzieś jednak jest to proszę o przeniesienie.
Czy ktoś z was ma jakiś pomysł jak opróżnić zbiornik w jedyneczce GT?
Ford Probe 2.2 GT, 1992, I GEN

Awatar użytkownika
Patryk-
Klubowicz
Posty: 2141
Rejestracja: 2008-07-13 18:30
Car: 2.2 GT 92r... niebawem w remoncie ;]
Gallery: viewtopic.php?t=14552
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki (stojadła)

Re: Jak opróżnić zbiornik paliwa?

Post autor: Patryk- » 2015-03-05 17:51

pod spodem jest CHYBA korek (śrubka), wturlaj się pod probka i popatrz
nie ma zdjęć bo się nie da wstawić :(

Awatar użytkownika
fazario
Posty: 142
Rejestracja: 2006-09-16 20:22
Car: Probe 2,2 GT I gen
Lokalizacja: Rio

Re: Jak opróżnić zbiornik paliwa?

Post autor: fazario » 2015-03-05 19:38

A czy próbował ktoś za pomocą wężyka elastycznego wpuszczanego przez wlew paliwa? Ciekawe czy jest tam jakaś blokada, lub przez pompę paliwa podłączoną na krótko. Ciekawe czy po zdjęciu siedziska tylnej kanapy można nie odkręcając pompy całkowicie, podpiąć pompę na krótko pod napięcie i odłączyć wężyk.
Ford Probe 2.2 GT, 1992, I GEN

Awatar użytkownika
Romas
Klubowicz
Posty: 5094
Rejestracja: 2009-12-23 22:35
Car: PROBE '94 2.5V6 GT MTX
Gallery: viewtopic.php?t=19226
Lokalizacja: Warszawa

Re: Jak opróżnić zbiornik paliwa?

Post autor: Romas » 2015-03-05 20:32

najlepiej pompą paliwa, wypompujesz bardzo szybko

Awatar użytkownika
Patryk-
Klubowicz
Posty: 2141
Rejestracja: 2008-07-13 18:30
Car: 2.2 GT 92r... niebawem w remoncie ;]
Gallery: viewtopic.php?t=14552
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki (stojadła)

Re: Jak opróżnić zbiornik paliwa?

Post autor: Patryk- » 2015-03-05 23:34

ale skoro jeśli dobrze pamiętam i jest korek to po co kombinować, zdejmować siedzenia, skoro wystarczy to grawitacyjnie spuścić jak wode z wanny :roll:
jeśli chodzi o wężyk do baku to chyba jedynym zabezpieczeniem jest klapka we wlewie
nie ma zdjęć bo się nie da wstawić :(

Maxxum
Klubowicz
Posty: 3342
Rejestracja: 2004-06-03 22:15
Car: 3.0 V6 LX '90, 2.2 GT '92
Gallery: viewtopic.php?t=7746
Lokalizacja: Tarnów

Re: Jak opróżnić zbiornik paliwa?

Post autor: Maxxum » 2015-03-05 23:37

Potwerdzam - jest korek i można tak spuścić spokojnie.
"Potrzeba dwóch lat, aby nauczyć się mówić; pięćdziesięciu, aby nauczyć się milczeć." (Ernest Hemingway)

Awatar użytkownika
Romas
Klubowicz
Posty: 5094
Rejestracja: 2009-12-23 22:35
Car: PROBE '94 2.5V6 GT MTX
Gallery: viewtopic.php?t=19226
Lokalizacja: Warszawa

Re: Jak opróżnić zbiornik paliwa?

Post autor: Romas » 2015-03-06 06:11

ale po pierwsze, będzie waliło w samochodzie paliwem, będzie szło wolno, a tak to odpina pod machą wężyk, daje na pompe 12 volt i się wszystko samo robi :wink:
A co do wlewu paliwa to nie wiem jak w 1gen, ale w 2gen na samym dole rurki wlewowej jest sitko i wężykiem paliwa nie spuścisz :wink:

Awatar użytkownika
fazario
Posty: 142
Rejestracja: 2006-09-16 20:22
Car: Probe 2,2 GT I gen
Lokalizacja: Rio

Re: Jak opróżnić zbiornik paliwa?

Post autor: fazario » 2015-03-06 07:58

Faktycznie - w 1 gen próbowałem wężykiem ale coś blokuje i wężyk nawet nie umoczy się w paliwie pomimo tego, że zbiornik jest prawie pełen. też jest tam pewnie jakaś blokada - sitko. Spróbuję podłączyć pompę na krótko, odpiąć wężyk przed filtrem paliwa i powinno być ok. Dzięki za pomoc. Dam znać czy mi się udało.
Ford Probe 2.2 GT, 1992, I GEN

Awatar użytkownika
duracell
Posty: 826
Rejestracja: 2006-06-17 22:25
Car: osobowy
Lokalizacja: CB

Re: Jak opróżnić zbiornik paliwa?

Post autor: duracell » 2015-03-06 09:02

Romek ma racje, najszybciej i najsensowniej. Też jakiś czas temu w Escorcie tak spuszczaliśmy, jeno nie trzeba było szukać 12v na pompę tylko po prostu przekręcić kluczyk w stacyjce na zapłon. Pompa daje paliwo do momentu wytworzenia ciśnienia w układzie paliwowym. Ciśnienia nie ma bo paliwo idzie do baniaka więc pracuje non stop.
3 minuty i 20 litrów spuszczone.
„czysta krew, trzeźwy umysł”

Awatar użytkownika
Romas
Klubowicz
Posty: 5094
Rejestracja: 2009-12-23 22:35
Car: PROBE '94 2.5V6 GT MTX
Gallery: viewtopic.php?t=19226
Lokalizacja: Warszawa

Re: Jak opróżnić zbiornik paliwa?

Post autor: Romas » 2015-03-06 15:06

i w 1genie jest tak samo, wystarczy przekrecic kluczyk :wink:

Maxxum
Klubowicz
Posty: 3342
Rejestracja: 2004-06-03 22:15
Car: 3.0 V6 LX '90, 2.2 GT '92
Gallery: viewtopic.php?t=7746
Lokalizacja: Tarnów

Re: Jak opróżnić zbiornik paliwa?

Post autor: Maxxum » 2015-03-06 21:03

Wszystko ok. Tylko zauważcie, ze pompka całego paliwka nie wypompuje. Wprawdzie nie znam się dokładnie, ale jest ona chłodzona właśnie paliwkiem. Jeżeli będziemy chcieli wyssać do ostatniej kropli, to czy nie przegrzejemy jej przypadkiem?

Czyli reasumując - Ja bym zrobił tak. Najpierw z grubsza pompką a potem koreczek i reszta zleci 8)
"Potrzeba dwóch lat, aby nauczyć się mówić; pięćdziesięciu, aby nauczyć się milczeć." (Ernest Hemingway)

Awatar użytkownika
Romas
Klubowicz
Posty: 5094
Rejestracja: 2009-12-23 22:35
Car: PROBE '94 2.5V6 GT MTX
Gallery: viewtopic.php?t=19226
Lokalizacja: Warszawa

Re: Jak opróżnić zbiornik paliwa?

Post autor: Romas » 2015-03-06 21:14

a przegrzewa Ci się przed tankowaniem? :wink:

Maxxum
Klubowicz
Posty: 3342
Rejestracja: 2004-06-03 22:15
Car: 3.0 V6 LX '90, 2.2 GT '92
Gallery: viewtopic.php?t=7746
Lokalizacja: Tarnów

Re: Jak opróżnić zbiornik paliwa?

Post autor: Maxxum » 2015-03-07 00:54

Romas pisze:a przegrzewa Ci się przed tankowaniem? :wink:
Nigdy nie wyjeżdżamy paliwka do samego dna. Zawsze przecież zostaje chyba parę litrów 8)
Ale zapewne pompka jest dość odporna - jak większość rzeczy w tym samochodzie :wink:
"Potrzeba dwóch lat, aby nauczyć się mówić; pięćdziesięciu, aby nauczyć się milczeć." (Ernest Hemingway)

Awatar użytkownika
duracell
Posty: 826
Rejestracja: 2006-06-17 22:25
Car: osobowy
Lokalizacja: CB

Re: Jak opróżnić zbiornik paliwa?

Post autor: duracell » 2015-03-07 08:31

Mnie się raz zdarzyło jakiś czas temu, że "wyjeździłem/wyodpalałem" benzynę do 0.
Owszem, emocji trochę było czy aby grzech zaniedbania nie spowoduje większych konsekwencji, ale szczęśliwie nic się nie stało.
Myślę, że fazario nie chce opróżnić zbiornika paliwa do dna tylko przelać większość do innego auta a trochę jednak zostawić ;)
„czysta krew, trzeźwy umysł”

Awatar użytkownika
fazario
Posty: 142
Rejestracja: 2006-09-16 20:22
Car: Probe 2,2 GT I gen
Lokalizacja: Rio

Re: Jak opróżnić zbiornik paliwa?

Post autor: fazario » 2015-03-07 19:57

Dokładnie tak jak piszesz duracell - oto właśnie mi chodzi. Zlać 40 litrów i resztę zostawić. Jak bym śmiał opróżnić go do cna?? Ale panowie - niestety przy zapłonie pompa nie działa (przynajmniej w mojej jedyneczce). Odłączyłem wąż za filtrem paliwa (ten na górze), podłączyłem wężyk prowadzący do banieczki, przekręcam kluczyk na zapłon - i nic się nie dzieje.....Wygląda na to, że pompa działa tylko wtedy gdy silnik pracuje.
Pozostaje mi nic innego jak podłączyć pompę na krótko (dać jej napięcie z aku) i może się uda. Problem tylko w tym, że nie wiem czy kostka zasilająca pompe składa się z dwóch przewodów czy więcej. W serwisówce nie ma nic o konektorze. Nie chciałbym się pomylić i niewłaściwie zasilić pompy (tzn. spalić jej przez złe podłączenie...)
Dzięki za zainteresowanie tematem. Pozdro. (a może ktoś chce kupić moją jedyneczkę?. Tydzień temu wszedłem w posiadanie chryslera 300M 3,5)
Ford Probe 2.2 GT, 1992, I GEN

Awatar użytkownika
duracell
Posty: 826
Rejestracja: 2006-06-17 22:25
Car: osobowy
Lokalizacja: CB

Re: Jak opróżnić zbiornik paliwa?

Post autor: duracell » 2015-03-08 08:32

Jedynki nie znam za bardzo, ale może ten wykład Ci pomoże:
http://ford-probe.net/index.php?option= ... &Itemid=44
Miłej zabawy.
„czysta krew, trzeźwy umysł”

Awatar użytkownika
Patryk-
Klubowicz
Posty: 2141
Rejestracja: 2008-07-13 18:30
Car: 2.2 GT 92r... niebawem w remoncie ;]
Gallery: viewtopic.php?t=14552
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki (stojadła)

Re: Jak opróżnić zbiornik paliwa?

Post autor: Patryk- » 2015-03-08 17:40

pompa powinna się załączyć przy przekręceniu kluczyka. jak w każdym samochodzie.... nabija ciśnienia i się wyłącza...
nie ma zdjęć bo się nie da wstawić :(

Awatar użytkownika
fazario
Posty: 142
Rejestracja: 2006-09-16 20:22
Car: Probe 2,2 GT I gen
Lokalizacja: Rio

Re: Jak opróżnić zbiornik paliwa?

Post autor: fazario » 2015-03-09 12:38

Paliwko spuszczone. Dzięki duracell za ściągawkę. Jednak u mnie po zapłonie pompa nie działa. Ze ściągawki skorzystałem jeśli chodzi o piny w konektorze pompy. Podłączyłem po prostu pompę na krótko, wężyk za filtrem paliwa - i tyle. Dzięki za pomoc!!!
Ford Probe 2.2 GT, 1992, I GEN

ODPOWIEDZ

Wróć do „2.2 R4 Turbo”