elektryczne szyby

Awatar użytkownika
raven
Posty: 643
Rejestracja: 2004-11-12 10:22
Gallery: viewtopic.php?t=5775
Lokalizacja: Okonek

elektryczne szyby

Postautor: raven » 2004-12-31 09:53

czesc.
mam pytanie do was.
nie mam w autku elektryki :(
ale kupuje od Laki'ego z jego fury, szyby tapicerke drzwi i panel sterujacy szybkami.
i moje pytanie:
cze da rade przełożyć to tak jak myśle bez większych problemów?
czy szyba na prąd sie różni jakoś w mocowaniu np od tej manualnej?

pozdrowo i hepi ńju jir syskim.
| 2.2 GT 92 | czerwony | AC- dyskretny chłód | VDO|
RAVEN

Sh(.)(.)ters
Posty: 1703
Rejestracja: 2004-01-28 21:17
Gallery: viewtopic.php?t=5520
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: Sh(.)(.)ters » 2004-12-31 10:13

Hehe villani z tego co wiem ta szyba również nie przewodzi prądu :D .
A na poważnie z tego co wiem sama szyba się nie różni. Mogą się różnić prowadnice. Na bank różni się podłokietnik na boczku drzwi.
..........Obrazek.........
.....The Power of Dreams.....

Awatar użytkownika
Mr. Cynk
Posty: 3325
Rejestracja: 2003-09-14 22:41
Car: Pontiac TransAM 350'
Lokalizacja: W-M UE

Postautor: Mr. Cynk » 2004-12-31 10:22

.
Ostatnio zmieniony 2009-06-19 15:06 przez Mr. Cynk, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
OLEY
Klubowicz
Posty: 12763
Rejestracja: 2004-10-07 22:17
Car: I Gen 3.0 V6 Vulcan '90
Lokalizacja: Szczecin

Postautor: OLEY » 2005-01-02 20:00

Sh(.)(.)ters pisze:Hehe villani z tego co wiem ta szyba również nie przewodzi prądu :D .
A na poważnie z tego co wiem sama szyba się nie różni. Mogą się różnić prowadnice. Na bank różni się podłokietnik na boczku drzwi.


Z tym przewodzeniem prądu przez szybę to dobre :D :D
A co do prowadnic to (jeżeli dobrze zrozumiałem) villani bierze całe drzwi,tapicerkę,szyby i panel sterujący więc wszystko powinno być na swoim miejscu(podłokietnik też).No chyba,że bierze to jako KIT(czyli coś do poskładania) :D
Moim zdaniem największym problemem może być doprowadzenie wiązek (tak jak pisze Cynki)kierowca steruje obiema szybami,doprowadzenie i podłączenie do skrzynki bezpieczników,połączenie obu stron ze sobą itd,itp.

Z drugiej strony sam jestem ciekaw jak to wyjdzie villaniemu ponieważ co prawda mam elektr. szyby ale nie chodzą.Mam zamiar zabrać się za to i sprawdzić gdzie leży przyczyna tylko troszeczkę się boję.Podejrzewam linki ale dopóki nie rozbiorę to nie sprawdzę.Problem tkwi w tym,że rozebrać to nie sztuka ale złożyć....

pozdro
[o]Piękno nie zna ceny.[/o]

Poup
Posty: 5
Rejestracja: 2004-10-18 20:30
Car: brak
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

Postautor: Poup » 2005-01-02 20:12

Sam mechanizm pasuje bez problemów nawet w wersji z maualem masz od razu śruby pod wszystkie mocowania - szyba też pasuje bez problemów do mechanizmów. Wiec przełożyć mechanicznie to około 3 godzinki z rozbiórką. Gorzej z elektryką u brata położyliśmy ( położyłem :P ) nowe kable aby nie babrać się z istniejącymi. Pozdrawiam
Opel kadett 1,6 :)

Awatar użytkownika
raven
Posty: 643
Rejestracja: 2004-11-12 10:22
Gallery: viewtopic.php?t=5775
Lokalizacja: Okonek

Postautor: raven » 2005-01-03 10:50

no dzieki dzieki koledzy :)
ja tez jestem ciekaw jak to wyjdzie mi :)
dam znac jak juz bede mial i jak to dziala (i czy wogle dziala).
mam nadzieje ze dam rade z tymi szybami na pront.
pozdrawiam.
| 2.2 GT 92 | czerwony | AC- dyskretny chłód | VDO|

RAVEN

Awatar użytkownika
guciek
Posty: 365
Rejestracja: 2006-05-16 23:19
Gallery: viewtopic.php?t=9590
Lokalizacja: Trzebinia

Postautor: guciek » 2006-07-23 11:59

Witam.tym razem ja kupiłem szybki elek.od kolegi Raven
Mam probka GL bez tego bajeru.No juz wiem ze mechanicznie szybko sie to robi przekładke.
Ale mam pytanko gdzie podpinaliście sie pod elektryke pod które miejsca i pod które bezpieczniki,zeby hulało wszystko OK.I żebym niczego nie popsuł.Gdzie chowaliście przewody i którędy prowdziliscie .
Z góry dzieki za podpowiedzi.
był Probe I 2,2 USA GL
on 17 manual klima gleba
jest chrysler stratus 2,5 v6 full opcja

Awatar użytkownika
Bogdan9999
Posty: 4010
Rejestracja: 2005-04-11 00:42
Car: Black 1GT 91r. Sportage FE3N 4X4
Gallery: viewtopic.php?t=7485
Lokalizacja: Przasnysz

Postautor: Bogdan9999 » 2006-07-23 13:33

Najpierw sprawdzi czy w drzwiach nie masz wtyczek do elektrycznych szyb bo podejrzewam że musisz mieć. Pozdrawiam
PROBE "Blackbird" FE3N POWER :)
Sportage FE3N 4X4 :)

Awatar użytkownika
Maciucha
Posty: 1564
Rejestracja: 2004-08-26 22:11
Car: I GT
Gallery: viewtopic.php?t=7836
Lokalizacja: Gorzów Wielkopolski
Kontaktowanie:

Postautor: Maciucha » 2006-07-24 01:17

guciek pisze:Witam.tym razem ja kupiłem szybki elek.od kolegi Raven
Mam probka GL bez tego bajeru.No juz wiem ze mechanicznie szybko sie to robi przekładke.
Ale mam pytanko gdzie podpinaliście sie pod elektryke pod które miejsca i pod które bezpieczniki,zeby hulało wszystko OK.I żebym niczego nie popsuł.Gdzie chowaliście przewody i którędy prowdziliscie .
Z góry dzieki za podpowiedzi.


Weź od Ravena jeszcze wiązki z drzwi. W GLu bez szyb sterowanych elektrycznie nie ma wyprowadzeń w wiązce drzwi. Wiązka od GT z szybami elektrycznymi pasuje na zasadzie podmień i się ciesz bo wszystko działa. :D
ObrazekObrazekautomat USA '90
a na spotach u Golluma => Obrazek :mrgreen:

Awatar użytkownika
guciek
Posty: 365
Rejestracja: 2006-05-16 23:19
Gallery: viewtopic.php?t=9590
Lokalizacja: Trzebinia

Postautor: guciek » 2006-07-24 08:13

no to dzis napisałem w sprawie wiazki elektrycznej do kolegi raven.
Jak nie bezie miał wtedy będe musiał pokombinować.
był Probe I 2,2 USA GL
on 17 manual klima gleba
jest chrysler stratus 2,5 v6 full opcja

Awatar użytkownika
Raafaaell
Posty: 420
Rejestracja: 2006-01-14 16:39
Gallery: viewtopic.php?t=7400
Lokalizacja: Kraków

Postautor: Raafaaell » 2006-07-24 10:12

Witajcie. Miło , że jest gorący temat , bo akurat diabli wzięli mi czarną linkę do podnoszenia szyby od strony kierowcy. Da się ją samą wymienić ? I gdzie taką znaleźć ? :roll: Dzięki . Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Maciucha
Posty: 1564
Rejestracja: 2004-08-26 22:11
Car: I GT
Gallery: viewtopic.php?t=7836
Lokalizacja: Gorzów Wielkopolski
Kontaktowanie:

Postautor: Maciucha » 2006-07-24 10:21

Raafaaell pisze:Witajcie. Miło , że jest gorący temat , bo akurat diabli wzięli mi czarną linkę do podnoszenia szyby od strony kierowcy. Da się ją samą wymienić ? I gdzie taką znaleźć ? :roll: Dzięki . Pozdrawiam.


Pasuje linka hamulcowa od roweru. Wystarczy dociąć na odpowiednią długość i zacisnąć na końcu.
ObrazekObrazekautomat USA '90
a na spotach u Golluma => Obrazek :mrgreen:

Awatar użytkownika
Raafaaell
Posty: 420
Rejestracja: 2006-01-14 16:39
Gallery: viewtopic.php?t=7400
Lokalizacja: Kraków

Postautor: Raafaaell » 2006-07-24 11:03

Dzięki :D Ściągnąłem tapicerkę z drzwi i nie wiem jak się do tego zabrać ... Dojścia prawie zero. Jak odpiąć uszkodzoną linkę i założyć nową ? :roll: A myślałem , że takie rzeczy się nie psują ... :wink:

Awatar użytkownika
Jedrek
Klubowicz
Posty: 1134
Rejestracja: 2004-06-24 10:19
Car: Igen 1992 2,2GT
Lokalizacja: Ośno Lubuskie
Kontaktowanie:

Postautor: Jedrek » 2006-07-24 13:09

Maciucha pisze:
Raafaaell pisze:Witajcie. Miło , że jest gorący temat , bo akurat diabli wzięli mi czarną linkę do podnoszenia szyby od strony kierowcy. Da się ją samą wymienić ? I gdzie taką znaleźć ? :roll: Dzięki . Pozdrawiam.


Pasuje linka hamulcowa od roweru. Wystarczy dociąć na odpowiednią długość i zacisnąć na końcu.


Od przerzutek jest lepsza bo trochę cieńsza i dokładniej pracuje na bębnie. U mnie śmiga 1,5 roku i jakoś się nie zerwała do tej pory, choć co niektórzy twierdzili e jest za cienka i nie wytrzyma. :wink:
Fioletowy FORD PROBE I czywiście GT + LPG OMVL DREAM XXIN:):):):):)
Yamaha Xj 550 `83
Kawasaki ZZR600 `98
był: † Black Ford Frobe 2,2 Turbo GT `92 + LPG OMVL DREAM XXIN † A.D. 08.12.2006 Death! ;(

Awatar użytkownika
Maciucha
Posty: 1564
Rejestracja: 2004-08-26 22:11
Car: I GT
Gallery: viewtopic.php?t=7836
Lokalizacja: Gorzów Wielkopolski
Kontaktowanie:

Postautor: Maciucha » 2006-07-24 16:45

Raafaaell pisze:Dzięki :D Ściągnąłem tapicerkę z drzwi i nie wiem jak się do tego zabrać ... Dojścia prawie zero. Jak odpiąć uszkodzoną linkę i założyć nową ? :roll: A myślałem , że takie rzeczy się nie psują ... :wink:


Musisz wyciągnąć szybę i wymontować cały mechanizm. Inaczej będzie to raczej niemożliwe do zrobienia.
ObrazekObrazekautomat USA '90
a na spotach u Golluma => Obrazek :mrgreen:

Awatar użytkownika
Drzymek
Posty: 4382
Rejestracja: 2004-12-30 20:21
Car: Probe GT 92
Gallery: viewtopic.php?t=5501
Lokalizacja: Nowy Sącz

Postautor: Drzymek » 2006-07-24 20:48

Raafaaell, zapraszam na dokładną lekturę tego tematu:
http://www.fordprobe.pl/forum/viewtopic.php?t=5207&highlight=kciuk

Napisałem tam wszystko, łącznie z wymiarami linek.
Akurat temat linek mam obcykany do perfekcji, więc jak coś potrzebujesz to pisz na PW, gadu i dzwoń, a na pewno Ci pomogę. Albo po prostu przyjedź do Sącza, a zrobimy to na miejscu :D
POZDRAWIAM!
BEAUTY...POWER...SOUL...

Awatar użytkownika
Raafaaell
Posty: 420
Rejestracja: 2006-01-14 16:39
Gallery: viewtopic.php?t=7400
Lokalizacja: Kraków

Postautor: Raafaaell » 2006-07-25 13:03

Dzięki ! Temat rzeczywiście chyba wyczerpany , pozostała praktyka. Na urlopie pewnie zajrzę w okolice Sącza ; Czchów , Rożnów , Tropie... A jak mi się nie uda z linkami , to znacznie wcześniej :lol: Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Kayl
Posty: 228
Rejestracja: 2010-04-11 12:21
Car: PGT 91 & Civic Ferio & FTO
Gallery: viewtopic.php?t=17494
Lokalizacja: Koszalin
Kontaktowanie:

Re: elektryczne szyby

Postautor: Kayl » 2012-05-03 03:13

Witam odkopie troche temat :D mam taki mały problem, a mianowicie: Mam Probe GT 91' i przekładałem drzwi z rocznika 89 też GT i kostki nie pasowały zbytnio więc z kostki, która wychodzi z deski do drzwi (taka biała) powypinałem te piny i powpinałem je do kostki do tej, która wychodzi z drzwi i problem polega na tym, że zostały mi 4 przewody 1 wiem, że na pewno przy otwartych jest to + ale czy pry zamkniętych prąd na nim znika to nie wiem, 89' był bez elektrycznych pasów, a działa mi tylko lusterko, prawych drzwi jeszcze nie podłączałem. centralka podnoszenie/opuszczanie szyb nie działa :( prosze o jakies porady bo teraz jest tak ciepło, że idzie sie ugotować w środku
Z góry dzięki :)
Obrazek


Wróć do „I gen (1989 - 1992)”