Co mają współnego radio i trip komputer ?

Awatar użytkownika
portable
Posty: 25
Rejestracja: 2012-03-15 22:11
Car: Probe 2.2 GT 1992/ Probe 2.5 V6 1995
Gallery: viewtopic.php?t=20280
Lokalizacja: WROCŁAW

Co mają współnego radio i trip komputer ?

Post autor: portable » 2012-03-23 10:38

Witam.
Wiem, że temat radia był wielokrotnie poruszany, ale pojawił mi się problem z opisem którego nie spotkałem się na żadnym forum:
Otóż kupiłem probówkę bez radia: szkop, od którego kupowałem auto wymontował oryginalnego kaseciaka i zażądał za niego 100 EU, więc odpuściłem sobie.
Zamontowałem radio fabrycznie nowe (dobrej marki), korzystając ze schematu wtyczek znalezionego na tym forum.
Radyjko działa perfekcyjnie, nawet antenka automatyczna działa.
Tyle, że padł trip komputer: wyświetla cztery poziome kreski, nie reaguje na klawiaturkę itd. Denat.
Wymontowałem radio - nic to nie zmieniło. Odłączyłem też akumulator na parę godzin - też bez efektu.
Nie bardzo widzę tu związek, ale przed zamontowaniem radia trip chodził bezbłędnie.
Być może podłączając wtyczki ISO coś źle zrobiłem, chociaż jak pisałem radio działa.
Proszę o info, może ktoś miał podobny przypadek i poradził sobie z nim...
pozdrawiam

Awatar użytkownika
Bogdan9999
Posty: 4152
Rejestracja: 2005-04-11 00:42
Car: Black 1GT 91r. Sportage FE3N 4X4
Gallery: viewtopic.php?t=7485
Lokalizacja: Przasnysz

Re: Co mają współnego radio i trip komputer ?

Post autor: Bogdan9999 » 2012-03-23 16:21

hmm... dziwna sprawa masą podłączyłeś do karoserii ? I czy przy cieciu przewodów nie uciąłeś za daleko ? chodzi mi o to czy przypadkiem jakiegoś podłączenia nie skasowałeś. Jak u siebie zakładałem tripa to na schematach nie widziałem żadnego połączenia radia z tripem.
Sprawdź bezpieczniki nad nogami kierowcy z lewej strony czy wszystkie są ok i pod maską. Pozdrawiam
PROBE "Blackbird" FE3N POWER :)
Sportage FE3N 4X4 :)

Awatar użytkownika
Robert
Posty: 12613
Rejestracja: 2004-10-21 19:12
Car: Probe GT2.0'89; ForTwo 0.6turbo; HRV 1.6
Gallery: viewtopic.php?t=6900
Lokalizacja: Leszno (maz)
Kontakt:

Re: Co mają współnego radio i trip komputer ?

Post autor: Robert » 2012-03-23 18:05

portable pisze:Co mają współnego radio i trip komputer ?
Idą we wspólnej wiązce, więc trop Bogdana jest obiecujący.
Poświęć niecałe 2 minuty na naukę korzystania z forum: :arrow: Lekcja 1 (bardzo krótka) i :arrow: Lekcja 2 (krótka)
Obrazek ObrazekObrazek'89 2.0 Turbo downgrade

Awatar użytkownika
Bogdan9999
Posty: 4152
Rejestracja: 2005-04-11 00:42
Car: Black 1GT 91r. Sportage FE3N 4X4
Gallery: viewtopic.php?t=7485
Lokalizacja: Przasnysz

Re: Co mają współnego radio i trip komputer ?

Post autor: Bogdan9999 » 2012-03-23 23:40

hehe więc źle pamiętam jak tak tak czy inaczej u mnie działa. Zakładałem go ze schematu Mr.Cynk
PROBE "Blackbird" FE3N POWER :)
Sportage FE3N 4X4 :)

Awatar użytkownika
Robert
Posty: 12613
Rejestracja: 2004-10-21 19:12
Car: Probe GT2.0'89; ForTwo 0.6turbo; HRV 1.6
Gallery: viewtopic.php?t=6900
Lokalizacja: Leszno (maz)
Kontakt:

Re: Co mają współnego radio i trip komputer ?

Post autor: Robert » 2012-03-24 11:26

Dokładnie na tym samym opierałem swoją wypowiedź:
Mr. Cynk pisze:...
na dzień dzisiejszy aby podłączyc trip minderek potrzebujemy:
...
- kilka kabli w tym jeden z końcóweczką do kostki C215 :) , kostki do wpięcia w klawiaturkę i wyświetlacz razem z kawałkami kabli lub ewentualnie całą wiązkę z kostkami do radia, wyświetlacza, klawiaturki i zieloną oraz niebieską kostką na drugim końcu (niebieska na jakieś 16 przewodów)
...
Poświęć niecałe 2 minuty na naukę korzystania z forum: :arrow: Lekcja 1 (bardzo krótka) i :arrow: Lekcja 2 (krótka)
Obrazek ObrazekObrazek'89 2.0 Turbo downgrade

Awatar użytkownika
portable
Posty: 25
Rejestracja: 2012-03-15 22:11
Car: Probe 2.2 GT 1992/ Probe 2.5 V6 1995
Gallery: viewtopic.php?t=20280
Lokalizacja: WROCŁAW

Re: Co mają współnego radio i trip komputer ?

Post autor: portable » 2012-03-26 10:35

Witam.
Ucinałem kabelki od głośników (8 szt), od zasilania pamięci radia + 12 V (1 szt), od zasilania +12 V (1 szt) od masy (1 szt) i od anteny (1 szt).
Wszystko to podłączyłem do kostek ISO, które dostałem razem z radiem.
Pozostałe kabelki (oryginalne) zostawiłem razem z oryginalnymi wtyczkami.
Wszystko sprawdziłem miernikiem.
W sobotę wieczorem zauważyłem, że nie działa pokrętło DIM (regulacja podświetlenia zegarów, zegary świecą na maxa) i nie świecą guziki od zamka centralnego.
Chyba jednak coś skopałem z kablami :(
Dzisiaj podłącze tak jak było pierwotnie i zobaczę co się stanie .
Bezpieczniki są ok.
pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Robert
Posty: 12613
Rejestracja: 2004-10-21 19:12
Car: Probe GT2.0'89; ForTwo 0.6turbo; HRV 1.6
Gallery: viewtopic.php?t=6900
Lokalizacja: Leszno (maz)
Kontakt:

Re: Co mają współnego radio i trip komputer ?

Post autor: Robert » 2012-03-26 11:19

portable pisze:Ucinałem kabelki ... od masy (1 szt) ...
Więc co najmniej jeden uciąłeś nadmiarowo: :arrow: http://www.fordprobe.pl/forum/viewtopic ... 587#p96587 - na początek odłącz go od wtyczki i zaizoluj. :idea:
Poświęć niecałe 2 minuty na naukę korzystania z forum: :arrow: Lekcja 1 (bardzo krótka) i :arrow: Lekcja 2 (krótka)
Obrazek ObrazekObrazek'89 2.0 Turbo downgrade

Awatar użytkownika
Bogdan9999
Posty: 4152
Rejestracja: 2005-04-11 00:42
Car: Black 1GT 91r. Sportage FE3N 4X4
Gallery: viewtopic.php?t=7485
Lokalizacja: Przasnysz

Re: Co mają współnego radio i trip komputer ?

Post autor: Bogdan9999 » 2012-03-26 16:45

Tak jest masę weź z karoserii i będzie ok ;) Miałem taki mały problem jak zakładałem pierwszy raz radio w probku :D Z tym że u mnie tripa wtedy nie było ale reszta objawów jak u ciebie :D hehe
PROBE "Blackbird" FE3N POWER :)
Sportage FE3N 4X4 :)

Awatar użytkownika
Prezes
Klubowicz
Posty: 1767
Rejestracja: 2008-09-27 13:31
Car: Probe 2.2 GT 92r.
Gallery: viewtopic.php?t=15588
Lokalizacja: Przytoczno woj. Lubelskie

Re: Co mają współnego radio i trip komputer ?

Post autor: Prezes » 2012-03-26 17:05

Czyli jak dobrze rozumiem jak się weźmie masę z tego kabelka do radia to ściemnianie deski nie działa? Bo ja tak mam :) . Jak tylko odłączam radio to jest ok. A jak wytłumaczyc to że jak założyłem pokrętło z innego probka to działało tylko po sekundzie zaczęło się dymic z niego?
„Nie polemizuj z idiotą - najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pobije doświadczeniem.”

Awatar użytkownika
Patryk-
Klubowicz
Posty: 2137
Rejestracja: 2008-07-13 18:30
Car: 2.2 GT 92r... niebawem w remoncie ;]
Gallery: viewtopic.php?t=14552
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki (stojadła)

Re: Co mają współnego radio i trip komputer ?

Post autor: Patryk- » 2012-03-26 17:13

Prezes pisze:Czyli jak dobrze rozumiem jak się weźmie masę z tego kabelka do radia to ściemnianie deski nie działa? Bo ja tak mam :)
o kurde, a ja się dziwilem co się stało ze ściemnianiem , ale wogóle nie połączyłem tych faktów ze sobą :D #-o
nie ma zdjęć bo się nie da wstawić :(

Awatar użytkownika
Bogdan9999
Posty: 4152
Rejestracja: 2005-04-11 00:42
Car: Black 1GT 91r. Sportage FE3N 4X4
Gallery: viewtopic.php?t=7485
Lokalizacja: Przasnysz

Re: Co mają współnego radio i trip komputer ?

Post autor: Bogdan9999 » 2012-03-27 19:11

Ten kabel to w radiu oryginalnie też jest od ściemniania podświetlenia i to sterowane jest minusem dlatego tam jest masa :D Po wzięciu masy z karoserii wszystko jest super czyli wraca do stanu oryginalnego :) :)
PROBE "Blackbird" FE3N POWER :)
Sportage FE3N 4X4 :)

Awatar użytkownika
portable
Posty: 25
Rejestracja: 2012-03-15 22:11
Car: Probe 2.2 GT 1992/ Probe 2.5 V6 1995
Gallery: viewtopic.php?t=20280
Lokalizacja: WROCŁAW

Re: Co mają współnego radio i trip komputer ?

Post autor: portable » 2012-03-28 10:27

Witam:
Chciałem tylko potwierdzić: faktycznie to problem z masą.
Montując radyjko trzeba zwrócić uwagę, żeby zamiast masy nie podłączyć kabelka od tego DIM-a.
W przypadku radia nieoryginalnego nie ma on zastosowania :)
Masa jest też we wiązce, idącej do oryginalnej kostki auta, więc nie trzeba jej ciągnąć od "blachy".
Podłączyłem radio jak należy i podświetlania zegarów i zamka centralnego działa ok.
Natomiast komputer jest denat.
Muszę kupić nowy :(
Bardzo dziękuję za pomoc.
pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Robert
Posty: 12613
Rejestracja: 2004-10-21 19:12
Car: Probe GT2.0'89; ForTwo 0.6turbo; HRV 1.6
Gallery: viewtopic.php?t=6900
Lokalizacja: Leszno (maz)
Kontakt:

Re: Co mają współnego radio i trip komputer ?

Post autor: Robert » 2012-03-28 11:51

Masy w ogóle nie trzeba szukać i podłączać - brana jest z (ekranu) kabla antenowego.
Poświęć niecałe 2 minuty na naukę korzystania z forum: :arrow: Lekcja 1 (bardzo krótka) i :arrow: Lekcja 2 (krótka)
Obrazek ObrazekObrazek'89 2.0 Turbo downgrade

Awatar użytkownika
kicker
Posty: 235
Rejestracja: 2007-05-28 20:37
Car: White GT 91
Gallery: viewtopic.php?t=19596
Lokalizacja: Gorlice, Nowy Sącz

Re: Co mają współnego radio i trip komputer ?

Post autor: kicker » 2012-04-06 11:32

takie pytanko, który przewodzik odpowiada za dima? mam ten sam problem :)

Awatar użytkownika
Robert
Posty: 12613
Rejestracja: 2004-10-21 19:12
Car: Probe GT2.0'89; ForTwo 0.6turbo; HRV 1.6
Gallery: viewtopic.php?t=6900
Lokalizacja: Leszno (maz)
Kontakt:

Re: Co mają współnego radio i trip komputer ?

Post autor: Robert » 2012-04-06 11:46

Poprzedni link prowadzi do (odsyłacza do) szczegółowej rozpisku w PDFie :1111_bicz:
Poświęć niecałe 2 minuty na naukę korzystania z forum: :arrow: Lekcja 1 (bardzo krótka) i :arrow: Lekcja 2 (krótka)
Obrazek ObrazekObrazek'89 2.0 Turbo downgrade

ODPOWIEDZ

Wróć do „I gen (1989 - 1992)”