Obrotomierz nie działa

Sh(.)(.)ters
Posty: 1703
Rejestracja: 2004-01-28 21:17
Gallery: viewtopic.php?t=5520
Lokalizacja: Warszawa

Obrotomierz nie działa

Post autor: Sh(.)(.)ters » 2005-06-04 20:28

Jakie mogą być przyczyny niedziałania obrotomierza :?: Na jakiej zasadzie to ustrojstwo jest zbudowane :?: Linka, czujnik, czy coś :?:
..........Obrazek.........
.....The Power of Dreams.....

Awatar użytkownika
Bierkuś
Posty: 115
Rejestracja: 2005-05-29 23:44
Gallery: viewtopic.php?t=7986
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Bierkuś » 2005-06-09 19:11

A czy ktoś wie jak to coś jest podłączone i gdzie jest ewentualnie jakiś czujnik który mierzy obroty silnika. Tu chodzi o mojego nowego PROBKA !!!!!!!!!!!!!! POMOCY to musi działać ...... a nie chce :cry:

Awatar użytkownika
piotrek
Posty: 793
Rejestracja: 2004-06-22 18:33
Car: brak
Lokalizacja: Zabrze

Post autor: piotrek » 2005-06-09 23:56

przeważnie obrotomierz bierze impulsy z z cewki lub modułu
ale niewiem jak to jest w probe
Mechanika samochodowa
Pranie czyszczenie tapicerek

Awatar użytkownika
Bogdan9999
Posty: 4081
Rejestracja: 2005-04-11 00:42
Car: Black 1GT 91r. Sportage FE3N 4X4
Gallery: viewtopic.php?t=7485
Lokalizacja: Przasnysz

Post autor: Bogdan9999 » 2005-06-10 01:06

Chłopaki przy aparacie zapłonowym macie około 4 czujników sprawdzicie je może któryś z nich padł !!!!!!!!!! Dzisiaj sprawdzałem właśnie !!!!!!!!!!!!!!!!!
PROBE "Blackbird" FE3N POWER :)
Sportage FE3N 4X4 :)

Awatar użytkownika
Bierkuś
Posty: 115
Rejestracja: 2005-05-29 23:44
Gallery: viewtopic.php?t=7986
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Bierkuś » 2005-06-10 11:29

Ja dzisiaj się dowiedziałem, że jest duże prawdopodobieństwo iż obroty silnika mierzy alternator. Tam może być doprowadzony jakis czujnik z przewodzikiem. Ale to tylko takie pogłoski.

Awatar użytkownika
Bierkuś
Posty: 115
Rejestracja: 2005-05-29 23:44
Gallery: viewtopic.php?t=7986
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Bierkuś » 2005-06-10 11:31

Bogdan9999 pisze:Chłopaki przy aparacie zapłonowym macie około 4 czujników sprawdzicie je może któryś z nich padł !!!!!!!!!! Dzisiaj sprawdzałem właśnie !!!!!!!!!!!!!!!!!
Ale jak jakiś odłączyłeś to nie działał obrotomierz??

Awatar użytkownika
Jedrek
Klubowicz
Posty: 1134
Rejestracja: 2004-06-24 10:19
Car: Igen 1992 2,2GT
Lokalizacja: Ośno Lubuskie
Kontakt:

Post autor: Jedrek » 2005-06-10 11:59

Bierkuś pisze:Ja dzisiaj się dowiedziałem, że jest duże prawdopodobieństwo iż obroty silnika mierzy alternator. Tam może być doprowadzony jakis czujnik z przewodzikiem. Ale to tylko takie pogłoski.
ciekawe jak obliczono przekładnię? :twisted: :wink:
Obroty są brane albo z aparatu, albo z cewki, albo z koła zamachowego. :wink:
Fioletowy FORD PROBE I czywiście GT + LPG OMVL DREAM XXIN:):):):):)
Yamaha Xj 550 `83
Kawasaki ZZR600 `98
był: † Black Ford Frobe 2,2 Turbo GT `92 + LPG OMVL DREAM XXIN † A.D. 08.12.2006 Death! ;(

Awatar użytkownika
Bogdan9999
Posty: 4081
Rejestracja: 2005-04-11 00:42
Car: Black 1GT 91r. Sportage FE3N 4X4
Gallery: viewtopic.php?t=7485
Lokalizacja: Przasnysz

Post autor: Bogdan9999 » 2005-06-11 00:31

Ja niw miałem problemów z obrotomierzem tylko wymieniałem uszczelkę pod aparatem zapłonowym i odłączyłem wszystkie ale jest ich tam sporo co do alternatora to też jest myśl !!!!!!! Ale lepiej jak ktoś by miał serwisówkę i tam się rozczytał !!!!!!!!!!!!!!!!
PROBE "Blackbird" FE3N POWER :)
Sportage FE3N 4X4 :)

Awatar użytkownika
piotrek
Posty: 793
Rejestracja: 2004-06-22 18:33
Car: brak
Lokalizacja: Zabrze

Post autor: piotrek » 2005-06-11 00:51

bosze jaki alternator
podłanczałem to w innym autku który nie miał obrotomierza i podłączyłem to pod cewke przecież tu chodzi o impulsy które generuje cewka
a alternator to jaks pomyłka
Mechanika samochodowa
Pranie czyszczenie tapicerek

Awatar użytkownika
OLEY
Klubowicz
Posty: 12763
Rejestracja: 2004-10-07 22:17
Car: I Gen 3.0 V6 Vulcan '90
Lokalizacja: Szczecin

Post autor: OLEY » 2005-06-13 12:19

piotrek pisze: podłanczałem to w innym autku który nie miał obrotomierza i podłączyłem to pod cewke przecież tu chodzi o impulsy które generuje cewka
a alternator to jaks pomyłka
Dokładnie.
Swego czasu bawiłem się w składanie obrotomierzy.Z tym,że były to obrotomierze albo diodowe albo z wyświetlaczem cyfrowym a nie wskazówkowe.Zresztą to nie zmienia faktu,że były one podłączane
właśnie pod cewkę.
[o]Piękno nie zna ceny.[/o]

Awatar użytkownika
weteran
Posty: 300
Rejestracja: 2006-06-05 15:01
Gallery: viewtopic.php?t=10332
Lokalizacja: Mikołów

Re: Obrotomierz nie działa

Post autor: weteran » 2010-10-07 14:15

Mam pytanie skąd idzie sygnał do obrotomierza i jaki to jest kolor kabla lub co może być przyczyną niedziałania obrotomierza przez pewien czas skakał teraz nic nie pokazuje w GT I generacja.
Ford Probe 2.2 GL '89

Awatar użytkownika
pusher1
Posty: 588
Rejestracja: 2007-01-05 14:21
Car: Ford Probe 1992 2.2 GT
Gallery: viewtopic.php?t=14481
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza

Re: Obrotomierz nie działa

Post autor: pusher1 » 2010-11-21 17:35

Ja mam takie pytanie apropo obrotomierza . Działa wszystko super tylko mnie zastanawia jedna rzecz, czasem przy odpalaniu lekko podskoczy wskazówka tak do 1,5 tysiąca , czego to może być wina ??pozdrawiam
2.2gt 92 rok

Awatar użytkownika
Bendek
Klubowicz
Posty: 553
Rejestracja: 2007-01-22 20:53
Gallery: viewtopic.php?t=14998
Lokalizacja: Tomaszów Maz.- Będków

Re: Obrotomierz nie działa

Post autor: Bendek » 2010-11-21 19:50

Z tego co zauważyłem tak obrotomierz reaguje na spadek napięcia przy odpalaniu....
PROBE I 2,2 Turbo black 91r.

adrian_seki
Posty: 860
Rejestracja: 2009-05-21 22:31
Car: Ford Probe I GT 2,2T 12V 92r
Gallery: viewtopic.php?t=16334
Lokalizacja: Konin (WLKP)

Re: Obrotomierz nie działa

Post autor: adrian_seki » 2010-11-22 11:45

nie żebym szerzył plotki czy coś ale VW silniki starsze diesla miały właśnie obrotomierze z wyjścia alernatora. Miałem to robić kiedyś ale nie wiedziałem o co chodzi w programowaniu i sobie to darowałem... Silnik benzynowy - no raczej z cewki zapłonowej gdzieś.

Krzysiek P
Posty: 147
Rejestracja: 2009-10-30 16:46
Car: PROBE 89 2.2 GT PROBE 97 2.0
Lokalizacja: lubelskie LRY

Re: Obrotomierz nie działa

Post autor: Krzysiek P » 2010-11-22 16:36

Nie bardzo chyba z tematem ale mi nie działał obrotomierz jak mi poszła linka od prędkościomierza. Ale wtedy to mi nie działało tez to (zapomnialem jak to sie nazywa) co liczy chwilowe spalanie i takie tam pierdoły co sie wyświetlają na tym... koło szyby. (mam chwilowy zanik myśli)
Idąc ciemną doliną zła się nie ulękne,gdyż to ja jestem ten najgorszy.

Awatar użytkownika
pusher1
Posty: 588
Rejestracja: 2007-01-05 14:21
Car: Ford Probe 1992 2.2 GT
Gallery: viewtopic.php?t=14481
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza

Re: Obrotomierz nie działa

Post autor: pusher1 » 2010-11-22 16:52

Chyba mówisz o tripie :wink: :wink:
2.2gt 92 rok

Krzysiek P
Posty: 147
Rejestracja: 2009-10-30 16:46
Car: PROBE 89 2.2 GT PROBE 97 2.0
Lokalizacja: lubelskie LRY

Re: Obrotomierz nie działa

Post autor: Krzysiek P » 2010-11-22 16:59

O właśnie.
dokładnie tak.
Idąc ciemną doliną zła się nie ulękne,gdyż to ja jestem ten najgorszy.

ferdek
Posty: 7
Rejestracja: 2011-10-09 23:13

Re: Obrotomierz nie działa

Post autor: ferdek » 2011-10-13 18:26

Witam!
Podobnie jak u kolegów nie działa mi obrotomierz ( 2.2 gt 92 r.) , wszystkie inne wskaźniki działają, tylko prędkościomierz padł, wskazówka skakała skakała aż w końcu padła, silnik pracuje równo, co może być przyczyną?
Ford Probe 2.2 GT turbo 92 r.

resko
Posty: 1434
Rejestracja: 2009-11-09 21:26
Car: chrysler 300M 3.5V6.alfa romeo 156

Re: Obrotomierz nie działa

Post autor: resko » 2011-10-13 19:16

To co ci w końcu padło obrotomierz czy prędkościomierz?Jak coś to mam na sprzedaż w pięknym stanie :D

ferdek
Posty: 7
Rejestracja: 2011-10-09 23:13

Re: Obrotomierz nie działa

Post autor: ferdek » 2011-10-13 20:34

obrotomierz :) odpala normalnie wszystko jest ok, tylko wskaźnik obrotomierza nie działa
Ford Probe 2.2 GT turbo 92 r.

Awatar użytkownika
askot
Posty: 55
Rejestracja: 2009-02-27 20:26

Re: Obrotomierz nie działa

Post autor: askot » 2011-10-13 20:35

Obrotomierz w fordzie probe GT bierze impulsy z cewki WN od strony minusowej. Kolor przewodu żółto-nibieski. przyczyną nie działania może być nie brak połączenia z cewką ale uszkodzenie układu umiejscowionego w zestawie wskaźników, z tyłu obrotomierza. Impulsy z cewki są tam obrabiane i wysterowują obrotomierz. Pozdrawiam askot.

ferdek
Posty: 7
Rejestracja: 2011-10-09 23:13

Re: Obrotomierz nie działa

Post autor: ferdek » 2011-10-13 20:40

dzięki :) jak sie do tego ustrojstwa dobrać jeśli można wiedzieć, bo szczerze powiedziawszy to co napisałes nie za wiele mi mówi :)
Ford Probe 2.2 GT turbo 92 r.

Awatar użytkownika
askot
Posty: 55
Rejestracja: 2009-02-27 20:26

Re: Obrotomierz nie działa

Post autor: askot » 2011-10-13 21:06

Jeśli nie masz nic wspólnego z elektroniką to nawet nie próbuj, możesz tylko pogorszyć sprawę. Ztyłu obrotomierza jest płytka z elementami elektronicznymi. Jedyne co możesz zrobić to sprawdzić czy przewód żółto niebieski wychodzący z cewki ma przejście do dużej wtyczki wskaźników. Trzeba do tego pomiaru mieć omomierz.

ferdek
Posty: 7
Rejestracja: 2011-10-09 23:13

Re: Obrotomierz nie działa

Post autor: ferdek » 2011-10-13 22:34

-- oryginalny post 2011-10-13 22:30 --

ok to sprawdzę, ale gdyby coś to zna ktoś dobrego elektronika w kielcach albo w pobliżu :D

-- dodano 2011-10-13 22:34 --

czy z tego co zrozumiałem w najgorszym wypadku będzie trzeba wymienić cały ten układ tak?
Ford Probe 2.2 GT turbo 92 r.

Awatar użytkownika
askot
Posty: 55
Rejestracja: 2009-02-27 20:26

Re: Obrotomierz nie działa

Post autor: askot » 2011-10-14 07:59

Raczej tak!

ODPOWIEDZ

Wróć do „I gen (1989 - 1992)”