elektryka. HELP! (podświetlenie deski/zegarów)

Eborp
Posty: 47
Rejestracja: 2005-04-27 23:15
Gallery: viewtopic.php?t=5897
Lokalizacja: Łódź

elektryka. HELP! (podświetlenie deski/zegarów)

Post autor: Eborp » 2005-09-27 20:06

Witam
Mój problem polega na tym iz nie działa mi podświetlenie deski rozdzielczej, ani światła pozycyjne, reszta działa bez zarzutu
Sprawdzałem bezpieczniki, ale wyglądają na okej. Może jest jeszcze gdzieś jakiś bezpiecznik lub przekaźnik? aaa i niewiem czy to cos ma z tym wspólnego ,ale jak dziś podłąnczałem radio i styknołem przypadkowo plus z minusem to deska rozdzielcza jest oświetlona ,ale na stałe czyli nie mogę jej wyłączyć pokrętłem od świateł

Z góry dzieki za pomoc
Najlepsze jest to co szybkie...

czerwone PROBE GT 2.2 TURBO 92r--> Był
granatowe PROBE GT 2.5 V6 94r----->Jest

Awatar użytkownika
Bogdan9999
Posty: 4081
Rejestracja: 2005-04-11 00:42
Car: Black 1GT 91r. Sportage FE3N 4X4
Gallery: viewtopic.php?t=7485
Lokalizacja: Przasnysz

Post autor: Bogdan9999 » 2005-09-27 21:07

Kurde to masz problem. Ja też mam zchizy z elektryka i do dziś nie wiem czego to wina :( Co prawda kupiłem juz od klubowicza stacyjkę ale nie mam czasu jej mątnąć bo ciągle koncerwuje probka. A przyczyny radził bym szukać w desce rozdzielczej a dokładnie tam gdzie masz zegary i przełączniki . Radzę rozebrać i sprawdzić czy tam nie jest jakiś kabel przeciety albo ma przedartą koszulkę bo i mnie jeden taki był od kierunków i robiło si,e tam zwarcie ale już wszystko git i rant o który się przedarł też już zrobiony :):) Pozdrawiam i życzę szybkiego rozwiązania problemu.
PROBE "Blackbird" FE3N POWER :)
Sportage FE3N 4X4 :)

Eborp
Posty: 47
Rejestracja: 2005-04-27 23:15
Gallery: viewtopic.php?t=5897
Lokalizacja: Łódź

Post autor: Eborp » 2005-09-27 22:15

u mnie to ja sam do tego doprowadzilem gdzy próbowałem naprawic ten zegarek nad popielniczką co jest i zetknoł mi sie kabel od podswietlania zapalniczki (+) z antena od radia i w tym momencie zgasło mi podswietlenie deski rozdzielczej, sądze ze to napewno bezbiecznik tylko nie wiem gdzie on jest , a jesli jest na dole kolo nóg kierowcy to który? pliss pomózcie
Najlepsze jest to co szybkie...

czerwone PROBE GT 2.2 TURBO 92r--> Był
granatowe PROBE GT 2.5 V6 94r----->Jest

Awatar użytkownika
Bogdan9999
Posty: 4081
Rejestracja: 2005-04-11 00:42
Car: Black 1GT 91r. Sportage FE3N 4X4
Gallery: viewtopic.php?t=7485
Lokalizacja: Przasnysz

Post autor: Bogdan9999 » 2005-09-27 22:21

Acha to trzeba było mówić tak od razu to w takiej sytuacji na pewno bezpiecznik. A jest to bezpiecznik 15 A i znajduje się w drugim rządku od dołu i jest to chyba 3 lub 4 od przodu samochodu. Pozdrawiam :D :D :D :D
PROBE "Blackbird" FE3N POWER :)
Sportage FE3N 4X4 :)

Awatar użytkownika
Bogdan9999
Posty: 4081
Rejestracja: 2005-04-11 00:42
Car: Black 1GT 91r. Sportage FE3N 4X4
Gallery: viewtopic.php?t=7485
Lokalizacja: Przasnysz

Post autor: Bogdan9999 » 2005-09-27 22:26

Choć dokładnie nie jestem pewien czy to akurat ten ale powyciągaj po kolei i sprawdzi czy jest spalony to chyba każdy mechanik amator potrafi. Pozdrowionka A co do rządków to i tak jest ich trzy A co do bezpiecznika to z tego co pamiętam to raczej bezpiecznik za tym wystającym co jest od radia i CPU jak wcześniej spomiałem jest on 15 A.
PROBE "Blackbird" FE3N POWER :)
Sportage FE3N 4X4 :)

Eborp
Posty: 47
Rejestracja: 2005-04-27 23:15
Gallery: viewtopic.php?t=5897
Lokalizacja: Łódź

Post autor: Eborp » 2005-09-27 22:38

sprawdziłem bezpieczniki i sa ok, jeszcze jakieś sugestie ,bo ja niemam pomysłu :(
Najlepsze jest to co szybkie...

czerwone PROBE GT 2.2 TURBO 92r--> Był
granatowe PROBE GT 2.5 V6 94r----->Jest

Awatar użytkownika
Mr. Cynk
Posty: 3325
Rejestracja: 2003-09-14 22:41
Car: Pontiac TransAM 350'
Lokalizacja: W-M UE

Post autor: Mr. Cynk » 2005-09-27 23:37

spaliłeś CPU na 99%

CPU steruje podświetleniem auta.

Eborp
Posty: 47
Rejestracja: 2005-04-27 23:15
Gallery: viewtopic.php?t=5897
Lokalizacja: Łódź

Post autor: Eborp » 2005-09-28 00:01

a teraz ile to moze kosztowac ? jakie ma oznaczenie i czy kupie to w JC? aa i gdzie to wogole jest bo ja straszny laik jestem w elektryce:)
Najlepsze jest to co szybkie...

czerwone PROBE GT 2.2 TURBO 92r--> Był
granatowe PROBE GT 2.5 V6 94r----->Jest

Awatar użytkownika
Bogdan9999
Posty: 4081
Rejestracja: 2005-04-11 00:42
Car: Black 1GT 91r. Sportage FE3N 4X4
Gallery: viewtopic.php?t=7485
Lokalizacja: Przasnysz

Post autor: Bogdan9999 » 2005-09-28 00:57

W razie jak nie będziesz mógł kupić albo będzie drogo to wal do mnie może coś poradzimy :):)
PROBE "Blackbird" FE3N POWER :)
Sportage FE3N 4X4 :)

Awatar użytkownika
Jedrek
Klubowicz
Posty: 1134
Rejestracja: 2004-06-24 10:19
Car: Igen 1992 2,2GT
Lokalizacja: Ośno Lubuskie
Kontakt:

Post autor: Jedrek » 2005-09-28 12:17

Cynki pisze:spaliłeś CPU na 99%

CPU steruje podświetleniem auta.
Nie strasz kolegi. Ktoś pisał już że pada tranzystor sterujący. wystarczy go wymienić, tylko trzeba wyciągnąć CPU :wink:
Fioletowy FORD PROBE I czywiście GT + LPG OMVL DREAM XXIN:):):):):)
Yamaha Xj 550 `83
Kawasaki ZZR600 `98
był: † Black Ford Frobe 2,2 Turbo GT `92 + LPG OMVL DREAM XXIN † A.D. 08.12.2006 Death! ;(

Awatar użytkownika
Mr. Cynk
Posty: 3325
Rejestracja: 2003-09-14 22:41
Car: Pontiac TransAM 350'
Lokalizacja: W-M UE

Post autor: Mr. Cynk » 2005-09-28 12:22

qrdę, to dajcie opis jakiś jak to wymienić.. :) sam mam jeden padnięty CPU.. :) chętnie bym go ożywił.. :d

Awatar użytkownika
Bogdan9999
Posty: 4081
Rejestracja: 2005-04-11 00:42
Car: Black 1GT 91r. Sportage FE3N 4X4
Gallery: viewtopic.php?t=7485
Lokalizacja: Przasnysz

Post autor: Bogdan9999 » 2005-09-28 14:09

Cynki wydaje mi się że przyjerzdzam do ciebie w zimę to i podrzucę ci to co trzeba wymienić i będzie git :D:D:D:D Pozdrawiam
PROBE "Blackbird" FE3N POWER :)
Sportage FE3N 4X4 :)

Eborp
Posty: 47
Rejestracja: 2005-04-27 23:15
Gallery: viewtopic.php?t=5897
Lokalizacja: Łódź

Post autor: Eborp » 2005-09-28 18:12

a u mnie wystarczyło wymienic bezpiecznik, tzn ktos mądry komu wczesniej to samo sie popsuło zalozył na ten obwód bezpiecznik, wiec juz Probik naprawiony i wszystko sie pięknie świeci :P :P :P
Najlepsze jest to co szybkie...

czerwone PROBE GT 2.2 TURBO 92r--> Był
granatowe PROBE GT 2.5 V6 94r----->Jest

Awatar użytkownika
OLEY
Klubowicz
Posty: 12763
Rejestracja: 2004-10-07 22:17
Car: I Gen 3.0 V6 Vulcan '90
Lokalizacja: Szczecin

Post autor: OLEY » 2005-09-28 19:54

No to super,że to tylko bezpiecznik.
A następnym razem,nauczcie się Panowie,odłączać klemę,zanim rozpoczniecie jakiekolwiek zabawy z prądem w autku. :wink: :D
[o]Piękno nie zna ceny.[/o]

Awatar użytkownika
Bogdan9999
Posty: 4081
Rejestracja: 2005-04-11 00:42
Car: Black 1GT 91r. Sportage FE3N 4X4
Gallery: viewtopic.php?t=7485
Lokalizacja: Przasnysz

Post autor: Bogdan9999 » 2005-09-29 01:05

Słuchajcie poprzedniej wypowiedzi sam się już na tym kilka razy przejechałem i nie powiem ile jestem w pleki.
PROBE "Blackbird" FE3N POWER :)
Sportage FE3N 4X4 :)

Awatar użytkownika
wojtas89
Posty: 2193
Rejestracja: 2006-09-21 21:43
Car: MB W201 2.6L mit ASD und chamska gleba :)
Gallery: viewtopic.php?t=14148
Lokalizacja: Illinois - Chicago

Re: demontaż licznika

Post autor: wojtas89 » 2009-10-28 15:45

Siema, mam problem. Wczoraj chciałem zrobić podświetlenie do dodatkowego zegara i wpiąłem się z napięciem pod oświetlenie zapalniczki, i poczułem że coś się przepala. Zobaczyłem dymek z okolić włącznika świateł i lipa całe podświetlenie zegarów nie działa. :?, światła działają normalnie ale w środku nie mam podświetlenia. Czy ktoś miał już taki problem? Ewentualnie co tam jest że mogło się spalić? Może jakiś schemacik rysunek ktoś ma?
Fałszywa skromność jest najprzyzwoitszym ze wszystkich kłamstw.

Awatar użytkownika
Lisiu
Klubowicz
Posty: 3607
Rejestracja: 2005-04-05 17:40
Car: Corvette C4 LT1
Gallery: viewtopic.php?t=6117
Lokalizacja: Sieraków

Re: demontaż licznika

Post autor: Lisiu » 2009-10-28 17:56

Bezpiecznik? :twisted:
Sam miałem podobny przypadek;)
EX:Probe 2.2 GT red perla
EX: Firebird 3.1 white
EX: W140 Coupe 6.0 black/red perla
Jest: Trans AM 5.0 black w trakcie odbudowy...

Awatar użytkownika
wojtas89
Posty: 2193
Rejestracja: 2006-09-21 21:43
Car: MB W201 2.6L mit ASD und chamska gleba :)
Gallery: viewtopic.php?t=14148
Lokalizacja: Illinois - Chicago

Re: demontaż licznika

Post autor: wojtas89 » 2009-10-28 18:19

Sprawdziłem wszystkie , te pod nogami i te pod maską. Wszystkie są całe, a może być ukryty bezpiecznik gdzies przy tym włączniku??

-- dodano 2009-10-28 18:19 --

Sprawdziłem wszystkie , te pod nogami i te pod maską. Wszystkie są całe, a może być ukryty bezpiecznik gdzies przy tym włączniku??
Fałszywa skromność jest najprzyzwoitszym ze wszystkich kłamstw.

Awatar użytkownika
Robert
Posty: 12613
Rejestracja: 2004-10-21 19:12
Car: Probe GT2.0'89; ForTwo 0.6turbo; HRV 1.6
Gallery: viewtopic.php?t=6900
Lokalizacja: Leszno (maz)
Kontakt:

Re: demontaż licznika

Post autor: Robert » 2009-10-28 18:38

wojtas89 pisze:Czy ktoś miał już taki problem?
Tak - Pytlar.
Poświęć niecałe 2 minuty na naukę korzystania z forum: :arrow: Lekcja 1 (bardzo krótka) i :arrow: Lekcja 2 (krótka)
Obrazek ObrazekObrazek'89 2.0 Turbo downgrade

Awatar użytkownika
wojtas89
Posty: 2193
Rejestracja: 2006-09-21 21:43
Car: MB W201 2.6L mit ASD und chamska gleba :)
Gallery: viewtopic.php?t=14148
Lokalizacja: Illinois - Chicago

Re: demontaż licznika

Post autor: wojtas89 » 2009-10-28 18:42

:lol: :lol: Dzięki Robercie :wink: .
Fałszywa skromność jest najprzyzwoitszym ze wszystkich kłamstw.

Awatar użytkownika
Robert
Posty: 12613
Rejestracja: 2004-10-21 19:12
Car: Probe GT2.0'89; ForTwo 0.6turbo; HRV 1.6
Gallery: viewtopic.php?t=6900
Lokalizacja: Leszno (maz)
Kontakt:

Re: elektryka. HELP!

Post autor: Robert » 2009-10-28 19:45

Proszę :arrow: http://fordprobe.pl/forum/viewtopic.php?f=8&t=8834 :P

[r]Dodatkowo, jako gratisowy bonus, przeniosłem Twój problem do bardziej pasującego wątku (przy okazji rozbudowując jego tytuł).[/r]
Poświęć niecałe 2 minuty na naukę korzystania z forum: :arrow: Lekcja 1 (bardzo krótka) i :arrow: Lekcja 2 (krótka)
Obrazek ObrazekObrazek'89 2.0 Turbo downgrade

Awatar użytkownika
Danielos
Posty: 41
Rejestracja: 2005-08-13 16:37
Car: Probe 2.2 LX DIGITAL
Gallery: viewtopic.php?t=19770
Lokalizacja: Londyn
Kontakt:

DIGITAL - problem z pozdświetleniem zegarów

Post autor: Danielos » 2009-11-15 09:51

Witam. Mam problem z podświetleniem zegarów w Probe 2.2 LX DIGITAL, podświetla się tylko obrotomierz i kawałek prędkościomierza, wszystkie wskaźniki chodzą ale nie świecą na zielono tylko się żażą, normalnie po właczeniu zapłonu wszystko powinno sie świecić. Dodam że próbowałem się dostać do przełącznika swiateł mijania i nie wiem czy to ma jakiś związek.??

Awatar użytkownika
wojtas89
Posty: 2193
Rejestracja: 2006-09-21 21:43
Car: MB W201 2.6L mit ASD und chamska gleba :)
Gallery: viewtopic.php?t=14148
Lokalizacja: Illinois - Chicago

Re: elektryka. HELP! (podświetlenie deski/zegarów)

Post autor: wojtas89 » 2009-11-15 12:35

Wydaje mi się że w tym przypadku będą to tylko żarówki. Nic więcej. Ja ostatnio spaliłem u siebie podświetlenie. Dymek poszedł z tego potencjometru, którym reguluje się jasność podświetlenia, wyjąłem go i okazało się że ścieżka się upaliła. Ale wtedy nie miałem podświetlenia zegarów. Najpierw dostań się do zegarów, spradz żarówki, bo najprawdopodobniej to one się popaliły. Niestety jest troche rokręcania, w tym trzeba zdjąć kiere :wink: .
Fałszywa skromność jest najprzyzwoitszym ze wszystkich kłamstw.

Awatar użytkownika
Danielos
Posty: 41
Rejestracja: 2005-08-13 16:37
Car: Probe 2.2 LX DIGITAL
Gallery: viewtopic.php?t=19770
Lokalizacja: Londyn
Kontakt:

Re: elektryka. HELP! (podświetlenie deski/zegarów)

Post autor: Danielos » 2009-11-15 22:12

rzeczywiście padły tylko żarówki, dzięki wielki za sugestie :)

Awatar użytkownika
tomasso
Posty: 50
Rejestracja: 2009-04-17 19:58
Car: Probe 2.2GT 92r i... kosiarka do trawy :) 1.2 benz.
Lokalizacja: Piła

Re: elektryka. HELP! (podświetlenie deski/zegarów)

Post autor: tomasso » 2013-07-13 21:00

ok przeczytałem wszystko (z uwagą)
Padło mi podświetlenie zegarów ,mianowicie jak kupiłem probka nie działała regulacja podświetlenia tablicy , podświetlało cały czas na max.... elektryk wymienił moduł z potencjometrem na używany (ale sprawny) działał przez dwa dni po czym problem pojawił się ponownie, może powiecie mi o co chodzi?
Szary Kocur 2.2 GT 92 r :) bo ja nie KCEM innego AŁTA :D
http://www.fotosik.pl/u/tomasso78/album/1320479

ODPOWIEDZ

Wróć do „I gen (1989 - 1992)”