Antena radiowa

Awatar użytkownika
Bogdan9999
Posty: 4081
Rejestracja: 2005-04-11 00:42
Car: Black 1GT 91r. Sportage FE3N 4X4
Gallery: viewtopic.php?t=7485
Lokalizacja: Przasnysz

Antena

Post autor: Bogdan9999 » 2005-07-09 02:25

Więc tak mam urwaną antenkę więc postanowiłem się tym problemem trochę zainteresować jeśli ma ktoś na sprzedanie antenkę elektryczną do probe jedyneczki to proszę walcie. Ale ja wymyśliłem może głupi pomysł ale co tam postanowiłem się z wami podzielić. Więc tak pomyślałem że poprowadzenie tamtędy anteny ma same plusy nie przeszkadza jest nie widoczna ale ciekawe czy gra jest warta świeczki i z tym mam do was pytanie czy będzie ściągać fale i czy dobrze może ktoś z was już się w to bawił ???? I jakie były wasz wyniki ???? Fotka została wypożyczona z remontu samochodu Senatora :) :) :) :)
Obrazek
PROBE "Blackbird" FE3N POWER :)
Sportage FE3N 4X4 :)

Awatar użytkownika
biker
Posty: 46
Rejestracja: 2005-03-13 01:09
Car: brak
Lokalizacja: Wołomin

Post autor: biker » 2005-07-09 09:21

Po pierwsze to chyba z drugiej strony bo bliżej do kabla antenowego. Wystarczy kabelek o odpowiedniej długości i da radę...
2,2 GT 89r.

Awatar użytkownika
Robert
Posty: 12613
Rejestracja: 2004-10-21 19:12
Car: Probe GT2.0'89; ForTwo 0.6turbo; HRV 1.6
Gallery: viewtopic.php?t=6900
Lokalizacja: Leszno (maz)
Kontakt:

Post autor: Robert » 2005-07-09 20:20

Może się zdjęcie odwróciło lewo / prawo? :roll: :wink:
Ale w tym miejscu (rozumiem, że pod klapą, a nie nad) będzie przecież ekranowana kawałem karoserii. Jeśli już, to mogę wrzucić schemat wykorzystania ogrzewania tylnej szyby jako dodatkowej anteny do naszych urwanych kikutów (bo moja też działa ręcznie a jeszcze jej ktoś złamał/urwał końcówkę).
Poświęć niecałe 2 minuty na naukę korzystania z forum: :arrow: Lekcja 1 (bardzo krótka) i :arrow: Lekcja 2 (krótka)
Obrazek ObrazekObrazek'89 2.0 Turbo downgrade

Awatar użytkownika
wingerman
Klubowicz
Posty: 2876
Rejestracja: 2003-03-21 10:31
Car: Probe 3.0L
Lokalizacja: Łódź/W-wa

Post autor: wingerman » 2005-07-10 12:29

To wrzucaj byleby byl prosty ;)
Obrazek

Rowy dla rowerzystow.
I gen 90r. LX 3,0L V6

Awatar użytkownika
Bogdan9999
Posty: 4081
Rejestracja: 2005-04-11 00:42
Car: Black 1GT 91r. Sportage FE3N 4X4
Gallery: viewtopic.php?t=7485
Lokalizacja: Przasnysz

Post autor: Bogdan9999 » 2005-07-10 23:12

O właśnie Robert wrzucaj wrzucaj !! :D :D :D :D
PROBE "Blackbird" FE3N POWER :)
Sportage FE3N 4X4 :)

Awatar użytkownika
Robert
Posty: 12613
Rejestracja: 2004-10-21 19:12
Car: Probe GT2.0'89; ForTwo 0.6turbo; HRV 1.6
Gallery: viewtopic.php?t=6900
Lokalizacja: Leszno (maz)
Kontakt:

Post autor: Robert » 2005-07-11 10:57

Poświęć niecałe 2 minuty na naukę korzystania z forum: :arrow: Lekcja 1 (bardzo krótka) i :arrow: Lekcja 2 (krótka)
Obrazek ObrazekObrazek'89 2.0 Turbo downgrade

Awatar użytkownika
waluś
Posty: 337
Rejestracja: 2004-12-28 15:23
Car: brak
Lokalizacja: Włodawa
Kontakt:

Antena radiowa

Post autor: waluś » 2005-10-06 23:26

Siemaneczko....
Mam małepytanko.
Czy wszystkie jedyneczki mają antene z tyłu na błotniku ??
tak się zastanawiam, bo moja elektryczna odmawia posłuszeństwa (po oględzinach stwierdzam stan agonalny ząbków na pasku) i zastanawiam się nad montażem jakiegoś alternatywnego zamiennika. Moja jest w słupku przednim lewym, jej demontaż i ponowne wmontowanie zajeło mi prawie jeden dzień :) taki dostęp jak jest u mnie to tylko Japońce z malymi łapkami mogli zaprojektować :lol:
czy może mi ktoś z was cyknąć fotke albo kilka waszyej anteny ?
Może zainstalował bym sobie fordową, tylko potrzebuje wymiarów co by sie zmieśiła do bagażnika. albo może z dwóch zmontuje jedną :D
dzięki
Obrazek
MAZDA MX6 GD 2,2 GT '91

Sh(.)(.)ters
Posty: 1703
Rejestracja: 2004-01-28 21:17
Gallery: viewtopic.php?t=5520
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Sh(.)(.)ters » 2005-10-06 23:56

Wydaje mi się, że wszysstkie oryginalne anteny elektryczne wyrastają z bagażnika.
Waluś, nie podam ci wymiarów ale jeżeli masz podobny bagażnik do naszych, to jest tam (za plastikową osłoną) naprawdę dużo miejsca. Dostęp też jest dość wygodny.
..........Obrazek.........
.....The Power of Dreams.....

Awatar użytkownika
waluś
Posty: 337
Rejestracja: 2004-12-28 15:23
Car: brak
Lokalizacja: Włodawa
Kontakt:

Post autor: waluś » 2005-10-07 20:01

Na miejsce w bagażniku nie narzekam huhu, ale zastanawiam sie czy wasza antena jest taka jak moja (znaczy układ i silnik, bo moja jest dwuczłonowa)
Obrazek
MAZDA MX6 GD 2,2 GT '91

Awatar użytkownika
waluś
Posty: 337
Rejestracja: 2004-12-28 15:23
Car: brak
Lokalizacja: Włodawa
Kontakt:

Post autor: waluś » 2006-02-16 22:39

A czy ma ktoś może schemat podłaczenia anteny ?? chodzi mi o to jak podpiąć tą kostką. Są tam 3 piny zdaje się i niewiem który do czego, a nie chciałbym zfajczyć zanim podłącze 8)
Obrazek
MAZDA MX6 GD 2,2 GT '91

Awatar użytkownika
skorik
Posty: 588
Rejestracja: 2005-10-15 08:27
Gallery: viewtopic.php?t=9986
Lokalizacja: Toruń

Post autor: skorik » 2006-02-16 23:25

Czarny przwód - masa
czerwony i niebieski to plus.
Do jednego z tych dwóch przychodzi na stałe plus a do drugiego z radia (gdy jest włączone). Nie pamiętam do którego z radia a do którego na stałe, ale jak te dwa odwrotnie podłączysz to nic się nie stanie. Po prostu nie zadziała tak jak powinno. Antena (bagnet) jest kilkuczłonowy chyba cztero.
Tak nawiasem u mnie ząbki też coraz mniejsze... :cry:
Obrazek
Był Ford Probe 2.2 GT ....................................... Jest Ford Cougar 2.5 V6.......................................

Awatar użytkownika
Bogdan9999
Posty: 4081
Rejestracja: 2005-04-11 00:42
Car: Black 1GT 91r. Sportage FE3N 4X4
Gallery: viewtopic.php?t=7485
Lokalizacja: Przasnysz

Post autor: Bogdan9999 » 2006-02-16 23:31

A u mnie jak nowe miesiąc temu kupiłem używkę i z dwóch zrobiłem jedną ... antenkę gruntowne czyszczenie i smarowanie jej zarzuciłem i jest git ;) :D
PROBE "Blackbird" FE3N POWER :)
Sportage FE3N 4X4 :)

Gość

Post autor: Gość » 2006-02-17 11:29

waluś pisze:A czy ma ktoś może schemat podłaczenia anteny ?? chodzi mi o to jak podpiąć tą kostką. Są tam 3 piny zdaje się i niewiem który do czego, a nie chciałbym zfajczyć zanim podłącze 8)
luknij sobie tu http://www.ford-probe.net/forum/viewtop ... highlight=


pozdro.

Awatar użytkownika
waluś
Posty: 337
Rejestracja: 2004-12-28 15:23
Car: brak
Lokalizacja: Włodawa
Kontakt:

Post autor: waluś » 2006-02-17 13:32

A u mnie jak nowe miesiąc temu kupiłem używkę i z dwóch zrobiłem jedną
No własnie do tego dąże :) Ale niestety moja antena jest zupełnie innej budowy i do kostki dochodzi 6 przewodów i dodatkowo osobna kostka - 2 kolejne (serwis - do demontażu anteny)> cały myk polega na tym, że u mnie jest zupełnie inne sterowanie a u was inne. I chce właśnie zamontować te Fordowskie,bomoje sie przepaliło. Silnik i obudowa idento, długość bata również (mój ciut dłuższy, ale to pikuś, bo najwyżej do końca się nie wysunie). Więc dlatego pytam o schemat bo chcem zaadoptować ten przekaźnik do moich niecnych celóe :P hihi
i)
Obrazek
MAZDA MX6 GD 2,2 GT '91

Awatar użytkownika
Robert
Posty: 12613
Rejestracja: 2004-10-21 19:12
Car: Probe GT2.0'89; ForTwo 0.6turbo; HRV 1.6
Gallery: viewtopic.php?t=6900
Lokalizacja: Leszno (maz)
Kontakt:

Post autor: Robert » 2007-04-30 19:36

KoNdRoN pisze:nie wiem czy tutaj moge pisac, ale zapodam pytanie...
FAQ był raczej pomyślany jako miejsce znajdowania odpowiedzi, a nie zadawania pytań...
KoNdRoN pisze:czyli tak nie mam z tylu bagaznika przewodu od anteny(od automatycznego wysuwania), natomiast gdy przod rozbieralem zauwazylem ze wchodzi tu kolo recznego gdzies pod spod, i teraz gdzie on wchodzi :roll: gdzie mam szukac pozostalej czesci :roll:
ahas jesli dobrze mysle to jest ten przewod z 4 kabelkami :?:
z gory dzieki i pozdrawiam :)
Zajrzyj też tutaj:
:arrow: Podłączenie radia, kolory kabli - problem
:arrow: Pomóżcie - instalacja audio do PROBE I(gen.)
Poświęć niecałe 2 minuty na naukę korzystania z forum: :arrow: Lekcja 1 (bardzo krótka) i :arrow: Lekcja 2 (krótka)
Obrazek ObrazekObrazek'89 2.0 Turbo downgrade

Awatar użytkownika
Basf_Wrocław
Posty: 956
Rejestracja: 2004-08-26 11:44
Car: R4 94
Gallery: viewtopic.php?t=5626
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: Basf_Wrocław » 2007-04-30 19:47

Tomasz bardzo fajny opis. Tylko można by kilka elementów dodać. Np. Najczęstsze usterki anteny czyli pęknięcie (nie wiem jak się to fachowo nazywa) tego paska, który wciąga i wysuwa antenkę. Co zrobić jeśli antenka nie wysuwa lub nie chowa się do końca.

KoNdRoN - nie wiem dokładnie ile ma być kabelków, chyba 4. Powinieneś mieć kostkę, jeśli nie masz to prawdopodobnie komuś nie pasowała i ją uciął. Napewno nie masz tam luźnych kabli ?

4 kable :

+12V
masa
+12V - sygnał z radia (remote)
+12V - po przekręceniu kluczyka.
Obrazek
2.0, 16v, Klima, 94 r,

Awatar użytkownika
Kondzio
Posty: 246
Rejestracja: 2006-04-08 18:59
Car: brak
Lokalizacja: Żarnów(łódzkie)

Post autor: Kondzio » 2007-05-01 11:32

Basf_Wrocław sluchaj ja mysle ze on wchodzi od radia pod wajche od skrzyni nastepnie kolo recznego, tylko gdzie idzie dalej :roll:
na pewno ktos wie, tylko kto :wink: :roll:
PROBE 2.2 TURBO GT (91) USA
Obrazek

Awatar użytkownika
skorik
Posty: 588
Rejestracja: 2005-10-15 08:27
Gallery: viewtopic.php?t=9986
Lokalizacja: Toruń

Post autor: skorik » 2007-05-01 12:32

KoNdRoN pisze:czyli tak nie mam z tylu bagaznika przewodu od anteny(od automatycznego wysuwania), natomiast gdy przod rozbieralem zauwazylem ze wchodzi tu kolo recznego gdzies pod spod, i teraz gdzie on wchodzi :roll: gdzie mam szukac pozostalej czesci :roll:
ahas jesli dobrze mysle to jest ten przewod z 4 kabelkami :?:
z gory dzieki i pozdrawiam :)
Przewód na którym pojawia się +12V po włączeniu napięcia idzie do wzmacniacza czyli pod siedzenie i do anteny do tyłu bagażnika. Możesz pociągnąć taki sobie do bagażnika od wzmacniacza, pod tym plastikiem w progu i dalej za tapicerką do bagażnika.
Tak nawiasem mówiąc do działania anteny wystarczą 3 przewody idące do bagażnika a nawet dwa.
Na jesdnym musi być na stałe +12V, na drugim gdy pojawi się napięcie +12 to antena się wysuwa, a gdy napięcie znika to antena się chowa. No i trzeci przewód to masa, ale ją można wziąć z jakiejś blachy w bagażniku.
Obrazek
Był Ford Probe 2.2 GT ....................................... Jest Ford Cougar 2.5 V6.......................................

Awatar użytkownika
Kondzio
Posty: 246
Rejestracja: 2006-04-08 18:59
Car: brak
Lokalizacja: Żarnów(łódzkie)

Post autor: Kondzio » 2007-05-01 15:04

Skorik czyli ten przewod idzie spod siedzenia pasazera(wzmacniacz) i tam sa 2 kabelki rozumiem tak :roll: :?: a trzeci to do masy juz w bagazniku...
PROBE 2.2 TURBO GT (91) USA
Obrazek

Awatar użytkownika
skorik
Posty: 588
Rejestracja: 2005-10-15 08:27
Gallery: viewtopic.php?t=9986
Lokalizacja: Toruń

Post autor: skorik » 2007-05-01 15:11

Nie wiem czy Ci pomogę, bo ja mogę nie mieć oryginalnej anteny. Chodziło mi o to, że do zasilania (mojej anteny) wykorzystuję dwa przewody, które są w bagażniku. Na jednym jest +12 na stałe, a na drugim pojawia się jak jest włączone radio. A masę biorę z bagażnika z blachy.

Natomiast wzmacniacz działa na tej samej zasadzie, że włącza się razem z radiem (tak jak antena) więc jeżeli antenę nie masz podłączoną to te +12 które pojawia się po włączeniu radia najłatwiej wziąć pociągnąć ze wzmacniacza pod fotelem pasażera bo to najbliżej do bagażnika.

Dodałem:
Aha. Przewód ten na którym pojawia się +12 po włączeniu radia idzie do anteny już chyba od samego radia. Czyli prawdopodobnie idą dwa jeden do wzmacniacza a drugi do anteny. Z tego co pamiętam (jeżeli masz oryginalne przewody) to przy wtyczce wychodzącej z radia byl to biały przewód (ten do anteny).

I jeszcze raz dodałem:
skorik w temacie [url=http://www.fordprobe.pl/forum/viewtopic.php?t=6723&highlight=antena]Probe GT[/url] o szarej kostce w radiu pisze:A szara o którą pytasz to zasilanie. Te sześć przewodów to:
- 3x plus zasilania
plus na stałe podany z akumulatora (napięcie na nim jest obecne cały czas bo radio musi jakoś zapamiętać stacje radiowe)
drugi plus podany jest ze stacyjki - w pozycji ACC i dalej - o ile ktoś nie robił własnych przeróbek
a trzeci odpowiedzialny jest za podświetlenie radia, które działa przy włączonych światłach pozycyjnych niezależnie czy radio jest włączone czy nie
- minus zasilania
- sterowanie wysuwaną anteną - pojawia się na tym wyjściu radia napięcie dodatnie i wtedy atena się wysuwa. Brak tego napięcia i antena się chowa
- i napięcie podawane na wzmacniacz (wzmacniacz włączany i wyłączany razem z radiem - też plus zasilania jak w przypadku anteny).
Obrazek
Był Ford Probe 2.2 GT ....................................... Jest Ford Cougar 2.5 V6.......................................

Awatar użytkownika
Kondzio
Posty: 246
Rejestracja: 2006-04-08 18:59
Car: brak
Lokalizacja: Żarnów(łódzkie)

Post autor: Kondzio » 2007-05-04 00:44

ja pikole :?
nie podlaczylem jeszcze :?
mam takie kable...
ObrazekObrazekObrazek
no i te pod siedzenie i tu byl taki jeden uciety...
Obrazek
a tutaj pod popielniczka...
Obrazek
moze teraz kto mi to wyjasni bo juz sie calkowicie pogubilem :x
wiem ze dla niektorych to moze banal, i sie smiejecie ze mnie, ale chcialbym wkoncu to zrobic :oops:
PROBE 2.2 TURBO GT (91) USA
Obrazek

Awatar użytkownika
Bogdan9999
Posty: 4081
Rejestracja: 2005-04-11 00:42
Car: Black 1GT 91r. Sportage FE3N 4X4
Gallery: viewtopic.php?t=7485
Lokalizacja: Przasnysz

Post autor: Bogdan9999 » 2007-05-04 02:02

KoNdRoN pisze: Obrazek
Tą kostkę zostaw w spokoju tam są kable tylko od głośników. A co do tych spod siedzenia to nie mam pojęcia co to za kable nawet dobrze kolorów nie widzę. A dodam że kale do zasilania anteny biegną przez wtyczkę zasilającą deskę rozdzielczą począwszy od anteny przez tylne prawe nadkole pod siedzeniem pasażera potem kierowcy potem przy nogach kierowcy z lewej strony i na wysokości górnego zawiasy drzwi około wchodzą przez kość łączącą do deski rozdzielczej i wychodzą kabelki potem przy radiu. Tak swoja droga szkoda że nie pisałeś tego miesiac wcześniej wtedy miałem wszystko na wierzchu w probku bo zmieniałem trochę elektrykę i ciut dokładałem to byś miał kawę na ławę wyłożone. Pozdro
PROBE "Blackbird" FE3N POWER :)
Sportage FE3N 4X4 :)

Awatar użytkownika
Kondzio
Posty: 246
Rejestracja: 2006-04-08 18:59
Car: brak
Lokalizacja: Żarnów(łódzkie)

Post autor: Kondzio » 2007-05-04 19:45

postanowilem inaczej to zrobic, tylko jak zwykle prosze o porade, z kostki od radia wychodzi czerwony zasilanie a niebieski wlaczanie anteny i tak jezeli teraz mam na antenie cztery kabelki niebiesko-czerwony, niebiesko-zolty, niebiesko-czarny to ktory mam podlaczyc do ktorego bo czwarty to czarny tam dalem mase, wiem ze to troche pokopane ale chyba ten sposob bedzie najlepszy :lol:
reasumujac gdzie mam dac zasilanie(czzerwony) a gdzie wlaczanie(niebieski)
Obrazek
PROBE 2.2 TURBO GT (91) USA
Obrazek

Awatar użytkownika
skorik
Posty: 588
Rejestracja: 2005-10-15 08:27
Gallery: viewtopic.php?t=9986
Lokalizacja: Toruń

Post autor: skorik » 2007-05-04 21:41

Masz schemacik anteny razem z kolorami przewodów:
Na rysunku, zamiast Czarno - białego powinno pisać Czarno - żółty - oczywiście.
Obrazek

A więc: Zasilanie czyli od radia żółty lub czerwony musisz podłączyć pod Niebiesko - czerwony.
+12 ze stacyjki po przekręceniu stacyjki na ACC do Niebiesko - białego.
Niebieski czy tam niebiesko - biały z radia do białego w antenie.
A czarno -żółty to nie wiem. :roll:
Obrazek
Był Ford Probe 2.2 GT ....................................... Jest Ford Cougar 2.5 V6.......................................

Awatar użytkownika
Kondzio
Posty: 246
Rejestracja: 2006-04-08 18:59
Car: brak
Lokalizacja: Żarnów(łódzkie)

Post autor: Kondzio » 2007-05-04 21:50

SKORIK wielki szacunek dla Ciebie dzieki bardzo, jutro sprawdze bo jak rozebralem wsio to juz nie opylalo sie skrecac, czyli z rana zabieram sie za to i dam znac jak poszlo
pozdrawiam i jeszcze raz dziekuje :)
tylko mam troche inne kolorki jak tu opisane, np bialego nie mam wogole
Ostatnio zmieniony 2007-05-05 00:55 przez Kondzio, łącznie zmieniany 1 raz.
PROBE 2.2 TURBO GT (91) USA
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „I gen (1989 - 1992)”