Krzesło elektryczne :)

Gość

Krzesło elektryczne :)

Post autor: Gość » 2002-11-17 21:07

Kupilem sobie wlasnie fotel kierowcy sterowany elektrycznie do pierwszej generacji. Fotel pochodzi z wersji amerykanskiej i bede sie staral zamontowac go do wersji europejskiej. Czy ktos z Was ma moze taki fotel u siebie ??? Chcialbym zobaczyc jak i ktore wtyczki sa popodlaczane...

Awatar użytkownika
Syrenka
Posty: 171
Rejestracja: 2002-09-03 21:08
Gallery: viewtopic.php?t=5570
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Syrenka » 2002-11-23 09:49

Zadzwoń to się umówimy
601471017
Narazka
...Obrazek...syrenka

Awatar użytkownika
skorik
Posty: 588
Rejestracja: 2005-10-15 08:27
Gallery: viewtopic.php?t=9986
Lokalizacja: Toruń

Post autor: skorik » 2007-02-20 23:39

Fotele regulowane elektrycznie też macie?
Bo rozchodzi się o to że ja mam i oprócz przewodów do zasilania silników mam dwa grube przewody niepodłączone. Chyba czarny i niebieski. Co to jest? Tylko bez zbędnego offa, jak co to założymy nowy temat :lol:
Obrazek
Był Ford Probe 2.2 GT ....................................... Jest Ford Cougar 2.5 V6.......................................

Awatar użytkownika
daniel
Posty: 947
Rejestracja: 2006-07-27 20:23
Gallery: viewtopic.php?t=9642
Lokalizacja: Rumia

Post autor: daniel » 2007-02-21 00:00

ja mam elektryczny :wink:
a gdzie te przewody dokładnie są??...może postaram sie luknąć gdzie to idzie
było - 2.2GT 93r. przerobione
- MERCEDES CLK compressor

jest - SUBARU IMPREZA

Awatar użytkownika
skorik
Posty: 588
Rejestracja: 2005-10-15 08:27
Gallery: viewtopic.php?t=9986
Lokalizacja: Toruń

Post autor: skorik » 2007-02-21 00:05

No pod siedzeniem i nie są podłączone? Nic z tym nie robiłem, ale marzy mi się podgrzewanie w zimę... :D
Obrazek
Był Ford Probe 2.2 GT ....................................... Jest Ford Cougar 2.5 V6.......................................

Awatar użytkownika
davidlive
Posty: 2846
Rejestracja: 2006-07-30 13:29
Car: brak
Gallery: viewtopic.php?t=10466
Lokalizacja: Polaniec
Kontakt:

Post autor: davidlive » 2007-02-21 10:24

skorik pisze:No pod siedzeniem i nie są podłączone? Nic z tym nie robiłem, ale marzy mi się podgrzewanie w zimę... :D

Ja mam to samo i powiem ci ze te przewody to schowałem pod wycieraczkę , oczywiście wcześniej izolując . Wątpię czy to by było od podgrzewania siedzeń (a czy 1 miały podgrzewane), z resztą sprawdz czy idzie tam jakieś napięcie , gdyby to nawet było od tego to czym to włączać ??? :roll: :roll:
BYŁ - PROBE 2.2GT 90'(najlepiej wyposażony
probek w klubie)
Jest AUDI a4 b7 1.8TQ 350ps

Awatar użytkownika
TYKWA
Posty: 1296
Rejestracja: 2005-04-03 18:31
Car: brak
Gallery: viewtopic.php?t=6180
Lokalizacja: polska

Post autor: TYKWA » 2007-02-21 11:16

davidlive pisze:
skorik pisze:No pod siedzeniem i nie są podłączone? Nic z tym nie robiłem, ale marzy mi się podgrzewanie w zimę... :D

Ja mam to samo i powiem ci ze te przewody to schowałem pod wycieraczkę , oczywiście wcześniej izolując . Wątpię czy to by było od podgrzewania siedzeń (a czy 1 miały podgrzewane), z resztą sprawdz czy idzie tam jakieś napięcie , gdyby to nawet było od tego to czym to włączać ??? :roll: :roll:
David a nie sádzisz , ze skoro sá tam jakies przewody ( jak sie okazuje nie tylko u Ciebie) to znaczy ze Ktos tam kiedys je do czegos przewidzial , wiec chyba warto tak jak Skorik zainteresowac sie do czego one tam sá , a nie radzic schowanie ich pod wycieraczké , oczywiscie poprzednio je izolujác :wink:
byl sobie Probek 2.5 - R.I.P - 01.05.08 :-(Obrazek

Awatar użytkownika
davidlive
Posty: 2846
Rejestracja: 2006-07-30 13:29
Car: brak
Gallery: viewtopic.php?t=10466
Lokalizacja: Polaniec
Kontakt:

Post autor: davidlive » 2007-02-21 12:01

To ja przecież pisze żeby sobie sprawdził czy ma tam jakieś napięcie , nie mówie żeby zrobił tak jak ja tylko mówie jak ja zrobiłem . Jaz robiłem tak jak zrobiłem , jak się skorik dowie od czego to jest to sam sobie tak zrobie . Chciałem tylko powiedzieć że też tak mam, proste .

Ale pytanie nadal pozostaje jedno : Czy 1 miały podgrzewane albo pompowane siedzienia??? :shock: :shock: :?: :?:
BYŁ - PROBE 2.2GT 90'(najlepiej wyposażony
probek w klubie)
Jest AUDI a4 b7 1.8TQ 350ps

Awatar użytkownika
daniel
Posty: 947
Rejestracja: 2006-07-27 20:23
Gallery: viewtopic.php?t=9642
Lokalizacja: Rumia

Post autor: daniel » 2007-02-21 12:06

dobra to moze inaczej.......jesli ja tez mam taka wersje full wypas, to powiedzcie z ktorej strony sa dokladnie te przewodu, pojde sprawdzic do samochodu czy u mnie to jest do czegos podlaczone
było - 2.2GT 93r. przerobione
- MERCEDES CLK compressor

jest - SUBARU IMPREZA

Awatar użytkownika
OLEY
Klubowicz
Posty: 12763
Rejestracja: 2004-10-07 22:17
Car: I Gen 3.0 V6 Vulcan '90
Lokalizacja: Szczecin

Post autor: OLEY » 2007-07-30 16:13

Dobra moi mili.
Podłączyłem fotelik, działa jak należy, ale niestety musiałem podłączyć po swojemu (przerabiać przewody).
Mogłem zadać pytanie w temacie "Dziwnych wtyczek", ale trzymajmy się fotela pierwszej generacji.

W fotelu są dwie wtyczki, jedna czteropinowa, druga (z przodu fotela) dwupinowa. Do czego służy ta druga (dwa piny)?

Z tego co zauważyłem podczas podłączania, to w kostce z czterema pinami mamy tak:

Jeden (czarny) - wspólna masa
Drugi (biały z czer. paskiem) - oświetlenie pasa
Trzeci i czwarty, to plusy na silniczki:
góra - dół (przód fotela) no i góra - dół (tył fotela)

Niestety przesuw poziomy przód - tył nie działał

Kiedy podłączałem na krótko, to okazało się, że sterowanie przód - tył
działa po podłączeniu kostki z dwoma pinami.

Jednak patrząc na fotel Lisia, u niego ta dwupinowa kostka pozostaje wolna, a jednak fotel działa we wszystkie strony.

To jak to w końcu jest?
:D
[o]Piękno nie zna ceny.[/o]

Awatar użytkownika
Destroyer
Posty: 1260
Rejestracja: 2007-06-13 09:37
Car: II gen 2.5 V6
Gallery: viewtopic.php?t=13662
Lokalizacja: Radom

Post autor: Destroyer » 2007-07-31 10:44

O ile dobrze się orientuje to ta druga kosteczka to jest coś związane z ABS. U mnie też wystaje takie coś z pod fotela. Na forum gdzieś już o tym było.
Był PROBE GT 2.2 Turbo '89 Full Opcja z Qresko Red Inside :( :( :(
Jest PROBE 2.5 V6 '94. Dostał nowe serduszko dzięki 2Ya :)
Jest SCENIC II ph I 2003 Lux Privilege pierońskie 1.6 115 KM :D

Awatar użytkownika
OLEY
Klubowicz
Posty: 12763
Rejestracja: 2004-10-07 22:17
Car: I Gen 3.0 V6 Vulcan '90
Lokalizacja: Szczecin

Post autor: OLEY » 2007-07-31 16:42

Ale ja nie mówię o wiązce wystającej z podłogi pod fotelem, ale o kostce
idącej z wiązki fotela. Czyli wyciągając fotel z samochodu, ta kosteczka
wychodzi razem z nim. Wątpię, żeby miała ona cokolwiek wspólnego z abs-em. :)
[o]Piękno nie zna ceny.[/o]

Awatar użytkownika
Destroyer
Posty: 1260
Rejestracja: 2007-06-13 09:37
Car: II gen 2.5 V6
Gallery: viewtopic.php?t=13662
Lokalizacja: Radom

Post autor: Destroyer » 2007-07-31 16:48

OLEY pisze:Ale ja nie mówię o wiązce wystającej z podłogi pod fotelem, ale o kostce
idącej z wiązki fotela. Czyli wyciągając fotel z samochodu, ta kosteczka
wychodzi razem z nim. Wątpię, żeby miała ona cokolwiek wspólnego z abs-em. :)
No właśnie tak to jest jak człowiek nie doczyta dokładnie. Zwracam honor :wink: U mnie wystaje tylko z podłogi i to chyba właśnie ta wiązka od ABS'u i tym sie zasugerowałem. Ja tez mam fotel elektryczny i u mnie nic nie wystaje dodatkowego więc nie za bardzo tutaj pomogę.
Był PROBE GT 2.2 Turbo '89 Full Opcja z Qresko Red Inside :( :( :(
Jest PROBE 2.5 V6 '94. Dostał nowe serduszko dzięki 2Ya :)
Jest SCENIC II ph I 2003 Lux Privilege pierońskie 1.6 115 KM :D

Awatar użytkownika
OLEY
Klubowicz
Posty: 12763
Rejestracja: 2004-10-07 22:17
Car: I Gen 3.0 V6 Vulcan '90
Lokalizacja: Szczecin

Post autor: OLEY » 2007-08-04 10:43

No i co jest Panowie?
Nikt nie wie, jak ma podłączone krzesełko?
[o]Piękno nie zna ceny.[/o]

joktryb
Posty: 31
Rejestracja: 2012-02-02 15:18
Car: 1991 2.2GT

Fotel Kierowcy Elektr. Sterowany

Post autor: joktryb » 2012-08-09 21:51

Chcę wrzucić do swojego Probasa (91 GT) taki fotel. Chciałem zapytać czy ktoś wie czy oprócz samego fotela coś jeszcze jest potrzebne? Może jakieś prowadnice, czy są te same co przy zwykłym fotelu? Czy trzeba dorobić wiązkę? Jakieś wskazówki?

Awatar użytkownika
quarth
Posty: 958
Rejestracja: 2011-09-02 19:52
Car: '93 USDM KL-DE
Lokalizacja: Łódź

Re: Fotel Kierowcy Elektr. Sterowany

Post autor: quarth » 2012-08-10 16:57

prowadnice sa razem z fotelem. odkrecasz normalny, przykrecasz elektryczny. no i musisz oczywiscie dorzezbic wiazke zasilajaca
life's 2 short 4 seals                                                         ~~~~~~ ‹=====|=======|-----]
     only ziligon

joktryb
Posty: 31
Rejestracja: 2012-02-02 15:18
Car: 1991 2.2GT

Re: Fotel Kierowcy Elektr. Sterowany

Post autor: joktryb » 2012-08-11 11:18

Wielkie dzięki za szybką i wyczerpującą odpowiedź!

Awatar użytkownika
brolly72
Posty: 74
Rejestracja: 2011-06-23 14:13
Car: 2.2 turbo GT 91r. Black
Gallery: viewtopic.php?t=19219
Lokalizacja: Koszalin

Fotel elektryczny

Post autor: brolly72 » 2012-12-29 19:28

-- oryginalny post 2012-12-29 13:30 --

Siema mam problem z fotelem . . . otoz przelozylem sobie go z innego probka chwile podzialal i przestal ;/ w ktoryms tam watku przeczytalem ze trzeba ,,dorzezbic wiazke zasilajaca,, ale nic wiecej nie znalazlem i jestem w tak zwanej czrnej d**** moze ktos z was mial z czym takim doczynienia i mnie podratuje swa wiedza ??

-- dodano 2012-12-29 19:28 --

no wiem jest ona podlaczona . . . nawet kontrolka dzis sprawdzalem i wszedzie jest napiecie do silniczkow dochodzi wiec niewiem o co w tym wszystkim biega . . . czyzby silniczki sie spalily ?? ale zadnego smrodu spalenizny nie bylo ;/
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „I gen (1989 - 1992)”