Nie dzialaja kontrolki, i wskazowki

Ma_T

Nie dzialaja kontrolki, i wskazowki

Post autor: Ma_T » 2003-12-21 23:32

Witam,
Mam taki problem: nie rusza mi sie zadna wskazowka, nie dzialaja kontrolki type CHECK ENGINE, nie dziala też kontrolka podgrzewania tylnej szyby.
A wszystko dlatego ze probowalem podlaczyc i sprawdzic bledy w komputerze (CHECK ENGINE swiecil sie podczas jazdy). Elektronikiem dobrym nie jestem i jesli dobrze pamietam to podlaczylem +G z GND. Podlaczylem to na zlaczu, jest to opisane na http://www.performanceprobe.com/index2.cgi
Poprostu nie podlaczylem to co powinienem.

Tak wogole to mam probowke z IIg 94r.

Nie moge teraz odczytac predkosci z jaka jade,poziomu oleju, temp silnika, no i licznik kilometrow tez nie dziala. Pytalem dwoch klubowiczow i mowia ze przyczyna moze byc bezpiecznik.

Co Wy sugerujecie? Jesli to bezpiecznik to jak go sprawdzic?
Sprawdzalem przed chwila bezpieczniki i te male dobre, nie mam pojecia jak sie do tych wiekszych zabrac (do jednej nozki dochodzi tylko prad).

Bede bardzo wdzieczny za odpowiedzi.
Z gory Dziekuje i Pozdrawiam

Ma_T

Post autor: Ma_T » 2003-12-21 23:33

Tak wogole to niedawno kupilem ta furke i dlatego jestm tu nowy, moj GG:458763

Gość

Post autor: Gość » 2003-12-21 23:35

aa zapomnialem, tylko podswietlenie tablicy dziala,no i kontrolki kierunkowskazow, reszta tak jakby padla.

Ma_T

Post autor: Ma_T » 2003-12-22 07:25

Sprawdzilem jeszcze raz dokladnie bezpieczniki i znalazlem odp :). Jeden z nich byl lekko przepalony.
Kontrolki sie swieca tak jak powinny, niestety też i CHECK ENGINE.

Ma_T

Post autor: Ma_T » 2003-12-22 07:28

Troche dla mnie to dziwne, ale mam chyba inna kostke OBD, brakuje mi na niej koncowki STI, STO, mam tylko GND i +B oraz na dolnej czesci FAB,GND i TAB.
Czy ktos ma taka sama kostke?
Jak sprawdzic tego kompa?

Gość

Post autor: Gość » 2003-12-22 10:11

Domyslam sie, ze masz silnik 2.0. Obok gniazda Diagnose masz mniejsze - tam jest styk STI.

Ma_T

Post autor: Ma_T » 2003-12-23 00:47

No mam drugie gniazdo mniejsze a w nim 2 kostki, do jednej tej mniejszej doprowadzony jest jeden tylko przewod i chyba tak samo wyglada jak na zdjeciu (Kollek umiescil zdjecie na stronce).

http://www.probe.kim.pl/forum/viewtopic ... b+%EAd%F3w

Czy o ten przewod chodzi? Chcialbym byc na 100% pewien :)
Pozdrawiam

Ma_T

Post autor: Ma_T » 2003-12-23 00:58

Gniazdo ma opis EEC TEST, Czy o to gniazdo chodzi a w nim jeden oddzielony pojedynczy przewod (niestety nie czerwony, tylko czarny z cienka linia czerwona) ??

Awatar użytkownika
Przemek-83
Posty: 203
Rejestracja: 2009-12-01 17:38
Car: B5 "00 1.8 20V
Gallery: viewtopic.php?t=16910
Lokalizacja: bombaj :)

Licznik nagle przestał działać (2,5 V6)

Post autor: Przemek-83 » 2009-12-01 18:13

witam
świeżo po kupnie dziś wracajać w połowie drogi czyli jakies 20km po starcie przestały zegary działać i zgasły kontrolki wszystkie 'ktore zapalaja sie po przekreceniu stacyjki.Pokazuje tylko stan paliwa i podświetlenie działa.Problem w tym ,ze znalazłem bezpiecznik od kontrolek przez chwile działały ale spalił sie bezpiecznik (10) po chwili i tak 2 razy.Przez chwile jak kontrolki sie świeciły widziałem ze mimo to zegary wszystkie nadal sa w dół wiec mozliwe 'że od zegarów i od kontrolek jest osobny bezpiecznik?
Pierwsza przejazdzka i juz problem :P
Poprostu jechałem spokojnie cos 3 razy zapipkało i opadły zegary wszystkie w dół.

Awatar użytkownika
Agusia
Klubowicz
Posty: 2378
Rejestracja: 2007-12-25 21:54
Car: ProbekIIgen & ToyotaYaris prezentY od ukochanego OLEYKA
Gallery: viewtopic.php?t=14778
Lokalizacja: SPARCIAŁE KASZTANy

Re: Nie dzialaja kontrolki, i wskazowki

Post autor: Agusia » 2009-12-01 18:50

Rozumiem, że piszesz o 2,5 :mrgreen:
No cóż 8)
Tak to już jest z tymi V-kami, dobrze, że to tylko to :wink: :roll:
mogło być gorzej :mrgreen:
Sorki za offa, ale nie mogłam się powstrzymać... :lol:

Pozdrawiam.
P.S. Zmień szybciutko na I generację, nie będzie problemów :!: :lol:
"Tam, gdzie nie ma dzieci, brakuje nieba." Algernon Charles Swinburne

Awatar użytkownika
Przemek-83
Posty: 203
Rejestracja: 2009-12-01 17:38
Car: B5 "00 1.8 20V
Gallery: viewtopic.php?t=16910
Lokalizacja: bombaj :)

Re: Nie dzialaja kontrolki, i wskazowki

Post autor: Przemek-83 » 2009-12-01 18:58

naturalnie jest 2.5 V6 USA "93 LPG
no dobrze,że tylko to ale nie wiem nawet ile jade :P

Awatar użytkownika
mar3inez
Posty: 411
Rejestracja: 2009-01-04 17:54
Car: 2.5 v6 White Pearl '93 USA
Gallery: viewtopic.php?t=16758
Lokalizacja: Trzcianka

Re: Nie dzialaja kontrolki, i wskazowki

Post autor: mar3inez » 2009-12-01 19:02

Agusia pisze:Rozumiem, że piszesz o 2,5 :mrgreen:
No cóż 8)
Tak to już jest z tymi V-kami, dobrze, że to tylko to :wink: :roll:
mogło być gorzej :mrgreen:
Sorki za offa, ale nie mogłam się powstrzymać... :lol:

Pozdrawiam.
P.S. Zmień szybciutko na I generację, nie będzie problemów :!: :lol:
Nie ma to jak pomóc nowemu użytkownikowi... 8-|
Spróbuj rozkręcić deskę nad licznikiem i wyjmij zegary. Spróbuj przeczyścić kostkę co idzie do zegarów. Sprawdź czy masz kabelki całe i nie ma jakiś przebić.

Awatar użytkownika
Agusia
Klubowicz
Posty: 2378
Rejestracja: 2007-12-25 21:54
Car: ProbekIIgen & ToyotaYaris prezentY od ukochanego OLEYKA
Gallery: viewtopic.php?t=14778
Lokalizacja: SPARCIAŁE KASZTANy

Re: Nie dzialaja kontrolki, i wskazowki

Post autor: Agusia » 2009-12-01 19:03

Właśnie pomogłam... 8)
ostrzegając przed awaryjnością V-ek :!:
"Tam, gdzie nie ma dzieci, brakuje nieba." Algernon Charles Swinburne

Awatar użytkownika
mar3inez
Posty: 411
Rejestracja: 2009-01-04 17:54
Car: 2.5 v6 White Pearl '93 USA
Gallery: viewtopic.php?t=16758
Lokalizacja: Trzcianka

Re: Nie dzialaja kontrolki, i wskazowki

Post autor: mar3inez » 2009-12-01 19:10

Kto będzie dbał ten będzie miał. Wystarczy co jakiś czas zajrzeć pod maskę i posprawdzać czy wszystko OK.
Ja u siebie nie narzekam. Zresztą Twoje 2.0 ostatnio nie chciało odpalić a 2.2 już nawet nie jeździ... :mrgreen:

Awatar użytkownika
Agusia
Klubowicz
Posty: 2378
Rejestracja: 2007-12-25 21:54
Car: ProbekIIgen & ToyotaYaris prezentY od ukochanego OLEYKA
Gallery: viewtopic.php?t=14778
Lokalizacja: SPARCIAŁE KASZTANy

Re: Nie dzialaja kontrolki, i wskazowki

Post autor: Agusia » 2009-12-01 19:39

Bo czas na 3.0 :mrgreen:
"Tam, gdzie nie ma dzieci, brakuje nieba." Algernon Charles Swinburne

Awatar użytkownika
Przemek-83
Posty: 203
Rejestracja: 2009-12-01 17:38
Car: B5 "00 1.8 20V
Gallery: viewtopic.php?t=16910
Lokalizacja: bombaj :)

Re: Nie dzialaja kontrolki, i wskazowki

Post autor: Przemek-83 » 2009-12-01 21:01

włożyłem bezpiecznik 25 i go zjarało ale działało jakie 15 minut wszystko świeciło i zegary chodziły

Awatar użytkownika
Taxon
Posty: 826
Rejestracja: 2007-01-12 09:09
Car: Cougar 2,5 V6
Gallery: viewtopic.php?t=13840
Lokalizacja: Warszawa

Re: Nie dzialaja kontrolki, i wskazowki

Post autor: Taxon » 2009-12-01 21:48

My też Cię witamy i miło nam Cię poznać...
Po 1 Przywitaj się
Po 2 Przeczytaj regulamin i zasady obowiązujące na forum, bo straszny chaos w Twoich wypowiedziach
Po 3 edytuj swoje posty, jeżeli nikt nie zdążył odpowiedzieć, zamiast tłuc nowe.
Po 4 naucz się korzystać z wyszukiwarki, bo 90% rozwiązań właśnie tam znajdziesz. Jeżeli twój zawiera się w tych 10%, których nie znajdziesz - napisz posta z pytaniem, a każdy chętnie Ci pomoże.

Uff...ta dzisiejsza młodzież... :wink:
JEST : COUGAR '99 VIOLET 2,5 V6
BYŁO : Probe II (USA) '96 RED 2.0 16V
BYŁO : Probe II (USA) '95 BLACK 2.0 16V

Awatar użytkownika
Agusia
Klubowicz
Posty: 2378
Rejestracja: 2007-12-25 21:54
Car: ProbekIIgen & ToyotaYaris prezentY od ukochanego OLEYKA
Gallery: viewtopic.php?t=14778
Lokalizacja: SPARCIAŁE KASZTANy

Re: Nie dzialaja kontrolki, i wskazowki

Post autor: Agusia » 2009-12-01 22:16

Ło matko :shock:

Taxon na modzia 8) :wink:
I to mi się podoba :!:
"Tam, gdzie nie ma dzieci, brakuje nieba." Algernon Charles Swinburne

Awatar użytkownika
Taxon
Posty: 826
Rejestracja: 2007-01-12 09:09
Car: Cougar 2,5 V6
Gallery: viewtopic.php?t=13840
Lokalizacja: Warszawa

Re: Nie dzialaja kontrolki, i wskazowki

Post autor: Taxon » 2009-12-01 22:29

Agusiu, jak "KOT" z MAŁPĄ" modują...
To czego się spodziewać po tym forum :twisted:
JEST : COUGAR '99 VIOLET 2,5 V6
BYŁO : Probe II (USA) '96 RED 2.0 16V
BYŁO : Probe II (USA) '95 BLACK 2.0 16V

Awatar użytkownika
Agusia
Klubowicz
Posty: 2378
Rejestracja: 2007-12-25 21:54
Car: ProbekIIgen & ToyotaYaris prezentY od ukochanego OLEYKA
Gallery: viewtopic.php?t=14778
Lokalizacja: SPARCIAŁE KASZTANy

Re: Nie dzialaja kontrolki, i wskazowki

Post autor: Agusia » 2009-12-01 22:40

I to mi się podoba, że ktoś trzyma rękę na pulsie :wink:

A kontrolka i wskazówka już działa 8) :?:
"Tam, gdzie nie ma dzieci, brakuje nieba." Algernon Charles Swinburne

Awatar użytkownika
Sam
Posty: 471
Rejestracja: 2004-05-27 22:04
Car: Probe 96r, 2.0 16V
Gallery: viewtopic.php?t=17752
Lokalizacja: Sosnowiec

Re: Nie dzialaja kontrolki, i wskazowki

Post autor: Sam » 2009-12-02 00:52

wiesz najlepiej :D wsadź drut zamiast bezpiecznika ;) tego na pewno nie przepali :) i po działa dłużej jak 15 minut ale po takich eksperymentach to będziesz wiązkę wymieniał ;P a to nie jest taki dostępny towar. Raczej proponuje szukać usterki a nie wkładać coraz większe bezpieczniki.
Dziś Probe 2.0 16V 96r
Kiedyś Probe 2.2 GL 90r

Niech gra muzyka i gaz do dechy :D
Komu w drogę temu pedał w podłogę :]

Awatar użytkownika
jarsonik
Posty: 993
Rejestracja: 2007-07-22 12:03
Car: brak
Gallery: viewtopic.php?t=13697
Lokalizacja: Białystok

Re: Nie dzialaja kontrolki, i wskazowki

Post autor: jarsonik » 2009-12-02 08:36

ni wewkładaj większych bezpieczników, bo pożegnasz się z furką. Najlepiej zajedź do jakiegoś elektryka, skoro sam na mądre pomysły ni ewpadasz i niech on ci to zrobi. Moim zdaniem, skoro pali bezpieczniki, to gdzieś jest zwarcie.
2,5 V6 Generation two. 93r. Czarna perełka
Piliście, to kto u was prowadzi samochód?? cruise control. hahahah
MISIEK: "żałuję tego, że tak Cię usunąłem.."

Awatar użytkownika
Przemek-83
Posty: 203
Rejestracja: 2009-12-01 17:38
Car: B5 "00 1.8 20V
Gallery: viewtopic.php?t=16910
Lokalizacja: bombaj :)

Re: Nie dzialaja kontrolki, i wskazowki

Post autor: Przemek-83 » 2009-12-03 21:10

dla ułatwienia dodam,że pali bezpiecznik o nazwie Turn (15A)

Awatar użytkownika
Sam
Posty: 471
Rejestracja: 2004-05-27 22:04
Car: Probe 96r, 2.0 16V
Gallery: viewtopic.php?t=17752
Lokalizacja: Sosnowiec

Re: Nie dzialaja kontrolki, i wskazowki

Post autor: Sam » 2009-12-03 22:14

ale co ty nam chcesz ułatwiać;) masz gdzieś zwarcie nie wsadzaj bezpieczników bo wykończysz instalację - i po spalonych kablach dojdziesz do tego gdzie je masz ;) ja ci ułatwię coś http://ford-probe.net/index.php?option= ... &Itemid=42 TURN - kierunki, światła awaryjne
więc idąc tym tropem sugerował bym że masz zrypany allarm i jak go włączasz robi zwarcie do kierunków . Ale nie wiem mogą być inne przyczyny

Edit
Jakbyś bardzo potrzebował to napisz na priv to ci wyśle schematy instalacji elektrycznej.
Dziś Probe 2.0 16V 96r
Kiedyś Probe 2.2 GL 90r

Niech gra muzyka i gaz do dechy :D
Komu w drogę temu pedał w podłogę :]

Awatar użytkownika
Przemek-83
Posty: 203
Rejestracja: 2009-12-01 17:38
Car: B5 "00 1.8 20V
Gallery: viewtopic.php?t=16910
Lokalizacja: bombaj :)

Re: Nie dzialaja kontrolki, i wskazowki

Post autor: Przemek-83 » 2009-12-04 20:49

spoko wkladałem dzis tylko bezpiecznik 7.5 A wiec mniejszy niz powinien byc spalił sie po 15 minutach nie spostrzegłem tylko czy nie dzieje sie to czasem podczas wlaczenia kierunkowskazu bo awaryjnych raczej nie uzywam :)

-- dodano 2009-12-04 20:49 --

niestety pali też prz jeżdzie na wprost

ODPOWIEDZ

Wróć do „II gen (1993 - 1997)”