Wszystko o tempomacie w II generacji, założenie, diagnostyka

JAJCASZ

Wszystko o tempomacie w II generacji, założenie, diagnostyka

Post autor: JAJCASZ » 2002-12-29 12:51

KUPILEM PROBE WERSJA USA 20 16V 93 ROK I MAM PROBLEM NIEIWEM JAK DZIALA TEMPOMAT I KTORY PRZYCISK DO CZEGO SLUZY MOZE MI KTOS POMUDZ Z GORY DZIEKUJE [/b]

BLACK PROBE
Klubowicz
Posty: 394
Rejestracja: 2002-09-03 20:54
Car: brak
Lokalizacja: Nowy Sącz

Post autor: BLACK PROBE » 2002-12-29 13:11

Wejdź na drugą stronę forum jest tam post: "Panie, Panowie mieliście kiedyś problem z tempomatem ?" - tam znajdziesz interesujący Cię temat.

Awatar użytkownika
tris
Posty: 272
Rejestracja: 2002-11-20 15:57

Post autor: tris » 2002-12-29 13:18

BLACK PROBE pisze:Wejdź na drugą stronę forum jest tam post: "Panie, Panowie mieliście kiedyś problem z tempomatem ?" - tam znajdziesz interesujący Cię temat.
... napisal "dobra wrozka"- BLACK PROBE :wink:

lolek

co to takiego RSM w II gen

Post autor: lolek » 2004-01-21 08:24

Witam, rozkminiłem już dawno posługiwanie się tempomatem (mam Probe II 95 USA), ale obok guziczka szybciej - wolniej po prawej stronie kierownicy jest przycisk RSM do czego to cholerstwo służy? :o

Awatar użytkownika
flanker
Posty: 350
Rejestracja: 2002-10-21 08:21
Car: brak
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Post autor: flanker » 2004-01-21 08:32

RSM=Resume czyli jak zwolnisz (np. hamulec) to przyciskając RSM samochód powróci do poprzedniej prędkości zapamiętanej przez tempomat
Ford Scorpio 2.0 DOHC 90' automat+skóra

purple

Re: co to takiego RSM w II gen

Post autor: purple » 2004-01-21 10:59

lolek pisze:Witam, rozkminiłem już dawno posługiwanie się tempomatem (mam Probe II 95 USA), ale obok guziczka szybciej - wolniej po prawej stronie kierownicy jest przycisk RSM do czego to cholerstwo służy? :o
napisz jak to sie robi, bo ja do tej pory nie wiem czy to cholerstowo mi dziala czy mam cos popsute :D

lolek

RSM dzięki

Post autor: lolek » 2004-01-22 14:16

co do tempomatu i jego obsługi to jest tak

puszczasz gaz jadąc powyżej 40 km/h naciskasz guziczek on po lewej stronie kierownicy i następnie lub w tym samym czasie górny guziczek po prawej stronie kierownicy, występuje pewne opóźnienie w reakcji, stąd może wydawać ci się że nie działa sprawdź metodę i odpowiedz czy działa

dzięki za wyjaśnienie RSM

Wito
Posty: 90
Rejestracja: 2005-01-31 02:02
Car: brak
Lokalizacja: Tczew

Pare pytań!!!

Post autor: Wito » 2005-02-15 14:25

Cześć chłopaki mam pare drobnostek. Kupiłem Probaska II 93r. 2.0 i tak jak byłem u gościa i strzelałem autu fotki to żółte lampki koło kierunów sie świeciły a teraz nie czy jest jakiś włącznik?? Radio - orginalne fordowskie, strasznie denerwuje mnie to że nie moge ustawić częstotliwości parzystych czy idzie to jakoś zmienić bo wyskakuje RMF 98,5 a nie 98,4 zresztą każde radio ma parzyste mieszkam blisko trójmiasta i nadaje to radi HIT FM i normalnie mam bardzo słaby odbiór a na zetce same kicze lecą (na rmf też). mam dwa piloty przy kierownicy jedno to podobno od tempomatu (ON,OFF- chociaż może to coś innego??)drugi może od radia są na nim przyciski(RMS, ACC i jeszcze jakiś). pomożecie? bo kolo nie miał instrukcji od auta! DZIĘKUJĘ WAM Z GÓRY!!
2.0 16v 1993r
USA

Awatar użytkownika
nikosnikos
Posty: 1022
Rejestracja: 2003-07-15 21:40
Gallery: viewtopic.php?t=5618
Lokalizacja: Bydgoszcz

Post autor: nikosnikos » 2005-02-15 14:30

Wszystkie przyciski na kierownicy to tempomat.
Kiedyś był mój... :-(
Obrazek
PROBE II GT 2.5 V6 24V USA Version
Teraz same ople - VECTRA B 2.5 V6 24V CDX 00' i 2.0 16V CD Sport 96' & ASTRA II 1.6 16V 04'
Moje V6 w całej okazałości
GG 2435630

Awatar użytkownika
Mr. Cynk
Posty: 3325
Rejestracja: 2003-09-14 22:41
Car: Pontiac TransAM 350'
Lokalizacja: W-M UE

Post autor: Mr. Cynk » 2005-02-15 14:42

.
Ostatnio zmieniony 2009-06-19 15:14 przez Mr. Cynk, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Witek.w-wa
Posty: 272
Rejestracja: 2003-12-09 13:58
Car: brak
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Witek.w-wa » 2005-02-15 14:48

a radia USA maja inny raster czestotliwosci, wiec musisz sie z tym pogodzic ze nie wstroi sie automatycznie dokladnie w stacje. Trzeba recznie i oczywiscie skok tylko o odpowiedni raster. Ale nawet jak radio nie jest wstrojone w punkt to odbiera oczywiscie przy zalozeniu ze jest silna stacja. Musisz wylaczyc funkcje lokalny jezeli jest.
2.2L, 89 LX (253A)USA automat,digital,
trip computer, welur -regatta blue- 8)

Awatar użytkownika
Kędziorek
Posty: 3379
Rejestracja: 2004-11-24 22:32
Gallery: viewtopic.php?t=8098
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Post autor: Kędziorek » 2005-02-15 21:58

Witam
Mam pytanie. Jak uruchomić tempomacik :oops: ? Próbowałem na wszystkie sposoby i nic,więc domniemam że jest uszkodzony. dużo jest pracy z naprawą tempomatu? Z góry dzięki za odpowiedz.
ObrazekObrazekObrazek

Awatar użytkownika
roofio
Posty: 102
Rejestracja: 2004-07-06 03:50
Car: brak
Lokalizacja: Stargard Szczeciński

do KEDZIORSKI

Post autor: roofio » 2005-02-16 03:37

jak sobie bedziesz jechal na trasie to trzymaj ON (nie puszczaj) i dodaj do tego ACC przytrzymujac oczywiscie. i juz masz. Radia nie zrobisz ja tez mam nowke na mp3 z hameryki i tez mam ten sam trouble. RMS nie uzywalem jeszcze i szczerze mowiac nie wiem do czego.
/Roofio Probe II 1995 USA

Awatar użytkownika
thebestcars
Posty: 227
Rejestracja: 2004-11-29 20:15
Gallery: viewtopic.php?t=6093
Lokalizacja: Częstochowa
Kontakt:

CO SADZICIE:potrezbuję Przyzciski do II POMUSCIE PROSZE !!!!

Post autor: thebestcars » 2005-02-28 19:41

Obrazek

potrzebuje przyciski jezeli macie na zbyciu odkupie za dobra cene !!!

moj numer 604228555
lub gg 6946740


I ruwniez przydało by mi się mi elektryczne fotele przednie !!!

Co o tym myślicie i czy to jest fajne tak naprawde ????
Mam czerwonego PROBASA II (wersja EUROPEJSKA z 1993) Poddałęm go tuningowi :]
Moja stroneczka http://www.cardomain.com/ride/2140791/1
PROBE is the best !!! :)
Obrazek
:)

Awatar użytkownika
M-Pro
Posty: 202
Rejestracja: 2004-12-24 19:49
Car: brak
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Post autor: M-Pro » 2005-02-28 19:52

To sterowanie tempomatem. Tak dla bajeru powiesisz czy akurat Ci tego brakuje do kompletu.
IIgen. 2,5 GT, USA-black

Awatar użytkownika
thebestcars
Posty: 227
Rejestracja: 2004-11-29 20:15
Gallery: viewtopic.php?t=6093
Lokalizacja: Częstochowa
Kontakt:

Potrzebuje bo che przerobic je aby sterowac radiem !!!

Post autor: thebestcars » 2005-02-28 20:07

To wiesz podlacze do mojego radyjka sony i zmienie napisy na przyciskach i bedzie GIT tylko potrzebuje ich

Pomuszcie jak macie ??

z góry dziekjue :lol:
POZDROWIONKA :wink:
Mam czerwonego PROBASA II (wersja EUROPEJSKA z 1993) Poddałęm go tuningowi :]
Moja stroneczka http://www.cardomain.com/ride/2140791/1
PROBE is the best !!! :)
Obrazek
:)

Awatar użytkownika
M-Pro
Posty: 202
Rejestracja: 2004-12-24 19:49
Car: brak
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Post autor: M-Pro » 2005-03-01 14:50

to licz sie z tym , ze musisz miec inna tasme do poduszki. Bo jak inaczej, doprowadzisz przewody do kierownicy?
IIgen. 2,5 GT, USA-black

Awatar użytkownika
M-Pro
Posty: 202
Rejestracja: 2004-12-24 19:49
Car: brak
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Post autor: M-Pro » 2005-03-05 15:43

Nie jestem moderatorem, ale jesli nie chcesz sie im narazic nie dubluj postow. I pisz z wykorzystaniem fcji - ortografia.
PS Odwiedzilem Twoja stronke o Probe, jest git.
IIgen. 2,5 GT, USA-black

Awatar użytkownika
thebestcars
Posty: 227
Rejestracja: 2004-11-29 20:15
Gallery: viewtopic.php?t=6093
Lokalizacja: Częstochowa
Kontakt:

WItam dzięki bede się strał

Post autor: thebestcars » 2005-03-06 11:54

Dobra postaram się nie robic tylu błędów

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Naprawde nikt nie ma tych przycisków (może ktoś zmieniał kierownice na inna i mu zostały ??

NIEROZUMIEM co miale na myśłi mówiąć o tym dublowaniu POSTÓW ?? :( :( :( :( Wybacz nierozumiem ?? :idea: :idea: :idea:

POZDROWIONKA
Mam czerwonego PROBASA II (wersja EUROPEJSKA z 1993) Poddałęm go tuningowi :]
Moja stroneczka http://www.cardomain.com/ride/2140791/1
PROBE is the best !!! :)
Obrazek
:)

Awatar użytkownika
M-Pro
Posty: 202
Rejestracja: 2004-12-24 19:49
Car: brak
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Post autor: M-Pro » 2005-03-06 12:19

Dokladnie taki sam post zamiesciles w dziale "gielda". Przyciskow ze swojego nie wydlubie :D
IIgen. 2,5 GT, USA-black

Awatar użytkownika
leoul
Posty: 167
Rejestracja: 2004-03-27 21:23
Car: brak
Lokalizacja: Olsztyn
Kontakt:

Post autor: leoul » 2005-03-06 12:43

Serwus
Trzeba poczytać tylko

http://www.fordprobe.pl/forum/viewtopic.php?t=3591

Kupowałem od Ukiego drzwi do proba.
Ma również w zasadzie całą deskę rozdzielczą, kirownicę ... no wszystko w zasadzie.
Fester

Awatar użytkownika
Qki G
Klubowicz
Posty: 2914
Rejestracja: 2004-08-20 09:04
Gallery: viewtopic.php?t=5511
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Qki G » 2005-03-06 19:34

ale uki nie na przelacznikow na kierownicy:)
wiem bo widzialem jego probka:):):)
Nowa moja ksywa: Qki Leoncio :)
Był:Ford Probe II 2.5 V6 24V 1997
Jest: Smart FourTwo Cabrio jako dojazdówka do pracy..... :)
Na wypady poza miasto jest już inne autko :)

Awatar użytkownika
thebestcars
Posty: 227
Rejestracja: 2004-11-29 20:15
Gallery: viewtopic.php?t=6093
Lokalizacja: Częstochowa
Kontakt:

acha szkmoda

Post autor: thebestcars » 2005-03-06 21:20

gadałem już nim on nie ma :roll: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops:

alemoze znacie kogoś jescze co ma bardzo mi sie podoba ten bajerek albo moze macie kogoś co ma siedzienia skórzane do probe too sie moge zamienić albo odkupić ??? :idea:


POZDROWIONKA :D :D :D :D
Mam czerwonego PROBASA II (wersja EUROPEJSKA z 1993) Poddałęm go tuningowi :]
Moja stroneczka http://www.cardomain.com/ride/2140791/1
PROBE is the best !!! :)
Obrazek
:)

Sh(.)(.)ters
Posty: 1703
Rejestracja: 2004-01-28 21:17
Gallery: viewtopic.php?t=5520
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Sh(.)(.)ters » 2005-03-06 23:07

Znam kogoś kto ma słownik ortograficzny w gustownej skórzanej okładce 8) . A jak Ci mało przycisków to się pobaw przed wysłaniem każdego postu takim o nazwie "Ortografia". Tak przy okazji - kropki i przecinki też są mile widziane. Ułatwiają zrozumienie kontekstu wypowiedzi.
..........Obrazek.........
.....The Power of Dreams.....

Gość

Post autor: Gość » 2005-03-06 23:17

:lol: :lol: :lol: Buhehehe, ale żeś się uczepił

ODPOWIEDZ

Wróć do „II gen (1993 - 1997)”