immobiliser, immo - gdzie jest?

Awatar użytkownika
MAcieja87
Posty: 77
Rejestracja: 2009-08-02 14:20
Car: Probe 2.5 v6 95r
Lokalizacja: Warmińsko-Mazurskie / Olsztyn

Re: immobiliser, immo - gdzie jest?

Post autor: MAcieja87 » 2012-09-11 19:09

Czyli w Probe nie ma w ogóle możliwości obejścia immo? Co do mojego przypadku historia jest baaardzo długa i raczej nie ma sensu opisywać jej.
Tak czy inaczej na moje szczęście przynajmniej z tym to nie ja ponoszę koszty, mam tylko znaleźć i kupić, a nie chce kupić nie pełnego zestawu dla tego pytam na forum :)

Awatar użytkownika
Romas
Klubowicz
Posty: 4875
Rejestracja: 2009-12-23 22:35
Car: PROBE '94 2.5V6 GT MTX
Gallery: viewtopic.php?t=19226
Lokalizacja: Warszawa

Re: immobiliser, immo - gdzie jest?

Post autor: Romas » 2012-09-11 21:43

MAcieja87 pisze:Czyli w Probe nie ma w ogóle możliwości obejścia immo?
Przeczytaj jeszcze raz to co napisalem :wink:

Awatar użytkownika
2Ya
Posty: 979
Rejestracja: 2007-05-06 21:28
Car: >>GT<<
Lokalizacja: Aloha Hawaii
Kontakt:

Re: immobiliser, immo - gdzie jest?

Post autor: 2Ya » 2012-09-12 01:27

Każde immo w zasadzie idzie obejść, kwestia tylko wiedzy i sprzętu, a przez to tanie to czasami nie jest. Dlatego najprostszym i bezinwazyjnym sposobem jest po prostu podmienić kompletny zestaw i po sprawie.

Kompletny zestaw w Probe z II generacja immobilisera, to przynajmniej 1 kluczyk z kością/układem kodującym w kluczyku, stacyjka + pętla/czytnik immo na stacyjce + moduł immobilisera + PCM/ECU czyli komputer + wkładki zamka, bagażnika oraz schowka.
Oczywiście komp musi pasowac pod dana wersję złącza w instalacji elektrycznej, dlatego najlepiej i najpewniej kupić kompa z takim samym oznaczeniem, jakie mieliśmy w aucie lub minimum porównać złacze swojego ecu z zakupowanym ecu.

Pzdr.
Obrazek

Awatar użytkownika
MAcieja87
Posty: 77
Rejestracja: 2009-08-02 14:20
Car: Probe 2.5 v6 95r
Lokalizacja: Warmińsko-Mazurskie / Olsztyn

Re: immobiliser, immo - gdzie jest?

Post autor: MAcieja87 » 2012-10-02 12:03

a jeżeli podmiana całego zestawu jak piszesz nic nie dała?

Awatar użytkownika
Kocureq
Klubowicz
Posty: 10492
Rejestracja: 2006-03-21 21:35
Car: Probe 1995 2,5 turbo; Audi S6 2003 4,2
Gallery: viewtopic.php?t=10333
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Odp: immobiliser, immo - gdzie jest?

Post autor: Kocureq » 2012-10-02 14:39

Albo kabelki, albo nie "na pewno immobilizer"

Awatar użytkownika
MAcieja87
Posty: 77
Rejestracja: 2009-08-02 14:20
Car: Probe 2.5 v6 95r
Lokalizacja: Warmińsko-Mazurskie / Olsztyn

Re: immobiliser, immo - gdzie jest?

Post autor: MAcieja87 » 2012-10-02 14:51

No właśnie kabelki raczej można odrzucić, bo przez weekend do dziś mój znajomy właśnie sprawdzał kable.
Naszym zdaniem immo ale różnie bywa :)
Na moich gratach auto odpala, po czym po ok 3 sekundach gaśnie i lampka immo się świeci kilka sekund, po włożeniu gratów nabytych od Forumowicza, auto odpala po czym również gaśnie po ok 3 s. z tym, że lampka mruga przez jakiś czas, a nie świeci światłem ciągłym. Według diagnozy warsztatu pestka immo z nowych gratów nie jest zgrana z resztą, a u mnie to wiadomo z jakiej przyczyny tak się działo, uszkodzone immo na 100% (nawet wiem kto uszkodził i nie chce się przyznać hehe). W mieście w którym mieszkam nikt tego nie chce/nie potrafi zrobić, a mi pomysłów brak.

Awatar użytkownika
Romas
Klubowicz
Posty: 4875
Rejestracja: 2009-12-23 22:35
Car: PROBE '94 2.5V6 GT MTX
Gallery: viewtopic.php?t=19226
Lokalizacja: Warszawa

Re: immobiliser, immo - gdzie jest?

Post autor: Romas » 2012-10-02 16:48

A ecu mastera wymieniałeś? bo jak nie to na 100% sie nie bedzie zgrywać ;)

Awatar użytkownika
MAcieja87
Posty: 77
Rejestracja: 2009-08-02 14:20
Car: Probe 2.5 v6 95r
Lokalizacja: Warmińsko-Mazurskie / Olsztyn

Re: immobiliser, immo - gdzie jest?

Post autor: MAcieja87 » 2012-10-03 19:10

2Ya pisze: Kompletny zestaw w Probe z II generacja immobilisera, to przynajmniej 1 kluczyk z kością/układem kodującym w kluczyku, stacyjka + pętla/czytnik immo na stacyjce + moduł immobilisera + PCM/ECU czyli komputer + wkładki zamka, bagażnika oraz schowka.
to wymieniłem (bez wkładek ;) )

Awatar użytkownika
KASZCZU
Posty: 572
Rejestracja: 2004-12-29 16:48
Gallery: viewtopic.php?t=12249
Lokalizacja: Kraków

Re: immobiliser, immo - gdzie jest?

Post autor: KASZCZU » 2013-03-20 14:36

Po 6 latach używania probasa i na mnie trafił problem immo. Przeczytałem wiele wątków, tematów itd na wszystkich forach i jedyne czego się dowiedziałem to to, że jest to mało prawdopodobne by w IIgen 96r immo się spier...ło i reasumując mam problem :?

Jednak ewidentnie problem u mnie leży w immo. Zdarzało się, że podczas jazdy świeciła się kontrolka immo, czasem nawet samoistnie np. w drodze do roboty gasł. kiedyś nie mogłem odpalić po pracy probasa i wracałem do domu taryfą. Dopiero na drugi dzień drugim kluczykiem odpalił od kopa - ale tu sądzę, że to po prostu przypadek. kiedyś żonce w drodze do przedszkola zgasł i nie chciał odpalić jak przyjechałem do niej i przekręciłem jej kluczykiem w stacyjce odpalił od kopa :| Ostatnio znów dał o sobie znać. Wracając z pracy probas zgasł i już go więcej nie odpaliłem. Tzn odpalił na pare sekund i gasł, odpalił pochodził chwilę (3-5sekund) "jak czołg" i gasł. Po zgaśnięciu świeciła się kontrolka immo.

Reasumując z dużą dozą pradopodobieństwa mogę założyć, że wina leży po stronie immo. Mam dwie pary kluczyków i przy obu efekt jest ten sam też nie jest to wina pestki. Już wiem, że mój moduł immo nie jest łatwym do obejścia przy pomocy zworek czy też poprawy zimnych lutów modułem boscha z roczników 93-95r. Byłem w jednym serwisie w Krakowie zajmującym się immobiliserami ale nie chcieli się tego podjąć. Może, ktoś ma jakiś pomysł?

probas 96r

Awatar użytkownika
MAcieja87
Posty: 77
Rejestracja: 2009-08-02 14:20
Car: Probe 2.5 v6 95r
Lokalizacja: Warmińsko-Mazurskie / Olsztyn

Re: immobiliser, immo - gdzie jest?

Post autor: MAcieja87 » 2013-03-20 19:20

Jeżeli już coś chcesz robić z tym immobiliserem to tylko podmień wszystko :D u mnie magicy czarowali czarowali, a i tak się to tak skończyło.

Awatar użytkownika
sawmaster
Posty: 726
Rejestracja: 2007-06-27 15:54
Car: Ford Probe 97r 2.0 16v
Gallery: viewtopic.php?t=11616
Lokalizacja: Białystok

Re: immobiliser, immo - gdzie jest?

Post autor: sawmaster » 2013-03-24 19:16

ja mam komplet immo + 1 kluczyk

Awatar użytkownika
avel
Posty: 448
Rejestracja: 2009-04-26 17:16
Car: Probe II 2.0 1994
Gallery: viewtopic.php?t=20438
Lokalizacja: Unisław, kujawsko-pomorskie

Re: immobiliser, immo - gdzie jest?

Post autor: avel » 2013-03-24 21:02

To sobie czytam ten wątek i zaczynam się bać że jak u mnie cos padnie to nigdy nie odnajdę tego przyczyny. Mam dwa nieoryginalne kluczyki i dołożony inny alarm z "chińskimi" breloczkami centralnego. Centralny jednak jest te fabryczny . Na desce jest kontrolka z kluczykiem i dodatkowa czerwona dioda, która jest odpięta. W okolicach stacyjki nie widzę nigdzie przyklejonej pestki (pod spodem też) czyli co to znaczyć?
Ktoś może mi odpowiedzieć jak określić czy miałem/mam imo czy nie? Szukać „pętli” jak to wygląda. Chętnie to ustalę przed ewentualnym postojem na drodze.

ale ze mnie gapa, na 3 stronie jest :P
2Ya pisze: Aby stwierdzić czy mamy immo w rocznikach 93-95:

a/sprawdzamy czy mamy pilota do immo
b/sprawdzamy czy mamy czerwona diodę przy obudowie licznika
c/rozbieramy środkowy tunel i sprawdzamy czy za pcm/ecu jest fizycznie immobiliser zamontowany (czarna duza skrzynka)

Wniosek: Aby być całkowicie pewnym o braku lub wyposażeniu immo w naszym aucie należy zrobic tak jak w podpunkcie "c" .
Dlaczego: Immo mogło zostac zmostkowane przez zworki i nadal sobie tam jest,a pilota wyrzucono i diody sygnalizującej też się pozbyto.

Aby stwierdzic czy mamy immo w rocznikach 95-97

a/sprawdzamy czy mamy kluczyk z wbudowanym transponderem (potocznie "pestka"),musi byc widać taki wciskany element w plastik/gume uchwytu kluczyka
b/sprawdzamy czy mamy antenę/koronke zczytująca kod z kluczyka przy/wokół stacyjki
c/sprawdzamy czy mamy gdzies na obudowie licznika diodę sygnalizującą
d/rozbieramy środkowy tunel i sprawdzamy czy za pcm/ecu jest fizycznie immobiliser zamontowany (mała plastikowa skrzynka)


Wniosek: Aby być całkowicie pewnym o braku lub wyposażeniu immo w naszym aucie należy zrobic tak jak w podpunkcie "d" .
Dlaczego: Immo mogło zostać zmostkowane / ktoś zrobił obejście itd., i nadal sobie tam jest,a kluczyk dorobiono i diody sygnalizującej też się pozbyto.
Obadam to.
Stare i zardzewiałe! Probe II 2.0 1994, było :(
Audi A3 2.0TDI 170km quattro 2007, jest

Awatar użytkownika
Romas
Klubowicz
Posty: 4875
Rejestracja: 2009-12-23 22:35
Car: PROBE '94 2.5V6 GT MTX
Gallery: viewtopic.php?t=19226
Lokalizacja: Warszawa

Re: immobiliser, immo - gdzie jest?

Post autor: Romas » 2013-03-24 21:23

Jak nie masz pilota ori od immo to immo masz odpięte, ja tez mam , bo 94 jest to bezkolizyjnie do zrobienia ;)

Awatar użytkownika
misiex888
Posty: 22
Rejestracja: 2011-11-01 09:20
Car: Ford Probe, 1997 2,5GT

Re: immobiliser, immo - gdzie jest?

Post autor: misiex888 » 2015-05-10 18:21

No i co w końcu z tym immo? Mam 97r odpalił kilka razy na 3 sek i zdechł. Obecnie nie odpala wgl. i lampka z kluczykiem swieci na stałe. Wcześniej przy próbie odpalenia mrugała, a gdy zaciagnalem go pod dom z włączonym zapłonem - zgasła. Przy kolejnej próbie odpalania mrugała bardzo szybko nieregularnie jakby coś nie stykało. Ktoś pomoże?

Awatar użytkownika
KrecioPL
Klubowicz
Posty: 3294
Rejestracja: 2012-02-27 16:00
Car: Probe II 2.5 V6 '97
Gallery: viewtopic.php?t=21787
Lokalizacja: Warszawa

Re: immobiliser, immo - gdzie jest?

Post autor: KrecioPL » 2015-05-12 15:04

Immo jest w komputerze (ECU). Musisz mieć b.dobrego elektronika, żeby się go pozbyć albo kupić innego kompa z kluczykiem.
Bo w Biblii nie ma napisane aby nie cisnąc gazu do dechy

Awatar użytkownika
arko
Klubowicz
Posty: 585
Rejestracja: 2009-04-19 23:32
Car: II Gen. 95r EURO 2,5 V6 24V
Gallery: viewtopic.php?t=16280
Lokalizacja: Łódź

Re: immobiliser, immo - gdzie jest?

Post autor: arko » 2015-05-12 15:45

Ja mam zamiast imo jakieś zworki porobione i wszystko śmiga Jak znajdę zdjęcia tej wtyczki to wrzucę ,może się przyda :D
JEST Ford Probe II gen. 2,5 V6 24V 95r.euro.
Jest Alfa Romeo 156 1,6 TS 1998r
Wcześniej Był I gen. 2,2 automat 91r.USA

Awatar użytkownika
Romas
Klubowicz
Posty: 4875
Rejestracja: 2009-12-23 22:35
Car: PROBE '94 2.5V6 GT MTX
Gallery: viewtopic.php?t=19226
Lokalizacja: Warszawa

Re: immobiliser, immo - gdzie jest?

Post autor: Romas » 2015-05-12 17:05

Arko ale Ty masz immo na osobnym kompie z rocznika '94 i tam sie tak da ale w 97 juz nie :wink:

Awatar użytkownika
arko
Klubowicz
Posty: 585
Rejestracja: 2009-04-19 23:32
Car: II Gen. 95r EURO 2,5 V6 24V
Gallery: viewtopic.php?t=16280
Lokalizacja: Łódź

Re: immobiliser, immo - gdzie jest?

Post autor: arko » 2015-05-13 13:31

No nie wiedziałem że w 97 jest inaczej :mrgreen:
JEST Ford Probe II gen. 2,5 V6 24V 95r.euro.
Jest Alfa Romeo 156 1,6 TS 1998r
Wcześniej Był I gen. 2,2 automat 91r.USA

Awatar użytkownika
KrecioPL
Klubowicz
Posty: 3294
Rejestracja: 2012-02-27 16:00
Car: Probe II 2.5 V6 '97
Gallery: viewtopic.php?t=21787
Lokalizacja: Warszawa

Re: immobiliser, immo - gdzie jest?

Post autor: KrecioPL » 2015-05-13 14:23

G woli wyjaśnienia:
W rocznikach 93 i 94 Immo było jako opcja i producent dokładał je jako osobną puszkę.
W rocznikach 95, 96 i 97 immo było w standardzie i znajduje się jako integralna część sterownika silnika (ECU).
Bo w Biblii nie ma napisane aby nie cisnąc gazu do dechy

Awatar użytkownika
misiex888
Posty: 22
Rejestracja: 2011-11-01 09:20
Car: Ford Probe, 1997 2,5GT

Re: immobiliser, immo - gdzie jest?

Post autor: misiex888 » 2015-05-16 21:22

Byłem u takiego klucznika w Poznaniu, okazało sie ze po milionowym upadku kluczyka na ziemie, pękła szklana rurka (w tej malutkiej plastikowej pastylce w kluczyku). Zawiozłem klucz oraz ten moduł (immobilizer), poczekałem kilkanaście minut, odebrałem nowy klucz z jakimś grafitowym wkładem (niby nowsza technologia) wrocilem, podlaczylem i odpalił na dotyk. Za usługę płaciłem 350zl. Pierwsza poważna awaria po 4 latach bezawawaryjnej jazdy.
I <3 Probe :D

Awatar użytkownika
KrecioPL
Klubowicz
Posty: 3294
Rejestracja: 2012-02-27 16:00
Car: Probe II 2.5 V6 '97
Gallery: viewtopic.php?t=21787
Lokalizacja: Warszawa

Re: immobiliser, immo - gdzie jest?

Post autor: KrecioPL » 2015-05-19 10:03

Fajnie, że się udało!
Bo w Biblii nie ma napisane aby nie cisnąc gazu do dechy

Awatar użytkownika
arko
Klubowicz
Posty: 585
Rejestracja: 2009-04-19 23:32
Car: II Gen. 95r EURO 2,5 V6 24V
Gallery: viewtopic.php?t=16280
Lokalizacja: Łódź

Re: immobiliser, immo - gdzie jest?

Post autor: arko » 2015-05-19 20:44

Dość drogo jak za jeden kluczyk ale dobrze że się udało zrobić i jest ok :D
JEST Ford Probe II gen. 2,5 V6 24V 95r.euro.
Jest Alfa Romeo 156 1,6 TS 1998r
Wcześniej Był I gen. 2,2 automat 91r.USA

lisu
Posty: 28
Rejestracja: 2010-12-11 11:55
Car: Probe II, 95, 2.0
Lokalizacja: Rzeszów

Re: immobiliser, immo - gdzie jest?

Post autor: lisu » 2015-07-10 16:26

Witam. Mam problem z odpaleniem. Czy ktoś ma pojęcie gdzie znajdę kod do pilota MPT 1340 model RK 112 BOSCH? Najprawdopodobniej jest rozkodowany #-o

Awatar użytkownika
Romas
Klubowicz
Posty: 4875
Rejestracja: 2009-12-23 22:35
Car: PROBE '94 2.5V6 GT MTX
Gallery: viewtopic.php?t=19226
Lokalizacja: Warszawa

Re: immobiliser, immo - gdzie jest?

Post autor: Romas » 2015-07-10 21:05

do pilota? jeśli masz rocznik '95 to masz pestke w kluczyku a immo na epromie w ecu, zas jeśli masz pilot to raczej rocznik 94 i jest komp od immo osobno, przy ktorym robisz 3 zwory i po problemie.
A po czym sądzisz że immo ci się zablokowało?

lisu
Posty: 28
Rejestracja: 2010-12-11 11:55
Car: Probe II, 95, 2.0
Lokalizacja: Rzeszów

Re: immobiliser, immo - gdzie jest?

Post autor: lisu » 2015-07-10 21:34

-- oryginalny post 2015-07-10 21:31 --

Spróbuje jakoś logicznie objaśnić to co tam jest. Sprawa wygląda tak: od diody przy zegarach jeden przewód leci do wiązki przy bezpiecznikach, następnie - bezpiecznik - przekaźnik - komp.Dodam,że auto stało 1,5 roku w dość wilgotnym garażu. W końcu mam chwilkę i robię kapitalkę. Pilota musiałem rozebrać i przeczyścić bo styki od baterii zaśniedziały. Efekt - nie reaguje na sygnał z pilota.Wcześniej nie było problemu. Nie mam pojęcia czy tam jest immo czy co. Na pewno rocznik 95.

-- dodano 2015-07-10 21:34 --

Dodam, że nie mam w kluczyku tylko osobny pilot.

ODPOWIEDZ

Wróć do „II gen (1993 - 1997)”