Problem ze światłami

dan2626
Posty: 4
Rejestracja: 2011-03-05 15:59
Car: Probe `89 2.2 GT USA + ... wnętrze
Lokalizacja: Mogilno

Re: Problem ze światłami

Post autor: dan2626 » 2011-03-26 19:18

A ja mam problem z drogowymi i halogenami. Kupiony przeze mnie niedawno Probe 2.2 GT `89 USA ma halogeny które się zupełnie nie włączają, a z drogowymi i mijania to mam codziennie ubaw. Zamontowany jest dodatkowy przekaźnik do drogowych - bez niego w ogóle ich nie mam. Jak go podłącze to czasami działa wszystko jak należy, czasami nie mam mijania tylko długie. A jak go odłączę to jak już pisałem nie mam długich za to krótkie działają, dziś mnie zadziwił bo tylko 1 lampa mi zadziałała . Mam pytanie gdzie znajduje się oryginalny przekaźnik od świateł oraz jak przełączanie świateł ma się do ich otwierania (elektrycznie). Przy "mruganiu" raz mi się lampy nie zamykają to znowu mi nie gasną po zamknięciu.

Awatar użytkownika
helcio
Posty: 86
Rejestracja: 2010-11-02 20:50
Car: Ford Probe 1997, v6 2.5
Gallery: viewtopic.php?t=18448
Lokalizacja: Białystok

Re: Problem ze światłami

Post autor: helcio » 2011-03-27 09:32

nie w tym dziale piszesz, probe 2.2 Gt to I generacja a ty piszesz w II generacji.

Awatar użytkownika
skalpel
Posty: 216
Rejestracja: 2010-08-11 19:42
Car: Ford Probe II 2.0 16v Turbo 96r
Gallery: viewtopic.php?t=23090
Lokalizacja: Darmstadt/Bochnia

Re: Problem ze światłami

Post autor: skalpel » 2011-03-29 17:11

Jesli chodzi o swiatla mijania to masz brak masy. To jest ten czarny przewod. Albo masz w kostce juz stare wsowki i dlatego gubi mase. Pozdro.
FORD PROBE II 2.0 16V Turbo

Awatar użytkownika
Sam
Posty: 471
Rejestracja: 2004-05-27 22:04
Car: Probe 96r, 2.0 16V
Gallery: viewtopic.php?t=17752
Lokalizacja: Sosnowiec

Re: Problem ze światłami

Post autor: Sam » 2011-03-30 12:40

a jeśli chodzi o 2.2 gt to mnie się takie cyrki w jedynce działy jak się przełącznik zespolony kończył ;) tam w środku są bodajże tranzystorki (czy mikro przełączniki smd ) i one się palą zamiast nich wystarczy wlutować odpowiednio jakieś małe diody i działa. Najprawdopodobniej to od tego. Pozdro
Dziś Probe 2.0 16V 96r
Kiedyś Probe 2.2 GL 90r

Niech gra muzyka i gaz do dechy :D
Komu w drogę temu pedał w podłogę :]

Awatar użytkownika
Destroyer
Posty: 1260
Rejestracja: 2007-06-13 09:37
Car: II gen 2.5 V6
Gallery: viewtopic.php?t=13662
Lokalizacja: Radom

Re: Problem ze światłami

Post autor: Destroyer » 2012-10-25 19:44

A co wg was będzie lepsze?
Taka kostka :arrow: http://allegro.pl/kostka-gniazdo-zarowk ... 47262.html
czy taka :arrow: http://allegro.pl/ceramiczna-kostka-zla ... 12838.html

Bo moje są do wymiany, wymieniałem dawno temu, ale na jakieś dziadostwo za 2 czy 3 zł. A ostatnio zauważyłem, że jedno światło trochę słabiej świeci, rozbebłałem lampę i znajomy widok ukazał się mym oczętom, lekko przytopiona kostka. Wiadomo trzeba wymienić, ale nie chcę znowu kupować dziadostwa i za jakiś czas po raz kolejny wymieniać.
Te które mam teraz, są zrobione z jakiegoś cienkiego plastiku, który pod wpływem temperatury, stopił się i przez to, mam powtórkę z rozrywki.
Był PROBE GT 2.2 Turbo '89 Full Opcja z Qresko Red Inside :( :( :(
Jest PROBE 2.5 V6 '94. Dostał nowe serduszko dzięki 2Ya :)
Jest SCENIC II ph I 2003 Lux Privilege pierońskie 1.6 115 KM :D

Awatar użytkownika
avel
Posty: 461
Rejestracja: 2009-04-26 17:16
Car: Probe II 2.0 1994
Gallery: viewtopic.php?t=20438
Lokalizacja: Unisław, kujawsko-pomorskie

Re: Problem ze światłami

Post autor: avel » 2012-10-25 21:01

Ja rok temu wymieniałem właśnie na te ceramiczne, polecam. Kable są od tyłu, więc tak jak w oryginalnych i nic nie zawadza. Styki miedziane, ceramika się nie pali Nie trzeba nic zaciskać bo mają kabelki, tylko lutujemy i zakładamy koszulki termokurczliwe. pozdro.
Szczerze, to nie dostrzegam żadnych wad :)
Stare i zardzewiałe! Probe II 2.0 1994, było :(
Audi A3 2.0TDI 170km quattro 2007, jest

Awatar użytkownika
Destroyer
Posty: 1260
Rejestracja: 2007-06-13 09:37
Car: II gen 2.5 V6
Gallery: viewtopic.php?t=13662
Lokalizacja: Radom

Re: Problem ze światłami

Post autor: Destroyer » 2012-10-29 17:18

-- oryginalny post 2012-10-25 21:45 --

No o takie coś mi chodzi, żeby było to zrobione raz, a dobrze. Te drugie też wyglądają ciekawie, ale raz, że są sporo większe, a dwa, to że nie lutuje się ich na stałe tylko "przycina się" kabelki, więc nie wiem, czy będzie się to sprawdzało w ruchomej lampie.

-- dodano 2012-10-29 17:18 --

Zdecydowałem się jednak na te ceramiczne. Dotarły dzisiaj i już siedzą w samochodzie. Pasują idealnie, ciasno wchodzą na żarówki. Jakość wykonania jest bardzo dobra, kable grube i elastyczne. Ogólnie kostki godne polecenia :)
Był PROBE GT 2.2 Turbo '89 Full Opcja z Qresko Red Inside :( :( :(
Jest PROBE 2.5 V6 '94. Dostał nowe serduszko dzięki 2Ya :)
Jest SCENIC II ph I 2003 Lux Privilege pierońskie 1.6 115 KM :D

Awatar użytkownika
Spider33
Posty: 1103
Rejestracja: 2008-01-05 12:23
Car: Probe x ∞
Gallery: viewtopic.php?t=20740
Lokalizacja: Skarżysko-Kamienna

Re: Problem ze światłami

Post autor: Spider33 » 2012-10-29 21:43

Posiadam kostke z pierwszego linka i tez zlego slowa powiedziec nie moge. Z pewnoscia duzym plusem jest ekspresowy montaz :)

Awatar użytkownika
Destroyer
Posty: 1260
Rejestracja: 2007-06-13 09:37
Car: II gen 2.5 V6
Gallery: viewtopic.php?t=13662
Lokalizacja: Radom

Re: Problem ze światłami

Post autor: Destroyer » 2012-10-29 23:01

A jak to się sprawuje w ruchomej lampie? Nie luzuje się to połączenie? Bo tego się najbardziej obawiałem.
Był PROBE GT 2.2 Turbo '89 Full Opcja z Qresko Red Inside :( :( :(
Jest PROBE 2.5 V6 '94. Dostał nowe serduszko dzięki 2Ya :)
Jest SCENIC II ph I 2003 Lux Privilege pierońskie 1.6 115 KM :D

Awatar użytkownika
Spider33
Posty: 1103
Rejestracja: 2008-01-05 12:23
Car: Probe x ∞
Gallery: viewtopic.php?t=20740
Lokalizacja: Skarżysko-Kamienna

Re: Problem ze światłami

Post autor: Spider33 » 2012-10-30 10:10

Tez sie tego obawialem. Krotko po zakupie przeczyscilem profilaktycznie przewody i wszystko jest do tej pory ok. A jezdze duzo na krotkich dystansach ok 2-3 km co wiaze sie z ciaglym otwieraniem i zamykaniem lamp:) Jakos nie moge sie zmobilizowac do zalozenia dziennych...

Awatar użytkownika
Destroyer
Posty: 1260
Rejestracja: 2007-06-13 09:37
Car: II gen 2.5 V6
Gallery: viewtopic.php?t=13662
Lokalizacja: Radom

Re: Problem ze światłami

Post autor: Destroyer » 2012-12-14 10:38

Hej.
Powiedzcie mi jakie wymiary mają fabrycznie montowane światła dalekosiężne?
Kiedyś do siebie kupiłem takie coś http://allegro.pl/halogeny-z-homologacj ... 14336.html Ładnie wygląda ale od samego praktycznie początku parowały, a po roku zaczął się sypać odbłyśnik. Teraz jeżdżą jako zaślepka do zderzaka. Odłączone, bo świeciły, a światła nie dawały. Poza tym, są to raczej jednorazówki, bo po wymianie żarówki, już się tego nie poskłada tak jak fabrycznie.
Chińszczyzna pełną gębą :)

Rozważam coś stąd http://sklep.wesem.pl/4/reflektory_doda ... db2372a386
dokładniej takie coś: http://sklep.wesem.pl/4/6605/halogeny_s ... e_typu_hm2 ale nie chciałbym żeby to jakaś taka krowa wielka była jak w terenówce. I jak tam będzie z mocowaniem do fabrycznych uchwytów? Raczej chyba problemu nie będzie.
Był PROBE GT 2.2 Turbo '89 Full Opcja z Qresko Red Inside :( :( :(
Jest PROBE 2.5 V6 '94. Dostał nowe serduszko dzięki 2Ya :)
Jest SCENIC II ph I 2003 Lux Privilege pierońskie 1.6 115 KM :D

Awatar użytkownika
Pawel_-5
Posty: 368
Rejestracja: 2010-06-09 21:29
Car: Probe 2.5 V6 96r
Gallery: viewtopic.php?t=18025
Lokalizacja: Gdynia

Re: Problem ze światłami

Post autor: Pawel_-5 » 2013-05-16 18:28

Witajcie,
Ostatnio jak jechałem moim probe w nocy miałem włączone światła mijania i od czasu do czasu włączałem długie(drogowe) i w pewnym momencie chcąc znów włączyć długie - widzę ciemność - zgasły mijania, szybko wyłączyłem drogowe i mijania działają. Teraz przy każdej próbie włączenia długich gasną mijania:( Ktoś wie gdzie leży przyczyna, sprawdzałem bezpieczniki i są pod maską jest taki duży chyba ale ciężko go wyjąć więc go nie ruszałem.
Ktoś wie gdzie może leżeć przyczyna?
2.2 GL 1989r. w automacie - BYŁ :(
2.5 GT v6 1996r. - JEST :)

Awatar użytkownika
MatiLP640
Klubowicz
Posty: 2794
Rejestracja: 2011-12-02 23:21
Car: Mitsubishi Legnum VR4
Gallery: viewtopic.php?t=19740
Lokalizacja: Brisbane AU/Kraków PL

Re: Problem ze światłami

Post autor: MatiLP640 » 2013-05-16 18:33

jak dla mnie przekaźnik, który odpowiada za mijania/drogowe ;) a tak w ogóle skoro była ciemność to drogowe też nie działają tak? Raczej na bank przekaźnik...
Było: Czerwone Probe 2.5 V6 `96
Było: Fioletowe Probe 2.5 V6 `97 :(
Jest: Czarny Legnum VR4 `99 8)

Życie jest za krótkie żeby jeździć Dieslem!!! Only 98 or E85!
Obrazek :arrow: KLIK Obrazek :arrow: KLIK

Awatar użytkownika
Pawel_-5
Posty: 368
Rejestracja: 2010-06-09 21:29
Car: Probe 2.5 V6 96r
Gallery: viewtopic.php?t=18025
Lokalizacja: Gdynia

Re: Problem ze światłami

Post autor: Pawel_-5 » 2013-05-16 18:39

Dokładnie - gasną wszystkie.
2.2 GL 1989r. w automacie - BYŁ :(
2.5 GT v6 1996r. - JEST :)

Awatar użytkownika
MatiLP640
Klubowicz
Posty: 2794
Rejestracja: 2011-12-02 23:21
Car: Mitsubishi Legnum VR4
Gallery: viewtopic.php?t=19740
Lokalizacja: Brisbane AU/Kraków PL

Re: Problem ze światłami

Post autor: MatiLP640 » 2013-05-16 18:41

a próbowałeś włączyć blindy za zgaszonych mijania?
Było: Czerwone Probe 2.5 V6 `96
Było: Fioletowe Probe 2.5 V6 `97 :(
Jest: Czarny Legnum VR4 `99 8)

Życie jest za krótkie żeby jeździć Dieslem!!! Only 98 or E85!
Obrazek :arrow: KLIK Obrazek :arrow: KLIK

Awatar użytkownika
Pawel_-5
Posty: 368
Rejestracja: 2010-06-09 21:29
Car: Probe 2.5 V6 96r
Gallery: viewtopic.php?t=18025
Lokalizacja: Gdynia

Re: Problem ze światłami

Post autor: Pawel_-5 » 2013-05-16 18:45

"włączyć blindy" - czyli co?
Mogę sprawdzić jakoś ten przekaźnik, gdzie on jest?
2.2 GL 1989r. w automacie - BYŁ :(
2.5 GT v6 1996r. - JEST :)

Awatar użytkownika
MatiLP640
Klubowicz
Posty: 2794
Rejestracja: 2011-12-02 23:21
Car: Mitsubishi Legnum VR4
Gallery: viewtopic.php?t=19740
Lokalizacja: Brisbane AU/Kraków PL

Re: Problem ze światłami

Post autor: MatiLP640 » 2013-05-16 18:48

blindy czyli jak chcesz mrugnac tylko dlugimi a nie wlaczac na stale :) a co do sprawdzenia to najlepiej jest sprawdzic czy "cyka" jak sie wlacza dlugie albo po prostu zmienic na inny i sprawdzic czy dzialaja na innym ;) a gdzie on jest? nie powiem ci, raczej na pewno w skrzynce bezpiecznikow pod maska ale ktory to juz nie wiem, zobacz sobie na odwrocie pokrywy skrzynki, powinno pisac ;) a jak nie to poszukaj na forum tym albo probe.net, gdzies widzialem schematy i opisy ;)
Było: Czerwone Probe 2.5 V6 `96
Było: Fioletowe Probe 2.5 V6 `97 :(
Jest: Czarny Legnum VR4 `99 8)

Życie jest za krótkie żeby jeździć Dieslem!!! Only 98 or E85!
Obrazek :arrow: KLIK Obrazek :arrow: KLIK

Awatar użytkownika
Pawel_-5
Posty: 368
Rejestracja: 2010-06-09 21:29
Car: Probe 2.5 V6 96r
Gallery: viewtopic.php?t=18025
Lokalizacja: Gdynia

Re: Problem ze światłami

Post autor: Pawel_-5 » 2013-05-16 21:34

-- oryginalny post 2013-05-16 20:35 --

Ok, zaraz to sprawdzę. Jeśli chodzi o ten przekaźnik to inaczej bezpiecznik --> http://ford-probe.net/content/view/107/42/ ?

-- dodano 2013-05-16 21:34 --

Efekt "blindy" nie działa, ale może to być spowodowane tym że do otwierania lamp mam dorobiony przycisk osobno, więc nawet jak włączę mijania to się nie otworzą - trzeba innym przyciskiem:)
2.2 GL 1989r. w automacie - BYŁ :(
2.5 GT v6 1996r. - JEST :)

Awatar użytkownika
MatiLP640
Klubowicz
Posty: 2794
Rejestracja: 2011-12-02 23:21
Car: Mitsubishi Legnum VR4
Gallery: viewtopic.php?t=19740
Lokalizacja: Brisbane AU/Kraków PL

Re: Problem ze światłami

Post autor: MatiLP640 » 2013-05-16 22:41

jak dla mnie to na pewno przekaznik ;)
Było: Czerwone Probe 2.5 V6 `96
Było: Fioletowe Probe 2.5 V6 `97 :(
Jest: Czarny Legnum VR4 `99 8)

Życie jest za krótkie żeby jeździć Dieslem!!! Only 98 or E85!
Obrazek :arrow: KLIK Obrazek :arrow: KLIK

Awatar użytkownika
Pawel_-5
Posty: 368
Rejestracja: 2010-06-09 21:29
Car: Probe 2.5 V6 96r
Gallery: viewtopic.php?t=18025
Lokalizacja: Gdynia

Re: Problem ze światłami

Post autor: Pawel_-5 » 2013-05-17 10:19

Ok, przekaźnik zamówiłem. Jestem tylko ciekaw dlaczego nagle w czasie jazdy padł.
2.2 GL 1989r. w automacie - BYŁ :(
2.5 GT v6 1996r. - JEST :)

tomek81
Posty: 30
Rejestracja: 2012-07-23 09:02

Re: Problem ze światłami

Post autor: tomek81 » 2013-05-17 14:08

Włącz kolego długie i rusz wiązką pod kierownicą, miałem ten sam problem z nim w zeszłym roku, nie łączyła jakaś kostka. Przeczyściłem wszystkie i był spokój widać aż do teraz.

Awatar użytkownika
MatiLP640
Klubowicz
Posty: 2794
Rejestracja: 2011-12-02 23:21
Car: Mitsubishi Legnum VR4
Gallery: viewtopic.php?t=19740
Lokalizacja: Brisbane AU/Kraków PL

Re: Problem ze światłami

Post autor: MatiLP640 » 2013-05-17 18:12

tez tak moze byc ;) a co do przekaznika to nie znasz dnia ani godziny ;) mi sie ostatnio "zespawal" przekaznik od wentylatorow i chodzily caly czas, bez wzgledu na wszystko ;)
Było: Czerwone Probe 2.5 V6 `96
Było: Fioletowe Probe 2.5 V6 `97 :(
Jest: Czarny Legnum VR4 `99 8)

Życie jest za krótkie żeby jeździć Dieslem!!! Only 98 or E85!
Obrazek :arrow: KLIK Obrazek :arrow: KLIK

Awatar użytkownika
avel
Posty: 461
Rejestracja: 2009-04-26 17:16
Car: Probe II 2.0 1994
Gallery: viewtopic.php?t=20438
Lokalizacja: Unisław, kujawsko-pomorskie

Re: Problem ze światłami

Post autor: avel » 2013-05-17 18:36

eee, Panowie, Euro nie mają przekaźnika do drogowych, to wszystko jest w manetce. Jest tylko przekaźnika od dalekosiężnych i to on cyka pod maską jak się pociągnie manetkę. Jest on opisany bypass, możecie wyciągnąć i sprawdzić. Jeżeli gasną mijania to coś zdechło w przełączniku zespolonym, możliwe że to tylko kostka.
Działa to tak: przekaźnik headlamp jest załączany obrotowym przełącznikiem a on następnie dostarcza zasilanie na przełącznik zespolony który przełącza mijania / drogowe. Jak włączymy drogowe odpala się dodatkowo przekaźnik bypass, który steruje tylko dalekosiężnymi w zderzaku
Pozdro
Stare i zardzewiałe! Probe II 2.0 1994, było :(
Audi A3 2.0TDI 170km quattro 2007, jest

Awatar użytkownika
Robert
Posty: 12613
Rejestracja: 2004-10-21 19:12
Car: Probe GT2.0'89; ForTwo 0.6turbo; HRV 1.6
Gallery: viewtopic.php?t=6900
Lokalizacja: Leszno (maz)
Kontakt:

Re: Problem ze światłami

Post autor: Robert » 2013-05-17 19:23

Głupie pytanie: wyjąłeś żarówkę i widziałeś oba całe żarniki? Bo nie napisałeś...
Poświęć niecałe 2 minuty na naukę korzystania z forum: :arrow: Lekcja 1 (bardzo krótka) i :arrow: Lekcja 2 (krótka)
Obrazek ObrazekObrazek'89 2.0 Turbo downgrade

Awatar użytkownika
MatiLP640
Klubowicz
Posty: 2794
Rejestracja: 2011-12-02 23:21
Car: Mitsubishi Legnum VR4
Gallery: viewtopic.php?t=19740
Lokalizacja: Brisbane AU/Kraków PL

Re: Problem ze światłami

Post autor: MatiLP640 » 2013-05-17 19:37

serio Avel? O_o ale wpadka :D a co do Roberta to przecież napisał że jak nie ma włączonych długich to mijania świecą ;)
Było: Czerwone Probe 2.5 V6 `96
Było: Fioletowe Probe 2.5 V6 `97 :(
Jest: Czarny Legnum VR4 `99 8)

Życie jest za krótkie żeby jeździć Dieslem!!! Only 98 or E85!
Obrazek :arrow: KLIK Obrazek :arrow: KLIK

ODPOWIEDZ

Wróć do „II gen (1993 - 1997)”