Lambda w jedynkach.

Awatar użytkownika
wingerman
Klubowicz
Posty: 2876
Rejestracja: 2003-03-21 10:31
Car: Probe 3.0L
Lokalizacja: Łódź/W-wa

Re: Probe LX 3.0 V6 ---> Lokalizacja sondy lambda

Post autor: wingerman » 2009-07-20 19:34

Zaraz za silnikiem tuz za sciana grodziowa.
Obrazek

Rowy dla rowerzystow.
I gen 90r. LX 3,0L V6

Awatar użytkownika
Kszyrztowenator
Posty: 6
Rejestracja: 2009-07-05 16:20
Car: Ford Probe LX 92' 3.0 V6
Lokalizacja: Poznań

Re: Lambda w jedynkach.

Post autor: Kszyrztowenator » 2009-07-21 15:01

Dziękuje za odpowiedz:) PS. zdjęcia auta wstawię gdy tylko zajmę się felgami.

xavi
Posty: 24
Rejestracja: 2010-07-25 22:27
Car: I Gen 2,2 GT 91 r
Lokalizacja: Kostrzyn nad Odrą

Re: Lambda w jedynkach.

Post autor: xavi » 2010-12-11 16:59

Witam ostatnio kupilem uniwersalna sonde

http://allegro.pl/sonda-lambda-ngk-ntk- ... 84938.html

czy bedzie ona pasowac do mojego proboszcza ?tzn gwint i wtyczka? jak one wogle sie sprawuja?
2,2 GT I gen 91 r

Awatar użytkownika
OLEY
Klubowicz
Posty: 12763
Rejestracja: 2004-10-07 22:17
Car: I Gen 3.0 V6 Vulcan '90
Lokalizacja: Szczecin

Re: Lambda w jedynkach.

Post autor: OLEY » 2010-12-11 17:08

Heh...
Nie ma to, jak najpierw kupić, a później dowiadywać się czy pasuje... :wink:

:idea: Wykręć swoją i sprawdź.
[o]Piękno nie zna ceny.[/o]

xavi
Posty: 24
Rejestracja: 2010-07-25 22:27
Car: I Gen 2,2 GT 91 r
Lokalizacja: Kostrzyn nad Odrą

Re: Lambda w jedynkach.

Post autor: xavi » 2010-12-17 22:25

OLEY wszystko pasuje :wink: chciałem sie tylko upewnic.

Mam jeszcze pytanie .Czy sam mogę zrobic reset komputera ? Czytałem że wystarczy akumulator odłaczyć na chwile i wystarczy ale nie zawsze ?

Druga sprawa chodzi o check engine ,jak byłem u elektryka i sprawdzał sonde miernikiem to nie pracowała na niskich obrotach i palił sie check engine jak dodałem gazu sonda zaczeła pracowac i check engine gasł. W trakcie jazdy na danym biegu i odpowiedniej predkosci kotrolka check engine gasnie ,chodzi o to że jadac np na 5 biegu 60/70/80/h kontrolka sie pali ale jak już 90 to gaśnie i tak samo jest z 2,3,4 biegiem i daną prędkościa.I jest tak nadal po wymianie starej sondy na nową .Prosze o jakąś rade dlaczego tak się dzieje ewentualnie jak się pozbyc tego problemu.

P.S Oley zlituj się :wink:
2,2 GT I gen 91 r

Awatar użytkownika
Eli
Posty: 1760
Rejestracja: 2005-09-14 23:38
Gallery: viewtopic.php?t=9702
Lokalizacja: Milanówek

Re: Lambda w jedynkach.

Post autor: Eli » 2010-12-17 23:35

Taki objaw to chyba było erg, ale niech mnie ktoś poprawi.

Reset kompa to odpięcie klem i hamulec w podłogę na ponad 30 s
A w ogóle na początek sprawdź kody błędów, będzie więcej wiadomo. Masz instrukcje na forum :wink:

Awatar użytkownika
OLEY
Klubowicz
Posty: 12763
Rejestracja: 2004-10-07 22:17
Car: I Gen 3.0 V6 Vulcan '90
Lokalizacja: Szczecin

Re: Lambda w jedynkach.

Post autor: OLEY » 2010-12-18 08:29

He, he. :D

Tak, jak pisze Eli. Na 95 % również obstawiam EGR, ale bez sprawdzenia błędów się nie obejdzie.

Po wymianie sondy zresetuj komputer, pojeździj trochę, żeby komp wyłapał ewentualne nowe
błędy i wtedy sczytaj kody.

Gdyby Ci auto po odpięciu aku troszkę szwankowało z obrotami, to się nie przejmuj. Komputer musi sobie wszystko na nowo poustawiać.
[o]Piękno nie zna ceny.[/o]

Awatar użytkownika
Lukasz
Klubowicz
Posty: 1151
Rejestracja: 2006-05-27 22:43
Car: Ford Probe 2.2 GT 89r. jaki to poziom motoryzacyjny ?
Gallery: viewtopic.php?t=14709
Lokalizacja: Grodzisk Mazowiecki ,Owczarnia
Kontakt:

Re: Lambda w jedynkach.

Post autor: Lukasz » 2010-12-19 22:16

żeby się świecił "check" od EGR-u to musiała by być jakaś przerwa w wiązce to raczej świecił by się na stałe bo nie widział by czujnika położenia grzybka,bo czy EGR chodzi czy nie chodzi bo jest zabrudzony to go za specjalnie nie interesuje możesz go nawet zaślepić i nie będzie się nic świeciło.po mojemu będzie to sonda "lambada":)jak masz nową to podmień i będzie git.
Jeszcze napisz czy masz LPG czy nie ??
FORD PROBE 2.2 GT 89r.
Odgazowany :)

Awatar użytkownika
OLEY
Klubowicz
Posty: 12763
Rejestracja: 2004-10-07 22:17
Car: I Gen 3.0 V6 Vulcan '90
Lokalizacja: Szczecin

Re: Lambda w jedynkach.

Post autor: OLEY » 2010-12-20 11:41

Niestety Lukasz mylisz się. :wink:

Przy niesprawnym EGR-e CHECK włłaśnie tak się zachowuje, jak opisał to Xawi.

Do tego nie zależy to od prędkości, a od wciskania pedału gazu.
Gdy pedał puszczamy, to zapewne kontrolka gaśnie.

Jeżeli Xawi ma taki objaw, to na bank EGR.
[o]Piękno nie zna ceny.[/o]

Awatar użytkownika
Lukasz
Klubowicz
Posty: 1151
Rejestracja: 2006-05-27 22:43
Car: Ford Probe 2.2 GT 89r. jaki to poziom motoryzacyjny ?
Gallery: viewtopic.php?t=14709
Lokalizacja: Grodzisk Mazowiecki ,Owczarnia
Kontakt:

Re: Lambda w jedynkach.

Post autor: Lukasz » 2010-12-20 22:01

to tak nie do końca nie mam racji bo ja EGR zaślepiłem i błędu nie pokazywał .ewentualnie niech sprawdzi podciśnienie do EGR-u co idzie bo to nim steruje. A co do zachowania check ,mialem podobne objawy na gazie jak jechałem ze stałą prędkością to potrafił migać lub zapalać się na stałe a jak dodałem gazu to gasł powodem była zła mieszanka
FORD PROBE 2.2 GT 89r.
Odgazowany :)

Awatar użytkownika
OLEY
Klubowicz
Posty: 12763
Rejestracja: 2004-10-07 22:17
Car: I Gen 3.0 V6 Vulcan '90
Lokalizacja: Szczecin

Re: Lambda w jedynkach.

Post autor: OLEY » 2010-12-21 00:52

Lukasz pisze:to tak nie do końca nie mam racji bo ja EGR zaślepiłem i błędu nie pokazywał (...) powodem była zła mieszanka
:arrow: EGR

:wink:
[o]Piękno nie zna ceny.[/o]

xavi
Posty: 24
Rejestracja: 2010-07-25 22:27
Car: I Gen 2,2 GT 91 r
Lokalizacja: Kostrzyn nad Odrą

Re: Lambda w jedynkach.

Post autor: xavi » 2010-12-21 18:31

Witam :) dzieki za wszystkie odpowiedzi.

Wymieniłem sonde,zresetowałem komputer ,odpaliłem proboszcza i ... ku mojemu zadowoleniu check engine sie nie zapalił :)

Przychodze po 2 godzinach odpalam a tu ... znów sie pali :( no nic pojezdziłem troche i nadal takie samo zachowanie jak opisywałem wyżej.Na drugi dzien wsiadam odpalam a tu check engine się nie pali przejechałem około 50 km i się nie zapalił ,dzisiaj odpalam i też czysto nic się nie pali . Mam nadzieje że wszystko wruciło do normy :)

Kodów błędów nie umiem odczytywać.

Lukasz LPG no co ty !!!

Oley właśnie nie jak puszczałem pedał i prędkość malała to check się zapalał

Pozdrawiam
2,2 GT I gen 91 r

Awatar użytkownika
Prezes
Klubowicz
Posty: 1767
Rejestracja: 2008-09-27 13:31
Car: Probe 2.2 GT 92r.
Gallery: viewtopic.php?t=15588
Lokalizacja: Przytoczno woj. Lubelskie

Re: Lambda w jedynkach.

Post autor: Prezes » 2010-12-22 00:19

xavi pisze: Lukasz LPG no co ty !!!
Nie masz nie wiesz co tracisz, zresztą założę się, żebym Cię objechał z moim lpg i to dwa razy taniej :twisted: :) . Jak chcesz się z nami ''posprzeczac'' o tym to dawaj :arrow: Tu :wink:

Lukasz napisał:
mialem podobne objawy na gazie jak jechałem ze stałą prędkością to potrafił migać lub zapalać się na stałe a jak dodałem gazu to gasł powodem była zła mieszanka
U mnie było to samo, tylko z tą różnicą, że jak puściłem i dodałem gazu to przestawał świecic. Zapchany wtryskiwacz.
„Nie polemizuj z idiotą - najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pobije doświadczeniem.”

Awatar użytkownika
moric6666ziemia
Posty: 74
Rejestracja: 2012-01-01 19:23
Car: Ford Probe GT 2,2 89r
Lokalizacja: Wilkowyje

Re: Lambda w jedynkach.

Post autor: moric6666ziemia » 2012-01-25 13:17

Witam zauważyłem u mnie że od LAMBDY wychodzi taka sama wtyczka jak od instalacji Czyli są dwie takie same Są połączone drucikiem w środku Czy to coś szkodzi I jak to możliwe że są dwie takie same wtyczki :?: :?:

Awatar użytkownika
Czarls
Posty: 125
Rejestracja: 2011-12-14 21:50
Car: Probe 2.2 GT 89.Genesis Coupe 2.8 Rspec MY12
Gallery: viewtopic.php?t=19767
Lokalizacja: Wodzisław Świętokrzyskie :) gg 118873
Kontakt:

Re: Lambda w jedynkach.

Post autor: Czarls » 2012-01-25 14:39

Poprzedniemu właścicielowi się pewnie nie chciało połączyć po bożemu wiec zrobił druciarstwo i tyle.
Wolnossąca to może być kobieta>>>> no turbo no fan :D

http://www.facebook.com/pages/Wodzis%C5 ... 6459936117

Awatar użytkownika
moric6666ziemia
Posty: 74
Rejestracja: 2012-01-01 19:23
Car: Ford Probe GT 2,2 89r
Lokalizacja: Wilkowyje

Re: Lambda w jedynkach.

Post autor: moric6666ziemia » 2012-01-25 17:25

Ok ja rozumiem Ale tam są dwie takie same wtyczki Nie idzie jednej w drugom wsadzić Że tak powiem oby dwie damskie :) I połączone są takim twardym drutem

Awatar użytkownika
Czarls
Posty: 125
Rejestracja: 2011-12-14 21:50
Car: Probe 2.2 GT 89.Genesis Coupe 2.8 Rspec MY12
Gallery: viewtopic.php?t=19767
Lokalizacja: Wodzisław Świętokrzyskie :) gg 118873
Kontakt:

Re: Lambda w jedynkach.

Post autor: Czarls » 2012-01-25 19:44

Nom właśnie o to chodzi kupujesz uniwersalną sondę wkładasz nie chce ci się lutować to robisz druciarstwo pospolicie zwane ot tyle.
Wolnossąca to może być kobieta>>>> no turbo no fan :D

http://www.facebook.com/pages/Wodzis%C5 ... 6459936117

ODPOWIEDZ

Wróć do „I gen (1989 - 1992)”