KODY

BALA
Klubowicz
Posty: 135
Rejestracja: 2004-09-09 13:17
Car: PROBE I MTX R4 EURO
Lokalizacja: INOWROCŁAW

KODY

Post autor: BALA » 2005-08-26 15:41

Witam wszystkich i proszę o pomoc w przetłumaczeniu kodów
na coś zrozumiałego i miejsca ich położenia w Probku,
wiem,że wałkuje temat,który już tyle razy był poruszany,
za co BARDZO PRZEPRASZAM,
otóż wywaliło mi kody 8,9,10,12,14,17,
kompa już zresetowałem.
Dodam,że na gazie chodzi idealnie,a na benzynie obroty falują,
a nawet gaśnie,a długo go też muszę kręcić rozrusznikiem aby zapalił,a na benzynce muszę zapalić,aby przeszedł na gaz,
angielski to dla mnie czarna magia.Proszę o pomocną dłoń. :1111_worthy:
SANDALWOOD METALIC
PROBE 2.2GL 89 DIGITAL
SANDALWOOD METALIC
PROBE 2.2LX 89 DIGITAL

CZERWONY
PROBE 2.2GT 92 TURBO

CZARNY
PROBE 2.2GT 91 TURBO

GRAFITOWY METALIC
PROBE 2.2GT 91 TURBO

CZERWONY
MUSTANG 3,8L V6,94

Awatar użytkownika
Sqad
Posty: 4078
Rejestracja: 2005-08-11 15:35
Car: Mazda RX8 Renesis '06
Gallery: viewtopic.php?t=6231
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: Sqad » 2005-08-26 15:55

8 - chyba przepływomierz padaka
9 - coś z czujnikiem od temperatury cieczy chłodzącej
10 - czujnik temperatury powietrza
12 - TP czyli pozycja przepustnicy - pewnie wymaga regulacji
14 - nie wiem
17 - za bogata mieszanka

Coś widać po błędach jak by gaz strzelił :>
Za dobrze nie moge pomóc bo nie mam serwisówki pod ręką.

BALA
Klubowicz
Posty: 135
Rejestracja: 2004-09-09 13:17
Car: PROBE I MTX R4 EURO
Lokalizacja: INOWROCŁAW

Post autor: BALA » 2005-08-26 16:00

Dzięki bardzo,nie mam dojścia do netu,więc zrywam się do domku,ale jeszcze dzisiaj zobaczę co da się zmienić i zrobić. :D
SANDALWOOD METALIC
PROBE 2.2GL 89 DIGITAL
SANDALWOOD METALIC
PROBE 2.2LX 89 DIGITAL

CZERWONY
PROBE 2.2GT 92 TURBO

CZARNY
PROBE 2.2GT 91 TURBO

GRAFITOWY METALIC
PROBE 2.2GT 91 TURBO

CZERWONY
MUSTANG 3,8L V6,94

Gość

Post autor: Gość » 2005-08-26 20:51

1991 Probe Diagnostic Codes
2.2L 4-Cylinder Engine w/Turbocharger


Code Sensor or System
01 Profile Ignition Pick-Up
02 Crankshaft Position Sensor
03 Crankshaft Position Sensor #1
04 Crankshaft Position Sensor #2
05 Knock Signal
08 Vane Airflow Signal
09 Engine Coolant Temperature Sensor
10 Vane Air Temperature Sensor
12 Throttle Position Sensor
14 Barometric Pressure Switch
15 EGO Sensor (Lean)
16 EGR Valve Position Sensor
17 EGO Sensor (Rich)
25 Fuel Pressure Regulator Control Solenoid
26 Canister Purge Solenoid
28 EGR Control Solenoid
29 EGR Vent Solenoid
34 Idle Speed Control Solenoid
42 Turbocharger Boost Control Solenoid

BALA
Klubowicz
Posty: 135
Rejestracja: 2004-09-09 13:17
Car: PROBE I MTX R4 EURO
Lokalizacja: INOWROCŁAW

Post autor: BALA » 2005-08-30 15:38

Powiem,że zmiana przepływomierza dała efekt,ale jeszcze nie jest to co powinno być,wszelkie kody znikły,lecz podpada mi pompka paliwa i to może być przyczyna nierównej pracy silnika,ale już nie gaśnie.
Dzięki za wszelkie rady
w szczególności Mihowi :D
SANDALWOOD METALIC
PROBE 2.2GL 89 DIGITAL
SANDALWOOD METALIC
PROBE 2.2LX 89 DIGITAL

CZERWONY
PROBE 2.2GT 92 TURBO

CZARNY
PROBE 2.2GT 91 TURBO

GRAFITOWY METALIC
PROBE 2.2GT 91 TURBO

CZERWONY
MUSTANG 3,8L V6,94

Awatar użytkownika
Wuax
Posty: 384
Rejestracja: 2005-09-02 19:11
Car: brak
Lokalizacja: Marki

Re: KODY

Post autor: Wuax » 2005-09-15 19:10

BALA pisze:Witam wszystkich i proszę o pomoc w przetłumaczeniu kodów
na coś zrozumiałego i miejsca ich położenia w Probku,
Proszę, dokładne tłumaczenie na rosyjski wraz z orginałem po angielsku
http://www.fordprobe.pl/upload/goget.php/codes.zip
Black Probe 2.5v6 93r. TURBO Powered by Obrazek

Awatar użytkownika
Bogdan9999
Posty: 4077
Rejestracja: 2005-04-11 00:42
Car: Black 1GT 91r. Sportage FE3N 4X4
Gallery: viewtopic.php?t=7485
Lokalizacja: Przasnysz

Post autor: Bogdan9999 » 2005-09-16 10:20

Wuax czy ty przypadkiem nie jesteś nauczycielem rosyjskiego albo coś w tym rodzaju ???? A może z pochodzenia ?? A pytam sie dlatego że ciągle rzucasz stronkami rosyjskimi ?? :? :? :? :? :D :D :D :D
PROBE "Blackbird" FE3N POWER :)
Sportage FE3N 4X4 :)

Awatar użytkownika
Wuax
Posty: 384
Rejestracja: 2005-09-02 19:11
Car: brak
Lokalizacja: Marki

Post autor: Wuax » 2005-09-16 10:28

Bogdan9999 pisze:Wuax czy ty przypadkiem nie jesteś nauczycielem rosyjskiego albo coś w tym rodzaju ???? A może z pochodzenia ?? A pytam sie dlatego że ciągle rzucasz stronkami rosyjskimi ?? :? :? :? :? :D :D :D :D

Nie, boże uchroń :shock:
Koniec z cyrylicą
Jak kto woli angielski to tu są jeszcze dodatkowe komentarze
http://homepage.ntlworld.com/mx6-uk/malf/malfcode.htm
Black Probe 2.5v6 93r. TURBO Powered by Obrazek

Awatar użytkownika
Lukas23
Posty: 118
Rejestracja: 2004-09-16 20:00
Car: brak
Lokalizacja: Jawor

Post autor: Lukas23 » 2006-04-25 17:05

Cześć Wszystkim !!!
Chłopaki pomóżcie sprawdziłem sobie kody błędów bo mam problemy z odpalaniem (trzeba długo kręcić rozrusznikiem). I wyszło mi tak że lampka CHECK ENGINE mrugnęła 1 raz długi i 9 razy szybko, więc nie wiem czy to kod błędu 19 czy 9 i 10 ??? Nie ma raczej błędu 19 więc najprawdopodobniej to będzie 9 i 10 ale chcę się upewnić !!! Aha i jeżeli to są kody błędów 9 i 10 to które to są czujniki (gdzie ich szukać) i czy ma ktoś może ich numery katalogowe np. z EPS czy OE ???????

Z góry dzięki za wszelkie odpowiedzi !!!
POZDRAWIAM !!!!!!!!!!
Ford Probe I 92' 2.2 Gt

Awatar użytkownika
Lukas23
Posty: 118
Rejestracja: 2004-09-16 20:00
Car: brak
Lokalizacja: Jawor

Post autor: Lukas23 » 2006-04-25 22:44

Ok temat już nie aktualny !!! Zresetowałem kompa i błędy znikneły ! A problem z odpalaniem jak był tak jest !!! :( :( :( :(
Ford Probe I 92' 2.2 Gt

Awatar użytkownika
skorik
Posty: 588
Rejestracja: 2005-10-15 08:27
Gallery: viewtopic.php?t=9986
Lokalizacja: Toruń

Post autor: skorik » 2006-04-26 00:16

Jak to temat nieaktualny? Błędów komputer już nie wyświetla ale to nie znaczy przecież, że nie ma ich przyczyny którą należy usunąć. Po za tym za kilkadziesiąt kilometrów znowu wywalą ci te same kody, więc chyba lepiej usunąć ich przyczynę.
Obrazek
Był Ford Probe 2.2 GT ....................................... Jest Ford Cougar 2.5 V6.......................................

Awatar użytkownika
Lukas23
Posty: 118
Rejestracja: 2004-09-16 20:00
Car: brak
Lokalizacja: Jawor

Post autor: Lukas23 » 2006-04-26 12:59

Kody już mi nie wywalą bo to z mojej winy się pojawiły na zapalonym silniku odłączyłem czujnik temp. kolo termostatu i dlatego wywaliły ! Po resecie kompa jest OK !
Ford Probe I 92' 2.2 Gt

Awatar użytkownika
kicur
Posty: 290
Rejestracja: 2004-11-08 18:58
Car: I GT 90' 2,2 Turbo - Pełne wyposażenie
Gallery: viewtopic.php?t=6637
Lokalizacja: Bukowno

Post autor: kicur » 2006-04-26 13:05

to wersji GT jest czujnik temperatury powietrza? tzn chodzi mi o temperature zasysanego powietrza- gdzie takie cos sie znajduje :idea: bo mozna cos przy tym pokombinowac (jak wiadomo wiekisza temperatura= mniej powietrza :lol: )
..kazda lala leci na kierowce czerwonego probala.. ;) PROBE JEDYNECZKA->FULL WYPAS GT tel.794560393

Awatar użytkownika
skorik
Posty: 588
Rejestracja: 2005-10-15 08:27
Gallery: viewtopic.php?t=9986
Lokalizacja: Toruń

Post autor: skorik » 2006-11-28 10:23

Podobno nie ma głupich pytań - mogą być tylko głupie odpowiedzi, a więc:

Lampka CHECK ENGINE mrugnęła raz długo i osiem razy krótko - myślałem 18. Ale takiego błędu nie ma na liście.
Czyli zatem jest to 10 i 8?
Jak komputer wyświetla błąd 10? Pierwszą cyfra raz długo a drugą (0) jak?
Które błędy mi wywaliło? I co oznaczają po polsku jak by jeszcze było można... :oops:

Poprawiłem bo dużo błędów było i głupio wyglądało.
Obrazek
Był Ford Probe 2.2 GT ....................................... Jest Ford Cougar 2.5 V6.......................................

Awatar użytkownika
Robert
Posty: 12613
Rejestracja: 2004-10-21 19:12
Car: Probe GT2.0'89; ForTwo 0.6turbo; HRV 1.6
Gallery: viewtopic.php?t=6900
Lokalizacja: Leszno (maz)
Kontakt:

Post autor: Robert » 2006-11-28 10:37

Gdybyś dopisał rocznik w stopce...
Każda przerwa w kodach to nowy kod - nie ma odstępu między dziesiątkami a jednościami - tylko powinno najpierw wyświetlać 8, a dopiero potem 10...

Kody 8 i 34: Obrazek
Poświęć niecałe 2 minuty na naukę korzystania z forum: :arrow: Lekcja 1 (bardzo krótka) i :arrow: Lekcja 2 (krótka)
Obrazek ObrazekObrazek'89 2.0 Turbo downgrade

Awatar użytkownika
skorik
Posty: 588
Rejestracja: 2005-10-15 08:27
Gallery: viewtopic.php?t=9986
Lokalizacja: Toruń

Post autor: skorik » 2006-11-28 10:55

Sorry...
rok oczywiście najmłodszy... '92 :lol:

bo tak idzie sobie błędy: 8 razy szybko, potem 9 razy szybko (to jest OK bo odłączyłem ten czujnik na zapalonym silniku) i potem raz długo i za chwilę znowu 8 szybko.
OK. czyli ta 8 to już leci od nowa a nie po długim razie.
Tym bardziej że i 8 i 10 jest od przepływomierza. A kody te wywaliło mi w związku z opisanym :arrow: tu problemem. I to chyba może być wina przepływomierza.
Obrazek
Był Ford Probe 2.2 GT ....................................... Jest Ford Cougar 2.5 V6.......................................

Awatar użytkownika
Robert
Posty: 12613
Rejestracja: 2004-10-21 19:12
Car: Probe GT2.0'89; ForTwo 0.6turbo; HRV 1.6
Gallery: viewtopic.php?t=6900
Lokalizacja: Leszno (maz)
Kontakt:

Post autor: Robert » 2006-11-28 12:18

Robert pisze:Gdybyś dopisał rocznik w stopce...
Poświęć niecałe 2 minuty na naukę korzystania z forum: :arrow: Lekcja 1 (bardzo krótka) i :arrow: Lekcja 2 (krótka)
Obrazek ObrazekObrazek'89 2.0 Turbo downgrade

Awatar użytkownika
davidlive
Posty: 2846
Rejestracja: 2006-07-30 13:29
Car: brak
Gallery: viewtopic.php?t=10466
Lokalizacja: Polaniec
Kontakt:

Post autor: davidlive » 2007-02-22 13:25

Podłączam sie do tematu . Chodzi oto że po zmianie skrzyni i ustawieniu zapłonu (9'+-1' --- tak jak dla gt ) wyskakuje mi błąd nr 10 . Z tematu wynika że jest to bład dotyczący czujnika temp. powietrza . Ale dalej nie wiem gdzie ten czujnik jest i jak naprawić ten błąd może mi ktoś pomoże ???
Ostatnio zmieniony 2007-02-22 19:10 przez davidlive, łącznie zmieniany 1 raz.
BYŁ - PROBE 2.2GT 90'(najlepiej wyposażony
probek w klubie)
Jest AUDI a4 b7 1.8TQ 350ps

Awatar użytkownika
piotrek
Posty: 793
Rejestracja: 2004-06-22 18:33
Car: brak
Lokalizacja: Zabrze

Post autor: piotrek » 2007-02-22 15:26

Czujnik jest w przepływce
Mechanika samochodowa
Pranie czyszczenie tapicerek

Awatar użytkownika
davidlive
Posty: 2846
Rejestracja: 2006-07-30 13:29
Car: brak
Gallery: viewtopic.php?t=10466
Lokalizacja: Polaniec
Kontakt:

Post autor: davidlive » 2007-02-23 10:35

A da sie to jakoś rozebrać sprawdzić , może sie kabelek urwał , chyba że nie warto i trzeba kupić nowe ???
BYŁ - PROBE 2.2GT 90'(najlepiej wyposażony
probek w klubie)
Jest AUDI a4 b7 1.8TQ 350ps

Awatar użytkownika
kicur
Posty: 290
Rejestracja: 2004-11-08 18:58
Car: I GT 90' 2,2 Turbo - Pełne wyposażenie
Gallery: viewtopic.php?t=6637
Lokalizacja: Bukowno

Post autor: kicur » 2007-12-23 14:16

koledzy wywalilo mi kod 26 mianowicie Canister purge solenoid - i wlasnie nie wiem co to wogole jest , nie moge nigdzie znalesc , chodzi chyba o czujnik ale o jaki?? prosze o pomoc jesli ktos sie orientuje
..kazda lala leci na kierowce czerwonego probala.. ;) PROBE JEDYNECZKA->FULL WYPAS GT tel.794560393

Awatar użytkownika
Robert
Posty: 12613
Rejestracja: 2004-10-21 19:12
Car: Probe GT2.0'89; ForTwo 0.6turbo; HRV 1.6
Gallery: viewtopic.php?t=6900
Lokalizacja: Leszno (maz)
Kontakt:

Post autor: Robert » 2007-12-23 15:15

Wpisz te 3 słowa w wyszukiwarkę, zaznacz wyszukiwanie wszystkich wyrazów i znajdziesz (w jednym z kilku wątków) wyjaśnienie MiHa.
Jeśli nadal będzie to mało, to lepiej kontynuować w tamtym temacie - ułatwisz szukanie kolejnym osobom mogącym mieć w przyszłości ten problem.
Poświęć niecałe 2 minuty na naukę korzystania z forum: :arrow: Lekcja 1 (bardzo krótka) i :arrow: Lekcja 2 (krótka)
Obrazek ObrazekObrazek'89 2.0 Turbo downgrade

ODPOWIEDZ

Wróć do „I gen (1989 - 1992)”