kod błędu 20

bluetoth
Posty: 47
Rejestracja: 2007-01-25 17:30
Samochód: brak
Lokalizacja: Kalisz

kod błędu 20

Postautor: bluetoth » 2017-02-10 13:23

Z góry przepraszam że zamieszczone tu informacje kwalifikują się do kilku działów, ale nie chciałem dublować wątków dla jednego problemu.
Wczoraj w trakcie jazdy auto nagle zgasło (silnik 2.0, rocznik 1994) i już nie odpaliło. Przewertowałem wszelkie informacje o problemach z aparatem zapłonowym i odczytałem błędy komputera, ale dioda mruga tylko dwukrotnie długo, potem ciut dłuższa przerwa i 8 krótkich błyśnięć. Te 8 to przepływomierz (wyjaśniło się więc dlaczego od jakiegoś czasu zużycie paliwa wzrosło znacznie), jednak kod 20 nie istnieje, no i najważniejsze nie pokazał żadnego kodu świadczącego o uszkodzeniu aparatu zapłonowego. Dodam że problem istniał już od kilku miesięcy, a objawiał się tym że jeśli nieopatrznie przekroczyłem 4tys obrotów to silnik gasł i trzeba było odczekać kilkadziesiąt sekund zanim pozwolił się uruchomić ponownie. Czy w/g was w/w objawy sugerują aby wysłać aparat zapłonowy do regeneracji?

Przy okazji, mam jeszcze drugiego Probe z tego samego rocznika z autentycznym przebiegiem 60tys km, którego trafiłem 3 lata temu w Niemczech i od tej pory stoi w garażu czekając na swój czas. W tym aucie z kolei jest tak że również przy 4tys obrotów silnik jakby gasł, ale natychmiast zapala. Efekt jest taki że przy 4tys tak jakby pulsuje, ale jedzie, przy czym obrotomierz skacze z 4tys na 0 i tak w kółko.
Probe II, 2.0, 94r x 2szt :)

Awatar użytkownika
duracell
Posty: 785
Rejestracja: 2006-06-17 22:25
Samochód: osobowy
Lokalizacja: CB

Re: kod błędu 20

Postautor: duracell » 2017-02-10 14:32

Diodę led na 12v podłącz między B+ a IG- usiądź w fotelu tak żebyś widział diodę .
Przekręć na zapłon ( dioda mignie na ułamek sekundy) i kręć rozrusznikiem - jeśli będzie migać to znaczy że moduł jest dobry.
Zmierz oporność cewki na pierwotnym i wtórnym.
Szalejący obrotomierz świadczy o uszkodzeniu cewki, nie musi występować zawsze, cewka może dostawać przebicia nie w każdych warunkach.
Sprawdź kopułkę i palec na ewentualne pęknięcia.

bluetoth
Posty: 47
Rejestracja: 2007-01-25 17:30
Samochód: brak
Lokalizacja: Kalisz

Re: kod błędu 20

Postautor: bluetoth » 2017-02-21 14:21

Dzięki. Podłączyłem w/g porady i dioda nawet nie błysnęła, co w połączeniu z brakiem błędów komputera dotyczącym czujników położenie wału i pierwszego cylindra wskazywało by chyba na uszkodzenie końcówki mocy (ten układ hybrydowy), ale już nie na cewkę zapłonową. Poprawnie dedukuję?
No chyba że były by to kondensatory w sterowniku silnika (od jakiegoś czasu świeciły mi abs-y mimo że działały, oraz kontrolka hamulca, a też wszystko wyło OK, ale nie jestem pewien czy ma to jakikolwiek związek z komputerem głównym..
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2017-02-21 14:26 przez bluetoth, łącznie zmieniany 4 razy.
Probe II, 2.0, 94r x 2szt :)

bluetoth
Posty: 47
Rejestracja: 2007-01-25 17:30
Samochód: brak
Lokalizacja: Kalisz

Re: kod błędu 20

Postautor: bluetoth » 2017-02-21 14:54

Kontynuuję wątek, więc nie będę zakładał nowego w innym dziale (chyba że administrator dostrzeże taką potrzebę). Otóż na fordprobe.net jest opis naprawy aparatu zapłonowego (http://ford-probe.net/content/view/17/42/), z zastosowaniem zewnętrznego układu. Zastanawiam się jednak czy nie można by zastosować układu M67580, który występuje w niektórych (chyba nowszych) aparatach zapłonowych Mitsubishi lub jego odpowiednika IRGB14C40L. Zaletą takiego rozwiązania był by brak zewnętrznych elementów, gdyż tranzystor powinien się zmieścić w miejsce tego układu hybrydowego. M67580 można kupić na aliexpress za $5.20 z wysyłką za free, zaś IRGB14C40L (14zł na allegro). Co o tym myślicie? W końcu ci od regeneracji coś takiego właśnie robią, gdyż dowiedziałem się że wsadzają tranzystor IGBT w miejsce hybrydy i biorą za to 200 PLN :P
Ostatnio zmieniony 2017-02-21 14:55 przez bluetoth, łącznie zmieniany 1 raz.
Probe II, 2.0, 94r x 2szt :)

Awatar użytkownika
duracell
Posty: 785
Rejestracja: 2006-06-17 22:25
Samochód: osobowy
Lokalizacja: CB

Re: kod błędu 20

Postautor: duracell » 2017-02-21 16:38

Jeśli napięcia na moduł dochodzą czyli na szerokiej kostce do aparatu masz gdzieś tam +12v, gdzieś tam masę i gdzieś tam +5v to znaczy że moduł.
Sprawdź te na pięcia no i do cewki czy dochodzi zasilanie. Oczywiście wszystko sprawdzasz "po zapłonie".
Załączniki
1.jpg
2.jpg
3.jpg
4.jpg
Ostatnio zmieniony 2017-02-21 16:47 przez duracell, łącznie zmieniany 1 raz.

bluetoth
Posty: 47
Rejestracja: 2007-01-25 17:30
Samochód: brak
Lokalizacja: Kalisz

Re: kod błędu 20

Postautor: bluetoth » 2017-02-27 19:34

Byłem w szpitalu, więc nie mogłem wcześniej sprawdzić. Dzisiaj pomierzyłem rezystancje i na wtórnym jest 15.1 Kohm, czyli OK, lecz na pierwotnym około 900 ohm. Diagnoza.... cewka zapłonowa (pewnie moduł będzie sprawny), a z cewką to większy problem bo szukałem i raczej nie da się jej kupić (przynajmniej nowej).
Probe II, 2.0, 94r x 2szt :)

bluetoth
Posty: 47
Rejestracja: 2007-01-25 17:30
Samochód: brak
Lokalizacja: Kalisz

Re: kod błędu 20

Postautor: bluetoth » 2017-02-27 22:10

Edit: Cewka zapłonowa jest sprawna. Pomiar na jej stykach jest poprawny, ale już na stykach w gnieździe nie. Styki są czyste, zdjąłem gniazdo i założyłem je ponownie i nic, pokazuje tak jak poprzednio 900 ohm na pinie 1,2 gniazda, zaś bezpośrednio na stykach cewki 0,9 oma. Już wymiękam, bo przecież to niemożliwe żeby się zepsuł kawałek blaszki zatopiony w plastiku, ale jeśli tak to pewnie w tym drugim moim fordzie jest to samo, bo i symptomy zbliżone. Pytanie tylko gdzie kupić takie gniazdo, bo w necie szukam i zero trafień?
A może ktoś posiada jakiś uszkodzony aparat S1 w którym samo gniazdo jest sprawne?
Ostatnio zmieniony 2017-02-27 22:50 przez bluetoth, łącznie zmieniany 2 razy.
Probe II, 2.0, 94r x 2szt :)

bluetoth
Posty: 47
Rejestracja: 2007-01-25 17:30
Samochód: brak
Lokalizacja: Kalisz

Re: kod błędu 20

Postautor: bluetoth » 2017-02-28 00:18

Sorki "duracell", ale chyba podesłałeś mi nie te podpowiedzi. Jeszcze raz na spokojnie pomierzyłem bo byłem już skołowany i cóż się okazało.
Otóż pin 2 cewki nie jest pinem 2 złącza lecz pinem 3, czyli:
pin 1 złącza = pin 1 cewki
pin 2 złącza = pin 3 cewki
pin 3 złącza = pin 2 cewki
Reasumując..... pomiędzy pinem 1 a 3 gniazda jest 0.9 ohm, zaś pomiędzy którymkolwiek pinem a WN jest ponad 15 kohm, czyli cewka jednak OK.

Aha, i teraz dopiero dostrzegłem że tam są różne dane odnośnie roczników 94,95 oraz późniejszych, z tym że do mojego 94 są zasłonięte i pewnie stąd te nieporozumienie :-)
Ostatnio zmieniony 2017-02-28 00:24 przez bluetoth, łącznie zmieniany 3 razy.
Probe II, 2.0, 94r x 2szt :)

Awatar użytkownika
duracell
Posty: 785
Rejestracja: 2006-06-17 22:25
Samochód: osobowy
Lokalizacja: CB

Re: kod błędu 20

Postautor: duracell » 2017-02-28 08:23

Dokładnie stąd to nieporozumienie. Rocznikowo były różnice, to są screeny dla kogoś innego a dałem je jako przykład.
94 a 96 piny są odwrotnie i cewki i modułu. Niestety w 2.0 praktycznie co rok były jakieś zmiany w inst. elekt. oraz większość dostępnych schematów jest do wersji USA która ma też dwie wersje - osprzęt Forda, osprzęt Mazdy.
Trzeba być biegłym tak jak żeby to rozróżnić :)
Widzę że potrafisz operować miernikiem więc jeśli będziesz bardzo chciał to dam Ci to z czego korzystam i sam dojdziesz co i jak.

bluetoth
Posty: 47
Rejestracja: 2007-01-25 17:30
Samochód: brak
Lokalizacja: Kalisz

Re: kod błędu 20

Postautor: bluetoth » 2017-02-28 19:42

Operować miernikiem potrafię, bo jestem z wykształcenia elektronikiem (aczkolwiek w zawodzie przepracowałem niewiele i dawno temu), a od kilkunastu lat zajmuję się programowaniem w php i mysql. Co do twojej oferty to z przyjemnością skorzystam, bo jak pisałem na początku posiadam jeszcze jednego Probe z 60tys oryginalnym przebiegiem i zamierzam go wyprowadzić do stanu prawie fabrycznego, ale stał pod wiatą u Niemca 6 lat, więc pewnie trzeba będzie przejrzeć instalację chociażby profilaktycznie.
Z aparatem zapłonowym na razie pauza bo okazało się że żywica termoprzewodząca jest już nie do użytku, więc trzeba kupić nową, ale generalnie wszystko jest już przygotowane, a najwięcej problemu było z usunięciem tego układu hybrydowego (płytka ceramiczna jest dość mocno przyklejona do podłoża). Zamierzam zrobić przeróbkę wewnątrz aparatu z użyciem tranzystora IGBT, IRGS14C14L. Jeśli zadziała (a mam taką nadzieję) to zamieszczę dokładniejszy opis ze zdjęciami.
Ostatnio zmieniony 2017-02-28 19:45 przez bluetoth, łącznie zmieniany 3 razy.
Probe II, 2.0, 94r x 2szt :)

Awatar użytkownika
duracell
Posty: 785
Rejestracja: 2006-06-17 22:25
Samochód: osobowy
Lokalizacja: CB

Re: kod błędu 20

Postautor: duracell » 2017-03-01 08:38

Tak, fajnie byłoby gdybyś w ramach wdzięczności za okazywaną przez nas pomoc zrewanżował się jakąś fotorelacją z wymiany :)
Zawsze to dla nas jakaś wiedza i być może inne podejście do stale wałkowanego tematu aparatów w 2.0.
Posyłam PW.

DNF91
Posty: 154
Rejestracja: 2016-01-20 09:25
Samochód: Ford Probe II 2.0 16V 97r. Pb+LPG
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: kod błędu 20

Postautor: DNF91 » 2017-03-02 20:53

Ja ze swojej strony podpowiem, że temat diody w złączu IG nie zawsze musi działać. U mnie niby mrugało, a moduł był jednak uszkodzony :wink:
No chyba, że dałem się zrobić i podliczyli mnie za naprawę sprawnego modułu :D

Awatar użytkownika
duracell
Posty: 785
Rejestracja: 2006-06-17 22:25
Samochód: osobowy
Lokalizacja: CB

Re: kod błędu 20

Postautor: duracell » 2017-03-02 23:24

Test modułu jest z mazdaspeed i to o ile pamiętam sam Tadziol podawał więc komu jak komu ale jemu wierzę.
U mnie było tak jak on pisał więc nie mogę nic złego powiedzieć na tą metodę. Nie jest to jakiś patent bo złącze raczej po to jest.
Natomiast mogłeś się dać zrobić,jest to bardziej pewne niż to że Tadziol nie wiedział co pisze ;)

DNF91
Posty: 154
Rejestracja: 2016-01-20 09:25
Samochód: Ford Probe II 2.0 16V 97r. Pb+LPG
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: kod błędu 20

Postautor: DNF91 » 2017-03-03 07:20

No cóż takie życie :( czyli wymienili mi tranzystor z dobrego na dobry, albo z mojego zdarli oznaczenia i od nowa zalutowali ;)
Ostatnio zmieniony 2017-03-03 07:21 przez DNF91, łącznie zmieniany 1 raz.

bluetoth
Posty: 47
Rejestracja: 2007-01-25 17:30
Samochód: brak
Lokalizacja: Kalisz

Re: kod błędu 20

Postautor: bluetoth » 2017-03-05 20:32

Tranzystor wstawiony, w poniedziałek lub wtorek będzie test, ale mam jeszcze jedno pytanie do kogoś kto rozbierał aparat zapłonowy.
Otóż pod blaszką z 4 przerwami jest jeszcze jedna blaszka (prawdopodobnie element współpracujący z czujnikiem pierwszego cylindra) o której nie wiedziałem i niestety nie oznaczyłem jej położenia, a ona w przeciwieństwie do palca i tej pierwszej blachy nie ma jednoznacznej pozycji, gdyż wypust który posiada może się zakotwiczyć w jednym z 4 otworów w tej większej blaszce.
Czy może ktoś pamięta w jakim położeniu powinna być w stosunku do palca?
Probe II, 2.0, 94r x 2szt :)

Awatar użytkownika
duracell
Posty: 785
Rejestracja: 2006-06-17 22:25
Samochód: osobowy
Lokalizacja: CB

Re: kod błędu 20

Postautor: duracell » 2017-03-06 02:02

Wysłałem Ci PW, nie odebrałeś, leży u mnie w nadawczej.
Blaszka ma tylko 1 właściwą pozycję żeby ją ustalić należy wyjąć aparat bo ustawia się ją na znacznik przy zębatce.
Jeśli znaczniki na zębatce będą się pokrywać to blaszka ma być ząbkiem przed hallem wewnętrznym o szerokość blaszki-to jest właściwa pozycja.
Blaszka wierzchnia nie ma znaczenia w ustawieniu.
Różni tacy tu pisali o milionach ustawień..... głupoty pisali.
Jeśli bardzo będziesz chciał to mam zdjęcia z opisem jak to ma być ustawione, materiały moje własne.
Aktualnie wolałbym nie otwierać żadnego .jpg bo właśnie mam infekcję fansom.spora który podmienia jpg,- szukam rozwiązania.
Chyba że DNF91 da Ci linka do mojego dysku google z lokalizacją zdjęć z opisem blaszek, wolę tam nie wchodzić bo istnieje ryzyko że spiepsze i te pliki.


Kierunek obrotu przeciwny do wskazówek zegara.
Ostatnio zmieniony 2017-03-06 02:03 przez duracell, łącznie zmieniany 1 raz.

DNF91
Posty: 154
Rejestracja: 2016-01-20 09:25
Samochód: Ford Probe II 2.0 16V 97r. Pb+LPG
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: kod błędu 20

Postautor: DNF91 » 2017-03-06 07:17

To mi dałeś zadanie.. Pod wieczór postaram się to ogarnąć

bluetoth
Posty: 47
Rejestracja: 2007-01-25 17:30
Samochód: brak
Lokalizacja: Kalisz

Re: kod błędu 20

Postautor: bluetoth » 2017-03-06 12:27

W zasadzie zadowoli mnie położenie tej blaszki względem palca, gdyż położenie palca, oraz aparatu zapłonowego zostały oznaczone przed demontażem.
Probe II, 2.0, 94r x 2szt :)

Awatar użytkownika
duracell
Posty: 785
Rejestracja: 2006-06-17 22:25
Samochód: osobowy
Lokalizacja: CB

Re: kod błędu 20

Postautor: duracell » 2017-03-06 14:02

Nie, położenie palca nie jest istotne, on wchodzi w jednej pozycji poprawnie.
Prawdopodobnie ale nie jestem w stanie tego teraz sprawdzić to palec na się pokrywać z hallem wewnętrznym a blaszka ma być o swoją szerokość przed hallem przeciwnie do wskazówek zegara czyli po lewej patrząc na aparat na wprost.
Załączniki
aparat.jpg
Ostatnio zmieniony 2017-03-09 18:59 przez duracell, łącznie zmieniany 1 raz.


Wróć do „II gen (1993 - 1997)”