Akumulator w bagażniku

Awatar użytkownika
Drzymek
Posty: 4382
Rejestracja: 2004-12-30 20:21
Car: Probe GT 92
Gallery: viewtopic.php?t=5501
Lokalizacja: Nowy Sącz

Akumulator w bagażniku

Post autor: Drzymek » 2007-08-02 14:14

Wydzielone :arrow: stąd
I - przy okazji - rzućcie okiem na :arrow: ten wątek ("akumulator")
Robert

Maniak.M pisze:Do Drzymek:
Ty masz aku w bagażniku? Ile płaciłeś za kable i jaki mają przekrój?
Jeż musze pociągnąć, ale prawie 200 zeta wychodzą przewody :shock:
No, panie Maniak. Plusa musisz pan ciągnąć pod całym autem w ładnym beszlu (koszulka). Ma grubość palca wskazującego. Akumulator w miejscu koła zapasowego a minusa można pociągnąć z bagażnika. Cała ta impreza kosztowała mnie ok 100zł :D
BEAUTY...POWER...SOUL...

Awatar użytkownika
Pelot
Posty: 4618
Rejestracja: 2004-11-02 21:33
Car: F4
Gallery: viewtopic.php?t=5515
Lokalizacja: Wars i Sawa

Post autor: Pelot » 2007-08-02 14:57

Drzymek pisze:No, panie Maniak. Plusa musisz pan ciągnąć pod całym autem
a po co?? tylko i wylacznie w srodku.
I uzyj niskostratnego przewodu, bo w zime nie zapalisz samochodu :D
Maniak.M pisze:A jest między nimi jakaś zauważalna różnica oprócz loga i ceny

pewnie nie wydaje dzwieku kopulujacych sie wiewiorek :-k
Obrazek

Awatar użytkownika
Maniak.M
Posty: 72
Rejestracja: 2006-08-09 19:01
Car: FORD PROBE GT 2.2 TURBO
Gallery: viewtopic.php?t=12164
Lokalizacja: Konstancin-Jeziorna (warszawa)

Post autor: Maniak.M » 2007-08-02 15:02

pewnie nie wydaje dzwieku kopulujacych sie wiewiorek :-k
Sugerujesz, że mój takie dźwięki wydaje :?:
Ford PROBE GT 2.2 TURBO + NITRO (USA) I Gen. 91r
Galeria

Awatar użytkownika
Pelot
Posty: 4618
Rejestracja: 2004-11-02 21:33
Car: F4
Gallery: viewtopic.php?t=5515
Lokalizacja: Wars i Sawa

Post autor: Pelot » 2007-08-02 15:04

Maniak.M pisze:
pewnie nie wydaje dzwieku kopulujacych sie wiewiorek :-k
Sugerujesz, że mój takie dźwięki wydaje :?:
ja, nie :D
Obrazek

Awatar użytkownika
Drzymek
Posty: 4382
Rejestracja: 2004-12-30 20:21
Car: Probe GT 92
Gallery: viewtopic.php?t=5501
Lokalizacja: Nowy Sącz

Post autor: Drzymek » 2007-08-02 15:23

pelot pisze:
Maniak.M pisze:
pewnie nie wydaje dzwieku kopulujacych sie wiewiorek :-k
Sugerujesz, że mój takie dźwięki wydaje :?:
ja, nie :D
:lol: :twisted: :lol: :twisted: :lol: :twisted: :1111_ok:
BEAUTY...POWER...SOUL...

Awatar użytkownika
waluś
Posty: 337
Rejestracja: 2004-12-28 15:23
Car: brak
Lokalizacja: Włodawa
Kontakt:

Post autor: waluś » 2007-08-02 19:39

kable można spokojnie pociągnąć w środku :) Jeśli macie identyczna podłogę jak w Maździe, a pewnie tak jest to można to zrobić bez problemu, tylko trzeba wymontować fotel i podnieść tapicerką. Spokojnie przechodzi przy progach i pod belkami w środku obok ori wiązek :P

A w końcu lepiej ciągnąć 2 kable (napięcie i zero) czy lepiej jest pociągnąć zasilanie i zero podpiąć do budy ??
Obrazek
MAZDA MX6 GD 2,2 GT '91

Awatar użytkownika
davidlive
Posty: 2846
Rejestracja: 2006-07-30 13:29
Car: brak
Gallery: viewtopic.php?t=10466
Lokalizacja: Polaniec
Kontakt:

Post autor: davidlive » 2007-08-02 22:13

waluś pisze: A w końcu lepiej ciągnąć 2 kable (napięcie i zero) czy lepiej jest pociągnąć zasilanie i zero podpiąć do budy ??
a zobacz gdzie idzie kabelek od masy ??? od razu do ramy :D

Teoretycznie i praktycznie lepiej jest zamontować jak jak krótszy kabel , a zamontowanie go w bagażniku koło aku jest lepsze bo niweluje to ryzyko przetarcia gdzies na rancie (choć to niby masa ) .

Więc krótko mówiąc jak dasz krótką mase do ramy z tyłu będzie ok (podobnie jak wzmacniacz ).


pozdro
BYŁ - PROBE 2.2GT 90'(najlepiej wyposażony
probek w klubie)
Jest AUDI a4 b7 1.8TQ 350ps

Awatar użytkownika
TYKWA
Posty: 1296
Rejestracja: 2005-04-03 18:31
Car: brak
Gallery: viewtopic.php?t=6180
Lokalizacja: polska

Post autor: TYKWA » 2007-08-03 08:54

davidlive pisze:a zobacz gdzie idzie kabelek od masy ??? od razu do ramy :D

to chyba u Ciebie w Starze idzie do ramy :lol:
byl sobie Probek 2.5 - R.I.P - 01.05.08 :-(Obrazek

Awatar użytkownika
davidlive
Posty: 2846
Rejestracja: 2006-07-30 13:29
Car: brak
Gallery: viewtopic.php?t=10466
Lokalizacja: Polaniec
Kontakt:

Post autor: davidlive » 2007-08-03 11:06

TYKWA pisze:
davidlive pisze:a zobacz gdzie idzie kabelek od masy ??? od razu do ramy :D

to chyba u Ciebie w Starze idzie do ramy :lol:
:1111_ok:

pozdro
BYŁ - PROBE 2.2GT 90'(najlepiej wyposażony
probek w klubie)
Jest AUDI a4 b7 1.8TQ 350ps

Awatar użytkownika
Bogdan9999
Posty: 4026
Rejestracja: 2005-04-11 00:42
Car: Black 1GT 91r. Sportage FE3N 4X4
Gallery: viewtopic.php?t=7485
Lokalizacja: Przasnysz

Post autor: Bogdan9999 » 2007-08-03 16:45

TYKWA pisze:
davidlive pisze:a zobacz gdzie idzie kabelek od masy ??? od razu do ramy :D

to chyba u Ciebie w Starze idzie do ramy :lol:
I w probku idzie tak samo sam zobacz ;) Pozdro
PROBE "Blackbird" FE3N POWER :)
Sportage FE3N 4X4 :)

Awatar użytkownika
Flyke
Posty: 712
Rejestracja: 2006-10-18 22:00
Gallery: viewtopic.php?t=10424
Lokalizacja: Jelenia Góra

Post autor: Flyke » 2007-08-03 16:52

tylko ze probek nie ma ramy :twisted:
24v wykorzystane az do granic - BYłOOOOOOOOOOOOO
e46 z ....:) - JEsttttttttttt

Awatar użytkownika
domo
Posty: 745
Rejestracja: 2006-04-08 20:45
Gallery: viewtopic.php?t=11027
Lokalizacja: Gubin

Post autor: domo » 2007-08-03 17:07

rama to jest jak się pierdoły czyta ;)
Lecz nie skończyła się obława i nie śpią gończe psy
I giną ciągle wilki młode na całym Bożym świecie
Nie dajcie zedrzeć z siebie skór, brońcie się i wy
O, bracia wilcy brońcie się nim wszyscy wyginiecie

Awatar użytkownika
waluś
Posty: 337
Rejestracja: 2004-12-28 15:23
Car: brak
Lokalizacja: Włodawa
Kontakt:

Post autor: waluś » 2007-08-03 18:16

no to czas przerobić to i owo hehe
Obrazek
MAZDA MX6 GD 2,2 GT '91

Awatar użytkownika
Yareck
Posty: 67
Rejestracja: 2004-01-27 18:57
Car: brak
Lokalizacja: Gdańsk - Swords
Kontakt:

Post autor: Yareck » 2007-08-07 01:39

Jakbyscie podlogi nie nazwali jest to jednak rama samonosna. A wlasciwie po jaka cholere akumulator w bagazniku?
II gen`98 2,5l

Awatar użytkownika
jarsonik
Posty: 993
Rejestracja: 2007-07-22 12:03
Car: brak
Gallery: viewtopic.php?t=13697
Lokalizacja: Białystok

Post autor: jarsonik » 2007-08-07 06:35

po to, że w oryginalne miejsce to za akumulator trzeba dać 300 zł, przynajmniej w białymstoku, a za bosha zwykłego, takiego który ma 198mm wysokości w promocji w rykarze 159 zł. Jest róznica?? jest!! Mucha siada czy nei siada?? Nie siada. No własnie. tez się zastanawiam nad przeniesieniem aku do bagażnika, tylko co ja wtedy wstawię w miejsce oryginalnego?? Murzyna??
2,5 V6 Generation two. 93r. Czarna perełka
Piliście, to kto u was prowadzi samochód?? cruise control. hahahah
MISIEK: "żałuję tego, że tak Cię usunąłem.."

Awatar użytkownika
Robert
Posty: 12613
Rejestracja: 2004-10-21 19:12
Car: Probe GT2.0'89; ForTwo 0.6turbo; HRV 1.6
Gallery: viewtopic.php?t=6900
Lokalizacja: Leszno (maz)
Kontakt:

Post autor: Robert » 2007-08-07 10:35

Chyba jedyny powód to stożek.

Albo, gdy komuś nie wystarcza standardowy aku do zasilania jego estrady - wzmacniacze, głośniki, neony, harfa laserowa, dzwony rurowe... :lol:
Poświęć niecałe 2 minuty na naukę korzystania z forum: :arrow: Lekcja 1 (bardzo krótka) i :arrow: Lekcja 2 (krótka)
Obrazek ObrazekObrazek'89 2.0 Turbo downgrade

Awatar użytkownika
Yareck
Posty: 67
Rejestracja: 2004-01-27 18:57
Car: brak
Lokalizacja: Gdańsk - Swords
Kontakt:

Post autor: Yareck » 2007-08-07 10:51

jarsonik pisze:po to, że w oryginalne miejsce to za akumulator trzeba dać 300 zł
No, + 150 za kable.....faktycznie niebywala oszczednosc :)
II gen`98 2,5l

Awatar użytkownika
Ronin
Posty: 957
Rejestracja: 2005-09-26 15:56
Gallery: viewtopic.php?t=7575
Lokalizacja: Oława

Post autor: Ronin » 2007-08-07 18:10

Ja w miejscu aku mam reduktor :D I dużo wolnego miejsca. Jeden kabel poszedł przez wnętrze auta a drugi przypiąłem do karoserii(pod tapicerką tylnych nadkoli jest dużo miejsca tylko trzeba obskrobać z farby). Ponad rok tak pomykam i jest gicior - zero problemów.
Probe 2.5 V6 MTX USA 97r
Young men - enjoy with Your youth... :-)

Awatar użytkownika
Lukask
Posty: 1980
Rejestracja: 2005-10-14 14:09
Car: Bardzo szybki :P
Gallery: viewtopic.php?t=6860
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Re: Akumulator w bagażniku

Post autor: Lukask » 2007-08-07 18:14

Drzymek pisze:
Akumulator w miejscu koła zapasowego a minusa można pociągnąć z bagażnika. Cała ta impreza kosztowała mnie ok 100zł :D
A co z kołem zapasowym ?? Chyba nie wozisz go luzem w bagażniku ... wiesz jakie to niebezpieczeństwo stwarza w razie wypadku :idea: Poza tym co z funkcjonalnością bagażnika ??No chyba że nie wozisz zapasu tylko jakiś spray :/

Awatar użytkownika
Drzymek
Posty: 4382
Rejestracja: 2004-12-30 20:21
Car: Probe GT 92
Gallery: viewtopic.php?t=5501
Lokalizacja: Nowy Sącz

Re: Akumulator w bagażniku

Post autor: Drzymek » 2007-08-08 09:16

Lukask pisze: A co z kołem zapasowym ?? Chyba nie wozisz go luzem w bagażniku ... wiesz jakie to niebezpieczeństwo stwarza w razie wypadku :idea: Poza tym co z funkcjonalnością bagażnika ??No chyba że nie wozisz zapasu tylko jakiś spray :/
Na razie nie wożę koła zapasowego bo nie jeżdżę w dalekie trasy. Ale zakupię sobie spray:)
BEAUTY...POWER...SOUL...

Awatar użytkownika
S_H_A_D_O_W
Posty: 1448
Rejestracja: 2007-04-19 14:55
Gallery: viewtopic.php?t=14266
Lokalizacja: Tarnobrzeg

Post autor: S_H_A_D_O_W » 2007-08-10 00:27

U mnie aku powedrowal do bagaznika bo brak miejsca pod maska na montaz reuktora od gazu, ze wzgledu na osprzet tempomatu i debasto do tego stozek i dolot. Aku powedrowal wiec do tylu i jest zamontowany z boku po stronie kierowcy, masa wzieta z karoserii i jak na razie dziala bez problemu
...w niebie mnie nie chcą, a w piekle boją się, że nim zawładnę ...
Czarne 2.5V6 USA 92r

Awatar użytkownika
Drzymek
Posty: 4382
Rejestracja: 2004-12-30 20:21
Car: Probe GT 92
Gallery: viewtopic.php?t=5501
Lokalizacja: Nowy Sącz

Post autor: Drzymek » 2007-08-10 07:46

Poza tym jest to lepszy rozkład masy w naszych autach. Bo ok 25kg ubywa z przodu i idzie do tyłu.
BEAUTY...POWER...SOUL...

Awatar użytkownika
Wuax
Posty: 384
Rejestracja: 2005-09-02 19:11
Car: brak
Lokalizacja: Marki

Post autor: Wuax » 2007-08-22 17:41

Robert pisze:Chyba jedyny powód to stożek.

Albo, gdy komuś nie wystarcza standardowy aku do zasilania jego estrady - wzmacniacze, głośniki, neony, harfa laserowa, dzwony rurowe... :lol:
No nie, Robercie, u mnie nie było szansy na aku z przodu pod maską, (turbinka) to też powód :lol:
A przy okazji, mam pietra że jak kiedyś zahamuję na czymś sztywnym to to cholerstwo na zasadzie inercji wjedzie mi w plecy
Black Probe 2.5v6 93r. TURBO Powered by Obrazek

Awatar użytkownika
Tomasz S
Posty: 1692
Rejestracja: 2004-11-25 18:21
Gallery: viewtopic.php?t=5611
Lokalizacja: Łódź

Re: Akumulator w bagażniku

Post autor: Tomasz S » 2007-08-22 18:56

Lukask pisze:
A co z kołem zapasowym ?? Chyba nie wozisz go luzem w bagażniku ... wiesz jakie to niebezpieczeństwo stwarza w razie wypadku
oraz
Wuax pisze:A przy okazji, mam pietra że jak kiedyś zahamuję na czymś sztywnym to to cholerstwo na zasadzie inercji wjedzie mi w plecy
Nie tak dawno zbieraliśmy człeka (jego pozostałości) po czołówce . Miał aku z tyłu . W sumie jemu już wszo radno ... tyle , że nieco pracochłonne jest potem układanie w czarnym worku wszystkich części po tym jak aku przeleci sobie przez szyję człeka ...
Tomek
Obrazek

Awatar użytkownika
Sqad
Posty: 4078
Rejestracja: 2005-08-11 15:35
Car: Mazda RX8 Renesis '06
Gallery: viewtopic.php?t=6231
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: Sqad » 2007-08-22 21:17

Ja dawno temu, za akumulator 100A plus kabel zapłaciłem 130zł :) .
Dobrze żeby akumulator był bez obsługowy bo nie życzę nikomu spalonej tapicerki od oparów.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Mechaniczny”