Radio przez wzmacniacz, czy nie.

machel
Posty: 41
Rejestracja: 2004-11-06 22:41
Car: brak
Lokalizacja: Wrocław

Radio przez wzmacniacz, czy nie.

Postautor: machel » 2004-11-17 19:45

Mam pytanie, zdaje się że lamerskie bardzo.
Montuję radio do mojego "bolida" (fabrycznego nie ma). O ile wiem, gdzieś z tyłu jest wzmacniacz fabryczny. Zakupione radio ma już wyjście 4x45W, a zatem co dalej :roll: ? Podłączyć je normalnie do kostki za pomocą przejściówki nabytej w MediaMarkt czy kombinować i ciągnąć jakoś inne kable do głośników??
Wiem, że temat audio był już wałkowany ostro i pytanie jest pewnie lamerskie, ale szczerze mówiąc zgłupiałem troche :? Help!

Probe '95 2.0 16V

Awatar użytkownika
V-incent
Posty: 73
Rejestracja: 2003-12-21 22:13
Car: brak
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: V-incent » 2004-11-18 09:52

jeśli zrobisz jak piszesz to sprzężenie gwarantowane, możesz podłączyć przez fabryczny wzmacniacz używając do tego wyjść liniowych ze swojego radia (opis kabelków znajdziesz na stronie) - trochę zabawy z lutownicą i cierpliwości :) a jak nie to ciągnięcie kabli z radia do głośników (tu może zejść więcej czasu i jeszcze więcej cierpliwości) albo wykorzystać kable odchodzące do głośników ze wzmacniacza wtedy ciągniesz z radia do wzmacniacza a potem zabawa z dobieraniem-pasowaniem odpowiednich kabli :) najszybciej, jak chcesz mieć już muzę w aucie to wybrałbym rozwiązanie pierwsze a jak masz średnie rozeznanie w temacie i żeby nie spartolić roboty to podjedź do gości od caraudio, zapłacisz kilkadziesiąt złotych a bedziesz miał pewność i trochę zaoszczędzonego czasu, no ale to sam już zdecydujesz
PROBE GT '95 USA electric blue

machel
Posty: 41
Rejestracja: 2004-11-06 22:41
Car: brak
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: machel » 2004-11-18 14:16

Dzięki.
Generalnie chcę rozwiązanie "na szybko" bo nie mam teraz czasu ani miejsca (zimno na dworze a garażu niet) na rozbieranie tapicerki itd. Dlatego tak jak mówicie wezmę wyjścia liniowe i puszczę standardowymi kablami (ale postaram się sam, coby nabierać wprawy przed planowanym wiosennym remontem audio :) )
Pytanie nr 2: czy w złączce ISO (taką ma moje radio) jest line output dla każdego głośnika? Nie chciałbym rozbebeszać radia żeby stamtąd wyciągać... Radio ma w opisie "1 wyjście przedwzmacniacza typu RCA" - to jest to ??

Awatar użytkownika
V-incent
Posty: 73
Rejestracja: 2003-12-21 22:13
Car: brak
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: V-incent » 2004-11-18 14:35

jak podłączysz przjściówke pod ISO w swoim radiu to będzesz miał 2 kostki na zewnątrz: jedna do zasilania i druga do głośników (tej nie ruszasz bo jest to sygnał ze wzmacniacza w radiu) - w kostce ISO nie ma sygnału liniowego; tylko, że jeśli masz 1 wyjście przedwzmacniacza to nie rozdzielisz sygnału na 4 głosniki a tylko na 2, więc na razie musisz połączyć kable po jednej stronie razem (lewy przód + lewy tył i prawy przód + prawy tyl) chodzi o kable wejściowe do wzmacniacza fabrycznego, który jest 4 kanalowy; w radiu nie będzie działać funkcja "fader" miłego dłubania :)
PROBE GT '95 USA electric blue

machel
Posty: 41
Rejestracja: 2004-11-06 22:41
Car: brak
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: machel » 2004-11-18 18:00

No dobra, to już wszystko kumam.
Lutownica jest, miernik, śrubokręt.
Do dzieła !
Dzięki :)

Awatar użytkownika
roofio
Posty: 102
Rejestracja: 2004-07-06 03:50
Car: brak
Lokalizacja: Stargard Szczeciński

audio system Probe

Postautor: roofio » 2004-12-19 05:21

hej mam to same autko co TY, wzmacniacz jest schowany po prawym boczkiem za siedzeniem pasazera, po sciagnieciu plastykow bedziesz mial glosnik 5x7 (chyba ze juz ktos przerobil na wiekszy) po prawej stronie od glosnika jest wzmacniacz antenowy, nizej pod nim wzmacniacz audio. Na wyjsciu ma 4x11W albo 4x15 (DIN) mialem go rozlaczonego i byly pociagniete kable bezposrednio do glosnikow, a ze nie lubie nadmiaru obciazenia wiec przewody glosnikowe wyjalem i podlaczylem wszystko jak nalezy, tj jak bylo w oryginale, Mam radio 4x50W,skala glosnisci od 0 do 30, bez wzmacniacza sluchalem na poziomie 10-20, teraz 1-8. też sam zastanow sie czy z taka moca radia potrzebny Ci tez wzmacniacz, niby maly ale niezle daje. Nie wiem jakiej mocy bylo oryginalne radio z Probe. Moze mialo 4x20W i dlatego zastosowali amplifer? Nie wiem w kazdym razie dobrze ze mam opcje w radio ze po kazdym wylaczeniu i zalaczeniu ustawilem sobie pamiec glosnosci na 2 inaczej moglbym sobie glosniczki popalic.... Wzmacniacz jest zamontowany na 3 sroby odkrecasz 3 nakretki chyba kluczem 12, ciezko sie wyjmuje bo jest polaczony wtyczkami z reszta. Ogolnie ja sobie wytlumilem boczki gabka zrobilem nowe otwory fleksem okragle nie owalne na glosniki 20cm 3 drozne Magnata 200W, Ogolnie jest o niebo lepiej ale ta plastykowa oslona na glosnik tez zostala ztuningowana,. A teraz taka mala rada pamietajcie ze jak bass lupnie to powietrze musi ktoredys uciec dlateo ja nie zakrywalem calosci tym wykonczeniem gumowym, bez niego jest lekki bass reflex. Na przodzie jest porazka bo 16cm wchodza... i tutaj lepiej zainwestowac w oryginalne pionierki albo jakies konkretnej firmy z elastyczna membrana. Wszystkie glosniki na allegro typu 666 888 super american bass sa do DUPY i tyle. Czym bardziej elastyczna membrana tym lepszy bass nie zawsze magnez musi byc wielkosci sloika od ogorow :D pozatym drzwi trzeba musowo wyciszc bo jest naprawde duzo na to miejsca aby bass sie ladnie rozchodzil. Uwaga na szybe jak dacie za gleboki magnez szyba sie nie otworzy do konca juz to przerobilem,,, oczywiscie 2mm odstepu nic nie dadza bo latem przy otwartej szybie i tak basy beda drgaly i sie mozna wq.... jak cos to sluze pomoca - aha siateczki obowiazkowo z oslon wyrzucic... te wewnatrz...
/Roofio Probe II 1995 USA

Awatar użytkownika
V-incent
Posty: 73
Rejestracja: 2003-12-21 22:13
Car: brak
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: V-incent » 2004-12-19 14:10

trochę koledze namotałeś tą wypowiedzią, radio w probe to sam deck i dlatego jest wzmacniacz - efekt zamierzony przez firmę (po co ładować 2 wzmacnicze?), co według Ciebie oznaczają głośniki z elastyczną membraną ? :shock: głośniki z przodu mają faktycznie 16 cm (w Europie 16,5) ale spokojnie można dopasować większe o 0,5 cm bez większej ingerencji w blachę - po prostu trzeba ją trochę odgiąć na krawędzi do środka, jeśli chodzi o jakość i wybór głośników 16,5 cm to jest ogromny na rynku - wszystko zależy od kasy, mówisz o bass-reflex a z twojego opisu wynika że go nie zastosowałeś, co ma za znaczenie zakrywanie głośników gumą lub nie jak i tak wszystko razem tworzy zmkniętą komorę pomiędzy boczkiem tapicerki i blachą nadwozia, jak już to musiałbyś gdzieś wyciąć dziurę, skąd miałeś pociągnięte kable bezpośrednio do głośników? z radia czy ze wzmacniacza? w oryginale kable szły ze wzamcniacza do głośników a piszesz że właśnie wróciłeś do oryginału :?: acha jak podajesz moc urządzeń/głośników to trzymaj się jednej zasady albo moc tzw. muzyczna albo sinus(znamionowa) , myslisz że to twoje radio wykrzesi z siebie 50W na kanał?? jak ma 20 W to jest dobre, wzmacniacz w probe ma 15
PROBE GT '95 USA electric blue

Awatar użytkownika
roofio
Posty: 102
Rejestracja: 2004-07-06 03:50
Car: brak
Lokalizacja: Stargard Szczeciński

/Wincent

Postautor: roofio » 2004-12-19 18:51

Kable mam oryginalne (wczesniej byly podciagniete od radia do glosnikow) ale to juz pisalem (4-5 wers), co do wzmacniacza radiowego to zgadzam sie zToba to wartosci 4x50W w peaku a realne wzmocnienie radia to pewnie polowe mniej. Elastyczna membrana dla sprecyzowania chodzilo mi o elastyczne mocowanie membrany. Zauwazylem ze bas jest wiele lepszy jak sie cicho slucha radia a nizeli w glosnikach ktore trzeba rozbujac, mialem wczesniej 16cm z plastykowa membrana i gumowym zawieszeniem, teraz pionierki z papierowa membrana i piankowym zawieszeniem, cala membrana jest bardziej elastyczna i bass jest o niebo lepszy, nawet przy glosnosci 1-2, Z tylu tez testowalem czy lepiej jest z ta guma czy lepiej jak sie ja sciagnie... fakt nie robilem otworu w plastykowym boczku bo jakby to wygladalo... conajmniej slabo. Ale bass jest glebszy niz jak sie zamknie cala komore. TO moje odczucia dzwiekowe. Czyli jeszcze raz: ktos sobie pociagnal przewody od radia do glosnikow bezposrednio a ja je wyrzucilem, zainstalowalem oryginalne... Pozdrawiam
/Roofio Probe II 1995 USA

Awatar użytkownika
domo
Posty: 745
Rejestracja: 2006-04-08 20:45
Gallery: viewtopic.php?t=11027
Lokalizacja: Gubin

Instalacja audio do PROBE I(gen.) - pytania

Postautor: domo » 2008-02-13 15:39

potrzebowałem więc znalazłem schemat wzmacniacza audio montowanego pod siedzeniem:

Obrazek

może się komuś w przyszłości przyda.
Lecz nie skończyła się obława i nie śpią gończe psy
I giną ciągle wilki młode na całym Bożym świecie
Nie dajcie zedrzeć z siebie skór, brońcie się i wy
O, bracia wilcy brońcie się nim wszyscy wyginiecie

Awatar użytkownika
Leib Garde
Posty: 52
Rejestracja: 2008-07-27 23:36
Car: brak
Lokalizacja: Wrocław

Re: Radio przez wzmacniacz, czy nie.

Postautor: Leib Garde » 2009-03-24 17:18

Witam,
swój problem opisałem wczoraj w temacie o audio, dziś grzebałem trochę przy aucie i poczytałem forum. Zastanawia mnie kilka rzeczy i szczerze mówiąc już się trochę w tym pogubiłem.
Mam 2 generację europejską wg VIN rocznik 94, wersja "highlight". Pierwsze pytanie to czy w autach z tego rocznika i w tej wersji był montowany wzmacniacz? Do tej pory miałem założone oryginalne radio z odtwarzaczem kaset, bodajże 2006 RDS. Kupiłem nowe radio, z typowym złączem ISO, czy do jego podłączenia wystarczy użyć przejściówki ISO - Ford? Czy jest jakaś różnica w podłączeniu jeżeli jest wzmacniacz i jeżeli go nie ma? Radio ma wyjście 4x7W (typowy chiński tani i badziewny wyrób). Radio oprócz złącza ISO ma jeszcze 2 wyjścia RCA zakończone chinchami (prawe i lewe) - czy te kable się do czegoś przydadzą czy wystarczy podłączyć przez kostkę?
Ponadto nie działa mi głośnik prawy z przodu. Rozebrałem boczek, myślałem że kable się poluzowały na wtyczce. Wszystko było OK, ale prądu na wtyczce nie ma więc sam głośnik jest sprawy... Radio na wyjściach głośnikowych podaje prąd, gdzie wobec tego może być przyczyna?
czarne Probe II 2.0 16V 95r.

Awatar użytkownika
Robert
Posty: 12613
Rejestracja: 2004-10-21 19:12
Car: Probe GT2.0'89; ForTwo 0.6turbo; HRV 1.6
Gallery: viewtopic.php?t=6900
Lokalizacja: Leszno (maz)
Kontaktowanie:

Re: Radio przez wzmacniacz, czy nie.

Postautor: Robert » 2009-03-24 18:31

W każdym mógł być: :arrow: http://www.performanceprobe.com/info/pep.php

W wersji podstawowej od radia do głośników masz 4 złącza: C212, C295, C303 i C267/C268.
W przypadku wzmacniacza o 1 mniej: C315, C303 i C267/C268.
C267 i C268 odpowiednio w kwadratach C1 i A9 na pierwszym rzucie kabiny w wątku o dziwnych wtyczkach, C212 w kwadracie A8 na drugim schemacie, C295 tamże w E10 oraz na pierwszym rysunku całej budy w E1, C315 w F8 i C303 w E10 na tym samym.
Poświęć niecałe 2 minuty na naukę korzystania z forum: :arrow: Lekcja 1 (bardzo krótka) i :arrow: Lekcja 2 (krótka)
Obrazek ObrazekObrazek'89 2.0 Turbo downgrade

Awatar użytkownika
Leib Garde
Posty: 52
Rejestracja: 2008-07-27 23:36
Car: brak
Lokalizacja: Wrocław

Re: Radio przez wzmacniacz, czy nie.

Postautor: Leib Garde » 2009-03-24 19:29

OK, dzięki, trzeba będzie sprawdzić wszystkie złącza... Ale czy jest różnica w sposobie podłączenia w przypadku gdy wzmacniacz jest albo go nie ma? Czy mogę to olać i skoro ori radio było podłączone kostką, czy mogę nowe również podłączyć po prostu kostką? Tak żeby na szybko mieć granie...
czarne Probe II 2.0 16V 95r.

Awatar użytkownika
2Ya
Posty: 979
Rejestracja: 2007-05-06 21:28
Car: >>GT<<
Lokalizacja: Aloha Hawaii
Kontaktowanie:

Re: Radio przez wzmacniacz, czy nie.

Postautor: 2Ya » 2009-03-25 01:48

W twoim przypadku raczej nie ma na pewno wzmacniacza w Probe ;)
Twoje radyjko to typowy fordowski kaseciak z wbudowanym wzmakiem oraz key code - do nich nie stosowano zewnętrznych wzmacniaczy - tylko do deck'ów.

Gdy jest wzmacniacz jest zupełnie inny system łaczeniowy i leci osobna wiązka w kolorze szarym oraz ekranizowana i jest zakończona białą lub w nowszych rocznikach czarną kostką dwurzędową - do zwykłego radia są normalne kabelki typowego przekroju z kostką 1 rzedową fordowską lub iso jak dobrze teraz kojarze.
Pzdr. & c ya..
Obrazek

Awatar użytkownika
Leib Garde
Posty: 52
Rejestracja: 2008-07-27 23:36
Car: brak
Lokalizacja: Wrocław

Re: Radio przez wzmacniacz, czy nie.

Postautor: Leib Garde » 2009-03-25 19:05

O, to mi dużo pomogło, dzięki :) Hm, czyli radio jest podłączone dobrze, pozostaje problem przerywania przy głośniejszym słuchaniu i włączonych światłach... może to zaniki napięcia? :roll:
czarne Probe II 2.0 16V 95r.

Awatar użytkownika
2Ya
Posty: 979
Rejestracja: 2007-05-06 21:28
Car: >>GT<<
Lokalizacja: Aloha Hawaii
Kontaktowanie:

Re: Radio przez wzmacniacz, czy nie.

Postautor: 2Ya » 2009-03-26 00:46

typowy chiński tani i badziewny wyrób


pozostaje problem przerywania przy głośniejszym słuchaniu i włączonych światłach...


samo mówi przez sie ;)
ale poważnie to wyłacz swiatła i co tam jeszcze i zobacz wtedy czy jest ok ;) chociaż po 4x7w nie spodziewałbym się obciążającego działania zaników napięcia ale raczej po niemocy radia do udźwignięcia głośników ;)

Pzdr. & c ya..
Obrazek

Awatar użytkownika
Leib Garde
Posty: 52
Rejestracja: 2008-07-27 23:36
Car: brak
Lokalizacja: Wrocław

Re: Radio przez wzmacniacz, czy nie.

Postautor: Leib Garde » 2009-03-26 13:12

No więc przy wyłączonych światłach problem nie występuje. Obojętnie czy działają wycieraczki, otwieram szyber, żaden inny odbiornik prądu oprócz świateł (również pozycyjnych) nie powoduje takiego problemu. Teoria że radio nie jest w stanie współpracować z głośnikami chyba odpada w takim razie, skoro przy wyłączonych światłach jest OK. Choć wolałbym żeby to była wina radia a nie instalacji w aucie... :|
czarne Probe II 2.0 16V 95r.

Awatar użytkownika
Maciucha
Posty: 1564
Rejestracja: 2004-08-26 22:11
Car: I GT
Gallery: viewtopic.php?t=7836
Lokalizacja: Gorzów Wielkopolski
Kontaktowanie:

Re: Radio przez wzmacniacz, czy nie.

Postautor: Maciucha » 2009-03-26 13:16

Wina złego podłączenia radia. Pociągnij masę z jakiegokolwiek innego miejsca (taką od nadwozia) i problem zniknie. Ściemnianie podświetlenia zegarów Ci działa?
ObrazekObrazekautomat USA '90
a na spotach u Golluma => Obrazek :mrgreen:

Awatar użytkownika
Leib Garde
Posty: 52
Rejestracja: 2008-07-27 23:36
Car: brak
Lokalizacja: Wrocław

Re: Radio przez wzmacniacz, czy nie.

Postautor: Leib Garde » 2009-03-26 13:30

Dzięki za jakiś trop, sprawdzę to wieczorem i dam znać :) Ściemnianie zegarów działało, przynajmniej jak miałem podłączone stare radio (radio też działało dobrze) a jak jest teraz - sprawdzę.
czarne Probe II 2.0 16V 95r.

Awatar użytkownika
black_martines
Klubowicz
Posty: 1217
Rejestracja: 2006-11-27 08:39
Car: czołg w wersji sport
Gallery: viewtopic.php?t=13292
Lokalizacja: Gdzieś W Polsce

Re: Radio przez wzmacniacz, czy nie.

Postautor: black_martines » 2009-03-26 14:39

i jak juz będziesz grzebał w kabelkach to zmierz napiecia na kostce zasilającej - na zasilaniu i podtrzymaniu (żółty i czerwony) przy wyłączonych i włączonych światłach.... będziesz miał pełny obraz zasilania radia....
Moją najulubieńszą złośliwością i sztuczką jest to, że moje milczenie umie się nie zdradzać milczeniem.

Awatar użytkownika
Leib Garde
Posty: 52
Rejestracja: 2008-07-27 23:36
Car: brak
Lokalizacja: Wrocław

Re: Radio przez wzmacniacz, czy nie.

Postautor: Leib Garde » 2009-03-26 15:29

Panowie, już wszystko sprawdzone. Po kolei:
- ściemnianie podświetlenia zegarów działa
- podłączenie radia do innej masy niestety nic nie dało :|
- napięcie na zasilaniu radia przy wyłączonych światłach to 12,53V, na podtrzymaniu 12,55V, po włączeniu świateł odpowiednio 12,43V i 12,44V więc spadki są znikome, nie sądzę żeby to było powodem... Jedyny pomysł jaki mi przychodzi do głowy to to że winny jest ten shit Dalco, chyba muszę to wywalić w cholerę... :evil: Jutro zrobię ostateczną próbę, spróbuje podłączyć inne radio pożyczone od kolegi i zobaczymy co się stanie... Przypomnę że poprzednie, oryginalne radio forda działa prawidłowo...
czarne Probe II 2.0 16V 95r.

Awatar użytkownika
Robert
Posty: 12613
Rejestracja: 2004-10-21 19:12
Car: Probe GT2.0'89; ForTwo 0.6turbo; HRV 1.6
Gallery: viewtopic.php?t=6900
Lokalizacja: Leszno (maz)
Kontaktowanie:

Re: Radio przez wzmacniacz, czy nie.

Postautor: Robert » 2009-03-26 16:42

Odłącz na chwilę we wtyczce C211 (oryginalnej) piny 5 (pomarańczowy) i 7 (zielono/czerwony) - to jest układ podświetlania i ściemniania radia przy włączonych światłach. Może masz w nim zwarcie wewnątrz radia, może coś masz pomieszane w przejściówce na ISO, a może sam układ (wewnątrz ma oscyloskop) zakłóca to konkretne radio. Jeśli przypadkiem zadziała rozwiązując problem, to albo będziesz dalej namierzał, albo przywykniesz do prawdomównego radia (bez ściemniania).
Poświęć niecałe 2 minuty na naukę korzystania z forum: :arrow: Lekcja 1 (bardzo krótka) i :arrow: Lekcja 2 (krótka)
Obrazek ObrazekObrazek'89 2.0 Turbo downgrade

Awatar użytkownika
Leib Garde
Posty: 52
Rejestracja: 2008-07-27 23:36
Car: brak
Lokalizacja: Wrocław

Re: Radio przez wzmacniacz, czy nie.

Postautor: Leib Garde » 2009-03-26 19:53

Robert, jesteś po prostu GENIALNY :D Dziękuję Ci bardzo za pomoc :newcolor: Zrobiłem jak poradziłeś - odłączyłem kabelek nr 5 - i pomogło 8) Niby taka pierdoła, ale nawet nie wiesz jak się cieszę :scramble Jeśli będzie nam dane się spotkać kiedyś na jakimś zlocie, masz u mnie dobre piwo, a nawet nie jedno :wink:
I z tej radości, mimo że radyjko teraz działa jak trzeba, pomyślę o jego wymianie na jakieś z wyższej półki :wink: Pozostaje jeszcze kwestia nie grającego głośnika z przodu, ale to już jest pikuś :wink:
czarne Probe II 2.0 16V 95r.

Awatar użytkownika
black_martines
Klubowicz
Posty: 1217
Rejestracja: 2006-11-27 08:39
Car: czołg w wersji sport
Gallery: viewtopic.php?t=13292
Lokalizacja: Gdzieś W Polsce

Re: Radio przez wzmacniacz, czy nie.

Postautor: black_martines » 2009-03-26 20:08

niegrający głosnik - omomierz w dłoń i sprawdzaj - kostce iso ile jest?
Moją najulubieńszą złośliwością i sztuczką jest to, że moje milczenie umie się nie zdradzać milczeniem.

Awatar użytkownika
pusher1
Posty: 588
Rejestracja: 2007-01-05 14:21
Car: Ford Probe 1992 2.2 GT
Gallery: viewtopic.php?t=14481
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza

Re: Pomóżcie - instalacja audio do PROBE I(gen.)

Postautor: pusher1 » 2009-04-13 23:40

Witam.Ja mam takie pytanie a mianowicie znalazłem w moim probe pod fotelem pasażera pewną skrzynkę, są tam powpinane kostki jakieś ale niewiem co to jest czy to ten wzmacniacz????Jak go sprawdzić czy on działa mam orginalne radio..Pod fotelem kierowcy jest też taka skrzynka w pancerzu metalowym odchodzi od niego wtyczka ale nic jest tam nie wpięte nie ma nigdzie kabla z wtyczką, co to może być i do czego????Pomóżcie jak możecie bo mnie to ciekawi..pozdrawiam :roll:
2.2gt 92 rok

Awatar użytkownika
Eli
Posty: 1755
Rejestracja: 2005-09-14 23:38
Gallery: viewtopic.php?t=9702
Lokalizacja: Milanówek

Re: Pomóżcie - instalacja audio do PROBE I(gen.)

Postautor: Eli » 2009-04-13 23:57

warto przeczytac temat od poczatku do konca, masz tu wszystko napisane, sa nawet odpowiedzi na Twoje nastepne pytania, które zadasz, a jeszcze o tym nie wiesz.


Wróć do „Car audio”