Radio przez wzmacniacz, czy nie.

Awatar użytkownika
pumba
Posty: 25
Rejestracja: 2008-10-05 20:13
Samochód: brak
Lokalizacja: Poznań

Re: Pomóżcie - instalacja audio do PROBE I(gen.)

Postautor: pumba » 2009-05-25 15:18

Jedno pytanko.Czy seryjny wzmacniacz w jedynkach ma jakieś zabezpieczenie ??? ( bezpiecznik).
Był :(2,2 GT I-gen. 91r Nie zaszkodzi zapytać ... :)
Jest Jeep Grand Cherockee 4.7 v8 + BRC

Awatar użytkownika
Luna
Posty: 297
Rejestracja: 2009-12-07 04:41
Samochód: v
Lokalizacja: Łódź

Re: Pomóżcie - instalacja audio do PROBE I(gen.)

Postautor: Luna » 2011-01-21 03:45

Odświeżę nieco temat. Podłączyłem dziś 4 nowe nowe glośniki + 2 tweetery. Wszystko wpiąłem w oryginalne okablowanie i oryginalne miejsca. Radio mam jeszcze oryginalne ( Clarion ) ale na dniach chcę się go pozbyć i podłączyć bardziej wyszukane ( kaseciak Alpine ze zmieniarką 8) ) No i nasuwa mi się pytanie - czy po założeniu nowego radia będę mógł do niego podłączyć ( oddzielnie, poza oryginalnym okablowaniem ) wzmacniacz i subwoofer? 2 pytanie - czy lepsze radio podpięte pod to wszystko nie sprawi, że moc będzie za duża i wywali mi nowe głośniki - wyczytałem tu, że clarion jest bardzo słaby i dlatego jest ta namiastka wzmaka pod fotelem.
Taka sytuacja...

adrian_seki
Posty: 825
Rejestracja: 2009-05-21 22:31
Samochód: Ford Probe I GT 2,2T 12V 92r
Galeria: viewtopic.php?t=16334
Lokalizacja: Konin (WLKP)

Re: Pomóżcie - instalacja audio do PROBE I(gen.)

Postautor: adrian_seki » 2011-01-21 12:53

hmm... zakładając ze mamy jakiś tam seryjny wzmacniacz w samochodzie który prawdopodobnie ma moc 25W RMS (ok tak jakoś bo wiecej nie pociągnie z 12V a wtedy TDA1562q nie było, nawet jakby to za drogo). jeżeli podpinasz twineeter (cokolwiek to jest) razem ze zwykłym głośnikiem to zmieniasz rezystancję wypadkową (połączenie równoległe) lecz radio da sobie radę - najwyrzej bedzie charczało.

Natomiast co ty bedziesz miał od tyłu w radiu - no to wybacz - ale to zależy od ciebie jakie radio sobie kupisz takie bedziesz miał skąd my mamy wiedzieć co ty tam masz :)

Uszkodzenie głośników hmm - bedziesz słyszał jak zaczną charczeć a jak jeszcze bedziędziesz podgłaszał to pier... i koniec - nie nasz problem...

czy coś trzeba dodawać? w innym temacie masz bardziej opisane :) kabel antenowy jasność oświetlenia i takie tam pozdro

Awatar użytkownika
Bogdan9999
Posty: 3994
Rejestracja: 2005-04-11 00:42
Samochód: Black 1GT 91r. Sportage FE3N 4X4
Galeria: viewtopic.php?t=7485
Lokalizacja: Przasnysz

Re: Pomóżcie - instalacja audio do PROBE I(gen.)

Postautor: Bogdan9999 » 2011-01-21 16:57

Zmieńcie tytuł wątku słowo "Pomóżcie" albo "pomocy" źle mi się kojarzy i jest tu raczej nie na miejscu.
PROBE "Blackbird" FE3N POWER :)
Sportage FE3N 4X4 :)

Awatar użytkownika
Luna
Posty: 297
Rejestracja: 2009-12-07 04:41
Samochód: v
Lokalizacja: Łódź

Re: Pomóżcie - instalacja audio do PROBE I(gen.)

Postautor: Luna » 2011-01-21 18:29

Nie chodziło mi co mogę mieć itd. Może zbyt ogólnie napisałem. Co do Tweeterów - są to jedynie wysokotonowe głośniczki i nie wydaje mi się by cokolwiek one zmieniały. Najważniejszą w sumie rzeczą jest to czy głośniki działające na słabym radiu Clarion, które są dodatkowo podłączone pod mały, fabryczny wzmak, wytrzymają ciśnienie jak podłączę radio które już w sobie ma spory wzmacniacz - o to mi chodzi - taka jakby podwójna moc.Czy po prostu jestem w błędzie?
Taka sytuacja...

Awatar użytkownika
Prezes
Klubowicz
Posty: 1767
Rejestracja: 2008-09-27 13:31
Samochód: Probe 2.2 GT 92r.
Galeria: viewtopic.php?t=15588
Lokalizacja: Przytoczno woj. Lubelskie

Re: Instalacja audio do PROBE I(gen.) - pytania

Postautor: Prezes » 2011-01-23 00:35

Według mnie to takie rozwiązanie jest do kitu no bo załóżmy, że masz radio o mocy 4x45 i podłączasz je do wzmaka seryjnego o tych dajmy na to 4x25W.. czyli ''dławisz'' według mnie moc seryjną radia. Albo tu coś nie wytrzyma albo będą takie zniekształcenia, że głowa mała. No chyba, że ten seryjny wzmak ( w co wątpię ) ma jakieś wejścia wysokowoltowe.. W Probku co miałem był wzmak i radyjko fordowskie grało na nim całkiem dobrze, według mnie jak chcesz większy wzmacniacz do niego to najlepsze rozwiązanie kupuj zwykłego mp3 z wyjściem na suba, odpinaj te kable przy seryjnym wzmaku ( jak mnie pamięc nie myli jedna wiązka przy nim to ta, która idzie prosto od kostki od radia a druga to cała instalacja audio, połącz te kable ze sobą, tak aby zrobic instalację bez tego wzmaka, podłączaj wtedy ''czincze'' od radia ( czyli Twój sygnał do wzmaka ) i dawaj jakąś skrzyneczkę, ewentualnie głośniki w półkę i jazda. Samo radio na pewno da sobie radę z czterema głośnikami a nawet tweeterami a wzmacniacz wykorzystasz do napędu suba, ewentualnie dodatkowych głośników.
Co do tweetów to miałem kiedyś radio soniacza 4x45 W, z tyłu 2 gośniki od wieży ( 4 Ohm ), z przodu 10 cm i dawało naprawdę dobrze, po podpięciu równolegle syczków z przodu gasło od połowy wzwyż, dopiero + prosto z aku załatwił sprawę i wszystko grało jak należy, z tym że tweetery to był szajs i się jarały w jeden dzień ( kumpel zasugerował abym wlutował po małym oporniku w jeden z kabli idących do nich ) i faktycznie zadziałało, ale ich efektywnośc spadła znacznie. Ogólnie z tyłu kostka się nadtapiała w radiu, ale spokojnie wytrzymywało takie obciążenie 6-ciu głośników.
„Nie polemizuj z idiotą - najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pobije doświadczeniem.”

Awatar użytkownika
Luna
Posty: 297
Rejestracja: 2009-12-07 04:41
Samochód: v
Lokalizacja: Łódź

Re: Instalacja audio do PROBE I(gen.) - pytania

Postautor: Luna » 2011-01-23 00:46

No i to mniej więcej mi chodziło. To z połączeniem "na sztywno" kabli głośnikowych przy wzmaku jest akurat ( bo nawet nie bardzo właśnie chciałem mieć radio plus wzmak na zwykle głośniki ) - tylko jest jeden problem. Jak dzisiaj wyjąłem fotel pasażera żeby zmiarkować co tam jest to ten wzmacniacz ma tylko jedną kostkę :? Powoli jak patrzę na tą instalację i czytam o tym wszystkim to mi się odechciewa. Tym bardziej, że jeszcze nie wziąłem się za podłączenie drugiego radia. Nie wiem czy nie prościej będzie pociągnąć 4 nowe kable na głośniki od iso, a z oryginalnej kostki zostawić tylko bajery tupu siła, antena itd.
Taka sytuacja...

Awatar użytkownika
Prezes
Klubowicz
Posty: 1767
Rejestracja: 2008-09-27 13:31
Samochód: Probe 2.2 GT 92r.
Galeria: viewtopic.php?t=15588
Lokalizacja: Przytoczno woj. Lubelskie

Re: Instalacja audio do PROBE I(gen.) - pytania

Postautor: Prezes » 2011-01-23 02:15

Szefie, to jeśli jedna kostka, to na pewno nie jest wzmacniacz tylko komp od zawiechy. Ja miałem tak samo jak na schemacie ( rocznik 89 ) i były 2 wyjścia po bokach:
Załączniki
IMG_2010.JPG
„Nie polemizuj z idiotą - najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pobije doświadczeniem.”

Awatar użytkownika
Luna
Posty: 297
Rejestracja: 2009-12-07 04:41
Samochód: v
Lokalizacja: Łódź

Re: Instalacja audio do PROBE I(gen.) - pytania

Postautor: Luna » 2011-01-23 02:20

-- oryginalny post 2011-01-23 01:17 --

:shock: Ojej, ale gafa... a ja myślałem, że to wzmacniacz :oops: Właśnie coś mi nie pasowało. Dzięki za zdjęcie. W takim razie instalacje mam najzwyklejszą i kable idą z radia prosto do głośników. Czyli widzę, że w miejsce gdzie powinien być wzmacniacz seryjny, wstawię sobie wzmak do subwoofera, a na 6 głośnikach zrobie sobie tylko wysokie tony - najprościej będzie. Kurde, ale mi łyso :lol:

-- dodano 2011-01-23 01:20 --

Zastanawiam się teraz od czego to było zależne, że w jednych było bez "dodatkow" a w innych były właśnie te wzmaki i suby razem z piecykami. Nie ukrywam że marzy mi się właśnie fabryczne nagłośnienie po za radiem tylko.
Taka sytuacja...

Awatar użytkownika
Prezes
Klubowicz
Posty: 1767
Rejestracja: 2008-09-27 13:31
Samochód: Probe 2.2 GT 92r.
Galeria: viewtopic.php?t=15588
Lokalizacja: Przytoczno woj. Lubelskie

Re: Instalacja audio do PROBE I(gen.) - pytania

Postautor: Prezes » 2011-01-23 02:32

Spoko, skąd miałeś wiedziec.. :wink:
No niektóre wersje już takie były na full wypasie ( tripy, wmm i inne pierdoły ), były nawet oryginalne odtwarzacze cd pod kaseciakami.
Luna pisze: Nie ukrywam że marzy mi się właśnie fabryczne nagłośnienie po za radiem tylko.


No to jak znajdziesz oryginalny sub do jedynki z dobrą membraną to jesteś mistrz :D .

Luna pisze:Czyli widzę, że w miejsce gdzie powinien być wzmacniacz seryjny, wstawię sobie wzmak do subwoofera


Raczej bym odradzał, narobisz sobie ''pajęczyny'' z kabli pod siedzeniem, a jak tego naprawdę elegancko nie zrobisz to przy odsuwaniu siedzenia mogą zachaczac, albo ktoś Ci buta głębiej wsadzi pod fotel i rozłączy instalacje. Wzmaka dałbym na Twoim miejscu do kufra..
„Nie polemizuj z idiotą - najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pobije doświadczeniem.”

Awatar użytkownika
Luna
Posty: 297
Rejestracja: 2009-12-07 04:41
Samochód: v
Lokalizacja: Łódź

Re: Instalacja audio do PROBE I(gen.) - pytania

Postautor: Luna » 2011-01-23 02:44

Lubię wszystko co oryginalne, dlatego mój probas też taki jest. Ale wracając do tematu to masz rację z tym umiejscowieniem. Jeśli chodzi o kufer to nie bardzo mi się to widzi - tam prędzej będzie narażony na uszkodzenie no i jak otworzę to będzie widoczny, a ja głośniki u siebie w aucie nowe glośniki mam nawet pod oryginalnymi maskownicami. Będę dalej badał temat - może kupię nieduży i włożę w oryginalne miejsce pod tylny boczek. Co do podłączenia radia właśnie znalazlem w postach elegancki opis każdego kabelka w tych kostkach i mam nadzieje ze nie będzie większej dłubaniny. Jeszcze raz dzięki za tę fotkę - bez niej to bym jutro włosy z głowy rwał :wink:
Taka sytuacja...

Awatar użytkownika
black_martines
Klubowicz
Posty: 1217
Rejestracja: 2006-11-27 09:39
Samochód: czołg w wersji sport
Galeria: viewtopic.php?t=13292
Lokalizacja: Gdzieś W Polsce

Re: Instalacja audio do PROBE I(gen.) - pytania

Postautor: black_martines » 2011-01-25 12:09

ech... jak tak czytam to powiem że wzmak pod siedzenie pomysłem dobrym nie jest. małe wzmaki słabe są najczęściej.
Zalezy co chcesz osiągnąć. trochę muzy i basik do tego to wtedy nie kombinuj - pakuj skrzynkę ze wzmakiem do bagażnika i z głowy. jak chcesz wszystko mieć pod wzmakiem to zapomnij o podpinaniu syczków pod radio. w razie czego pisz.. sporo moge podpowiedzieć
Moją najulubieńszą złośliwością i sztuczką jest to, że moje milczenie umie się nie zdradzać milczeniem.

Awatar użytkownika
Luna
Posty: 297
Rejestracja: 2009-12-07 04:41
Samochód: v
Lokalizacja: Łódź

Re: Instalacja audio do PROBE I(gen.) - pytania

Postautor: Luna » 2011-01-25 15:23

Powiem Ci,że robię najprostszą instalację. Głośniki tylko pod radio i osobno zasilanie wzmakiem samego subwoofera. Miałem w poprzednim aucie wzmacniacz w bagażniku i mi się coś w nim spaliło bo zawilgotniał. Subwoofer to jasne, że w bagażniku. Ale widziałem ostatnio na allegro subwoofer w kształcie placka :shock: Wyglądał ja pudełko od małej pizzy i ponoć montuje się go pod fotel- to możliwe czy znowu coś namieszałem?
Taka sytuacja...

Awatar użytkownika
Eli
Posty: 1755
Rejestracja: 2005-09-14 23:38
Galeria: viewtopic.php?t=9702
Lokalizacja: Milanówek

Re: Instalacja audio do PROBE I(gen.) - pytania

Postautor: Eli » 2011-01-25 15:56

Możliwe.

adrian_seki
Posty: 825
Rejestracja: 2009-05-21 22:31
Samochód: Ford Probe I GT 2,2T 12V 92r
Galeria: viewtopic.php?t=16334
Lokalizacja: Konin (WLKP)

Re: Instalacja audio do PROBE I(gen.) - pytania

Postautor: adrian_seki » 2011-01-25 18:55

w takim razie ja nie mam wzmacniacza pod fotelem skoro to jest to co pokazane było wyżej na zdjęciu :) ja tam mam jedną puszkę :)

Awatar użytkownika
Luna
Posty: 297
Rejestracja: 2009-12-07 04:41
Samochód: v
Lokalizacja: Łódź

Re: Instalacja audio do PROBE I(gen.) - pytania

Postautor: Luna » 2011-01-25 21:52

-- oryginalny post 2011-01-25 20:03 --

To tak jak ja. To komp od zawiechy.

-- dodano 2011-01-25 20:52 --

Czy taka kostka będzie pasować pod wtyki od oryginalnego clariona?
http://allegro.pl/zlacze-iso-ford-escor ... 26635.html
Taka sytuacja...

Awatar użytkownika
black_martines
Klubowicz
Posty: 1217
Rejestracja: 2006-11-27 09:39
Samochód: czołg w wersji sport
Galeria: viewtopic.php?t=13292
Lokalizacja: Gdzieś W Polsce

Re: Instalacja audio do PROBE I(gen.) - pytania

Postautor: black_martines » 2011-01-25 22:07

nie pasuje.
taki sub pod siedzenie to kiła.
wzmak poprawnie podłaczony nie spali się. wilgoć w bagaju to niedopuszczalne zjawisko (oczywiście w takiej ilości żeby elektrykę zamaczało)

nie kombinuj za bardzo.... skrosuj kable i z głowy.
Moją najulubieńszą złośliwością i sztuczką jest to, że moje milczenie umie się nie zdradzać milczeniem.

Awatar użytkownika
Prezes
Klubowicz
Posty: 1767
Rejestracja: 2008-09-27 13:31
Samochód: Probe 2.2 GT 92r.
Galeria: viewtopic.php?t=15588
Lokalizacja: Przytoczno woj. Lubelskie

Re: Instalacja audio do PROBE I(gen.) - pytania

Postautor: Prezes » 2011-01-26 01:18

Luna pisze:Czy taka kostka będzie pasować pod wtyki od oryginalnego clariona?
http://allegro.pl/zlacze-iso-ford-escor ... 26635.html


Ja też swego czasu kupiłem kostkę ( jak mi razem z radiem wywędrowała ) niby do Forda i lipa była, ogólnie piny te co potrzebowałem czyli dwa plusy i masa były w odpowiednich miejscach i nie trzeba ich było przestawiac, ale kable musiałem przecinac i zamieniac pozycjami.
„Nie polemizuj z idiotą - najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pobije doświadczeniem.”

Awatar użytkownika
Luna
Posty: 297
Rejestracja: 2009-12-07 04:41
Samochód: v
Lokalizacja: Łódź

Re: Radio przez wzmacniacz, czy nie.

Postautor: Luna » 2011-01-26 02:26

Jak dzisiaj wyjałem radio i zabralem się do wyjmowania całej kieszeni ( śrubek to mialem całą garść :P ) to nie mogę jej do końca wyciągnąć bo są jakby do niej przykręcone jakieś 3 przekaźniki i nie mogę odczepić samej kieszeni od całego stelażu. Powiedzmy, że jakos mi sie uda i wtedy myślę, że chyba faktycznie najprościej będzie jak kable po kolei będę podłączał do nowej ISO tylko nie wiem czy czegos nie pomieszam. Głośniki to pryszcz bo sa na oddzielnej kostce i mozna je wypiąć spokojnie przed radiem.
Taka sytuacja...

Awatar użytkownika
Robert
Posty: 12613
Rejestracja: 2004-10-21 19:12
Samochód: Probe GT2.0'89; ForTwo 0.6turbo; HRV 1.6
Galeria: viewtopic.php?t=6900
Lokalizacja: Leszno (maz)
Kontaktowanie:

Re: Radio przez wzmacniacz, czy nie.

Postautor: Robert » 2011-01-26 08:32

Wszystko było dokładnie opisane: :arrow: viewtopic.php?f=8&t=5645&p=215681#p215681
Poświęć niecałe 2 minuty na naukę korzystania z forum: :arrow: Lekcja 1 (bardzo krótka) i :arrow: Lekcja 2 (krótka)
Obrazek ObrazekObrazek'89 2.0 Turbo downgrade

Awatar użytkownika
Luna
Posty: 297
Rejestracja: 2009-12-07 04:41
Samochód: v
Lokalizacja: Łódź

Re: Radio przez wzmacniacz, czy nie.

Postautor: Luna » 2011-02-21 03:18

-- oryginalny post 2011-01-27 00:08 --

Zstosowałem się do instrukcji w wyżej wymienionym poście i mam problem. Jeśli chodzi o glośniki to założyłem przejściówke i jest super natomiast chodzi mi o samo radio - włącza się, wszystko jest ok. Jak go wyłączę guzikiem lub zdejmę panel to też jest ok ( mam na mysli pamięć radia ) Wszystkie zabiegi włączania i wyłączania dokonuje na pozycji ACC, natomiast jak przekręcę na lock to radio sie oczywiście gasi , ale po włączeniu już jest zresetowane. Nie trzyma pamięci i to sie tyczy również zegarka. Opis jak podłączyłem:

Będę pisał co podłączyłem pod dany numer pinu.
http://img696.imageshack.us/i/95380659.jpg/

Pod pin 4 podłączyłem kabel, który który uaktywnia się po przekręceniu stacyjki na Acc ( czyli jest to w moim przypadku docelowy kabel zasilający )
Pod pin 5 podłączylem antene - uruchamia się elegancko
Pod pin 6 podłączyłem kabel który uaktywnia się po zapaleniu pozycji ( lecz tutaj akurat sie nic nie dzieje, tzn. jak włączę światła a radio jest wyłączone to się i tak nie podświetla )
Pod pin 7 podłączyłem kabel który cały czas ma stale napięcie ( bez względu na pozycje stacyjki )
Pod pin 8 podciągnąłem masę z akumulatora

Co jest źle? Miał ktoś podobnie? Mnie już ręce opadają i nie wiem. Pamiętam, że kiedyś jak podłączałem pioneera to musiał mieć jakieś kable zmostkowane od zasilania.

-- dodano 2011-01-27 01:33 --

Coś znalazłem w necie i ponoć trzeba zmostkować na kostce od radia kable od pinów 4 i 7 i podłączyć pod prąd stały. Nie chcę zbyt kombinować więc poczekam aż ktoś coś doradzi.

-- dodano 2011-02-21 02:18 --

http://www.installdr.com/InstallDocs/FLM/PDF/356005.pdf

Nie jestem w stanie wrzucić pliku pdf do strefy ( nie wiem dlaczego ) ale daje link do wklejenia i wtedy otworzy się fajna instrukcja demontażu radia i schematy kabli - tak na przyszłość dla innych.
Taka sytuacja...

Awatar użytkownika
Robert
Posty: 12613
Rejestracja: 2004-10-21 19:12
Samochód: Probe GT2.0'89; ForTwo 0.6turbo; HRV 1.6
Galeria: viewtopic.php?t=6900
Lokalizacja: Leszno (maz)
Kontaktowanie:

Re: Radio przez wzmacniacz, czy nie.

Postautor: Robert » 2011-02-21 11:06

Niektóre radia mają zamieniony pin 4 z 7 - ja tak mam w soniaku, ale mam na każdym przewodzie nadrukowane, do czego służy. Więc - jeśli już - to nie mostkować, ale podłączyć na odwrót - tak, by pamięć była podłączona pod stałe +12V,
Poświęć niecałe 2 minuty na naukę korzystania z forum: :arrow: Lekcja 1 (bardzo krótka) i :arrow: Lekcja 2 (krótka)
Obrazek ObrazekObrazek'89 2.0 Turbo downgrade

Awatar użytkownika
Prezes
Klubowicz
Posty: 1767
Rejestracja: 2008-09-27 13:31
Samochód: Probe 2.2 GT 92r.
Galeria: viewtopic.php?t=15588
Lokalizacja: Przytoczno woj. Lubelskie

Re: Radio przez wzmacniacz, czy nie.

Postautor: Prezes » 2011-02-21 11:53

Ja zrobiłem mostek i też jest ok :D .
„Nie polemizuj z idiotą - najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pobije doświadczeniem.”

Awatar użytkownika
Robert
Posty: 12613
Rejestracja: 2004-10-21 19:12
Samochód: Probe GT2.0'89; ForTwo 0.6turbo; HRV 1.6
Galeria: viewtopic.php?t=6900
Lokalizacja: Leszno (maz)
Kontaktowanie:

Re: Radio przez wzmacniacz, czy nie.

Postautor: Robert » 2011-02-21 13:25

Tak, ale po wyjęciu kluczyka musisz sam pamiętać, by wyłączyć radio, bo zostawione na noc rozładuje Ci aku.
Poświęć niecałe 2 minuty na naukę korzystania z forum: :arrow: Lekcja 1 (bardzo krótka) i :arrow: Lekcja 2 (krótka)
Obrazek ObrazekObrazek'89 2.0 Turbo downgrade

Awatar użytkownika
Prezes
Klubowicz
Posty: 1767
Rejestracja: 2008-09-27 13:31
Samochód: Probe 2.2 GT 92r.
Galeria: viewtopic.php?t=15588
Lokalizacja: Przytoczno woj. Lubelskie

Re: Radio przez wzmacniacz, czy nie.

Postautor: Prezes » 2011-02-21 13:31

Fakt, ale przyzwyczaiłem się już do tej opcji, że zawsze sam wyłączam i włączam radio, a to że działa bez kluczyka to dla mnie i lepiej bo bym się tylko wkurzał jak za każdym razem musiałbym go przekręcac by posłuchac muzy.
„Nie polemizuj z idiotą - najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pobije doświadczeniem.”


Wróć do „Car audio”