swiatla - problem z otwieraniem / zamykaniem

Awatar użytkownika
inzynier
Posty: 78
Rejestracja: 2004-12-08 12:03
Car: brak
Lokalizacja: Piekary Slaskie

swiatla - problem z otwieraniem / zamykaniem

Post autor: inzynier »

Panowie, zakladam ze gdzies to bym znalazl na forum, ale zwyczajnie brak mi czasu zeby szukac, wiec jesli ktos bedzie uprzejmy pomoc, z gory dzieki

problem: przy otwieraniu, a czesciej zamykaniu pojawil sie bardzo nieprzyjemny dzwiek w prawym relektorze i otwiera sie on ok 1-2 sekund pozniej niz lewy. Zakladam ze to cos z silniczkiem, tylko jak bardzo moze to byc powazne

pozdrawiam
Byle do piatku
a potem...

wino spiew i kobiety :)

89 GL automat mit klima
Awatar użytkownika
kicur
Posty: 290
Rejestracja: 2004-11-08 18:58
Car: I GT 90' 2,2 Turbo - Pełne wyposażenie
Gallery: viewtopic.php?t=6637
Lokalizacja: Bukowno

Post autor: kicur »

na 99% oderwal ci sie magnes w silniczku---rozbierz silniczek i przyklej magnes do obudowy jakims klejem-ja tak mialem i teraz jest oki-ewentualnie moga to byc szczotki ale to jest małoprawdopodobne-pozdrawiam! 8) :D
..kazda lala leci na kierowce czerwonego probala.. ;) PROBE JEDYNECZKA->FULL WYPAS GT tel.794560393
Awatar użytkownika
piotrek
Posty: 793
Rejestracja: 2004-06-22 18:33
Car: brak
Lokalizacja: Zabrze

Post autor: piotrek »

Ja też bym powiedział że to magnes . Co rozbiore jakiś silniczek to właśnie magnes jest odklejony . Pozdrowionka :D
Mechanika samochodowa
Pranie czyszczenie tapicerek
Awatar użytkownika
inzynier
Posty: 78
Rejestracja: 2004-12-08 12:03
Car: brak
Lokalizacja: Piekary Slaskie

Post autor: inzynier »

Panowie, zabralem sie dzis za te swiatla, wydrukowalem z serwisowki kolejnosc czynnosci co by sie dostac do silniczka i tu pojawil sie pierwszy problem bo opisane jest tylko dojscie do lewego :?: chyba ze cos gdzies pominalem :?: i jak sie temu przyjrzec to chyba trzeba zderzak zdemontowac

ale jest jeszcze cos. Otoz jak otworze i schowam swiatla tak ze 3 razy to ten dziwny dzwiek ustaje i pozostaje jedynie te okolo jedno sekundowe opoznienie w otwieraniu prawego swiatla

ktos cosik podejrzewa lub zna taki problem?

dzieki, pozdro
Byle do piatku
a potem...

wino spiew i kobiety :)

89 GL automat mit klima
Awatar użytkownika
kicur
Posty: 290
Rejestracja: 2004-11-08 18:58
Car: I GT 90' 2,2 Turbo - Pełne wyposażenie
Gallery: viewtopic.php?t=6637
Lokalizacja: Bukowno

Post autor: kicur »

witam !!nie trzeba zdejmowac zderzaka-wystarczy wykrciec cala lampe-najpierw zdejmij te ciegna(wystarczy mocno szarpnac) -a silnicze jest zamocowany na dwoch albo 3 srubkach---to napewno ten magnes albo szczotki ale ja stawiam raczej na magnes-pozdrawiam!!!-AHA jak rozkrecisz silnik to przy zdejmowaniu obudowy uwazaj zebys sprezynek nie pogubil bo czesto wyskakuja; :D 8)
..kazda lala leci na kierowce czerwonego probala.. ;) PROBE JEDYNECZKA->FULL WYPAS GT tel.794560393
Awatar użytkownika
Greg
Posty: 278
Rejestracja: 2004-12-03 11:03
Car: brak
Lokalizacja: Krosno Odrzańskie

Post autor: Greg »

Apropos światełek to zakładam, że sam mechanizm
działania elementów odpowiedzialnych za sprawne
funkcjonowanie całości w dwójeczce jest podobny.
Pytam na przyszłość na wypadek gdyby i mi przydarzyły
się podobne problemy związane ze światłami. :D POzdrawiam!
Był Probe II 94 2.0 16V SE USA z ATX
Miał być ProbeII V6...
...jest focus 2.0 16V:)
Awatar użytkownika
Pelot
Posty: 4620
Rejestracja: 2004-11-02 21:33
Car: F4
Gallery: viewtopic.php?t=5515
Lokalizacja: Wars i Sawa

Lampy-help :(

Post autor: Pelot »

Witam,
wiem ze temat byl przerabiany juz pare razy ale niemoglem nic znalezc wiec prosze o pomoc,zaczne od poczatku jak kupilem swojego Probasa to niedzialal mi reflektor lewy,chcialem go podniesc recznie i ku mojemu zdziwieniu podniosl sie i zamknol i zaczol dzialac normalnie,tylko zastanawialo mnie jedno ze lewy podnosil sie wolniej od prawego i na wolnych obrotach delikatnie drzal,problem powrocil ze dwa razy a mianowicie,po wlaczeniu swiatel lewe sie nie podnioslo wiec zaczolem sie bawic regulatorem recznym i nagle wracalo wszystko do normy,a teraz po powrocie z nart ja wsiadam do samochodu zapalam swiatelka a tu tylko prawe oczko sie podnioslo a lewe ani drgnie,tylko tym razem nie dalo nic pokrecenie tym pokretelkiem i musialem go podniesc recznie i teraz mi nie dziala co moze byc przyczyna prosze bardzo o pomoc bo nie podoba mi sie jak mi cos nie dziala w samochodzie i bardziej mi sie podoba jak ma zamkniete oczka :D
I jeszcze jedno pytanie zeby sie dostac do tego silniczka to trzeba zdejmowac zderzak czy duzo jest z tym meki??

Bardzo prosze oj akies info :cry: :cry: :cry:

Pozdrawiam
Obrazek
Gość

Post autor: Gość »

http://www.fordprobe.pl/forum/viewtopic ... ight=rotor
Może to coś pomoże bo na światełkach to ja się nie znam na tych siłowniczkach
Awatar użytkownika
Pelot
Posty: 4620
Rejestracja: 2004-11-02 21:33
Car: F4
Gallery: viewtopic.php?t=5515
Lokalizacja: Wars i Sawa

Post autor: Pelot »

dzieki,widzialem ten post ale to mi nic nie pomoglo bo u mnie konkretnie chodzi o jedna lampke :cry:
Obrazek
Maxxum
Klubowicz
Posty: 3505
Rejestracja: 2004-06-03 22:15
Car: 3.0 V6 LX '90, 2.2 GT '92
Gallery: viewtopic.php?t=7746
Lokalizacja: Tarnów

Post autor: Maxxum »

Zacząłbym od najprostszej rzeczy - sprawdź, czy dźwignia (ramie) które podnosi lampe nie stawia dużego oporu podczas rozkładania się, najlepiej na wszelki wypadek przesmarować, mogło się zatrzeć - z tego co pamiętam ktoś o tym pisał :!:
"Potrzeba dwóch lat, aby nauczyć się mówić; pięćdziesięciu, aby nauczyć się milczeć." (Ernest Hemingway)
Awatar użytkownika
Pelot
Posty: 4620
Rejestracja: 2004-11-02 21:33
Car: F4
Gallery: viewtopic.php?t=5515
Lokalizacja: Wars i Sawa

Post autor: Pelot »

mi sie wydaje ze przyczyna lezy po stronie silniczka,zapomnialem dodac ze jak krece tym dzyndzelkiem od podnoszenia recznego to w pewnych momentach obraca mi go ale tak delikatnie i tak jakby cos mu tam nie lapalo,wczesniej jak mi sie on spsul to wystarczylo nim pokrecic i mometalnie zaczynal sam wyrywac sie z palcy i dzialalo a teraz lipa :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:

prosze pomocy :cry: :cry: :cry:
Obrazek
Awatar użytkownika
kicur
Posty: 290
Rejestracja: 2004-11-08 18:58
Car: I GT 90' 2,2 Turbo - Pełne wyposażenie
Gallery: viewtopic.php?t=6637
Lokalizacja: Bukowno

Post autor: kicur »

witam!! :D -sorki ale dopiero teraz zajrzalem na forum--przyczyna jest pewno banalna--albo szczotki w silniuczku sie wytarly i wypadly z gniazda co spowodowalo blokade albo magnes oderwal od obudowy--roboty nie jest duzo i zderaka nie trzeba zdejmowac wystarczu odkrecic lampe-jakbys mial jakis problem to dzwon 508742013-z checia udziele niezbednych wskazowek bo przerabialem to juz kilka razy :lol: -pozdro!!! 8) :D
..kazda lala leci na kierowce czerwonego probala.. ;) PROBE JEDYNECZKA->FULL WYPAS GT tel.794560393
Awatar użytkownika
Pelot
Posty: 4620
Rejestracja: 2004-11-02 21:33
Car: F4
Gallery: viewtopic.php?t=5515
Lokalizacja: Wars i Sawa

Post autor: Pelot »

Wielkie dzieki
Jak tylko znajde troche czasu to odrazu zabieram sie do wyjecia reflektora tylko teraz na noce pracuje to w dzien jestem zje....?!



Pozdrawiam
Obrazek
Awatar użytkownika
Jedrek
Posty: 1134
Rejestracja: 2004-06-24 10:19
Car: Igen 1992 2,2GT
Lokalizacja: Ośno Lubuskie
Kontakt:

Post autor: Jedrek »

Nie wiem czy ktoś wykrakał ten problem :? ale u mnie też się pojawił, przy czym nastąpił po wizycie w myjni.
Wystarczyło wziąć nagrzewnicę :wink: i wysuszyć ramiona podnoszące lampę.
Dosłownie jak ręką odjął.

Przyznam szczerze, że miałem przez pewien moment Probe śpiocha i to bez żadnych przeróbek :D :D :D
Fioletowy FORD PROBE I czywiście GT + LPG OMVL DREAM XXIN:):):):):)
Yamaha Xj 550 `83
Kawasaki ZZR600 `98
był: † Black Ford Frobe 2,2 Turbo GT `92 + LPG OMVL DREAM XXIN † A.D. 08.12.2006 Death! ;(
Awatar użytkownika
Patrycjan
Posty: 78
Rejestracja: 2004-11-15 14:25
Gallery: viewtopic.php?t=8945
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Patrycjan »

Witam wszystkich, jako że czytam forum już od dawna, ale to jest mój pierwszy post.
Mianowicie problemik chowania się i podnoszenia przednich reflektorów pojawił się u mnie jakiś miesiąc temu. Raz chodziło, raz trzeba było pomóc im ręcznie. Aż wczoraj lewa lampa nie chciała się schować :/ Ręczne naciski na nią również nie pomogły. Reflektor zgasł, więc zostawiłem tak autko w nadzieji, że zajmę się tym w weekend. Jakież zdziwienie przeżyłem dziś rano, kiedy frodzio nie odpalił z powodu braku prądu w akumulatorze :( Musiałem przypomnieć sobie podróże autobusem ;( Wieczorem po powrocie z pracy będę walczył. Mam nadzieję, że dam rady... :)
Black Probe 2.2 GT ver. USA '93 (I rej.) - sprzedany
Gość

Post autor: Gość »

Na światełkach to się nie znam ale zaprosze Cię tu:

http://www.fordprobe.pl/forum/viewtopic.php?t=3975

Do może poniedziałku
Gość

Post autor: Gość »

Ja tez przeszedlem ten problem i tez wysiadlo mi podnoszenie jednej lampy po myciu auta. Sprawa okazala sie bardzo prosta - obudowa silniczka sie rozszczelnila co spowodowalo ze dostala sie do niego woda. Skutki - chyba nie musze opowiadac. Wystarczylo wyjac, rozebrac silniczek, usunac wode, oczyscic ( bardzo szybko rdzewieja elementy wewnatrz), USZCZELNIC przy skladaniu, zamontowac i podlaczyc. Oczywiscie operacje ta nalezy wykonac po uprzednim sprawdzeniu ciegien (czy nie blokuja) oraz czy jest zasilanie w przewodzie "idacym" do silniczka. Powodzenia!
Awatar użytkownika
Pelot
Posty: 4620
Rejestracja: 2004-11-02 21:33
Car: F4
Gallery: viewtopic.php?t=5515
Lokalizacja: Wars i Sawa

Post autor: Pelot »

Patrycjan pisze: frodzio :)
:lol:
Obrazek
Awatar użytkownika
Patrycjan
Posty: 78
Rejestracja: 2004-11-15 14:25
Gallery: viewtopic.php?t=8945
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Patrycjan »

pelot pisze:
Patrycjan pisze: frodzio :)
:lol:
sorki, miało być fordzio :lol:
Black Probe 2.2 GT ver. USA '93 (I rej.) - sprzedany
Awatar użytkownika
Pelot
Posty: 4620
Rejestracja: 2004-11-02 21:33
Car: F4
Gallery: viewtopic.php?t=5515
Lokalizacja: Wars i Sawa

Post autor: Pelot »

Witam
Dzisiaj sie zgarnołem i zabrałem za silniczek,po ciezkich bojach by go wydostać i po rozebraniu na czesci pierwsze zdziwiłem sie wszystkie tezy moje jakie były zakładane tj magnes bądz szczotki,wszystko ok.wiec przesmarowałem i założyłem spowrotem i cos musiałem zknocic ponieważ teraz przy otwieraniu i zamykaniu chodzi jak traktor :cry:
W dziale gielda zamiescilem ogloszenie jak trafi mi sie to kupie w okazyjnej cenie jak nie to poczekam na Tate az wroci z nartek i mam pare takich silniczkow od drzwi i od wycieraczki sa podobne to moze cos wykombinuje :roll:

Pozdro
Obrazek
Awatar użytkownika
Vicky
Posty: 56
Rejestracja: 2003-09-15 21:57
Car: brak
Lokalizacja: Baranowo

Post autor: Vicky »

Wiitaam!
U mnie jest tez występuje problem ze światelkami... mianowicie jak sie silnik nagrzeje to się nie otwierają a jak jest zimny to się otwierają. Właściwie latem otwierają sie żadko z wielkimi oporami jakby łaske robiły a zimą otwierają sie bez oporów, ale tylko poniżej -5 stopni :?
Latem przysporzyły mi wielu problemów na różnych wyjazdach... raz mnie policja za nie zatrzymała, a drugi raz musiałam czekać na trasie przy ciemnym lesie :( około 30 minut aż silnik ostygnie i się podniosą :(
Może ktos wie co mam z tym zrobić...?? Pozdrowienia! :D
89 rok 2.2 GT
Awatar użytkownika
Pelot
Posty: 4620
Rejestracja: 2004-11-02 21:33
Car: F4
Gallery: viewtopic.php?t=5515
Lokalizacja: Wars i Sawa

Post autor: Pelot »

to naprawde bardzo ciekawe zjawisko :roll: ja niemam zielonego pojecia :? ale juz sam mam dosyc swoich lamp :cry:
Pzdr
Obrazek
Awatar użytkownika
OLEY
Klubowicz
Posty: 12763
Rejestracja: 2004-10-07 22:17
Car: I Gen 3.0 V6 Vulcan '90
Lokalizacja: Szczecin

Post autor: OLEY »

pelot pisze:... mam pare takich silniczkow od drzwi i od wycieraczki sa podobne to moze cos wykombinuje :roll:
A ile byś chciał za taki jeden od drzwi(mam na myśli od szyb)
Podaj cenę na pw.
[o]Piękno nie zna ceny.[/o]
Awatar użytkownika
piotrek
Posty: 793
Rejestracja: 2004-06-22 18:33
Car: brak
Lokalizacja: Zabrze

Post autor: piotrek »

Silniczek od wycieraczki tylniej szyby nie pasuje do szyby elektrycznej ma na wirniczku innej grubości zazębienie z zębatką ,
sądze że silniczek od lamp ma taksamo inne zazębienie i nie będzie pasował od innych silniczków.
Mechanika samochodowa
Pranie czyszczenie tapicerek
Awatar użytkownika
kicur
Posty: 290
Rejestracja: 2004-11-08 18:58
Car: I GT 90' 2,2 Turbo - Pełne wyposażenie
Gallery: viewtopic.php?t=6637
Lokalizacja: Bukowno

Post autor: kicur »

Vicky pisze: Właściwie latem otwierają sie żadko z wielkimi oporami jakby łaske robiły....
hehhhe dobrze Vicky ze uzyles polskich liter... :D 8) -pozdro!!!
..kazda lala leci na kierowce czerwonego probala.. ;) PROBE JEDYNECZKA->FULL WYPAS GT tel.794560393
ODPOWIEDZ

Wróć do „I gen (1989 - 1992)”