Wskaźnik ciśnienia oleju 2.0

Jachuautogas
Posty: 9
Rejestracja: 2019-01-01 14:45
Car: Ford Probe 2.0 94r
Lokalizacja: Chełm
Kontakt:

Wskaźnik ciśnienia oleju 2.0

Post autor: Jachuautogas » 2019-03-03 09:43

Witam wszystkich,szukajka nic nie podpowiedziała,może ktoś z was spotkał się z takim problemem,auto jest z 94r, taka sytuacja: przekręcam stacyjkę i w prawym górnym rogu wskaźnik ciśnienia oleju wskakuję na max,odpalam,wskaźnik od razu leci na min i się nie rusza,czujnik ciśnienia nowy,na starym identyczne zachowanie.ktoś coś ??? zanim zacznę sprawdzać ciągłość obwodów między czujnikiem a zegarem.

Awatar użytkownika
duracell
Posty: 820
Rejestracja: 2006-06-17 22:25
Car: osobowy
Lokalizacja: CB

Re: Wskaźnik ciśnienia oleju 2.0

Post autor: duracell » 2019-03-04 11:07

Maz niewłaściwy typ czujnika, zwykły mały zero jedynkowy. Na starym identycznie bo ktoś też założył nie taki :)
Właściwy do roczników 93-94 powinien wyglądać tak https://www.ebay.com/itm/Motorcraft-Oil ... SwfepcP9HG Ale niekoniecznie to ten typ :mrgreen:
A może ten https://www.ebay.com/itm/Standard-PS239 ... 0005.m1851
„czysta krew, trzeźwy umysł”

Jachuautogas
Posty: 9
Rejestracja: 2019-01-01 14:45
Car: Ford Probe 2.0 94r
Lokalizacja: Chełm
Kontakt:

Re: Wskaźnik ciśnienia oleju 2.0

Post autor: Jachuautogas » 2019-03-08 07:04

Dziękuję ci ślicznie za podpowiedź,tak coś czułem że ktoś popełnił przede mną ten błąd a ja go zmałpowałem : ) ,no nic trzeba zamówić taki jak piszesz,dziękuję

Awatar użytkownika
duracell
Posty: 820
Rejestracja: 2006-06-17 22:25
Car: osobowy
Lokalizacja: CB

Re: Wskaźnik ciśnienia oleju 2.0

Post autor: duracell » 2019-03-08 12:28

Gdybyś nie znalazł takiego czujnika to ewentualnie możesz zaadaptować ten co masz w sposób taki że po odpaleniu silnika czujnik będzie "stał" w połowie skali.
Czyli tak jak w rocznikach wyższych.
Wystarczy że w obwód czujnika wepniesz rezystor o ile dobrze pamiętam 20 Ohm.
Musi to być typowy "mały" czujnik od mazdy 626.
Te czujniki z roczników do 94 są dosyć kapryśne bo w nich jest potencjometr tak jak w radyju starym do regulacji głośności :) i z tego powodu w rocznikach późniejszych zrobiono tak jak piszę wyżej.
„czysta krew, trzeźwy umysł”

Awatar użytkownika
Spider33
Posty: 1095
Rejestracja: 2008-01-05 12:23
Car: Probe x ∞
Gallery: viewtopic.php?t=20740
Lokalizacja: Skarżysko-Kamienna

Re: Wskaźnik ciśnienia oleju 2.0

Post autor: Spider33 » 2019-03-08 18:51

Taki sam objaw miałem w V6 po zmianie zegarów na USA. Na euro ciśnienie pokazywało prawidłowe. Może ktoś coś z zegarami kombinował.

Jachuautogas
Posty: 9
Rejestracja: 2019-01-01 14:45
Car: Ford Probe 2.0 94r
Lokalizacja: Chełm
Kontakt:

Re: Wskaźnik ciśnienia oleju 2.0

Post autor: Jachuautogas » 2019-03-12 07:51

wykręciłem od silnika 2,5 litrowego,taka duża buca,jak auto wróci od lakiernika dam znaka : )

Jachuautogas
Posty: 9
Rejestracja: 2019-01-01 14:45
Car: Ford Probe 2.0 94r
Lokalizacja: Chełm
Kontakt:

Re: Wskaźnik ciśnienia oleju 2.0

Post autor: Jachuautogas » 2019-04-07 09:00

no i działa jak należy B)

ODPOWIEDZ

Wróć do „2.0 R4 FS”