ABS się cosi sknocił.

Awatar użytkownika
avel
Posty: 461
Rejestracja: 2009-04-26 17:16
Car: Probe II 2.0 1994
Gallery: viewtopic.php?t=20438
Lokalizacja: Unisław, kujawsko-pomorskie

Re: ABS się cosi sknocił.

Post autor: avel » 2014-11-28 12:17

Będzie, według mnie ten plastikowy kołnierz to tylko zaleta. bo nawet jak czujnik będzie siedział w otworze następne 20 lat to będzie się go dało wydłubać bez młotka.
Stare i zardzewiałe! Probe II 2.0 1994, było :(
Audi A3 2.0TDI 170km quattro 2007, jest

Awatar użytkownika
Sallmo
Klubowicz
Posty: 1857
Rejestracja: 2007-08-26 17:46
Car: Mazda Probe - 2,5 V6 USA 92r & Honda CBR 929RR FireBlade
Gallery: viewtopic.php?t=14192
Lokalizacja: Warszawa Praga Północ

Re: ABS się cosi sknocił.

Post autor: Sallmo » 2014-11-28 15:24

Dzięki za opinie , to składam.....ale test zrobię dopiero na wiosnę i opisze co i jak działa ;)
Wspomnienia..Probe 2,2 GL 89 USA jest......
Jedyna w Polsce Mazda Probe GT V6 93r.......a może i na świecie ?
"...nie mam RWD , bokiem jeździć nie muszę
wolę mieć przód napęd ale taki co ma Duszę ..."
"Potrzeba dwóch lat, aby nauczyć się rozkręcać; pięćdziesięciu, aby nauczyć się skręcać." (Sallmo)
"...Osiagnąłem już ten określony wiek, w którym moj mózg przeszedł z "lepiej abyś tego nie mówił" do "Je..Bać to ,zobaczymy co sie stanie "..."

Awatar użytkownika
KrecioPL
Klubowicz
Posty: 3416
Rejestracja: 2012-02-27 16:00
Car: Był: Probe II 2.5 V6 '97 || Jest: Volvo s40 2.5Turbo Rdesign
Gallery: viewtopic.php?t=21787
Lokalizacja: Warszawa

Re: ABS się cosi sknocił.

Post autor: KrecioPL » 2014-11-28 15:47

za wiosnę... ale KTÓREGO ROKU? sprecyzuj ;)
Bo w Biblii nie ma napisane aby nie cisnąc gazu do dechy

Awatar użytkownika
mysz
Klubowicz
Posty: 1894
Rejestracja: 2010-04-03 15:02
Gallery: viewtopic.php?t=18115
Lokalizacja: wwa

Re: ABS się cosi sknocił.

Post autor: mysz » 2014-11-28 18:02

KrecioPL pisze:za wiosnę... ale KTÓREGO ROKU? sprecyzuj ;)
Czepiasz się. Czy to AŻ tak istotne? :mrgreen:
Było: Probe '94r
Jest: ST220 2005r

LukaszProbe
Posty: 509
Rejestracja: 2015-10-11 22:04
Car: Probe r.96 2.0 16V
Gallery: viewtopic.php?t=23104
Lokalizacja: Tarnowskie Góry

Re: ABS się cosi sknocił.

Post autor: LukaszProbe » 2015-10-20 10:42

Panowie czy czujnik abs-u tylny lewy i prawy jest taki sam w budowie?

Awatar użytkownika
quarth
Posty: 958
Rejestracja: 2011-09-02 19:52
Car: '93 USDM KL-DE
Lokalizacja: Łódź

Re: ABS się cosi sknocił.

Post autor: quarth » 2015-10-20 18:04

przedni i tylny tez jest taki sam w budowie.
life's 2 short 4 seals                                                         ~~~~~~ ‹=====|=======|-----]
     only ziligon

LukaszProbe
Posty: 509
Rejestracja: 2015-10-11 22:04
Car: Probe r.96 2.0 16V
Gallery: viewtopic.php?t=23104
Lokalizacja: Tarnowskie Góry

Re: ABS się cosi sknocił.

Post autor: LukaszProbe » 2015-10-20 20:21

Dzięki za odpowiedz.

Awatar użytkownika
quarth
Posty: 958
Rejestracja: 2011-09-02 19:52
Car: '93 USDM KL-DE
Lokalizacja: Łódź

Re: ABS się cosi sknocił.

Post autor: quarth » 2015-10-21 08:21

… co w zaden sposob nie oznacza ze ma taka sama obudowe xD
life's 2 short 4 seals                                                         ~~~~~~ ‹=====|=======|-----]
     only ziligon

LukaszProbe
Posty: 509
Rejestracja: 2015-10-11 22:04
Car: Probe r.96 2.0 16V
Gallery: viewtopic.php?t=23104
Lokalizacja: Tarnowskie Góry

Re: ABS się cosi sknocił.

Post autor: LukaszProbe » 2015-10-21 14:21

Acha:/

Awatar użytkownika
S.H.A.R.K
Posty: 953
Rejestracja: 2006-05-06 16:43
Car: PROBE GT-ZE AURORA
Gallery: viewtopic.php?t=12737
Lokalizacja: Lubelskie (Krasnystaw)

Re: ABS się cosi sknocił.

Post autor: S.H.A.R.K » 2016-11-26 15:27

No i mnie dopadł ABS. Czy ktoś się orientuje czy np. jazdą bez hamulców (odkręcone przewody elastyczne) mogło się coś uszkodzić lub zblokować w ABS-ie ? Gdy nie miałem założonych hamulców to czasami wyjeżdzałem tak z garażu i po odpaleniu auta kontrolka raz gasła a np za innym razem już nie.
Teraz gdy założyłem już hamulce ABS święci się ciągle, i nie słychać wogóle pompy... wcześniej było ją słychać po ruszeniu autem a teraz cisza.
Czujniki wszystkie nowe. Jak siedziały jeszcze MPS-y to było wszystko w porządku, po ich śćiągnięciu zaczęła się pojawiać kontrolka.
Obrazek
FORD PROBE GT-ZE / AURORA FLARE BLUE PEARL

Prezes5G19
Posty: 486
Rejestracja: 2014-10-16 14:32
Car: Probe II 2.0 16V 1995 r.
Gallery: viewtopic.php?t=22741
Lokalizacja: Strzelce Opolskie

Re: ABS się cosi sknocił.

Post autor: Prezes5G19 » 2016-11-26 16:13

Jakie błędy Ci pokazuje? Czy aby na pewno odpowietrzyłeś cały układ ? Sprawdzałeś szczelność każdego łączenia? Hamulec nie działa w ogóle czy tylko brak samego abs-u ?

Awatar użytkownika
S.H.A.R.K
Posty: 953
Rejestracja: 2006-05-06 16:43
Car: PROBE GT-ZE AURORA
Gallery: viewtopic.php?t=12737
Lokalizacja: Lubelskie (Krasnystaw)

Re: ABS się cosi sknocił.

Post autor: S.H.A.R.K » 2016-11-26 17:03

Tak cały układ jest odpowietrzony, jest szczelnie nigdzie nie cieknie. Hamulce działają (biorą trochę niżej ze względu na zaciski) brak jedynie samego ABS-u. Co do błędów to na początku wyskoczyły mi 13,14,24,26,28.
Zresetowałem kompa i cofnąłem metr w tył i z powrotem. Pokazuje teraz tylko nr 15. Jutro się kawałek przejadę bo dzisiaj nie miałem już czasu to może coś jeszcze się pojawi.
Obrazek
FORD PROBE GT-ZE / AURORA FLARE BLUE PEARL

Awatar użytkownika
Spider33
Posty: 1105
Rejestracja: 2008-01-05 12:23
Car: Probe x ∞
Gallery: viewtopic.php?t=20740
Lokalizacja: Skarżysko-Kamienna

Re: ABS się cosi sknocił.

Post autor: Spider33 » 2016-11-26 17:19

Zębatki jakiejś nie uszkodziłeś? Jak czujniki są w porządku to stawiałbym wlasnie na zębatkę.

Awatar użytkownika
S.H.A.R.K
Posty: 953
Rejestracja: 2006-05-06 16:43
Car: PROBE GT-ZE AURORA
Gallery: viewtopic.php?t=12737
Lokalizacja: Lubelskie (Krasnystaw)

Re: ABS się cosi sknocił.

Post autor: S.H.A.R.K » 2016-11-26 17:33

Zębatki też nowe, w sensie piasty przeguby. Dzisiaj wszystko posprawdzałem dokładnie. Szczeliny w porządku, myślałem że może smarem czujniki wypaciane ale też nie, wszystko sterylnie czyste. Układ odpowietrzony, łączenia szczelne, płynu full. Po zapaleniu auta nie gaśnie abs i po prostu nie załącza się pompa.
Obrazek
FORD PROBE GT-ZE / AURORA FLARE BLUE PEARL

Awatar użytkownika
Spider33
Posty: 1105
Rejestracja: 2008-01-05 12:23
Car: Probe x ∞
Gallery: viewtopic.php?t=20740
Lokalizacja: Skarżysko-Kamienna

Re: ABS się cosi sknocił.

Post autor: Spider33 » 2016-11-26 18:25

Przejedź sie jeszcze kawalek aż komp zidentyfikuje na którym kole jest problem i po kolei eliminuj: czujnik, przewody, zębatka. Innego wyjścia nie widze. To że czujnik nowy nie znaczy ze na pewno jest ok. Podmień na stary jesli działał. Może pomoże.

Awatar użytkownika
Romas
Klubowicz
Posty: 5075
Rejestracja: 2009-12-23 22:35
Car: PROBE '94 2.5V6 GT MTX
Gallery: viewtopic.php?t=19226
Lokalizacja: Warszawa

Re: ABS się cosi sknocił.

Post autor: Romas » 2016-11-26 20:44

Sprawdź czy zębatka jest dobrze na przegubach nabita

Awatar użytkownika
S.H.A.R.K
Posty: 953
Rejestracja: 2006-05-06 16:43
Car: PROBE GT-ZE AURORA
Gallery: viewtopic.php?t=12737
Lokalizacja: Lubelskie (Krasnystaw)

Re: ABS się cosi sknocił.

Post autor: S.H.A.R.K » 2016-11-27 18:33

Jutro jeszcze posprawdzam, ale wydaje mi się że zębatki są w porządku. Może te nowe czujniki teraz takie robią że po prostu któryś już padł a auto nawet nie zaczęło jeszcze jeździć. Najgorzej że nie mam starych do podmianki.
Obrazek
FORD PROBE GT-ZE / AURORA FLARE BLUE PEARL

Awatar użytkownika
S.H.A.R.K
Posty: 953
Rejestracja: 2006-05-06 16:43
Car: PROBE GT-ZE AURORA
Gallery: viewtopic.php?t=12737
Lokalizacja: Lubelskie (Krasnystaw)

Re: ABS się cosi sknocił.

Post autor: S.H.A.R.K » 2016-11-28 19:05

Po resecie i przejechaniu się kawałek pokazywało już tylko błąd 14 czyli czujnik lewy tył. Zamiast czujnika wpiąłem rezystor i lampka od ABSu zgasła. Tak więc nowy czujnik okazał się szrotem :/ szkoda tylko że kupiony był z półtora roku temu i nie ma opcji już go oddać.
Obrazek
FORD PROBE GT-ZE / AURORA FLARE BLUE PEARL

tomasz
Posty: 83
Rejestracja: 2011-04-27 18:59
Car: Probe II 1997 2.5 v6
Lokalizacja: Wieliczka

Re: ABS się cosi sknocił.

Post autor: tomasz » 2019-07-01 18:40

Też mi ABS przestał działać, świeci się żółta kontrolka ABS na desce rozdzielczej zaraz po przekręceniu kluczyka i ABS nie działa.
Dlaczego komputer nie chce wyświetlać błędów? Tzn po zmostkowaniu GND z TBS, załączeniu testera diodowego (dioda + 1000 ohm) po między FEN z B+ i przekręceniu kluczyka dioda cały czas się świeci i nie miga nawet po minucie, zaś na desce rozdzielczej też nic nie miga tylko cały czas się świeci kontrolka ABS na żółto i nic nigdzie nie chce migać.
Powiem, że ABS przestał działać gdy młotkiem uderzałem po lewym tylnym zacisku aby go poluzować, gdyż zacisk przyrdzewiał do dolnego sworznia i nie chciał drgnąć. Więc uderzałem młotkiem i majzlem po miejscu na zacisku gdzie jest zamocowany na sworzeń aby zacisk zeszedł i w końcu zszedł mi zacisk ze sworznia to go wyczyściłem i obficie nasmarowałem oba sworznie aby leciutko i płynnie chodził.
Wszystkie 4 czujniki zewnętrznie wyglądają na nieuszkodzone (mechanicznie zewnętrznie)
Czy czujnik mógł się uszkodzić od wibracji powodowanych uderzeniami młotka przy zacisku?
Jak sprawdzić czujnik skoro komputer nie chce pokazywać błędów?
Czy są jakieś wartości w np. omach, które czujnik abs powinien mieć podczas pomiaru omomierzem tak jak np czujnik wału korbowego?

Awatar użytkownika
Romas
Klubowicz
Posty: 5075
Rejestracja: 2009-12-23 22:35
Car: PROBE '94 2.5V6 GT MTX
Gallery: viewtopic.php?t=19226
Lokalizacja: Warszawa

Re: ABS się cosi sknocił.

Post autor: Romas » 2019-07-01 18:46

Porównaj oporność prawego i lewego i będzie wiadomo

tomasz
Posty: 83
Rejestracja: 2011-04-27 18:59
Car: Probe II 1997 2.5 v6
Lokalizacja: Wieliczka

Re: ABS się cosi sknocił.

Post autor: tomasz » 2019-07-02 16:34

Oporności czujników ABS przedstawiają się następująco
lewy przód - 1425 omów
prawy przód - 1426 omów
lewy tył - 1417 omów
prawy tył - 10.5 oma
Nie wiecie może czy tester diodowy, gdy chcesz czytać kody ABS, też należy wpinać po między styki FEN i B+ tak jak czytasz kody silnika? Czy może w przypadku czytania błędów ABS (przecież zwierasz inne styki TBS i GND) tester diodowy też należy włożyć w jakieś inne styki złącza diagnostycznego???
Co o tym myślicie?

Awatar użytkownika
Romas
Klubowicz
Posty: 5075
Rejestracja: 2009-12-23 22:35
Car: PROBE '94 2.5V6 GT MTX
Gallery: viewtopic.php?t=19226
Lokalizacja: Warszawa

Re: ABS się cosi sknocił.

Post autor: Romas » 2019-07-03 06:48

Z tego co piszesz to prawy tył się posypał
Ostatnio zmieniony 2019-07-03 06:48 przez Romas, łącznie zmieniany 1 raz.

tomasz
Posty: 83
Rejestracja: 2011-04-27 18:59
Car: Probe II 1997 2.5 v6
Lokalizacja: Wieliczka

Re: ABS się cosi sknocił.

Post autor: tomasz » 2019-07-03 19:09

Dobra dzięki. Też tak mi się wydawało gdyż biorąc pod uwagę oporność czujników to prawy tył jest niemal zwarciem w stosunku do innych.
W allegro chyba obecnie nie mają, ale znalazłem na stronie pbauto do mazd i forda probe 2, tyle że tam pisze iż w Probe są 2 rodzaje czujników. Bo ten co zrobili na zdjęciu w pbauto niby jest podobny, ale chyba ma ciut inny (za krótki) kabelek, chyba że to złudzenie optyczne na zdjęciu.
Ewentualnie nie wiecie, gdzie można taki czujnik dostać?
Cześć

tomasz
Posty: 83
Rejestracja: 2011-04-27 18:59
Car: Probe II 1997 2.5 v6
Lokalizacja: Wieliczka

Re: ABS się cosi sknocił.

Post autor: tomasz » 2019-07-13 09:17

Cześć i sorry za post pod postem, ale stało się coś dziwnego: Czujnik ABS chyba się naprawił!!
Zmierzyłem omomierzem i opór zepsutego czujnika osiągnął wartości porównywalne z oporem pozostałych 3 czujników!!! Nie wiem jak to się stało.
Podpiąłem go więc do instalacji i KONTROLKA ABS ZGASŁA!!!
Ale i tak mam zamówiony już nowy czujnik na mazparts i tego zamontuję.
Nawet jeżeli stary czujnik jest już dobry to on chyba dogorywa i najprawdopodobniej znowu się zepsuje.
Cześć.

tomasz
Posty: 83
Rejestracja: 2011-04-27 18:59
Car: Probe II 1997 2.5 v6
Lokalizacja: Wieliczka

Re: ABS się cosi sknocił.

Post autor: tomasz » 2019-07-17 17:35

Dobra czujnik z Mazparts dotarł, zmieniony i ABS działa dobrze.
No to cześć i dzięki za pomoc.

ODPOWIEDZ

Wróć do „II gen (1993 - 1997)”