problem ze skrzynią biegów - nie wchodzą biegi

kocurro
Posty: 484
Rejestracja: 2007-03-25 18:50
Car: była skoda superb
Lokalizacja: Gdańsk Bartoszyce

Re: nie wchodza biegi...

Post autor: kocurro » 2009-11-05 22:11

ok. więc jaki olej proponujecie??? i czy dużo jest roboty żeby go wymienić???
wszyscy mają PROBE. miałem i ja:(:( 2.0 16v,94r.

Awatar użytkownika
pawelc
Posty: 115
Rejestracja: 2006-04-26 15:30
Car: mazda mx-6 ,2,5v6,92r x2
Lokalizacja: Drawno zachodniopomorskie
Kontakt:

Re: nie wchodza biegi...

Post autor: pawelc » 2009-11-06 08:53

według auto-daty 75w90 ,ja polecam valvoline http://moto.allegro.pl/item797592307_va ... _f_ra.html
wchodzi 2,7 litra

kamil1
Posty: 8
Rejestracja: 2009-03-20 15:00

Re: nie wchodza biegi...

Post autor: kamil1 » 2010-03-12 13:40

-- oryginalny post 2010-03-12 13:38 --

Witam,chcialbym sie dopiac do tematu.Mam ten sam problem z opadnietym sprzeglem.Odpowietrzalem na wysprzegliku,i troche sie poprawila,jutro kupie reperaturke.Ale mam takie pytanie,czy jest jeden odpowietrznik na wysprzegliku?czy jeszcze sie gdzies odpowietrza.Sukalem na forum i przeczytalem ze jest jeszcze na skrzyni ale ja nic takiego nie widzialem/jest odp.na sprezynce,i jakas dluga sruba wkrecona do skrzyni ok4 cm.jak ktos moglby mi to wyoslic to zgory dziekuje/na usprawiedliwienie przeszukalem caly dzial i nie znalazlem

-- dodano 2010-03-12 13:40 --

Witam,chcialbym sie dopiac do tematu.Mam ten sam problem z opadnietym sprzeglem.Odpowietrzalem na wysprzegliku,i troche sie poprawila,jutro kupie reperaturke.Ale mam takie pytanie,czy jest jeden odpowietrznik na wysprzegliku?czy jeszcze sie gdzies odpowietrza.Sukalem na forum i przeczytalem ze jest jeszcze na skrzyni ale ja nic takiego nie widzialem/jest odp.na sprezynce,i jakas dluga sruba wkrecona do skrzyni ok4 cm.jak ktos moglby mi to wyoslic to zgory dziekuje/na usprawiedliwienie przeszukalem caly dzial i nie znalazlem

fizol
Posty: 32
Rejestracja: 2007-12-25 22:49
Car: 1994
Lokalizacja: Wrocław

Problem z 3 biegiem Pomocy

Post autor: fizol » 2010-04-20 13:50

Witam
Tak jak w tytule mam problem z 3 biegiem ;/ wszystkie biegi wchodza idealnie oprucz 3. PRzy redukcji 4 na 3 nie wrzucisz nie ma praktycznie takiej opcji a jesli Ci sie uda to zgrzytem, albo z 2 na 3 tez problem czsto nie wchodzi bieg, wg mnie to synchronizator ile takie cos kosztuje plus robocizna ? Dodam ze sprzeglo jest nowe tn przejechane ma moze 25 tys km wiec sprzeglo odpada :) (narazie jezdze ze krece do 4 tys na dwijce a pozniej na czwarty bieg wrzucam zeby skrzyni nie zarznac ;) )
Probe 2.5 litra :) i pare konikow pod maska :P
Druga milosc to HONDA CBR F4 :)

Awatar użytkownika
Sam
Posty: 471
Rejestracja: 2004-05-27 22:04
Car: Probe 96r, 2.0 16V
Gallery: viewtopic.php?t=17752
Lokalizacja: Sosnowiec

Re: problem ze skrzynią biegów

Post autor: Sam » 2010-04-20 17:01

no cóż zdiagnozowałeś sam jaki masz problem najprawdopodobniej synchronizator ewentualnie przesuwka ma za dużo luzu i się klinuje tak czy siak trza skrzynie rozebrać , możesz też kupić jakąś używkę chociaż ja w swojej jedynce jak wymieniłem skrzynie to po tygodniu się zatarła ;D na 5 biegu ;D zmieliło mi tarcze sprzęgłową i w końcu z dwóch skrzyń zrobiłem jedną:D

Ktoś pisał w tym temacie że fachowców jest co nie miara a auto najlepiej naprawiać samemu ;D z oczywistych powodów - najlepiej uderzaj do jakiś znajomych mechaników bo wtedy może zrobią porządnie albo stój nad nimi :D i pilnuj . A jeszcze jedno na początek sprawdź ile kosztuje używka - potem jak ci zaczną rozbierać i diagnozować to niech ci podadzą cenę bo jeśli koszty będą podobne ;/ to lepiej kup używkę. Niektórzy twierdzą że jak się rozbierze skrzynie to po ponowny złożeniu psuje się szybciej ale tak tylko słyszałem.
Dziś Probe 2.0 16V 96r
Kiedyś Probe 2.2 GL 90r

Niech gra muzyka i gaz do dechy :D
Komu w drogę temu pedał w podłogę :]

Awatar użytkownika
MrMysza
Posty: 226
Rejestracja: 2008-05-02 11:05
Gallery: viewtopic.php?t=16794
Lokalizacja: Jeziorzany K. Lubartowa

Re: problem ze skrzynią biegów

Post autor: MrMysza » 2010-04-22 08:44

Jestem po wymianie skrzyni. Za skrzynie dałem 250zl od shadowa, a za wymianę zapłaciłem 200zl. Dobry mechanik w dzień max w dwa wymieni.
Był: Probe II 2.5Gt 93r Canada od 09/02/2008 do 07/02/2012
Był: Probe II 2.5Gt 93r Euro (Zginął śmiercią tragiczną wyrywajac drzewo z korzeniami przy ok.150km/h czołowo. R.I.P 07.11.2010r ok. godz. 18:00 )

Jak nie wolno....
TO SZYBKO!


Przeciąganie liny w moim wydaniu
Probe vs Opel
Probe vs Opel 2

Awatar użytkownika
oweros
Posty: 13
Rejestracja: 2010-08-02 15:43
Car: Ford Probe KL 2.5 V6 93'

Re: nie wchodza biegi...

Post autor: oweros » 2010-10-30 18:16

Witam ! Dziś odpowietrzałem układ hydrauliczny sprzęgła ! po wyssaniu strzykawką płynu pedał sprzęgła wpada do środka(w podłogę)...Wnioskuje ze padła pompa sprzęgła ??? Potwierdzi ktoś moją tezę ?? Z góry dziękuję ! Objawy: problem z wrzucaniem biegów , po opornym wkleszczeniu biegu wrażenie jak byśmy puszczali sprzęgło(choć jest wciśnięte na maksa) , gdy wciskamy pedał do podłogi samochód traci obroty i gaśnie , dziwny dźwięk... jakby piszczenie(metal o metal)!!! Więc pewnie łożysko tez pada !

Awatar użytkownika
2Ya
Posty: 979
Rejestracja: 2007-05-06 21:28
Car: >>GT<<
Lokalizacja: Aloha Hawaii
Kontakt:

Re: nie wchodza biegi...

Post autor: 2Ya » 2010-10-30 18:55

Ale jaja sobie robisz czy jak :lol: Do odpowietrzenia sprzęgła wyssałeś cały płyn ze zbiorniczka :?: :shock: A teraz się dziwisz,że nie ma sprzęgła :?: :shock:
Za chwile ci skrzynia padnie,a nie pompa,która jest dobra :)
Jeśli ma się zero pojęcia to lepiej do mechanika zaprowadzić albo najpierw na forum poczytać co i jak #-o

Do odpowietrzania sprzęgła służy śrubka-zaworek na wysprzęgliku :!: i nie trzeba płynu wysysać do zera :!: mam nadzieję,że z hamulcami tez tak nie zrobiłeś 8) :roll:

Pozdro.
Obrazek

resko
Posty: 1434
Rejestracja: 2009-11-09 21:26
Car: chrysler 300M 3.5V6.alfa romeo 156

Re: nie wchodza biegi...

Post autor: resko » 2010-10-30 19:06

Żeby mu czasem nie przyszło na myśl odpowietrzać silnika :? bo gotów jeszcze spuścić cały olej z niego #-o .Niektórzy są tak bardzo dziwni,że aż się wierzyć nie chce.Jeżeli ja czegoś nie potrafię to się za to nie biorę i tyle :wink:

Awatar użytkownika
oweros
Posty: 13
Rejestracja: 2010-08-02 15:43
Car: Ford Probe KL 2.5 V6 93'

Re: nie wchodza biegi...

Post autor: oweros » 2010-11-01 14:49

Dowcipnisie...rzecz jasna dolalem plynu do układu i efekt ten sam !!! Hmmmmm....jakieś podpowiedzi ??

Awatar użytkownika
MajinSky
Posty: 92
Rejestracja: 2013-01-26 01:30
Car: Ford Probe II 2.0 16v '94 // Ford Probe 2.5 v6 '93
Gallery: viewtopic.php?t=23077
Lokalizacja: Kłodzko

Ford Probe II 2.0 16v skrzynia biegów.

Post autor: MajinSky » 2013-01-26 01:42

Witam serdecznie wszystkim forumowiczów ;)

Ostatnio jechałem sobie moim autkiem ;) wyprzedzałem parę busów coś około 120 na godzinę.... zmieniłem bieg chyba na 4 albo 5 i zaczęło mnie rzucać i hamować a w skrzyni były takie trzaski podobne do dźwięku gdy się nie zarzuci do końca wstecznego.... na sprzęgle zjechałem na pobocze..... próbuje wrzucić bieg... lewarek topornie chodził wrzuciłem 1 i ruszyłem ale jak chce wrzucić 2 to się nie da gdy już się toczę im mocniej ciągnę lewarek tym mocniej auto hamuje ;(...........

Obecnie jest taka sytuacja, że z miejsca na sprzęgle mogę wrzucić każdy bieg..... , ale z żadnego nie mogę ruszyć..... z żadnego.... po prostu delikatnie puszczając sprzęgło obroty powoli spadają aż zgaśnie a samochód leciutko tylko drgnie..... ;( co najdziwniejsze jak wrzucam bieg jałowy to auto zachowuje się jak by było na 1-szym biegu....
i mogę jechać..... jeszcze jest taka sprawa że jak troszkę nim przejadę to czuć jakby się coś delikatnie smażyło.... tak jakby spalonym sprzęgłem....... oprócz tego nie działa prawa lampa.... (Ale nie wiem czy to ma związek ;p ).

Proszę o pomoc albo jakiekolwiek sugestie bo auto stoi 50 km od domu...... holować się zbytnio nie da bo nie da się wrzucić prawdziwego luzu..... bo luz to tak jakby 1 bieg ;(

Jest jeszcze jedno "zjawisko" jak chce się go holować i wrzuci się mu z miejsca jakiś bieg to nie idzie go ruszyć ani drgnie blokuje się cały napęd na każdym biegu..... ;(

Awatar użytkownika
Romas
Klubowicz
Posty: 4859
Rejestracja: 2009-12-23 22:35
Car: PROBE '94 2.5V6 GT MTX
Gallery: viewtopic.php?t=19226
Lokalizacja: Warszawa

Re: problem ze skrzynią biegów - nie wchodzą biegi

Post autor: Romas » 2013-01-26 14:27

Najprawdopodobniej pękł wałek w skrzyni, choć pewności nie mam w 100% bo nie mogę tego ocenić naocznie

Awatar użytkownika
Sam
Posty: 471
Rejestracja: 2004-05-27 22:04
Car: Probe 96r, 2.0 16V
Gallery: viewtopic.php?t=17752
Lokalizacja: Sosnowiec

Re: problem ze skrzynią biegów - nie wchodzą biegi

Post autor: Sam » 2013-01-26 23:02

Mnie kiedyś w pierwszej generacji spiekły się w skrzyni wałek z jakimś kółkiem zębatym efekt był taki że przy 140 zablokowało wałek od sprzęgła i zmieliło na wiór tarcze sprzęgłową. Ciekawe to przeżycie ale nie polecam. Ogólnie to tak jak kolega wyżej pisał albo ci coś pękło albo się coś zatarło. Bez rozbierania skrzyni się chyba nie obejdzie.
Dziś Probe 2.0 16V 96r
Kiedyś Probe 2.2 GL 90r

Niech gra muzyka i gaz do dechy :D
Komu w drogę temu pedał w podłogę :]

Awatar użytkownika
Kocureq
Klubowicz
Posty: 10484
Rejestracja: 2006-03-21 21:35
Car: Probe 1995 2,5 turbo; Audi S6 2003 4,2
Gallery: viewtopic.php?t=10333
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Odp: problem ze skrzynią biegów - nie wchodzą biegi

Post autor: Kocureq » 2013-01-28 10:45

Wez kogos z motylem i zaholujesz do domu :)

Awatar użytkownika
MajinSky
Posty: 92
Rejestracja: 2013-01-26 01:30
Car: Ford Probe II 2.0 16v '94 // Ford Probe 2.5 v6 '93
Gallery: viewtopic.php?t=23077
Lokalizacja: Kłodzko

Re: problem ze skrzynią biegów - nie wchodzą biegi

Post autor: MajinSky » 2013-01-31 13:44

Zaholowany ;) podczas holowania coś całkiem walneło i teraz na każdym biegu jest luz ;) bo tak to trza było holować ze wciśniętym sprzęgłem bo nie dało się nic zrobić cały czas na 1-szym biegu.... Od poniedziałku robimy ;)

Awatar użytkownika
Romas
Klubowicz
Posty: 4859
Rejestracja: 2009-12-23 22:35
Car: PROBE '94 2.5V6 GT MTX
Gallery: viewtopic.php?t=19226
Lokalizacja: Warszawa

Re: problem ze skrzynią biegów - nie wchodzą biegi

Post autor: Romas » 2013-01-31 13:50

A co tu robić, kupić drugą i wymienić :P :wink:

Awatar użytkownika
Scyzor
Posty: 1154
Rejestracja: 2009-04-26 19:54
Car: Probe 2,2 GT'91; 2,0'96; 2.0'95
Lokalizacja: Bydgoszcz/Trzemeszno

Re: problem ze skrzynią biegów - nie wchodzą biegi

Post autor: Scyzor » 2018-02-27 08:05

Nie chcę zakładać nowego tematu więc tutaj szybkie pytanie:
jaki wysprzęglik pasuje do 2,0 '96 :?: Od 626GE :?:
Będę wdzięczny za jakieś oznaczenie bo raz-dwa muszę mieć ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
KrecioPL
Klubowicz
Posty: 3273
Rejestracja: 2012-02-27 16:00
Car: Probe II 2.5 V6 '97
Gallery: viewtopic.php?t=21787
Lokalizacja: Warszawa

Re: problem ze skrzynią biegów - nie wchodzą biegi

Post autor: KrecioPL » 2018-02-27 09:08

no raczej :) 626 ge to brat bliźniak
Bo w Biblii nie ma napisane aby nie cisnąc gazu do dechy

Awatar użytkownika
Scyzor
Posty: 1154
Rejestracja: 2009-04-26 19:54
Car: Probe 2,2 GT'91; 2,0'96; 2.0'95
Lokalizacja: Bydgoszcz/Trzemeszno

Re: problem ze skrzynią biegów - nie wchodzą biegi

Post autor: Scyzor » 2018-02-27 09:33

Znaczy... siostra :?: :roll: :lol:
Obrazek

Awatar użytkownika
cuba27
Klubowicz
Posty: 446
Rejestracja: 2012-02-12 17:47
Car: Ford Probe II 2.0 1996
Gallery: viewtopic.php?t=19969
Lokalizacja: Ścinawa/Wrocław

Re: problem ze skrzynią biegów - nie wchodzą biegi

Post autor: cuba27 » 2018-02-27 19:34

Tu wszystko znajdziesz https://www.centrumsprzegla.com/ford,us ... 2020,3943/
Sam z tego sklepu brałem (graty już 2 lata czekają, miałem wymienić profilaktycznie) z tego co pamiętam większy wybór był dla 626 ge ale numery oem były te same
Obrazek

Awatar użytkownika
Scyzor
Posty: 1154
Rejestracja: 2009-04-26 19:54
Car: Probe 2,2 GT'91; 2,0'96; 2.0'95
Lokalizacja: Bydgoszcz/Trzemeszno

Re: problem ze skrzynią biegów - nie wchodzą biegi

Post autor: Scyzor » 2018-02-28 08:06

Ok. Dzięki za linka ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
Scyzor
Posty: 1154
Rejestracja: 2009-04-26 19:54
Car: Probe 2,2 GT'91; 2,0'96; 2.0'95
Lokalizacja: Bydgoszcz/Trzemeszno

Re: problem ze skrzynią biegów - nie wchodzą biegi

Post autor: Scyzor » 2018-02-28 16:31

Wysprzęglik jest ok... Poszedł wąż między pompą a wysprzęglikiem.
Ma ktoś może na zbyciu albo zna chociaż numer bo obdzwoniłem już kilka sklepów i kiepsko... :(
Obrazek

Awatar użytkownika
cuba27
Klubowicz
Posty: 446
Rejestracja: 2012-02-12 17:47
Car: Ford Probe II 2.0 1996
Gallery: viewtopic.php?t=19969
Lokalizacja: Ścinawa/Wrocław

Re: problem ze skrzynią biegów - nie wchodzą biegi

Post autor: cuba27 » 2018-02-28 18:09

Obrazek

Awatar użytkownika
Scyzor
Posty: 1154
Rejestracja: 2009-04-26 19:54
Car: Probe 2,2 GT'91; 2,0'96; 2.0'95
Lokalizacja: Bydgoszcz/Trzemeszno

Re: problem ze skrzynią biegów - nie wchodzą biegi

Post autor: Scyzor » 2018-03-01 08:55

Dzięki cuba27 :!: :1111_worthy:
Klikałem w tego linka co mi wcześniej zapodałeś - w przewody - a tam pusto. Dzwoniłem, tłumaczyłem - lipa.
A tu proszę ;)
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „2.0 R4 FS”