Zmiana manuala na automat

sagia
Posty: 2
Rejestracja: 2004-05-01 22:40
Car: brak
Lokalizacja: Gdynia

Zmiana manuala na automat

Post autor: sagia » 2004-06-14 15:25

czy to mozliwe ? jak to zrobic po kosztach ? z czym trzeba sie liczyc? warto sciagnac skrzynie z Niemiec ? POMOCY !

Z gory dzieki za odpowiedz ! :)

Awatar użytkownika
wingerman
Klubowicz
Posty: 2876
Rejestracja: 2003-03-21 10:31
Car: Probe 3.0L
Lokalizacja: Łódź/W-wa

Post autor: wingerman » 2004-06-14 15:29

Mozliwe jest na pewno, tylko czy gra warta swieczki?
Sama skrzynia to nie wszystko (choc jest z tego najdrozsza) pozostaje jeszcze sprawa sprzegla (w zasadzie pedału hamulca :) ), podlaczen skrzyni (chyba tez jakies czujniki itp.)
Jaki masz silnik w swoim Probe?
Ostatnio zmieniony 2004-06-15 13:30 przez wingerman, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

Rowy dla rowerzystow.
I gen 90r. LX 3,0L V6

Gość

Post autor: Gość » 2004-06-14 17:59

mozliwa jest zmiana w obie strony. potrzebny dla 2.5 zestaw to:
- skrzynia ATX,
- sprzeglo hydrokinetyczne,
- kolo zamachowe,
- obie wizaki elektryczne (silnikowa i glowna),
- sterownik TCM,
- drazek zmiany biegow,
- linka blokady do stacyjki,
- lewa poduszka silnika (a wlasciwie skrzyni),
- chlodnica od ATX, ewentualnie dodatkowa do chlodzenia oleju,
- polosie od ATX (wewnetrzne przeguby na tripodzie)

Gość

Post autor: Gość » 2004-06-14 19:46

aj, zapomnialem

tu raczej pewnie chodzilo o odwrotna zmiane

To ciut prostsze, ale lista niewiele sie zmieni.

Odpada:
- linka blokady do stacyjki,
- wiazki elektryczne,
- chlodnica,

Dochodzi:
- hydraulika sprzegla,
- zbiornik plynu hamulcowego (to mozna ew. przerobic),

Jednak trzeba przerabiac ciut elektryke. Zmiany niewielkie, ale czasochlonne. Polosie ostatecznie mozna pozostawic, ale wskazane jest by byly odpowiednie do skrzyni.

Gość

Post autor: Gość » 2004-06-14 19:58

chcialam kupic od Tirowca tego czarnego automata do naprawy ale niestety sie spoznilam bo ktos go zamowil z Goleniowa. wiec AdamKat podrzucil mi propozycje autka kolegi tez do "lekkiej" naprawy i chce go ! tylko ze strasznie uparlam sie na automat a jest to autko z manualna skrzynia biegow wiec zmienie mu to, moj wujek ma warsztat wiec moze uda sie jakkolwiek po kosztach. podobno to wydatek rzedu ok. 2-3 tys - co sadzicie ? nie znam sie :)

Gość

Post autor: Gość » 2004-06-14 19:59

Jaka wersja probe? To nie jest prosta sprawa - robilem to kilka razy i cos o tym wiem. :D

Awatar użytkownika
Adamkat
Posty: 320
Rejestracja: 2004-03-08 19:52
Car: ford probe gt 91
Gallery: viewtopic.php?t=10500
Lokalizacja: Lębork

Post autor: Adamkat » 2004-06-14 23:18

JA powiem tak napewno jest to czasochlonne i z pewnoscia trzeba sie nastawic na niemale koszta!! Autko jest z 91r 2.2 GT jest w extra stanie!naprawde!!! tylko ze trzeba mu dupcie naprawic! a to znowu koszta!?! No troche jest do roboty nie powiem. Greyg powiedz ile trzeba sie wykosztowac zeby zamienic skrzynie na automat?? pomijajac jako tako robocizne choc ciezko zeby ktos to za free zrobic bo trzeba przy tym posiedzic!! Jak z czesciami?? i ile czesci by wyniosly mniej wiecej.
RZuc swiatlo na ta sprawe bo Sagia rwie sie do kupna ale zeby potem jej zapal nie oslabl gdy zobaczy $$$$$ do zaplaty.
2.2 GT-91r. był
2.0 16v-97r.był
2.2 GT -91r JEST
"Kazda droga prowadzi ku doskonalosci"

Awatar użytkownika
wingerman
Klubowicz
Posty: 2876
Rejestracja: 2003-03-21 10:31
Car: Probe 3.0L
Lokalizacja: Łódź/W-wa

Post autor: wingerman » 2004-06-15 03:07

Duzo koles za niego chce?
Obrazek

Rowy dla rowerzystow.
I gen 90r. LX 3,0L V6

Awatar użytkownika
Adamkat
Posty: 320
Rejestracja: 2004-03-08 19:52
Car: ford probe gt 91
Gallery: viewtopic.php?t=10500
Lokalizacja: Lębork

Post autor: Adamkat » 2004-06-15 08:09

2500zl.
2.2 GT-91r. był
2.0 16v-97r.był
2.2 GT -91r JEST
"Kazda droga prowadzi ku doskonalosci"

Gość

Post autor: Gość » 2004-06-15 08:26

Wszystko zalezy od tego jaka trafisz skrzynie (za ile), ale najbardziej rozsadne jest wtedy kupic bialasa lub rozbitka. Inaczej - do 4tys.

sagia
Posty: 2
Rejestracja: 2004-05-01 22:40
Car: brak
Lokalizacja: Gdynia

Post autor: sagia » 2004-06-15 15:18

sluchajcie chlopaki no to ja go chyba w takim razie biore ! i bede kombinowac w wakacje i wspolnymi silami pozyskacie nowa babke w klubie :wink: AdamKat - odezwij sie na koma ! jesli sie nie odezwiesz to dzwonie wieczorkiem do Ciebie !

Awatar użytkownika
AXEL
Posty: 415
Rejestracja: 2003-11-02 14:12
Car: brak
Lokalizacja: Narew

Post autor: AXEL » 2004-06-15 15:52

A ja bym Ci radził pozostać jednak przy manualu,to piękna sprawa :) .Poza tym i tak będziesz miała dodatkowe wydatki,to nieuniknione :wink: .
2.2 GT I '92 BLACK METALIC
I am a baaad boy!

Awatar użytkownika
cevinek
Posty: 363
Rejestracja: 2004-08-28 12:17
Car: brak
Lokalizacja: Toruń
Kontakt:

Post autor: cevinek » 2005-08-09 05:00

No i jak udała się zamianka czy nie? post się urwał i nikt więcej nie pisze....
Dodam że mnie też bardzo kręciło ( tak kręciło ) wymienienie Manuala na automat ale teraz muszę sprzedać mojego Czarnego Anioła.
__________________________________________
Mercure Cougar 2.0
DODGE Grand Caravan 3.8 2005 - oceans's one
Był
Ford Probe I Gen - Black Angel

Awatar użytkownika
Greg
Posty: 278
Rejestracja: 2004-12-03 11:03
Car: brak
Lokalizacja: Krosno Odrzańskie

Post autor: Greg » 2006-07-13 15:06

cevinek pisze:No i jak udała się zamianka czy nie? post się urwał i nikt więcej nie pisze....
... no właśnie ...jaki jest efekt końcowy :-k :?:
Był Probe II 94 2.0 16V SE USA z ATX
Miał być ProbeII V6...
...jest focus 2.0 16V:)

chajs
Posty: 73
Rejestracja: 2006-10-25 21:52
Car: brak
Lokalizacja: Z Nad Sniardw

Post autor: chajs » 2008-08-24 13:53

Ja u siebie wlasnie to zrobilem. Nie spodziewalem sie ze az takie beda efekty. Samochod w manualu to torpeda. Tylko zostaly mi dwa male problemy. Mianowiscie odpalanie samochodu i swiatla wsteczne. Moze ktos wie jak przerobic instalacje zeby bylo ok?? I druga rzecz gdzie znajduje sie ecu od skrzyni bo mi teraz ciagle O/D miga:)
Probe 2.5V6 94r USA MTX LPG SKÓRA KLIMA

Awatar użytkownika
basco1984
Klubowicz
Posty: 306
Rejestracja: 2008-09-08 19:06
Car: 2,5 V6 USA 92r.
Gallery: viewtopic.php?t=14459
Lokalizacja: Toruń
Kontakt:

Re: Zmiana manuala na automat

Post autor: basco1984 » 2009-02-03 22:32

Witam

Ja przymierzam się do zmiany automata na manuala :(
części już mam i mam pytanie co trzeba przerabiac w elektryce jezeli chce manuala ??

Pozdro
Ostatnio zmieniony 2009-02-04 18:34 przez basco1984, łącznie zmieniany 1 raz.
Czerwony Ford Probe II 2,5 V6 GT USA

POLSKA JAZDA
GG 4959504

Awatar użytkownika
Pelot
Posty: 4618
Rejestracja: 2004-11-02 21:33
Car: F4
Gallery: viewtopic.php?t=5515
Lokalizacja: Wars i Sawa

Re: Zmiana manuala na automat

Post autor: Pelot » 2009-02-03 22:39

ale dlaczego? podobno skrzynia automatyczna w V-kach jest nie do zajechania :roll:
Obrazek

Awatar użytkownika
basco1984
Klubowicz
Posty: 306
Rejestracja: 2008-09-08 19:06
Car: 2,5 V6 USA 92r.
Gallery: viewtopic.php?t=14459
Lokalizacja: Toruń
Kontakt:

Re: Zmiana manuala na automat

Post autor: basco1984 » 2009-02-04 18:33

:D

Powiedz to mojej skrzyni :?
A poza tym probek lepiej idzie na manualu :mrgreen:

Ponawiam pytanie czy trzeba coś przerabiać w układzie elektrycznym jak chce włożyć manualną skrzynie biegów :?: :?:

Pozdro
Czerwony Ford Probe II 2,5 V6 GT USA

POLSKA JAZDA
GG 4959504

chajs
Posty: 73
Rejestracja: 2006-10-25 21:52
Car: brak
Lokalizacja: Z Nad Sniardw

Re: Zmiana manuala na automat

Post autor: chajs » 2009-02-05 16:28

Musisz zrobic zworke zeby odpalal ci rozrusznik oraz polaczyc pod czujnik swiatla wsteczne. Jak chcesz to mam tanio automata;)
Probe 2.5V6 94r USA MTX LPG SKÓRA KLIMA

Awatar użytkownika
Achtung
Posty: 23
Rejestracja: 2009-01-26 17:28
Car: brak
Lokalizacja: Orzesze (Rybówka)

Re: Zmiana manuala na automat

Post autor: Achtung » 2009-02-05 17:41

Jak można zmieniać manuala na automat :roll: nie rozumiem tego
Probe 1 2.2 Turbo 92r.

Awatar użytkownika
basco1984
Klubowicz
Posty: 306
Rejestracja: 2008-09-08 19:06
Car: 2,5 V6 USA 92r.
Gallery: viewtopic.php?t=14459
Lokalizacja: Toruń
Kontakt:

Re: Zmiana manuala na automat

Post autor: basco1984 » 2009-02-09 23:33

chajs pisze:Musisz zrobic zworke zeby odpalal ci rozrusznik o
A gdzie zrobić tę zworke :?: :?:

Nie będe się już pchał w automatyczne skrzynie biegów niby są sprawne a tu nagle z dnia na dzień rozpada się konwerter czy coś takiego :cry:
A manualna to manualna :)
Achtung pisze:Jak można zmieniać manuala na automat :roll: nie rozumiem tego
Ja zmieniłem właśnie na manuala :)
Autko to teraz pocisk na kołach :)
Wrażenia jakby autko dostało z 50 KM albo i więcej.
Nawet nie ma co porównywać z automatem :)

Jedyne co zostało to usunięcie migającej kontrolki O/D OFF jak ktoś wie jak to wyłączyć to proszę o pomoc

Pozdrawiam i dziękuje za pomoc 2YA, S_H_A_D_O_W i przede wszystkim RADAS2233 który się z tym zmagał :)
Ostatnio zmieniony 2009-02-17 20:13 przez basco1984, łącznie zmieniany 1 raz.
Czerwony Ford Probe II 2,5 V6 GT USA

POLSKA JAZDA
GG 4959504

chajs
Posty: 73
Rejestracja: 2006-10-25 21:52
Car: brak
Lokalizacja: Z Nad Sniardw

Re: Zmiana manuala na automat

Post autor: chajs » 2009-02-17 19:59

Niestety w tym wypadku zmiana komputera od manuala rozwiaze sprawe. Albo wyjecie zarowki:)
Probe 2.5V6 94r USA MTX LPG SKÓRA KLIMA

Awatar użytkownika
basco1984
Klubowicz
Posty: 306
Rejestracja: 2008-09-08 19:06
Car: 2,5 V6 USA 92r.
Gallery: viewtopic.php?t=14459
Lokalizacja: Toruń
Kontakt:

Re: Zmiana manuala na automat

Post autor: basco1984 » 2009-02-17 20:15

Niestety zmiana komputera nie pomaga :(

Pomocy :!:
Czerwony Ford Probe II 2,5 V6 GT USA

POLSKA JAZDA
GG 4959504

Awatar użytkownika
Robert
Posty: 12613
Rejestracja: 2004-10-21 19:12
Car: Probe GT2.0'89; ForTwo 0.6turbo; HRV 1.6
Gallery: viewtopic.php?t=6900
Lokalizacja: Leszno (maz)
Kontakt:

Re: Zmiana manuala na automat

Post autor: Robert » 2009-02-18 07:04

Ale o jaką pomoc Ci chodzi?
W wersjach z ręczną skrzynią biegów nie ma wspomnianej kontrolki, więc jakiej lepszej porady oczekujesz, niż zaproponowane przez chajsa wyjęcie żarówki? Chciałbyś, by kontolka migała w rytm audio, czy ćwiczyła Twój oddech jak u lekarza: oddychać / nie oddychać (ODdech ON/OFF)? ;)
Jeżeli wspomniane rozwiązanie Ci nie odpowiada, to wymień zegary na wersję manualną i wyjdzie na to samo.
:arrow: http://www.fordprobe.pl/forum/viewtopic ... 37#p217337
Poświęć niecałe 2 minuty na naukę korzystania z forum: :arrow: Lekcja 1 (bardzo krótka) i :arrow: Lekcja 2 (krótka)
Obrazek ObrazekObrazek'89 2.0 Turbo downgrade

Awatar użytkownika
basco1984
Klubowicz
Posty: 306
Rejestracja: 2008-09-08 19:06
Car: 2,5 V6 USA 92r.
Gallery: viewtopic.php?t=14459
Lokalizacja: Toruń
Kontakt:

Re: Zmiana manuala na automat

Post autor: basco1984 » 2009-02-18 19:20

Robert pisze:Ale o jaką pomoc Ci chodzi?
Może jest jeszcze jakiś czujnik lub sterownik który trzeba zdemontować lub zewrzeć w nim jakieś ścieżki :?:
Krótko mówiąc nie wiem bo inaczej bym nie pytał :|
chajs pisze: Albo wyjecie zarowki:)
To może lepiej nic nie robić i poczekać aż sama się przepali ( fajna pomoc ) :)

Dzięki i pozdrawiam
Czerwony Ford Probe II 2,5 V6 GT USA

POLSKA JAZDA
GG 4959504

ODPOWIEDZ

Wróć do „2.5 V6 KL”