poziom oleju w skrzyni biegów

Awatar użytkownika
Easy Rider
Posty: 578
Rejestracja: 2002-12-27 15:30
Car: brak
Lokalizacja: Chorzów

poziom oleju w skrzyni biegów

Post autor: Easy Rider » 2003-05-06 22:04

Czy da sę sprawdzić poziom oleju w skrzyni biegów IIgen? Może jest jakaś miarka? ER
Easy Rider GG 4443928


pjlkwk@onet.eu 2,5 '93

Gość

Post autor: Gość » 2003-05-06 22:24

Jest taka sruba dosc charakterystyczna (sporo wystaje - chyba klucz 22). Maximum oleju jest na poziomie wylewania sie, tzn. lejesz full, az zacznie sie wylewac. Zreszta moge Ci podeslac PDFa z opisem, tylko wyslij maila z prosba.

Awatar użytkownika
Easy Rider
Posty: 578
Rejestracja: 2002-12-27 15:30
Car: brak
Lokalizacja: Chorzów

Post autor: Easy Rider » 2003-05-06 22:51

Dzięki, już Ci wysłałem ER
Easy Rider GG 4443928


pjlkwk@onet.eu 2,5 '93

Awatar użytkownika
brzoza
Posty: 63
Rejestracja: 2004-04-11 10:52
Car: brak
Lokalizacja: Lublin

olaj w skrzyni jak sprawdzic ile jest i gdzie wlew?

Post autor: brzoza » 2004-10-02 20:12

wiem wiem zaraz rykna dobre dusze "OPCJA SZUKAJ" juz to zrobilem!!!!!!
ale nie znalazlem potrzebnych mi informacji a przynajmniej nie tyle ile chce
wiec moje pytanie :
jak sprawdzic ile go tam jest ?
i jak dolac brak
prosze o dokladne wskazowki za ktore bede dzwieczny :)pozdrawiam i z gory dzieki
Lublin rosnie w sile :)
2gen.2.5gt93r

Awatar użytkownika
brzoza
Posty: 63
Rejestracja: 2004-04-11 10:52
Car: brak
Lokalizacja: Lublin

Post autor: brzoza » 2004-10-03 22:39

no co jest chlopaki nikt nie wie jak sprawdzic i gdzie dolac czy to jakas tajemica :shock: a moze wszyscy macie skrzynie do sprzedania i czekacie az mi padnie moja :?: :wink:
Lublin rosnie w sile :)
2gen.2.5gt93r

Awatar użytkownika
nikosnikos
Posty: 1022
Rejestracja: 2003-07-15 21:40
Gallery: viewtopic.php?t=5618
Lokalizacja: Bydgoszcz

Post autor: nikosnikos » 2004-10-03 22:46

BRZOZA pisze: a moze wszyscy macie skrzynie do sprzedania i czekacie az mi padnie moja :?: :wink:
Dobre :lol: :lol: :lol: Ja bez bicia sie przyznam, ze odpowiedzi na zdane pytanie nie znam :twisted: Ale chetnie bym sie dowiedzial, bo moze tez bym sie tym kiedys zainteresowal :twisted: Ale za to humor jest cool!
Kiedyś był mój... :-(
Obrazek
PROBE II GT 2.5 V6 24V USA Version
Teraz same ople - VECTRA B 2.5 V6 24V CDX 00' i 2.0 16V CD Sport 96' & ASTRA II 1.6 16V 04'
Moje V6 w całej okazałości
GG 2435630

Sh(.)(.)ters
Posty: 1703
Rejestracja: 2004-01-28 21:17
Gallery: viewtopic.php?t=5520
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Sh(.)(.)ters » 2004-10-03 23:08

Jeżeli jest analogicznie jak w I gen. to uzupełnia się przez linkę prędkościomierza. Tam też jest miernik poziomu.

Pzdrv
..........Obrazek.........
.....The Power of Dreams.....

Gość

Post autor: Gość » 2004-10-04 08:43

Sh(.)(.)ters pisze:Jeżeli jest analogicznie jak w I gen. to uzupełnia się przez linkę prędkościomierza. Tam też jest miernik poziomu.

Pzdrv
Nie wiedzialem o tym. zawsze uzupełniam pompka przez korek z boku w skrzyni, on równiez wskazuje ile powinno byc oleju. Tak jak we wszystkich chyba samochodach.

Awatar użytkownika
majcher
Posty: 146
Rejestracja: 2004-01-30 09:14
Car: brak
Lokalizacja: Gdańsk

Post autor: majcher » 2004-10-04 18:59

Konrad pisze:
Sh(.)(.)ters pisze:Jeżeli jest analogicznie jak w I gen. to uzupełnia się przez linkę prędkościomierza. Tam też jest miernik poziomu.

Pzdrv
Nie wiedzialem o tym. zawsze uzupełniam pompka przez korek z boku w skrzyni, on równiez wskazuje ile powinno byc oleju. Tak jak we wszystkich chyba samochodach.
ot dobrze prawi
majcher
jest - Mitsubishi Pajero 2.5TD
było - 2.0 SE 1996

Quaki
Posty: 774
Rejestracja: 2003-07-30 15:47
Gallery: viewtopic.php?t=7505
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:

Post autor: Quaki » 2004-10-05 11:40

a juz ci dobrze prawi :)
pozdrawiam
2-gen 93 2.5 V6
1-gen 90 2.2 GT

luki55
Posty: 100
Rejestracja: 2006-08-06 14:04
Car: brak
Lokalizacja: Lubelskie

Gdzie jest wskaźnik poziomu oleju w skrzyni?

Post autor: luki55 » 2006-08-25 15:26

znowu mam mały problem zatkał mi sie ostatnio odpowietrznik od skrzyni biegów i wywaliło mi olej teraz dolałem oleju tylko nie mam pojęcia gdzie jest śrubka do sprawdzania poziomu oleju bo dolałem tyle że aż wylało sie korkiem wlewu a to niezadobrze chyba

Awatar użytkownika
KITT
Posty: 885
Rejestracja: 2005-06-26 19:14
Car: brak
Lokalizacja: Sin City

Post autor: KITT » 2006-08-25 16:03

Nie ma śrubki do sprawdzenia i jeśli nalałeś do oporu i zaczęło lecieć to bardzo dobrze bo do oporu = 2,7 litra a więc dokładnie tyle ile ma być. :wink:
Obrazek

Awatar użytkownika
Bogdan9999
Posty: 4091
Rejestracja: 2005-04-11 00:42
Car: Black 1GT 91r. Sportage FE3N 4X4
Gallery: viewtopic.php?t=7485
Lokalizacja: Przasnysz

Post autor: Bogdan9999 » 2006-08-25 16:13

Hmm.. dziwne u mnie weszło 4 l.
PROBE "Blackbird" FE3N POWER :)
Sportage FE3N 4X4 :)

Awatar użytkownika
KITT
Posty: 885
Rejestracja: 2005-06-26 19:14
Car: brak
Lokalizacja: Sin City

Post autor: KITT » 2006-08-25 16:17

Wcale nie dziwne. Przecież masz inny samochód. :roll: #-o
Obrazek

Awatar użytkownika
P.I.M.P.O.
Posty: 928
Rejestracja: 2004-09-20 20:55
Car: brak
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: P.I.M.P.O. » 2006-08-25 17:33

chyba że Bogdan stał pod górkę :)

pozdro
dwa i pół fał sześć, dziewięćdziesiąty trzeci rok ;)

Awatar użytkownika
Kędziorek
Posty: 3379
Rejestracja: 2004-11-24 22:32
Gallery: viewtopic.php?t=8098
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Post autor: Kędziorek » 2007-04-28 12:47

Hej

Nie zakładam nowego tematu tylko podepnę tutaj.

Ostatnio jak wiecie padło autko, byłem przekonany, że to wysypało się sprzęgło, jak tylko unieśliśmy przód do góry okazało się, że dyfer nie chodzi tak jak powinien. Przy obracaniu jednego koła, drugie nie reagowało, a przecież powinno się kręcić w przeciwna stronę.

Rozebraliśmy skrzynie i na dnie leżał wyłamany ząb. okazało się, że był to ząb z satelity.

Tutaj pare fotek:
http://kedziorski.probe-team.com/skrzynia/

Czy wyłamany ząb mógł zablokować dyferencjał, że nie było przeniesienia napędu na koła?? Skrzynia chodziła bezproblemowo, tylko furka nic nie ciągnęła, czyli tak jak przy zwalonym sprzęgle, dlatego to mnie zmyliło.
ObrazekObrazekObrazek

Awatar użytkownika
Kędziorek
Posty: 3379
Rejestracja: 2004-11-24 22:32
Gallery: viewtopic.php?t=8098
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Post autor: Kędziorek » 2007-04-30 19:37

Chyba założę sobie temat w tuningu pt.: "Jak ... dyfer" :evil:

Po głębszych oględzinach okazało się, że

Obrazek

Koło oberwało się od koszyczka :shock: , http://kedziorski.probe-team.com/skrzynia/dyfer/, tutaj troszkę więcej fotek tej ciekawej przypadłości.

Spotkał się już ktoś z czymś takim? Możliwe żeby nastąpiło aż takie zmęczenie materiału?
ObrazekObrazekObrazek

Awatar użytkownika
enduro
Posty: 505
Rejestracja: 2004-10-01 16:38
Car: brak
Lokalizacja: Poznań

Post autor: enduro » 2007-04-30 22:24

:lol: :lol: :lol: ja się spotkałem....właśnie dzisiaj kiedy robione były te fotki...
a tak poważnie,to czy jeden wyłamany ząb z satelity,nawet gdyby dostał się miedzy inne koła zębate,mógł tak przyblokować dyfer,że go ukręciło?są przecież"delikatniejsze"punkty czy to w dyfrze,czy to w skrzyni,które w takiej sytuacji powinny paść pierwsze...
Ford Probe 2.2GL - czerwony - był
Ford Probe 2.2GT - szary metalic
Ford Probe 2.2GT - czerwony - był
Ford Probe 2.0 - czerwony
Ford Probe 2.2GT - żółtek ;)))
Ford Probe 2.0 automat - granat metalic -był

Awatar użytkownika
Ronin
Posty: 957
Rejestracja: 2005-09-26 15:56
Gallery: viewtopic.php?t=7575
Lokalizacja: Oława

Post autor: Ronin » 2007-05-02 14:33

Pewnie że jest to możliwe przecież jakby nie było ułamany ząb to "ciało obce" w bardzo precyzyjnym elemencie, wystarczy że się dostał między zębatki i problem gotowy :(
Probe 2.5 V6 MTX USA 97r
Young men - enjoy with Your youth... :-)

Awatar użytkownika
2Ya
Posty: 979
Rejestracja: 2007-05-06 21:28
Car: >>GT<<
Lokalizacja: Aloha Hawaii
Kontakt:

Post autor: 2Ya » 2007-07-12 05:52

Poziom oleju w skrzyni biegów mtx
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
MaroZet
Posty: 12
Rejestracja: 2007-08-14 18:04
Car: brak
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: MaroZet » 2007-09-07 15:18

A gdzie się wlewa olej do skrzyni biegów?
Da się to zrobić samemu, czy lepiej w serwisie?
Czerwone Probe II 2.0 1996 MEDICI (uwielbiam skórzaną tapicerkę:)

Voodoo
Posty: 1604
Rejestracja: 2005-02-06 18:23
Gallery: viewtopic.php?t=5493
Lokalizacja: Grodzisk Mazowiecki
Kontakt:

Post autor: Voodoo » 2007-09-07 15:44

Olej do skrzyni wlewasz przez czujnik prędkościomierza znajdujący się od góry. Spokojnie można poradzić sobie samemu.
ObrazekFord Probe 2.0 '94r.

Awatar użytkownika
malin
Posty: 27
Rejestracja: 2006-05-22 00:26
Gallery: viewtopic.php?t=8862
Lokalizacja: Józefów I Pruszków

Post autor: malin » 2007-09-09 23:40

marozet pisze:A gdzie się wlewa olej do skrzyni biegów?
Da się to zrobić samemu, czy lepiej w serwisie?

Przecież uzupełniał mi olej jak wymieniał osłony przegubów więc po co chcesz wlewać, cieknie skąś olej???
2.0 96 medici

Awatar użytkownika
pawelc
Posty: 115
Rejestracja: 2006-04-26 15:30
Car: mazda mx-6 ,2,5v6,92r x2
Lokalizacja: Drawno zachodniopomorskie
Kontakt:

Post autor: pawelc » 2007-09-10 14:06

MaroZet pisze:A gdzie się wlewa olej do skrzyni biegów?
Da się to zrobić samemu, czy lepiej w serwisie?
wlewasz przez korek poziomu aż zacznie wypływac ,wlewa się taka strzykawką http://moto.allegro.pl/item242373529_wy ... eczki.html

Awatar użytkownika
MaroZet
Posty: 12
Rejestracja: 2007-08-14 18:04
Car: brak
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: MaroZet » 2007-09-12 01:22

malin pisze: Przecież uzupełniał mi olej jak wymieniał osłony przegubów więc po co chcesz wlewać, cieknie skąś olej???
Tylko się pytam. Nie zaszkodzi wiedzieć w razie czego.
Na razie poza wariującym ABSem i piszczącym paskiem przy uruchamianiu wszystko chodzi ładnie.
Czerwone Probe II 2.0 1996 MEDICI (uwielbiam skórzaną tapicerkę:)

ODPOWIEDZ

Wróć do „2.5 V6 KL”