już wiem że to nie turbo... ale co?
już wiem że to nie turbo... ale co?
ponawiam zapytanie w kwestii totalnego dymienia przez mój samochód, wykluczyłem turbinę bo ją całkiem odłączyłem, poskładałem go bez turbiny odpaliłem a on dalej potwornie dymi, poradźcie mi coś bo nie wiem gdzie mam szukać dalej? HELP!!!

89r. 2.2 GT (I) USA
-
Gość
Jesli miales przegrzany ostatnio silnik, n.p. zagotowal sie plyn chlodzacy, to polecialy pierscienie. Wskazane tez jest sprawdzenie cisnienie na cylindrach. Sprawdz czy nie masz w plynie lub oleju "majonezu". To efekt kiedy olej miesza sie z woda.
W skrocie...
Jak chcesz jeszcze autem pojezdzic, kup kompletny zestaw uszczelek (ok. 350zl) i pierscienie (ok. 250zl). Bedziesz mial spokoj na dlugi czas.
W skrocie...
Jak chcesz jeszcze autem pojezdzic, kup kompletny zestaw uszczelek (ok. 350zl) i pierscienie (ok. 250zl). Bedziesz mial spokoj na dlugi czas.
-
Gość
-
Gość
-
Gość
Moze male sprecyzowanie...
Cylindry w silniku nie sa idealnym walcem. Srednica cylindra u dolu jest mnieja niz u gory. Dodatkowo kazdy cylinder minimalnie zwieksza swoja srednice w wyniku nagrzewania sie silnika i dzieki odpowiedniemu jest po rozgrzaniu utrzymywana jest na pewnym poziomie. Niestety jesli ktos sie zapomni i przekroczy mu silnik dosc sporo ta granice temperatury, przez n.p. niedostateczna ilosc plynu w ukladzie, nastepuje zbyt duze jego zdeformowanie, a przy okazji olej "poplynie", no i mamy m.in. po piersieniach.
Wartosci cisnienia do 2.2 ktos podawal. Poszukaj na forum.
Cylindry w silniku nie sa idealnym walcem. Srednica cylindra u dolu jest mnieja niz u gory. Dodatkowo kazdy cylinder minimalnie zwieksza swoja srednice w wyniku nagrzewania sie silnika i dzieki odpowiedniemu jest po rozgrzaniu utrzymywana jest na pewnym poziomie. Niestety jesli ktos sie zapomni i przekroczy mu silnik dosc sporo ta granice temperatury, przez n.p. niedostateczna ilosc plynu w ukladzie, nastepuje zbyt duze jego zdeformowanie, a przy okazji olej "poplynie", no i mamy m.in. po piersieniach.
Wartosci cisnienia do 2.2 ktos podawal. Poszukaj na forum.
-
Gość
w końcu go naprawiłem "prawie" bo złożyłem go bez turbiny którą muszę gdzieś tanio zregenerować albo jakąś skołować, okazało się że oprócz turbinki która brała olej zaczęła poszczać uszczelka pod głowicą i przez to świata nie było widać (dymiło się z oleju i wody). Wymieniłem uszczelkę, przy okazji pasek rozrządu chociaż tamten był jeszcze w super stanie ale niech będzie nowszy
Jeżdżę teraz bez turbinki i muszę stwierdzić że to koszmar który mam nadzieję szybko się skończy, auto straciło ducha walki i zaczęło zwyczajnie jeździć...
Jeżdżę teraz bez turbinki i muszę stwierdzić że to koszmar który mam nadzieję szybko się skończy, auto straciło ducha walki i zaczęło zwyczajnie jeździć...

89r. 2.2 GT (I) USA