Po wymianie silnika nie odpala.

Awatar użytkownika
adrian138
Posty: 68
Rejestracja: 2014-09-17 17:43
Samochód: Probe 1996r 2.5 V6
Lokalizacja: Malbork

Po wymianie silnika nie odpala.

Post autor: adrian138 »

Witam. Problem mam z Probe 2.5 coś zaczęło stukać w silniku prawdopodobnie panewki i brał dużo oleju więc żeby nie remontować a miałem drugi silnik więc wsadziłem drugi silnik, przełożyłem tylko rozrząd ale pasek dałem nowy, przełożyłem aparat zapłonowy pokrywy zaworów i kolektor ssący do tego nowa misa nowe uszczelki nowe płyny oleje itp. Jedyne co mogło mi się powalić to podciśnienia na pewno te dwa co idą do tych gruszek (dźwigienek) mam dobrze. Iskra jest paliwo też jest filtr paliwa nowy. Ford zagada na może jeden obrót silnika i od razu po sekundzie gaśnie po chwili znów na sekundę zagada ale nic więcej. Próbowałem już kręcić aparatem zapłonowym po milimetrze w trybie diagnostycznym i bez trybu i dalej nic. Pomóżcie dobrzy ludzie. Z góry dziękuję i pozdrawiam
Był Probe 2.0 95r.
Był Probe 2.0 96r.
Jest Probe 2.5 V6 96r.
Awatar użytkownika
Romas
Klubowicz
Posty: 5232
Rejestracja: 2009-12-23 22:35
Samochód: PROBE '94 2.5V6 GT MTX
Galeria: viewtopic.php?t=19226
Lokalizacja: Warszawa

Re: Po wymianie silnika nie odpala.

Post autor: Romas »

Który rok probe i z którego roku silnik
Awatar użytkownika
adrian138
Posty: 68
Rejestracja: 2014-09-17 17:43
Samochód: Probe 1996r 2.5 V6
Lokalizacja: Malbork

Re: Po wymianie silnika nie odpala.

Post autor: adrian138 »

Mój Ford z 95r a silnik jest z Mazdy 626 nie pamiętam który rok.
Był Probe 2.0 95r.
Był Probe 2.0 96r.
Jest Probe 2.5 V6 96r.
Awatar użytkownika
Romas
Klubowicz
Posty: 5232
Rejestracja: 2009-12-23 22:35
Samochód: PROBE '94 2.5V6 GT MTX
Galeria: viewtopic.php?t=19226
Lokalizacja: Warszawa

Re: Po wymianie silnika nie odpala.

Post autor: Romas »

Źle zamontowany aparat zapłonowy albo źle ustawiony rozrząd
Awatar użytkownika
adrian138
Posty: 68
Rejestracja: 2014-09-17 17:43
Samochód: Probe 1996r 2.5 V6
Lokalizacja: Malbork

Re: Po wymianie silnika nie odpala.

Post autor: adrian138 »

Z tego co czytałem to nie da się inaczej zamontować aparatu zapłonowego. Chyba że czytałem posty ludzi którzy nie znają się zbyt dobrze ogólnie oba silniki były wyjęte rozrządy ustawiłem tak samo na znaki i tak jak zdjalem tak założyłem że palec patrzył w chyba 1 cylinder w tył skrzyni biegów. Chyba że tłoki były w obu silnikach inaczej to co teraz zrobić? Mogłem sprawdzić GMP jakimś drutem. Czyli pewnie to będzie to bo rozrząd na pewno dobrze złożyłem z dziesięć razy obróciłem wałem i zawsze wszystko wraca na znaki.
Był Probe 2.0 95r.
Był Probe 2.0 96r.
Jest Probe 2.5 V6 96r.
Awatar użytkownika
Spider33
Posty: 1231
Rejestracja: 2008-01-05 12:23
Samochód: Probe x ∞
Galeria: viewtopic.php?t=20740
Lokalizacja: Skarżysko-Kamienna

Re: Po wymianie silnika nie odpala.

Post autor: Spider33 »

Aparat założyłeś ten sam co miałeś wcześniej?
Awatar użytkownika
Romas
Klubowicz
Posty: 5232
Rejestracja: 2009-12-23 22:35
Samochód: PROBE '94 2.5V6 GT MTX
Galeria: viewtopic.php?t=19226
Lokalizacja: Warszawa

Re: Po wymianie silnika nie odpala.

Post autor: Romas »

adrian138 pisze: 2022-07-05 18:06 Z tego co czytałem to nie da się inaczej zamontować aparatu zapłonowego. Chyba że czytałem posty ludzi którzy nie znają się zbyt dobrze ogólnie oba silniki były wyjęte rozrządy ustawiłem tak samo na znaki i tak jak zdjalem tak założyłem że palec patrzył w chyba 1 cylinder w tył skrzyni biegów. Chyba że tłoki były w obu silnikach inaczej to co teraz zrobić? Mogłem sprawdzić GMP jakimś drutem. Czyli pewnie to będzie to bo rozrząd na pewno dobrze złożyłem z dziesięć razy obróciłem wałem i zawsze wszystko wraca na znaki.
Tylko pamiętaj że jeden obrót wału to nie jest jeden obrót walka. Jeśli wał względem walków będzie źle ustawiony to nie odpali ;)
Awatar użytkownika
adrian138
Posty: 68
Rejestracja: 2014-09-17 17:43
Samochód: Probe 1996r 2.5 V6
Lokalizacja: Malbork

Re: Po wymianie silnika nie odpala.

Post autor: adrian138 »

Tak aparat jest ten sam na którym jeździłem z tamtym silnikiem cewka była świeża iskra jest. Czyli krótko i zwięźle, przekręcając teraz wałek aparatu o 180 stopni i montując go powinno pasować i powinien zagadać? Bo rozumiem że iskrę może dawać na wydech jak i na pracę tak? Bo na 4 suwy tłoka wał musi zrobić 2 obroty czyli możliwe że rozrządy oba były na znakach ale jeden np miał iskrę na 1 na pracy ale drugi miał otwarte zawory wydechowe w tym samym ułożeniu tak? Dobrze rozumiem że mam spróbować obrócić wałek aparatu tak?
Był Probe 2.0 95r.
Był Probe 2.0 96r.
Jest Probe 2.5 V6 96r.
Awatar użytkownika
Romas
Klubowicz
Posty: 5232
Rejestracja: 2009-12-23 22:35
Samochód: PROBE '94 2.5V6 GT MTX
Galeria: viewtopic.php?t=19226
Lokalizacja: Warszawa

Re: Po wymianie silnika nie odpala.

Post autor: Romas »

Nie, aparatu nie obrucisz
Awatar użytkownika
adrian138
Posty: 68
Rejestracja: 2014-09-17 17:43
Samochód: Probe 1996r 2.5 V6
Lokalizacja: Malbork

Re: Po wymianie silnika nie odpala.

Post autor: adrian138 »

Czyli zdjąć aparat i zrobić jeden obrót wałem i zalożyć aparat?
Był Probe 2.0 95r.
Był Probe 2.0 96r.
Jest Probe 2.5 V6 96r.
Awatar użytkownika
adrian138
Posty: 68
Rejestracja: 2014-09-17 17:43
Samochód: Probe 1996r 2.5 V6
Lokalizacja: Malbork

Re: Po wymianie silnika nie odpala.

Post autor: adrian138 »

Tak myślę teraz czy to coś zmieni jeden obrót wałem to pół obrotu wałka. Może jeszcze mam pomieszane przewody zapłonowe ale to podłączałem tak że na kopułce są nr cylindrów i podłączyłem licząc 1 od rozrządu przy grodzi 2 od rozrządu przy chlodnicy 3 środkowy od grodzi 4 środkowy od chłodnicy 5 od grodzi przy skrzyni i 6 wiadomo. Może to coś pomyliłem.
Był Probe 2.0 95r.
Był Probe 2.0 96r.
Jest Probe 2.5 V6 96r.
Awatar użytkownika
Romas
Klubowicz
Posty: 5232
Rejestracja: 2009-12-23 22:35
Samochód: PROBE '94 2.5V6 GT MTX
Galeria: viewtopic.php?t=19226
Lokalizacja: Warszawa

Re: Po wymianie silnika nie odpala.

Post autor: Romas »

adrian138 pisze: 2022-07-06 08:10 Czyli zdjąć aparat i zrobić jeden obrót wałem i zalożyć aparat?
Aparat wchodzi tylko w jednej pozycji, mówię o synchronizacji wału z walkami, takie krecenie nic nie da 😁
Awatar użytkownika
Romas
Klubowicz
Posty: 5232
Rejestracja: 2009-12-23 22:35
Samochód: PROBE '94 2.5V6 GT MTX
Galeria: viewtopic.php?t=19226
Lokalizacja: Warszawa

Re: Po wymianie silnika nie odpala.

Post autor: Romas »

adrian138 pisze: 2022-07-06 08:10 Czyli zdjąć aparat i zrobić jeden obrót wałem i zalożyć aparat?
Sprawdź czy poprawnie jest ustawiony rozrząd, i dalej będziemy myśleć
Awatar użytkownika
adrian138
Posty: 68
Rejestracja: 2014-09-17 17:43
Samochód: Probe 1996r 2.5 V6
Lokalizacja: Malbork

Re: Po wymianie silnika nie odpala.

Post autor: adrian138 »

No rozrząd jest poprawnie złożony przecież pisałem że 10 razy obróciłem wałem i znaki wracają na swoje miejsce. Już nie pierwszy raz zmieniałem rozrząd w tych silnikach nic skomplikowanego nie ma tymbardziej że wałki rozrządu nie przeskakują z krzywek tak jak jest to w 2.0.
Był Probe 2.0 95r.
Był Probe 2.0 96r.
Jest Probe 2.5 V6 96r.
Awatar użytkownika
adrian138
Posty: 68
Rejestracja: 2014-09-17 17:43
Samochód: Probe 1996r 2.5 V6
Lokalizacja: Malbork

Re: Po wymianie silnika nie odpala.

Post autor: adrian138 »

To co tu jeszcze można sprawdzić? Ma ktoś może kolejność zapłonu jak powinny być przewody WN może tu gdzieś popełniłem błąd? Z góry dziękuję za pomoc.
Był Probe 2.0 95r.
Był Probe 2.0 96r.
Jest Probe 2.5 V6 96r.
Awatar użytkownika
adrian138
Posty: 68
Rejestracja: 2014-09-17 17:43
Samochód: Probe 1996r 2.5 V6
Lokalizacja: Malbork

Re: Po wymianie silnika nie odpala.

Post autor: adrian138 »

Aktualnie nie mam pomysłu co może być nie tak, może walnął czujnik położenia wału? Aktualnie szukam warsztatu w Malborku i okolicy który by miał w miarę czas i ochotę zająć się tym choć teraz ciężko bo dużo urlopów. Ale co sądzicie o czujniku położenia wału? Może kupić nowy i założyć?
Był Probe 2.0 95r.
Był Probe 2.0 96r.
Jest Probe 2.5 V6 96r.
Awatar użytkownika
Romas
Klubowicz
Posty: 5232
Rejestracja: 2009-12-23 22:35
Samochód: PROBE '94 2.5V6 GT MTX
Galeria: viewtopic.php?t=19226
Lokalizacja: Warszawa

Re: Po wymianie silnika nie odpala.

Post autor: Romas »

Nie musisz kupować nowego, sprawdź jaka ma ten rezystancję
Awatar użytkownika
adrian138
Posty: 68
Rejestracja: 2014-09-17 17:43
Samochód: Probe 1996r 2.5 V6
Lokalizacja: Malbork

Re: Po wymianie silnika nie odpala.

Post autor: adrian138 »

Z elektroniką dobry nie jestem. Wytłumacz Romas dokładnie jak to zrobić? Jak ustawić miernik itp.
Był Probe 2.0 95r.
Był Probe 2.0 96r.
Jest Probe 2.5 V6 96r.
Awatar użytkownika
Romas
Klubowicz
Posty: 5232
Rejestracja: 2009-12-23 22:35
Samochód: PROBE '94 2.5V6 GT MTX
Galeria: viewtopic.php?t=19226
Lokalizacja: Warszawa

Re: Po wymianie silnika nie odpala.

Post autor: Romas »

Miernik ustawiasz na 1k Ohm, w zależności od dokładności multimetra, i mierzysz dwa przewody od czujnika, nie pamiętam teraz prawidłowej wartości ale poszukaj wszystko jest na forum
Ostatnio zmieniony 2022-07-12 10:46 przez Romas, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
adrian138
Posty: 68
Rejestracja: 2014-09-17 17:43
Samochód: Probe 1996r 2.5 V6
Lokalizacja: Malbork

Re: Po wymianie silnika nie odpala.

Post autor: adrian138 »

Ok poszukam i jak wrócę na weekend to sprawdzę. Jeśli to nie będzie to, to zajrzę jeszcze raz w rozrząd ale to raczej nie do przeskoczenia skoro kontrolnie z 10 obrotów robiłem i wszystko ładnie na znaki wracało. Ewentualnie może kolejność fajek powaliłem.
Był Probe 2.0 95r.
Był Probe 2.0 96r.
Jest Probe 2.5 V6 96r.
Awatar użytkownika
adrian138
Posty: 68
Rejestracja: 2014-09-17 17:43
Samochód: Probe 1996r 2.5 V6
Lokalizacja: Malbork

Re: Po wymianie silnika nie odpala.

Post autor: adrian138 »

Witam. Ford dalej nie odpala. Mam pytanie czy podciśnienia VRIS i ta reszta wężyków z tylu i odma mają coś dużo wspólnego żeby auto nie odpaliło?
Był Probe 2.0 95r.
Był Probe 2.0 96r.
Jest Probe 2.5 V6 96r.
Awatar użytkownika
Spider33
Posty: 1231
Rejestracja: 2008-01-05 12:23
Samochód: Probe x ∞
Galeria: viewtopic.php?t=20740
Lokalizacja: Skarżysko-Kamienna

Re: Po wymianie silnika nie odpala.

Post autor: Spider33 »

Ja odpaliłem bez problemu tylko chodził kulawo.
ODPOWIEDZ

Wróć do „2.5 V6 KL”