Przekaźnik kosztuje kilka (w porywach kilkanaście) złotych, więc w czym problem?Leib Garde pisze:Mam też włącznik ... ale pisze na nim 2A... chyba nie mogę go użyć?
wujekhex pisze:Witam wszystkich.
Opracowałem już układ, który będzie włączać śpiocha. Będzie on działać na takiej zasadzie:
-normalnie włączamy światła. Otwierają się w pełni.
-wciskamy przycisk i światła domykają się do określonej wysokości.
Układ jest na razie w pełni analogowy jako włącznik czasowy. Jego koszt nie powinien przekroczyć 50zl (dokładnie nie wiem, bo jeszcze nie kupiłem części i nie przetestowałem). Na symulatorze działa tak jak należy.
Części kupie w piątek i jak dobrze pójdzie, zamontuje w niedziele (wcześniej się nie da, bo nie mam czasu).
Nie wiem jak dokładny jest ten układ, ale myślę, że w pełni wystarczy. Jednak jeżeli podczas testów okaże się, że jest mało dokładny (światła zatrzymują się czasami wyżej-niżej), to wezmę się za stworzenie układu cyfrowego. Nie mam pojęcia ile mógłby on kosztować. Wiem tyle, że na pewno będzie on dokładny do 1us (mikro sekundy czyli 0,000001). A to na pewno wystarczy.
Pozdro
Tak wygląda układ:
Jak widać załączenie wynosi niecałe 0,2 sek, więc możliwa jest regulacja kilku(nastu) stopniowa. Można też czas ten zmienić np. zwiększyć, aby jedno naciśnięcie przycisku ustawiało światła w pozycji właściwej(czyli tej, w której będziemy jeździć).
Ero pisze:Jedno aleW wiekszosci probow lampy pracuja nierowno i przy takim zestawieniu bedziesz mial jedna wyzej druga nizej a tak nie moze byc
Ale mysl mysl jestem bardzo ciekawy co z tego wyjdzie bo moje lampki otwieraja sie idealnie rowno
jarsonik pisze:to jajestem w tej mniejszości w której lampy ( a raczej silniczki) pracuja równo. kurcze, to chyba nie dobrze byc w mniejszości
wujekhex pisze:No to mniejszość będzie miała lepiej. Ale myślę, że dla tych, którym lampy otwierają się nierównomiernie też znajdę jakiś sposób, aby to zsynchronizować. Ale to później. Najpierw trza przetestować prototyp no. 1
(jak mi starczy czasu oczywiście
).
Pomysł ze schematem fajny i godny uwagi, ale jeżeli chodzi o sposób na nierównomayday23 pisze:Ciekaw jestem jak Ci to wyjdzie. Jak Ci się to uda to jestem zainteresowany, albo od razu zrób cyfrowy