Termopare montujesz jak najblizej komory spalania czyli sa dwie mozliwosci
1.montujesz ja na kolektorze wydechowym (jesli montujesz jedna mozliwie po srodku jak najblizej silnika)
2.motujesz praktycznie przy samej glowicy tyle termopar ile masz cylindrow
A tearz tlumacze czemu otoz im dalej od glwoicy zamontujesz tym gazy wylotowe beda mialy nizsza temp (oddadza ja poprzez konwekcje do scianek ukladu wydechowego oraz poprzez promieniowanie cieplne do tych samych scianek)
Stwierdzenie ze montujesz przed turbina jest bardzo poprawne (gdyz mntaz za turbina jest bez sensu z uwagi na to ze turbosprezarka mocno ochladza gazy wylotowe) ale montaz musi sie odbyc jak najblizej komory spalania gdyz interesuja nas warunki w kmorze spalania a nie ile stopni maja gazy wylotowe przed turbina ( EGT ma za zadanie monitorowac czy temp w cylindrze nie jest za wysoka i czy nam nie plyna tloki) tak wiec w silnikach turbinowych V6 jak najbardziej montuje sie diwe termopary (na kazdy kolektor po jednej aby wiedziec co sie dzieje w kazdym kolektorze ) najbezpieczniej jest zamontowac 6 termopar aby monitorowac kazdy cylinder odzielnie aby w razie na przyklad awarji jednego z wtryskow nie musiec remontowac calego silnika (oczywsicie to jest ekstremum przy bardzo duzych mocach ale ja znam autka ktore maja takie rozwiazanie)
Pozatym ja nie zakldam megasqiurta moje autko bedzie wysterowane zdecydowanie inaczej i zdecydowanie taniej

Pozdrawiam