Witam,przepraszam że sie podczepiam do posta,ale mam podobny problem,,,a mianowicie:
Parę dni temu wymieniłem silnik w moim probasie,,,,(przed jeździł na K8 a teraz na kl )
po odpaleniu nowego silnika (bez problemów)wszystko było w porządku!!!
w trakcie jazdy próbnej zapaliła mi sie kontrolka CHECK ENGINE i tak sie teraz pojawia jak rozgrzeje sie silnik.
Po sczytaniu kodów błędu okazało się że są to numery kolejno CODE 16 I 28 ,czyli jak doczytałem problem z EGR lub sondami LAMBDA
obecny silnik jest włożony z MAZDA MX6 96r 2,5 V6 24V wraz z wszystkimi czujnikami (oprócz kolektora ssącego i jego osprzętem- został z k8)
wiązka kabli oraz komputer też został z k8,,,,ale silnik przyszedł razem z komputerami i kolektorem więc mogę go podmienić !!!
Jedną sondę przednią wymieniłem bo ta z mazdy była ucięta więc mi sie nie chciało lutować i włożyłem tę wcześniej używaną,,,ale to pewnie nie ma znaczenia tylko problem jest w ERG:)
I TU PYTANIA:
Od czego zacząć ???
Czy wymiana komputera od mazdy silnika coś by zmieniła???(mam ale nie wiem czy mogę to zrobić)
Czy musiałbym EGR zaślepić jak przeczytałem wcześniej???
uaktualnienie godzina 23:04-poprzedni właściciel też miał już ten błąd ale z nim nie walczył...dowiedziałem się przed chwilą,więc sprawa bardziej skomplikowana!!! I jeszcze chyba ważna sprawa !!!!Poprzedni właściciel założył LPG(Jeśli ma to jakieś znaczenie)!!! chmm?
Czekam na wasze sugestie i za wszystkie z góry dziękuje...
-- dodano 2009-06-23 00:11 --
MiH:) poczytałem trochę Twoich postów z przed paru lat i zaczynam sam grzebać:)dzięki za pytania które zadawałeś kiedyś