temat: elektryczna antena

Awatar użytkownika
wingerman
Klubowicz
Posty: 2876
Rejestracja: 2003-03-21 10:31
Car: Probe 3.0L
Lokalizacja: Łódź/W-wa

Post autor: wingerman » 2006-11-25 17:06

Powinna sie schowac calkowicie.
Obrazek

Rowy dla rowerzystow.
I gen 90r. LX 3,0L V6

Awatar użytkownika
skorik
Posty: 588
Rejestracja: 2005-10-15 08:27
Gallery: viewtopic.php?t=9986
Lokalizacja: Toruń

Post autor: skorik » 2006-11-25 17:52

Po to jest elektryczna żeby się chowała :roll: i to cała... :D
być może ten dolny segment masz nieco krzywy - to normalne bo długa antena wygina się podczas jazdy. Złap ją przy samum bagażniku i obkręć w kółko - jeżeli będzie krzywa to końcówka anteny będzie zataczać okręgi. Spróbuj ją naprostować i nasmarować wazelinką... :)
Obrazek
Był Ford Probe 2.2 GT ....................................... Jest Ford Cougar 2.5 V6.......................................

jpiotr
Posty: 17
Rejestracja: 2006-10-10 20:19
Car: brak
Lokalizacja: Brzesko

Post autor: jpiotr » 2006-11-25 17:54

No własnie :? powinna się schowac całkowicie....... tak myślałem. Dzis ją zakładałem ( wynieniłem na inną bo stara to była masakra....... ale też na stałe wystawał jeden segment bata ) i na poczatku się chowała całkowicie a za którymś razem już jeden segment pozostał i tak jest teraz.
Co to może byc? że tak się stało....... :?



Pozdrawiam

Awatar użytkownika
skorik
Posty: 588
Rejestracja: 2005-10-15 08:27
Gallery: viewtopic.php?t=9986
Lokalizacja: Toruń

Post autor: skorik » 2006-11-25 18:02

Albo moja odpowieź nie była tą właściwą, albo nie czytasz uważnie...
Obrazek
Był Ford Probe 2.2 GT ....................................... Jest Ford Cougar 2.5 V6.......................................

Awatar użytkownika
el_talerzos
Posty: 375
Rejestracja: 2005-08-09 20:05
Car: model wiadomy,94r 2.0
Gallery: viewtopic.php?t=7985
Lokalizacja: Łódź - Bournemouth

Post autor: el_talerzos » 2006-11-25 18:50

Powinna schować się cała
Probek 2.0 16V 94r. + sekwencja - granatowe dziecko (seria - już niedługo)
Azev 17" + eliptyczne montii

jpiotr
Posty: 17
Rejestracja: 2006-10-10 20:19
Car: brak
Lokalizacja: Brzesko

Post autor: jpiotr » 2006-11-25 20:52

Pierwszy suukces w walce z moim Problemem....... otóż przyjrzałem się uważnie mojej starej antenie bo ona tez miała na stałe wysuniety jeden element bata, sciągłem ten plastikowy pierścień po którym porusza się antena w obudowie i zobaczyłem ze do tego elementu barta jest u dołu przylutowana opaska z kabelkiem i to ona gdy się antena wysuwa spowodowała prawdopodobnie zaklinowanie się anteny. Wiedząc co i jak ( wcześniej sprawdziłem pion anteny tak jak Radziliście )gdy antena się schowała udeżyłem w nią delikatnie ręka ( wbijałem) i puściło. Antena się całkowicie schowała. Z braku wazeliny wziołem i popsykałem ją preparatem do konserwacji gumy- chyba na silikonie jest. No i teraz śmiga jak burza :wink: sprawdziłem z 10 razy. Ale wiecie co Drodzy Przyjaciele coś sobie pomyślałem ze pasowało by rozebrać mechanizm i przesmarowac.....pytanie jakim smarem? ale jak rozbierałem w starej to są tam koła zębate i troche się boje że coś przestawie i znowu pojawi się inny problem
:?

Awatar użytkownika
Tomasz S
Posty: 1692
Rejestracja: 2004-11-25 18:21
Gallery: viewtopic.php?t=5611
Lokalizacja: Łódź

Post autor: Tomasz S » 2006-11-25 22:02

Pewnie już tu zaglądałeś : http://www.fordprobe.pl/forum/viewtopic ... 373#100373 ...
Jak to powiedziała pewna moja koleżanka : Bądź delikatny :twisted: :wink:
... a do środka napchaj zwykłego tawotu czyli ŁT3 - bez przesady (to powiedział ogrodnik do syna :wink: )
Obrazek

jpiotr
Posty: 17
Rejestracja: 2006-10-10 20:19
Car: brak
Lokalizacja: Brzesko

Post autor: jpiotr » 2006-11-26 12:32

Taak zaglądałem :wink: i super ze Zrobiłes foto....... podczas demontażu osłon bocznej okazało się ze niemieccy partacze jak już prubowali kiedys naprawić tą antene to nie założyli z powrotem węża odprowadzającego wode :? i na łaczeniach balch się zbierała woda i chwyciła korozja, na szczescie nie ma dziury!!!!!!! oczysciłem to z grubsza i wezmę zapaćkam tymczasowo olejem wymieszanym ze smarem zeby powstrzymac korozje a w przyszłym roku zabezpiecze to porządną konserwacją. Poza tym zauwazyłem ze połamali uchwyty w osłonie bagażnika i te co się trzyma siatka, niby drobne elementy ale mnie to wkurza, wiec szukam juz plastików w super stanie. Moja wada jest to że ja nie nawidze fuszery i jak widze takie niedbalstwa to mnie coś chce trafić :?

Don_Luk
Posty: 67
Rejestracja: 2006-12-22 15:34
Car: brak
Lokalizacja: Lodz

Post autor: Don_Luk » 2006-12-23 11:18

Mógłby ktos opisac do czego słuzy ten czarny przewód ?

Moja antena jest złamana ale silniczek jest dobry, czy istnieje szansa kupienia tylko samej anteny bez silniczka ? bo po co mam kupowac cały zestaw ? I jak w tym dziadostwie dostac sie do anteny ? bo jakos nie wiem. jaka jest cena samej antenki ? jest do kupienia w sklepie czy trzeba gdzies na szrotach znajdowac ? A moze jest jakis zamiennik ?

Ile ta antenka ma segmentów ? bo u mnie sa 3 widoczne ale tylko ten 1 sie wysuwa ?


Skasowałem te same pytania z FAQa dot. anteny, skoro pojawiły się i tutaj.
Robert
Pozdrawiam Don_luk

Awatar użytkownika
Tomasz S
Posty: 1692
Rejestracja: 2004-11-25 18:21
Gallery: viewtopic.php?t=5611
Lokalizacja: Łódź

Post autor: Tomasz S » 2006-12-25 17:12

Ile ma segmentów :arrow: :shock: :?: Najstarsi górale nie wiedzą :wink:
Nie chce mi się wychodzić do garażu ale na pewmo niebawem ktoś napisze . Jak już będziesz wiedział jakie parametry ma mieć , jedź do TME czy TEM (albo jakoś tak) na Sienkiewicza przy Narutowicza i zobacz czy nie dostaniesz podobnej antenki .
Aha ! zachowaj pierwszy segment (ten najcieńszy) - z niego wychodzi zębatka - pasek ząbkowany który porusza całością . Jeśli go nie masz :arrow: Autoszrot na Kolumny - co jakiś czas mają Probka .
Obrazek

Don_Luk
Posty: 67
Rejestracja: 2006-12-22 15:34
Car: brak
Lokalizacja: Lodz

Post autor: Don_Luk » 2006-12-30 09:52

Witam kolege z łodzi :)
Byłem na koluimny na bieszczadzkiej i maja tera sam przód proba 2.2
z przodu nic nie potrzeba

a z antena koles powiedzial mi zebym sobie kupił jaka zwykła a nie jakas oryginalan bo ona kosztuje 300zł

a ja sie pytam czy jest mozliwosc zakupienia samego kikuta :) i tylko jego wymiana ?

Tomku, gdzie ty najczesciej kupujesz czesci do naszych probków w łodzi ? lub moze w jakis szrocie ?
Regenerowałes moze felgi aluminiowe ?
Pozdrawiam Don_luk

Awatar użytkownika
Tomasz S
Posty: 1692
Rejestracja: 2004-11-25 18:21
Gallery: viewtopic.php?t=5611
Lokalizacja: Łódź

Post autor: Tomasz S » 2006-12-30 19:02

Gdy byłem w listopadzie na Kolumny , mieli jakieś zwłoki od dwójeczki ... :idea: Co jakiś czas ściągają nowe :idea: ...
Jeśli chodzi o antenkę to pewnie Ci podał cenę nówki ? Odradzam kupowania "środków zastępczych" - poczytaj forum , dowiesz się dlaczego :wink: Jeśli brakuje Ci pierwszego członu (tego z plastikowym paskiem zębatym) będzie ciężko . Jeśli masz w/w pasek - szukaj w sklepach elektronicznych np na Rzgowskiej czy Kilińskiego reszty elementów masztu .

Aha ! Jakiś rok temu czytałem na forum o tym , że któryś z klubowiczów tanio piaskował i proszkowo lakierował fele - Musisz się zagłębić w posty
:wink:
To chyba tyle !
Pozdrawiam
Tomek

ps. Probe z "dużym uśmiechem" to Twoje ?
Obrazek

Don_Luk
Posty: 67
Rejestracja: 2006-12-22 15:34
Car: brak
Lokalizacja: Lodz

Post autor: Don_Luk » 2006-12-30 19:23

Tomasz S pisze:
Don_Luk pisze:

ps. Probe z "dużym uśmiechem" to Twoje ?
że niby co ?
Pozdrawiam Don_luk

Awatar użytkownika
Tomasz S
Posty: 1692
Rejestracja: 2004-11-25 18:21
Gallery: viewtopic.php?t=5611
Lokalizacja: Łódź

Post autor: Tomasz S » 2006-12-30 19:42

Don_Luk pisze: że niby co ?
"Duży uśmiech" = inny zderzak (powiększony wlot powietrza , w kształcie uśmiechu) :wink:
Obrazek

Awatar użytkownika
Sieger
Posty: 129
Rejestracja: 2008-08-01 13:30
Car: Ford Puma 1,7
Lokalizacja: Pabianice

Re: temat: elektryczna antena

Post autor: Sieger » 2008-11-05 09:44

U mnie w autku podczas odpalania antena zaczyna się składać. Jako że mechanizm nie pracuje najciszej, do tego radio od razu zaczyna rzęzić dopóki antena nie schowa się i znowu wyjedzie powodując moją irytację. Czy u wszystkich antena elektryczna podczas odpalania zaczyna się składać? Czy też może mam kiepski akumulator i podczas odpalania jest za duży spadek napięcia? A jeśli jest wszystko ok to czy podłączenie kondensatora rozwiąże problem?
Silver Probe 2,5 V6 `94 & Silver Puma '98 1,7 VTC

czajnik601
Posty: 75
Rejestracja: 2007-12-15 17:34
Gallery: viewtopic.php?t=12820
Lokalizacja: Częstochowa

Re: temat: elektryczna antena

Post autor: czajnik601 » 2008-11-06 07:28

Sieger tak w nich jest ,przekręcisz zapłon włącza się radio i wysuwa się antena , a jak odpalasz zaczyna się chować po czym po chwili znowu się wysuwa, jechałem innym probe i było tak samo, aha akumulator to masz na bank dobry bo ma ok roku.
Probe 2,5 v6 srebrny 94 rok

Awatar użytkownika
Sieger
Posty: 129
Rejestracja: 2008-08-01 13:30
Car: Ford Puma 1,7
Lokalizacja: Pabianice

Re: temat: elektryczna antena

Post autor: Sieger » 2008-11-06 12:56

Dzięki kolego :)

Tak czy tak jest to chwilami denerwujące, szczególnie w mieście na krótkich odcinkach, kiedy wysiadam, wsiadam, ale da się z tym żyć :)
Silver Probe 2,5 V6 `94 & Silver Puma '98 1,7 VTC

Awatar użytkownika
ninio27
Posty: 42
Rejestracja: 2009-05-05 17:58
Car: brak
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: temat: elektryczna antena

Post autor: ninio27 » 2009-07-28 16:27

Ja mam pytanie odnośnie adapterów do anteny elektrycznej. Ponieważ chce sobie zamontować i chce kupić nowa (uniwersalna) Jakie adaptery powinienem mieć?? Pozdrawiam
Wspaniała II 2,5l V6 93r

Awatar użytkownika
Tomasz S
Posty: 1692
Rejestracja: 2004-11-25 18:21
Gallery: viewtopic.php?t=5611
Lokalizacja: Łódź

Re: temat: elektryczna antena

Post autor: Tomasz S » 2009-07-30 21:54

Nie każda antena uniwersalna musi pasować do Probe . Zachowaj stare mocowania - możesz się spotkac z sytuacją kiedy za nic nie będziesz mógł spowodować by antena wysuwała sie pionowo (prawidłowo) .

Sieger , Czajnik !
Może mam inne radio ... albo inną antenę , ale u mnie nic nie zrzęzi , nie chowa się i nie wysuwa po kilka razy ... jedynie w chwili gdy pobierany jest prąd na rozrusznik radio samo na moment rozłącza głos (wyłącznie głos) .
Panowie !
... a może pora by zastanowić się nad kupnem lepszej jakości radio ? :wink:

PZDR
Obrazek

Awatar użytkownika
cacek
Posty: 1378
Rejestracja: 2006-01-12 16:54
Car: Wołowina
Gallery: viewtopic.php?t=8555
Lokalizacja: Police

Re: temat: elektryczna antena

Post autor: cacek » 2011-03-23 20:14

Właśnie ludziska czy montował ktoś z Was uniwersalną antene??? teoretycznie powinno być ok, grunt aby dobrze zamocować i mieć nakladke która pasuje na karoserie.
Bawił się ktoś z Was w takie klocki?
Chyba bede zmuszony zakupic taki uniwersalny wynalazek, bo dostać original antene graniczy z cudem ... chyba :wink:

pozdr
"...Jedni będą mnie szanować, drudzy znienawidzą..."

Awatar użytkownika
helcio
Posty: 86
Rejestracja: 2010-11-02 20:50
Car: Ford Probe 1997, v6 2.5
Gallery: viewtopic.php?t=18448
Lokalizacja: Białystok

Re: temat: elektryczna antena

Post autor: helcio » 2011-03-23 21:38

Witam, ostatnio zepsuła mi się antena , a mianowicie pękła zębata linka ściągająca antenę, a pękła jakieś 10cm od górnego najcieńszego teleskopu,wszystko zostało natychmiast naprawione i chcę podzielić się informacją jak należy to zrobić, a więc jedną stronę pękniętej linki należy podpalić zapalniczką i w tym czasie dołączyć drugą końcówkę linki po czym zdmuchnąć płomień i potrzymać tak w nie ruchu aż się sklei , następnie trzeba ładnie to obrobić drobnym pilnikiem,(trzyma tak samo jak by nie była połamana i nie widać złącza)wszystko działa już z jakieś 3 miesiące i jest dobrze.W konieczności linkę można nawet skrócić o jakieś 7 cm bo i tak jest jej zapas i będzie prawidłowo działać. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
S.H.A.R.K
Posty: 946
Rejestracja: 2006-05-06 16:43
Car: PROBE GT-ZE AURORA
Gallery: viewtopic.php?t=12737
Lokalizacja: Lubelskie (Krasnystaw)

Re: temat: elektryczna antena

Post autor: S.H.A.R.K » 2011-03-25 01:08

Cacek zapytaj Zbyszka, myślę że powinien mieć
http://moto.allegro.pl/show_user.php?search=spigii
Obrazek
FORD PROBE GT-ZE / AURORA FLARE BLUE PEARL

Awatar użytkownika
cacek
Posty: 1378
Rejestracja: 2006-01-12 16:54
Car: Wołowina
Gallery: viewtopic.php?t=8555
Lokalizacja: Police

Re: temat: elektryczna antena

Post autor: cacek » 2011-04-19 10:06

-- oryginalny post 2011-03-26 10:17 --
S.H.A.R.K pisze:Cacek zapytaj Zbyszka, myślę że powinien mieć
http://moto.allegro.pl/show_user.php?search=spigii
Dzięki śliczne już go atakuje :P

pozdr

No niestety wciągam uniwersala z alledrogo :?

pozdr

-- dodano 2011-04-19 10:06 --

Jak ktoś by się kiedyś zastanawiał, to taka uniwersalna chińszczyzna z alledrogo, śmiga bezproblemowo!
Z montażem jest dość łatwo, więc jakaś alternatywa jest :wink: .

pozdr
"...Jedni będą mnie szanować, drudzy znienawidzą..."

kocurro
Posty: 484
Rejestracja: 2007-03-25 18:50
Car: była skoda superb
Lokalizacja: Gdańsk Bartoszyce

Re: temat: elektryczna antena

Post autor: kocurro » 2011-04-19 20:17

podaj jakieś namiary na konkretny model bo też się zastanawiam nad kupnem
wszyscy mają PROBE. miałem i ja:(:( 2.0 16v,94r.

Awatar użytkownika
cacek
Posty: 1378
Rejestracja: 2006-01-12 16:54
Car: Wołowina
Gallery: viewtopic.php?t=8555
Lokalizacja: Police

Re: temat: elektryczna antena

Post autor: cacek » 2011-04-19 22:57

kocurro pisze:podaj jakieś namiary na konkretny model bo też się zastanawiam nad kupnem
Ja mam taką jak ta http://allegro.pl/antena-automatyczna-e ... 76544.html

pozdr
"...Jedni będą mnie szanować, drudzy znienawidzą..."

ODPOWIEDZ

Wróć do „II gen (1993 - 1997)”