Datalogger.

asdero
Posty: 922
Rejestracja: 2002-09-03 23:10
Car: brak
Lokalizacja: Kraków

Datalogger.

Post autor: asdero » 2004-12-08 11:15

Jeśli ktoś chce przeprowadzić diagnostykę swojego bolida wydając ok. 20 zł. i to tylko raz, to polecam mmcdlog. Urządzonko jest zwykłym konwerterem RS232 opartym na układzie MAX232 lub MAX 233 (ten drugi jest trudniejszy do dostania ale ma mniej elementów zewnętrznych). Oprogramowanie też jest dostępne na tej stronie i obecnie jest nie tylko w werscji na PDA ale też na PC. Można też zrobić urządzonko w prostszy sposób , ale jego nie polecam. Takie podłączenie może spowodować uszkodzenie portu w laptopie gdy sygnał będzie miał zbyt wysokie napięcie.
Prawdę mówiąc nie wiem jak się to spisze w przypadku Probe, ale przecież OBD jest standardem. Natomiast urządzenie jest tylko konwerterem sygnałów. Pewno będzie konieczne ustalenie pinu DATA w łączu diagnostycznym. Być może też konieczne będzie "załatwienie" 8) oprogramowania od Mazdy.
Jak narazie zrobiłem układ "na pajączka" i przetestowałem. W najbliższym czasie wezmę się za wytrawienie płytki i zlutowanie tego na stałe.

machel
Posty: 41
Rejestracja: 2004-11-06 22:41
Car: brak
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: machel » 2004-12-12 01:00

Nie ukrywam, że z zainteresowaniem czekam na wyniki, bo sam zamierzam coś takiego zrobić - muszę tylko się trochę doszkolić najpierw :)

asdero
Posty: 922
Rejestracja: 2002-09-03 23:10
Car: brak
Lokalizacja: Kraków

Post autor: asdero » 2004-12-13 11:06

machel pisze:Nie ukrywam, że z zainteresowaniem czekam na wyniki, bo sam zamierzam coś takiego zrobić - muszę tylko się trochę doszkolić najpierw :)
U mnie to działało, więc przeniosłem "pajączka" na płytkę drukowaną. Poszukuje jeszcze wtyczki do łącza w samochodzie, bo podpinanie samymi kabelkami jest dość uciążliwe.
Nie ma co się szkolić :) Wykonanie jest dziecinnie proste.

Awatar użytkownika
MiH
Posty: 1894
Rejestracja: 2003-04-30 23:14
Car: brak
Lokalizacja: Szczecin

Post autor: MiH » 2004-12-13 12:12

niestety OBD - II :cry: :cry: :cry: :cry:
nie wie ktoś czegoś o dekodowaniu sygnału z OBD - I ???
Mówię bo wiem, a nie wiem bo mówię.....

GG: nie używam
(mój numer tel jest na tym forum - chcesz pogadać - poszukaj)

asdero
Posty: 922
Rejestracja: 2002-09-03 23:10
Car: brak
Lokalizacja: Kraków

Post autor: asdero » 2004-12-13 13:26

MiH pisze:niestety OBD - II :cry: :cry: :cry: :cry:
nie wie ktoś czegoś o dekodowaniu sygnału z OBD - I ???
Urządzenie będzie to samo. Software też się znajdzie ;)
Tylko gdzie jest łącze diagnostyczne ?
Zobacz jeszcze tutaj

Awatar użytkownika
MiH
Posty: 1894
Rejestracja: 2003-04-30 23:14
Car: brak
Lokalizacja: Szczecin

Post autor: MiH » 2004-12-13 14:40

Niestety.... :cry: niestety nie... :cry:

OBD 2 ma coś takiego:
Obrazek

a OBD 1 nie..... :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:
Mówię bo wiem, a nie wiem bo mówię.....

GG: nie używam
(mój numer tel jest na tym forum - chcesz pogadać - poszukaj)

Quaki
Posty: 774
Rejestracja: 2003-07-30 15:47
Gallery: viewtopic.php?t=7505
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:

Post autor: Quaki » 2004-12-13 17:10

A wiec od poczatku sygnal z obd-1 w jaki wyposazone sa fordy probe do 96 roku mozna zczytac, tylko po co niestety zadne urzadzenie nie pokaza nic wiecej niz to co mozna odczytac z kodow (bo obd1 jest tak zbudowane) a wiec po co kombinowac z urzadzeniem jesli ta sama czynnosc mozna wykonac za pomoca drutu i kartki papieru (ze spisanymi kodami)
pozdrawiam
ps. u ciebie asdero jest obd2 wiec to calkiem inna bajka
2-gen 93 2.5 V6
1-gen 90 2.2 GT

asdero
Posty: 922
Rejestracja: 2002-09-03 23:10
Car: brak
Lokalizacja: Kraków

Post autor: asdero » 2004-12-13 18:51

Quaki pisze:a wiec po co kombinowac z urzadzeniem jesli ta sama czynnosc mozna wykonac za pomoca drutu i kartki papieru (ze spisanymi kodami)
pozdrawiam
ps. u ciebie asdero jest obd2 wiec to calkiem inna bajka
Wydawało mi się, że z OBDI można czytać dodatkowe informacje. Więc się myliłem, a szkoda.
W 1996 roku obdII stało się standardem (ISO), ale samochody z USA/Japonii miały to już wcześniej tyle, że nie wszystkie. No i nie było ustandaryzowanych łącz i protokołów.
Np. u mnie mimo, że komunikacja jest zgodna z OBDII, to łącze już nie.

Gość

Post autor: Gość » 2004-12-21 18:40

http://www.mlinkpro.com/
http://www.mlinkpro.com/basic%20system% ... iption.htm
http://www.mlinkpro.com/products.htm

Co wy na to ktoś tego używał lub podobnego, również pasuje do FE3 w końcu
to jest identyczny komp

Gość

Post autor: Gość » 2004-12-21 18:42

http://www.mlinkpro.com/products.htm pisze:Full fuel mapping and control for up to 8 injectors Sequential Injection suitable for naturally aspirated or turbo
• Throttle transient enrichment
• Startup fuel map
• Full ignition timing mapping
• Integral ignition amplification
• Dedicated fuel pump control
• Full air temperature / pressure compensation up to 45 psi
• Closed loop/Open loop Lambda control*
• Integral two-step RPM limiter
• Max RPM 20,000
• Full turbo boost control (mapping), with overboost protection
• Shift light output
• Dedicated auxiliary outputs switchable by rpm, temps or pressures
• Dedicated tach output
• Full throttle shift ignition cut
• Complete self test for ignition, solenoids and fuel control
• Real time mapping capability with PC or Handheld programmer
• Data aquisition 3/5 minutes*
Urządzenie brzmi zachęcająco

Awatar użytkownika
MiH
Posty: 1894
Rejestracja: 2003-04-30 23:14
Car: brak
Lokalizacja: Szczecin

Post autor: MiH » 2004-12-22 16:38

http://www.mlinkpro.com/products.htm pisze:A system that is specifically designed for 2nd generation (OBD II Compliant)
niestety Kamil :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:
to oznacza że z silnikiem musisz kupić komp z OBD2
Mówię bo wiem, a nie wiem bo mówię.....

GG: nie używam
(mój numer tel jest na tym forum - chcesz pogadać - poszukaj)

Gość

Post autor: Gość » 2004-12-22 19:25

MiH pisze:
http://www.mlinkpro.com/products.htm pisze:A system that is specifically designed for 2nd generation (OBD II Compliant)
niestety Kamil :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:
to oznacza że z silnikiem musisz kupić komp z OBD2
O nie dopatrzyłem się :cry: ale IIgen się przyda jeśli by ktoś chciał

ODPOWIEDZ

Wróć do „II gen (1993 - 1997)”