wzmacniacz

Awatar użytkownika
2Ya
Posty: 979
Rejestracja: 2007-05-06 21:28
Car: >>GT<<
Lokalizacja: Aloha Hawaii
Kontaktowanie:

Postautor: 2Ya » 2008-09-09 02:31

Jeśli masz ori radio forda soundpremium to tak ;) EQ był jako opcja :wink:

Pzdr. & c ya..
Obrazek

Awatar użytkownika
black_martines
Klubowicz
Posty: 1217
Rejestracja: 2006-11-27 08:39
Car: czołg w wersji sport
Gallery: viewtopic.php?t=13292
Lokalizacja: Gdzieś W Polsce

Postautor: black_martines » 2008-09-09 09:08

ten wzmak to konstrukcja fordowska - w różnych autach był montowany. ma 4x15W RMS + 25 W na bufer.
Moją najulubieńszą złośliwością i sztuczką jest to, że moje milczenie umie się nie zdradzać milczeniem.

Awatar użytkownika
basco1984
Klubowicz
Posty: 306
Rejestracja: 2008-09-08 19:06
Car: 2,5 V6 USA 92r.
Gallery: viewtopic.php?t=14459
Lokalizacja: Toruń
Kontaktowanie:

Postautor: basco1984 » 2008-09-09 19:01

OOO czyste szaleństwo :)

Dzięki i pozdrawiam

Awatar użytkownika
Robert
Posty: 12613
Rejestracja: 2004-10-21 19:12
Car: Probe GT2.0'89; ForTwo 0.6turbo; HRV 1.6
Gallery: viewtopic.php?t=6900
Lokalizacja: Leszno (maz)
Kontaktowanie:

Postautor: Robert » 2008-09-09 21:10

Dokumentacja podaje 20W na kanał (x4) i 50W na sub (osobny wzmacniacz, montowany w wersji z CDR).
Poświęć niecałe 2 minuty na naukę korzystania z forum: :arrow: Lekcja 1 (bardzo krótka) i :arrow: Lekcja 2 (krótka)
Obrazek ObrazekObrazek'89 2.0 Turbo downgrade

Awatar użytkownika
black_martines
Klubowicz
Posty: 1217
Rejestracja: 2006-11-27 08:39
Car: czołg w wersji sport
Gallery: viewtopic.php?t=13292
Lokalizacja: Gdzieś W Polsce

Postautor: black_martines » 2008-09-10 08:26

sprawdzałem kiedyś specyfikację kości z tego wzmaka (jak gdzieś tego trupa znajdę w szafie to napiszę jakie to kostki) i producent podaje co podaję. to tak jak z radiami na każdym jest napisane 4x50 W a w rzeczywistości jest 4x22W lub 4x27W (pionner i alpine)
Moją najulubieńszą złośliwością i sztuczką jest to, że moje milczenie umie się nie zdradzać milczeniem.

gloglo
Posty: 16
Rejestracja: 2009-09-23 13:20
Car: brak
Lokalizacja: skoczów / śląsk

srebrna puszka schowana w tylnim boczku

Postautor: gloglo » 2010-04-08 22:17

znalazlem dzisiaj jakas srebrna puszke z prawej strony auta w tylnim boczku. puszka ma 2 wtyczki. jest wielkości radia samochodowego..

co to moze byc ?? :)

Awatar użytkownika
mar3inez
Posty: 411
Rejestracja: 2009-01-04 17:54
Car: 2.5 v6 White Pearl '93 USA
Gallery: viewtopic.php?t=16758
Lokalizacja: Trzcianka

Re: srebrna puszka schowana w tylnim boczku

Postautor: mar3inez » 2010-04-08 22:33

jest to Kolego wzmacniacz 4 kanałowy pod orginalne radio z forda.

gloglo
Posty: 16
Rejestracja: 2009-09-23 13:20
Car: brak
Lokalizacja: skoczów / śląsk

Re: wzmacniacz

Postautor: gloglo » 2010-04-09 11:50

ok dzieki.
ps. sprzedam to cudo..

Awatar użytkownika
wujeksex
Klubowicz
Posty: 1388
Rejestracja: 2008-09-08 21:09
Car: Probe II 93 2.0 BASE MTX USA
Gallery: viewtopic.php?t=14440
Lokalizacja: Wierzbno, Stargard Szczeciński

Re: Wzmacniacz - schemat

Postautor: wujeksex » 2012-09-21 23:27

-- oryginalny post 2011-10-17 13:07 --

Ori wzmak jest na kościach 70008AB. Oznaczenie Fordowskie, a oznaczenie ogólne to TDA7360.

Output Power (each channel)
RL = 1.6 - 12W
RL = 2 - 11W
RL = 3.2 - 8W
RL = 4 - 6.5W


W wzmacniaczu w Probku są 4 kości - po jednej na kanał pracujących w mostku, czyli moc na kanał wynosi 13W mocy znamionowej, a nie muzycznej czy akustycznej.
Podejrzewam, że to tyle samo co oferują radia obecnie w sprzedaży.

-- dodano 2012-09-21 23:27 --

Wzmacniacz przeleżał ponad 2 lata w garażu, a kolejny rok w mieszkaniu. Wczoraj zabrałem go na nockę do pracy i na spokojnie wyczyściłem oraz korzystając ze stacji lutowniczo-rozlutowniczej pozbyłem się ori wtyczek. Po powrocie z pracy przy browarku zreanimowałem go.
Ehhh - kiedyś to robili sprzęt porządnie. 20-sto letni wzmacniacz, a pasta termoprzewodząca jeszcze miękka (w czasach obecnych pasta już po 3 latach jest jak beton).

Parę minut po uruchomieniu zaczął pachnieć kondensatorami :mrgreen: . Gra już 6 godzin i mogę powiedzieć, że tony średnie oraz wysokie są wspaniałe :slon: . Niskie trochę słabe, ale jestem pewny, że po wymianie kondensatorów się znacznie poprawi.
Jak tylko zintegruję z nim czytnik kart i odtwarzacz mp3 oraz zegar z budzikiem, to wieża idzie na śmietnik :mrgreen: (standardowy budzik lub telefon nie są w stanie mnie obudzić :evil: ).

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek


:arrow: Filmik
Niestety nie da się nagrać dobrego dźwięku telefonem.
Był Probe II 93 2.0 BASE LPG ATX USA
Probe II 93 2.0 BASE MTX USA
Odważni nie żyją wiecznie - Ostrożni nie żyją wcale...
Na rozstaju dróg..... redukcja i but :)
Kobieta - istota stabilna emocjonalnie, niczym powierzchnia szklanki wody, trzymanej przez osobę z chorobą Parkinsona, któremu palą się spodnie podczas tańczenia Lambady

Lepiej być znanym pijakiem niż anonimowym alkoholikiem

Awatar użytkownika
2Ya
Posty: 979
Rejestracja: 2007-05-06 21:28
Car: >>GT<<
Lokalizacja: Aloha Hawaii
Kontaktowanie:

Re: Wzmacniacz - schemat

Postautor: 2Ya » 2012-09-22 14:33

To pole w prawym narozniku płyty/wzmaka tam gdzie fabrycznie nie masz złacza wlutowanego, to wyjście pod sub jak dobrze pamiętam. A konkretnie pod wzmak do suba, tylko nie wiem czy w tej wersji wzmaka to działa, ale mozesz pomierzyć czy tam jakiś sygnał wychodzi i problem niskich tonów miałbys z głowy, robiąc adaptacje tego złącza.
Pozdroo.
Obrazek

Awatar użytkownika
wujeksex
Klubowicz
Posty: 1388
Rejestracja: 2008-09-08 21:09
Car: Probe II 93 2.0 BASE MTX USA
Gallery: viewtopic.php?t=14440
Lokalizacja: Wierzbno, Stargard Szczeciński

Re: Wzmacniacz - schemat

Postautor: wujeksex » 2012-09-22 19:20

2Ya bassu Ci u mnie pod dostatkiem:
Obrazek
A napędza go Sony TA-FE570 (wiem, że to straszne marnotrawstwo potencjału tego wzmaka na używanie go do "łupania", ale nie mam innego wzmaka):
Obrazek
Ps. Ta biała kreska przy pokrętle głośności, to znak o maxymalnym poziomie głośności, gdzie na klatce schodowej nie słychać za mocnego łupania :mrgreen: .


Jednak za Twoją informację masz u mnie browara, bo o ile będzie tam wyjście liniowe przefiltrowane dolnoprzepustowo, to rozwiąże mój spory problem.
Problemem jest to, że po zmianie płyty głównej z Asusa M2N32-SLI DELUXE(umarła) na Asusa M5A99X EVO nie mogę dojść jak ustawić dźwięk jak na poprzedniej płycie. W obu płytach jest dźwięk 7.1, z tym, że w starej dźwięk zawsze był rozdzielany prawidłowo, czyli głośniki przednie, tylne, surround oraz centralny pełne pasmo, a na sub filtrowane dolnoprzepustowo. Dźwięk był rozdzielny tak zawsze, niezależnie od tego z czego pochodził - Winamp, AIMP, gry, odtwarzacze filmów, serwisy internetowe (Youtube, Wrzuta, i inne).
Na nowej płycie dźwięk jest rozdzielany w zależności od użytego playera: Winamp wszędzie wrzuca pełne pasmo, AIMP i wszystko ze stron internetowych daje dźwięk tylko na przednie głośniki. Jedyny player, który działa w miarę dobrze, to Media Player Classic - na przednie pełne pasmo, na sub filtrowane dolnoprzepustowo, reszta głośników milczy. Niektóre gry rozdzielają prawidłowo, inne tylko głos na przednich, jeszcze inne na wszystkie głośniki pełne pasmo.

Dzięki Twojej informacji (o ile te wyjście będzie aktywne) będę mógł olać wyjście z płyty na sub i puszczę je z Probkowego wzmacniacza :slon: :slon: :slon: .



Jeszcze raz dziękuję Ci za info :1111_worthy:
Był Probe II 93 2.0 BASE LPG ATX USA
Probe II 93 2.0 BASE MTX USA
Odważni nie żyją wiecznie - Ostrożni nie żyją wcale...
Na rozstaju dróg..... redukcja i but :)
Kobieta - istota stabilna emocjonalnie, niczym powierzchnia szklanki wody, trzymanej przez osobę z chorobą Parkinsona, któremu palą się spodnie podczas tańczenia Lambady

Lepiej być znanym pijakiem niż anonimowym alkoholikiem

Awatar użytkownika
avel
Posty: 434
Rejestracja: 2009-04-26 17:16
Car: Probe II 2.0 1994
Gallery: viewtopic.php?t=20438
Lokalizacja: Unisław, kujawsko-pomorskie

Re: Wzmacniacz - schemat

Postautor: avel » 2012-09-23 18:12

TDA7360 przy zasilaniu 14,4V dostarcza w mostku do 20W mocy (max 22W) przy zniekształceniach 10%. Dźwięk na pewno nie jest lepszy niż to co oferują dzisiejsze scalone wzmacniacze, ale niezawodność jest o niebo większa.
Stare i zardzewiałe!

Awatar użytkownika
wujeksex
Klubowicz
Posty: 1388
Rejestracja: 2008-09-08 21:09
Car: Probe II 93 2.0 BASE MTX USA
Gallery: viewtopic.php?t=14440
Lokalizacja: Wierzbno, Stargard Szczeciński

Re: Wzmacniacz - schemat

Postautor: wujeksex » 2012-10-14 20:52

-- oryginalny post 2012-10-13 22:52 --

2Ya pisze:To pole w prawym narozniku płyty/wzmaka tam gdzie fabrycznie nie masz złacza wlutowanego, to wyjście pod sub jak dobrze pamiętam. A konkretnie pod wzmak do suba

Prześledziłem ścieżki i brakuje kilku elementów (2 kondensatorów i kilku oporników). Pytanie: czy po uzupełnieniu będzie działać? Może w niedalekiej przyszłości sprawdzę :mrgreen: .

Z powodu mojego wrodzonego lenistwa :mrgreen: nie chciało mi się robić przedwzmacniacza samemu od podstaw i poszedłem krótszą drogą :wink: - kupiłem Equalizer 4-ro zakresowy z wyjściem na suba - TEAC EQ-400.
Jest regulacja poziomu wejścia, głośności głównej, głośności suba, podbicie/wycięcie 18dB, ustawienie pasma podbicia/wycięcia.
Po podłączeniu do Probkowego wzmaka i kilkuminutowym wstępnym ustawieniu byłem zachwycony efektem :slon: . Kolumny na prawdę ożyły - po pierwszym uruchomieniu wzmaka bez EQ byłem zaskoczony jakością tej małej niepozornej "puszki" :wink: , a z EQ dźwięk podskoczył o dwie klasy w górę. Zniknął problem ze słabymi niskimi tonami - już przy niewielkim poziomie głośności kolumienki dość mocno "łupią".

Mogę założyć się o karton browca, że po wymianie kondensatorów (po 20 latach pewnie są prawie suche) nawet na jakieś średniej jakości (Panasonic FC, Wima, Kendeil) i oporników na metalizowane dźwięk będzie jeszcze przyjemniejszy.

Zasilanie to trafo toroidalne, mostek, kondensator 2,2mF. Z trafa odwinąłem 1 zwój z wtórnego i po wygładzeniu na "sucho" jest 15V, z obciążeniem około 14,2V - trzyma się w miarę stabilnie (docelowo będą 2 kondziory po 2,2mF).



avel pisze:Dźwięk na pewno nie jest lepszy niż to co oferują dzisiejsze scalone wzmacniacze, ale niezawodność jest o niebo większa.

Do porównania miałem radio DENVER w full wypasie (używka na Allegro była za 400zł na licytacji). Radio było na TDA(nie pamiętam jakim) według noty katalogowej tego TDA miało 4x27W i zniekształcenia 0,1%.
Podłączając te radio i Probkowego wzmaka do jednego źródła dźwięku i podłączając te same kolumny, radio jakością dźwięku wyraźnie było niżej. Przy pełnej mocy grało (w sumie to charczało :wink: ) głośniej, ale po jakiejś godzinie zmarł jeden kanał.
Nasuwa się pytanie: czy kości w Probkowym wzmaku, to TDA7360 o innych oznaczeniach, czy TDA7360 to zamiennik dla tych kości? Możliwe jest też, że TDA w tym radiu to był chiński zamiennik.
Ostatnio szukałem kości STK i natknąłem się na chińskie podróby :arrow: STK4221II CHINA. Opis mówi sam za siebie. Inne z tej strony opisane jako oryginały SANYO mają podejrzanie niskie ceny.
Jak w dzisiejszych czasach ustrzec się przed chińszczyzną? Gdzie szukać oryginałów?
Odpowiedź jest prosta - kupować stare sprzęty, demontować końcówki mocy i zasilanie, resztę (całą płytę) wyrzucić i zbudować wzaka według noty katalogowej producenta końcówki mocy :mrgreen:

Diora chyba AWS506(wczesne wersje) była na kości STK(nie pamiętam jakiej). Niestety trafo, przedwzmacniacz i kondensatory wołały o pomstę do nieba, przez co wzmak ten grał słabo. To tak jakby wsadzić silnik z Mustanga do Probka nie zmieniając wydechu, dolotu, pompy paliwa, wtrysków, ECU ... - może i będzie jeździć, ale każdy wie jak :wink:

-- dodano 2012-10-14 20:52 --

I tak po trochu z kupki leżących na ziemi części zaczyna się formować coś na kształt wzmacniacza w zwartej obudowie:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Ponieważ DENVER grał kijowo i zmarł, wybebeszyłem go (bo po co naprawiać coś co gra w samochodzie w miarę, ale w domu nie da się słuchać), a obudowa posłużyła za obudowę :wink: sekcji zasilania
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

W najbliższym czasie w planie jest wykonanie wskaźników wysterowania (na wejściu, wyjściu ze wzmaka i wyjściu na suba), wykonanie panelu przedniego, analogowy wskaźnik napięcia zasilania, załączanie na "dotyk"(nie za pośrednictwem przełączników mechanicznych), modyfikacja podświetlenia TEAC-a(niektóre diody świecą prosto w oczy, niezależnie od koloru podświetlenia).

Na razie tyle.
Był Probe II 93 2.0 BASE LPG ATX USA
Probe II 93 2.0 BASE MTX USA
Odważni nie żyją wiecznie - Ostrożni nie żyją wcale...
Na rozstaju dróg..... redukcja i but :)
Kobieta - istota stabilna emocjonalnie, niczym powierzchnia szklanki wody, trzymanej przez osobę z chorobą Parkinsona, któremu palą się spodnie podczas tańczenia Lambady

Lepiej być znanym pijakiem niż anonimowym alkoholikiem

gloglo
Posty: 16
Rejestracja: 2009-09-23 13:20
Car: brak
Lokalizacja: skoczów / śląsk

Re: Wzmacniacz - schemat

Postautor: gloglo » 2012-11-09 21:43

Witam, czy ma ktoś może schemat wtyczek w tym wzmacniaczu?? chciałem go sobie podlaczyc ale nie mam pojecia co gdzie... wzmacniacz ma 2 wtyczki. moze ktos pomoże i prześle jakis schemat?? gg1920442

Awatar użytkownika
wujeksex
Klubowicz
Posty: 1388
Rejestracja: 2008-09-08 21:09
Car: Probe II 93 2.0 BASE MTX USA
Gallery: viewtopic.php?t=14440
Lokalizacja: Wierzbno, Stargard Szczeciński

Re: Wzmacniacz - schemat

Postautor: wujeksex » 2012-11-10 20:02

Po długich przemyśleniach nad kondensatorami wybór padł na Nichicon - w zasilanie kości seria HD, pozostałe nie będące bezpośrednio w torze sygnałowym seria MUSE KZ i kilka Fine Gold(nie dostałem takich KZ-tów), w tor sygnału seria MUSE ES(bipolarne). Jedynie w zasilanie główne poszedł Rubycon serii ZL(Nichiconów HD o pojemności 2,2mF na napięcie 25V nie znalazłem w Polsce, a na paczkę z Tokyo nie chciało mi się czekać :wink: ) .
Kondensatory przyszły. Najpierw przelutowałem jeden z kanałów i odsłuchałem różnicę - dźwięk zrobił się "żywszy". Kanał ze starymi kondensatorami brzmiał jakby kolumna była zamknięta w szafie.
Przy większej głośności nie słychać (typowego dla spadków napięcia) charknięć tonów średnich przy uderzeniu bassu.
Kondensatory tłumiące zakłócenia zasilania zmieniłem z 22uF na 100uF (jeszcze nie zbudowałem stabilizatora napięcia i przy wyłączonej muzyce słychać było tętnienia).


Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek


gloglo pisze:Witam, czy ma ktoś może schemat wtyczek w tym wzmacniaczu??

Robert na poprzedniej stronie wrzucił schemat. Ja wrzuciłbym opis wtyczek, ale gdzieś przesiałem #-o .
Był Probe II 93 2.0 BASE LPG ATX USA
Probe II 93 2.0 BASE MTX USA
Odważni nie żyją wiecznie - Ostrożni nie żyją wcale...
Na rozstaju dróg..... redukcja i but :)
Kobieta - istota stabilna emocjonalnie, niczym powierzchnia szklanki wody, trzymanej przez osobę z chorobą Parkinsona, któremu palą się spodnie podczas tańczenia Lambady

Lepiej być znanym pijakiem niż anonimowym alkoholikiem

Awatar użytkownika
Robert
Posty: 12613
Rejestracja: 2004-10-21 19:12
Car: Probe GT2.0'89; ForTwo 0.6turbo; HRV 1.6
Gallery: viewtopic.php?t=6900
Lokalizacja: Leszno (maz)
Kontaktowanie:

Re: Wzmacniacz - schemat

Postautor: Robert » 2012-11-11 09:12

Rozpiskę wtyczek radia i obu wzmacniaczy znajdziecie w wątku o wtyczkach (na końcu pierwszego postu z 31 V 2009).
Poświęć niecałe 2 minuty na naukę korzystania z forum: :arrow: Lekcja 1 (bardzo krótka) i :arrow: Lekcja 2 (krótka)
Obrazek ObrazekObrazek'89 2.0 Turbo downgrade

Awatar użytkownika
wujeksex
Klubowicz
Posty: 1388
Rejestracja: 2008-09-08 21:09
Car: Probe II 93 2.0 BASE MTX USA
Gallery: viewtopic.php?t=14440
Lokalizacja: Wierzbno, Stargard Szczeciński

Re: Wzmacniacz - schemat

Postautor: wujeksex » 2013-11-25 11:24

Kondensatory się już wystarczająco wygrzały :wink: i Probowy wzmak dostał nowe kolumny: STX F-360 :slon: . Nie są to może najwspanialsze kolumny, ale mogę przyznać, że są najlepsze z tych które miałem i słyszałem u znajomych w tej cenie.
DSC_0295.jpg
DSC_0296.jpg
DSC_0297.jpg
DSC01888.JPG

Na razie sekcja zasilająca jeszcze nie skończona, więc wzmak nadal zasilany jest dokładnie 12V z zasilacza z kompa. Szacuję, że na tym zasilniu na kanał może wyciągnąć 8-9W (8 ohm kolumny) przy zniekształceniach niesłyszalnych :mrgreen: .
Dźwięku niestety nagrać się nie da, ale zapewniam, że gra bardzo dobrze :D
A jak chodzi o moc basu:
https://www.youtube.com/watch?v=kNO-_RmFUvw
https://www.youtube.com/watch?v=31cJqYD7nVk
https://www.youtube.com/watch?v=kixtiwl_bu0
RAT 5 jak na mysz trochę waży, ale jednak bas daje radę ją poruszyć :mrgreen:
Był Probe II 93 2.0 BASE LPG ATX USA
Probe II 93 2.0 BASE MTX USA
Odważni nie żyją wiecznie - Ostrożni nie żyją wcale...
Na rozstaju dróg..... redukcja i but :)
Kobieta - istota stabilna emocjonalnie, niczym powierzchnia szklanki wody, trzymanej przez osobę z chorobą Parkinsona, któremu palą się spodnie podczas tańczenia Lambady

Lepiej być znanym pijakiem niż anonimowym alkoholikiem

Laszlo
Posty: 20
Rejestracja: 2015-04-20 23:20
Gallery: viewtopic.php?t=22883

Re: wzmacniacz

Postautor: Laszlo » 2015-05-20 21:16

Witam,
gdzie znajduje się wejście do tego wzmacniacza?
Chodzi mi o miejsce do którego w aucie mogę podłączyć sygnał dźwiękowy.
Ford Probe 2 2,5L v6 USA


Wróć do „Car audio”