Tablice rejestracyjne

Awatar użytkownika
Brychu
Posty: 482
Rejestracja: 2003-05-25 00:32
Gallery: viewtopic.php?t=8101
Lokalizacja: Bydgoszcz

Tablice rejestracyjne

Post autor: Brychu »

Ja mam takie pytanie - jak sobie radzicie z tablicą rejestracyjna z tyłu, szczególnie w 1 gen ? Czy białe tablice można sobie zrobić w takim "amerykanskim" rozmiarze i jeździć bez obawy że chipsy zabiorą dowód ? Jakie macie na to sposoby ? Bo mój ojciec jak miał 1 gen kiedyś to miał czarne blachy takie kwadratowe z tyłu dogięte, ale najciekawiej to nie wyglądało...
Awatar użytkownika
wingerman
Klubowicz
Posty: 2876
Rejestracja: 2003-03-21 10:31
Car: Probe 3.0L
Lokalizacja: Łódź/W-wa

Post autor: wingerman »

Ja mam kwadratowa wygieta, a jak go kupowalem to mial rowniez taka sama tylko czarna, natomiast moja biala wyglada calkiem niezle.
Obrazek

Rowy dla rowerzystow.
I gen 90r. LX 3,0L V6
Awatar użytkownika
Kędziorek
Posty: 3381
Rejestracja: 2004-11-24 22:32
Gallery: viewtopic.php?t=8098
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Post autor: Kędziorek »

Ale niby w przepisach nie jest to jasno określone. Tylko rebus jak trafisz na durnego gliniaża, bo w takim wypadku to po ptokach.
Ostatnio zmieniony 2005-08-05 00:01 przez Kędziorek, łącznie zmieniany 1 raz.
ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Drzymek
Posty: 4382
Rejestracja: 2004-12-30 20:21
Car: Probe GT 92
Gallery: viewtopic.php?t=5501
Lokalizacja: Nowy Sącz

Post autor: Drzymek »

kedziorski pisze:Ale niby w przepisach nie jest to jasno określone. Tylko rebus jak trafisz na durnego gliniaża, bo w takim wypadku to pop ptokach.
Ja bym tam nie liczył na farta... :roll: :wink:
BEAUTY...POWER...SOUL...
Awatar użytkownika
P.I.M.P.O.
Posty: 928
Rejestracja: 2004-09-20 20:55
Car: brak
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: P.I.M.P.O. »

Buster na forum .net pisze:ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY
z dnia 31 grudnia 2002 r.
w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia
(Dz. U. z 2003 r. Nr 32, poz. 262)

Załącznik nr 5
WYMAGANIA DOTYCZĄCE MIEJSCA PRZEWIDZIANEGO DO UMIESZCZENIA TABLIC REJESTRACYJNYCH
§ 2. Kształtu i wymiarów miejsca przewidzianego do umieszczenia przednich tablic rejestracyjnych nie określa się.
jak się jakiś gliniarz doczepi to wyciągasz wtedy taki dziennik ustaw i pokazujesz mu palcem ten paragraf :)

jeśli chcecie wiedzieć jak jest z tylną tablicą to zerknijcie tutaj :arrow: http://www.ford-probe.net/forum/viewtop ... c&start=60

pozdro
dwa i pół fał sześć, dziewięćdziesiąty trzeci rok ;)
Sh(.)(.)ters
Posty: 1703
Rejestracja: 2004-01-28 21:17
Gallery: viewtopic.php?t=5520
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Sh(.)(.)ters »

pimpo pisze: WYMAGANIA DOTYCZĄCE MIEJSCA PRZEWIDZIANEGO DO UMIESZCZENIA TABLIC REJESTRACYJNYCH
§ 2. Kształtu i wymiarów miejsca przewidzianego do umieszczenia przednich tablic rejestracyjnych nie określa się.
Wybaczcie, ale w tym paragrafie nie ma ani słowa na temat kształtu i wymiarów tablic.
Cytat dotyczy jedynie kształtu i wymiaru miejsca do umieszczenia przednich tablic, a nie ich samych. Co to znaczy?
Mniej więcej tyle, że w autach miejsce na tablicę może znajdować się po lewej, prawej, na środku zdeżaka, tudzież innego elementu z przodu auta. Może rónież być od niej większe, mniejsze, a może być równe jej wymiarom. Może być w formie wypukłego plastiku (vide Lanos), wklęsłego kanionu itd.
..........Obrazek.........
.....The Power of Dreams.....
Awatar użytkownika
P.I.M.P.O.
Posty: 928
Rejestracja: 2004-09-20 20:55
Car: brak
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: P.I.M.P.O. »

kliknij na link który podałem tam są wymiary tablic podane.

blacha z przodu może być umieszczona w dowolnym miejscu o ile nie ogranicza widoczności kierowcy i jest widoczna z przodu auta (żeby na fotkach ładnie się błyszczała jak zapieprzasz 160 przy fotoradarze ;)

pozdro
dwa i pół fał sześć, dziewięćdziesiąty trzeci rok ;)
Awatar użytkownika
laptop
Posty: 1842
Rejestracja: 2005-01-01 17:23
Gallery: viewtopic.php?t=5531
Lokalizacja: Nowy Sącz

Post autor: laptop »

Oj Qki możes ztrafić na upierdliwego niebieskiego iii?? Co do tablicy - mam ja za szybą i pały dały mi już 2 pouczeniea przy trzecim zabierają dowód...
Było: Probe 2
Jest: Reno Master 2.8, Mustang GT300 2006r K0 JAZDA
Awatar użytkownika
Qki G
Klubowicz
Posty: 2915
Rejestracja: 2004-08-20 09:04
Gallery: viewtopic.php?t=5511
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Qki G »

To powiedz mi czemu jej po prostu nie przymocujesz
Widziałeś mojego probka w galerii, czy na prawdę to tak źle wygląda, bo chyba nie!!!!
Co ty na to??
Po co kusić los??
Nowa moja ksywa: Qki Leoncio :)
Był:Ford Probe II 2.5 V6 24V 1997
Jest: Smart FourTwo Cabrio jako dojazdówka do pracy..... :)
Na wypady poza miasto jest już inne autko :)
Awatar użytkownika
laptop
Posty: 1842
Rejestracja: 2005-01-01 17:23
Gallery: viewtopic.php?t=5531
Lokalizacja: Nowy Sącz

Post autor: laptop »

Wydaje mi się że jeszcze za 3cim razem ubłagam policjanta, ale już sam nie wiem, ten policjant który mnie upomniał widział mnie już ze 3 razy i się na mnie brzydko patrzył, i już sam nie wiem co mam zrobić... mi się cholernie probek podoba z tym takim noskiem...
Było: Probe 2
Jest: Reno Master 2.8, Mustang GT300 2006r K0 JAZDA
Awatar użytkownika
Qki G
Klubowicz
Posty: 2915
Rejestracja: 2004-08-20 09:04
Gallery: viewtopic.php?t=5511
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Qki G »

Ja wiem mi też się dożo rzeczy podoba, ale nie mieszkamy w USA aby tak sobie jeździć , więc jak masz stracić dowód, zapłacić karę, bo ja dziękuję za to aby nie mieć rejestracji w przodu:)
Nowa moja ksywa: Qki Leoncio :)
Był:Ford Probe II 2.5 V6 24V 1997
Jest: Smart FourTwo Cabrio jako dojazdówka do pracy..... :)
Na wypady poza miasto jest już inne autko :)
Sh(.)(.)ters
Posty: 1703
Rejestracja: 2004-01-28 21:17
Gallery: viewtopic.php?t=5520
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Sh(.)(.)ters »

pimpo pisze:kliknij na link który podałem tam są wymiary tablic podane.

blacha z przodu może być umieszczona w dowolnym miejscu o ile nie ogranicza widoczności kierowcy i jest widoczna z przodu auta (żeby na fotkach ładnie się błyszczała jak zapieprzasz 160 przy fotoradarze ;)

pozdro
Z całym szacunkiem Pimpo, nie jestem ignorantem więc przeanalizowałem podany przez ciebie link, zanim napisałem odpowiedź :wink: .

Dokładnie - określone są wymiary tablic dla poszczególnych środków lokomocji i informacja że nie określa się kształtu i wymiarów miejsca przewidzianego na przednie blachy. Może to być ukłon w stronę producentów aut, pozwalający im na dowolne modelowanie przodu auta, który jest najczęściej elementem bardzo indywidualnym i charakterystycznym.
Tablicę musisz zamontować w widocznym miejscu z przodu na zewnątrz pojazdu. Dlaczego na zewnątrz?
Otóż tablica nie może być przesłonięta jakimkolwiek materiałem, przez który staje się mniej widoczna lub zniekształcona. W tym przypadku materiałem tym jest szyba, która (nawet super jasna i pozornie przeźroczysta) zmniejsza widoczność z powodu mniejszej przepuszczalności światła.

Puk, puk? Jest tu jakiś moderator? Może przerzucić wątek tablic do osobnego topiku?
..........Obrazek.........
.....The Power of Dreams.....
Awatar użytkownika
P.I.M.P.O.
Posty: 928
Rejestracja: 2004-09-20 20:55
Car: brak
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: P.I.M.P.O. »

Sh(.)(.)ters pisze:Wybaczcie, ale w tym paragrafie nie ma ani słowa na temat kształtu i wymiarów tablic.
dlatego napisałem żebyś wszedł na link :) spoko wyjaśnienie przyjęte ;)

pozdro
dwa i pół fał sześć, dziewięćdziesiąty trzeci rok ;)
Awatar użytkownika
KITT
Posty: 885
Rejestracja: 2005-06-26 19:14
Car: brak
Lokalizacja: Sin City

Post autor: KITT »

Zainspirowany zdjęciami w temacie CSP -> http://www.fordprobe.pl/forum/viewtopic ... 0&start=75 zastanawiam się nad miejscem tablicy rejestracyjnej z przodu w Probe II. Zauważyłem że w Poznaniu panuje moda aby montować ją na dole. Ale zasłania wtedy trochę otwory wentylacyjne w zderzaku. :? Laptop miał za szybą i też nie dobrze. :evil: Jeśli nie za szybą i nie na dole i nie w oryginalnym miejscu to gdzie?

:-k

Będąc kiedyś na rajdzie widziałem jakiś oblepione reklamami Subaru, które miało polską tablicę rejestracyjną z przodu, ale taką małą, namalowaną lub przyklejoną na zderzaku. Domyślam się że zrobili tak aby nie zasłaniać właśnie chłodnicy.

Moje pytanie brzmi. Skoro w Subaru to zrobili to czy my też tak możemy? Przecież Subaru było zarejestrowane, przeszło pewnie przegląd. A może trzeba spełnić jakieś wymagania aby pozwolili tak zrobić?

EDIT: Przykład, chociaż to nie polskie numery (chyba):

http://www.doba.pl/userimages/elmot-kuzaj.JPG
Awatar użytkownika
SieMA
Posty: 663
Rejestracja: 2005-05-31 15:27
Gallery: viewtopic.php?t=5617
Lokalizacja: Bartoszyce

Post autor: SieMA »

a co ja mam zrobić (na serio pytam), jeśli znacznie znacznie znaczną część mojego zderzaka będzie pochłaniał intercooler i cała teszta będzie okrągła? :roll:
PROBE I-st gen. black 2.2 Turbo 92` 110k km
-był
Opel GT 1972'
-jest
i po drodze: Escort RS2000 4x4, Focus ST
-po latach powrót: Czerwone 2.2 GT + Sierra xr4x4 2.9v6 (do zabawy)
Awatar użytkownika
KITT
Posty: 885
Rejestracja: 2005-06-26 19:14
Car: brak
Lokalizacja: Sin City

Post autor: KITT »

Tu jeszcze jeden przykład ale już na Probe. Nie wiem tylko czy człowiek zrobił to o co mi chodzi czy w tym kraju wszystkie blachy są takie małe.

:arrow:

Obrazek
Awatar użytkownika
ZENiTH
Posty: 1356
Rejestracja: 2005-10-17 17:59
Gallery: viewtopic.php?t=6493
Lokalizacja: Kraków

Post autor: ZENiTH »

Niestety nie mieszkamy w USA gdzie możemy wybrać sobie nawet kolor tablic. Nie mieszkamy też w Japonii gdzie nasze rejestracje to może być jeden domeczek z daszkiem. Mieszkamy w polsce a tu przepisy dokładnie mówią że tablice rejestracyjne muszą posiadać oznaczenia i pieczęcie, oraz spełniać normy EU. Więc i kombinacje z naklejanymi tablicami i brak ich zamontowanych w miejscu do tego przeznaczonym narażają nas na mandacik a w najgorszym przypadku na zakwitowanie dowodu rejestracyjnego za brak tablic. Niestety tak jest.
Ford Probe '92 2.2 GT USA Igen --> teraz już szwagra
Titanium Fox
Mazda 929 HD 3.0 V6 24V DOHC '93
Awatar użytkownika
davidlive
Posty: 2846
Rejestracja: 2006-07-30 13:29
Car: brak
Gallery: viewtopic.php?t=10466
Lokalizacja: Polaniec
Kontakt:

Post autor: davidlive »

Ja wlasnie dzis robilem przeglad i gdyby nie to ze robil mi to znajomy to pewnie by mi nie podbil . Doczepil sie kierónkow i tej tablicy ze nie moze byc zagieta , ja nie weim w czym to przeszkadza wyglada ladnie wszystko widac , wiec nie wiem ?? Wsobote jak mi dowod zabrali ( skonczyl sie przeglad ) to mnie zatrzymywali 5 razy normalnie masakra 100 km robilem w 3 godziny chyba 4 patrole na jednym odcinku :evil: :evil: :evil: :evil: !!!!!!!!!!!! I dopiero ten ostatni mi zabral dowod !!!!!!!! . Co oni chca od maszych aut dzis mnie zatrzymali i pytalem sie czemu to powiedzilei ze sobie chca autko poogladac nawewt mi niesprawdzili czy mam dokumenty kuwa , ale zaden sie nie doczepil do MIGACZY , POSTOJOWEK I TABLICY ???? :shock: :shock:
BYŁ - PROBE 2.2GT 90'(najlepiej wyposażony
probek w klubie)
Jest AUDI a4 b7 1.8TQ 350ps
Awatar użytkownika
daniel
Posty: 947
Rejestracja: 2006-07-27 20:23
Gallery: viewtopic.php?t=9642
Lokalizacja: Rumia

Post autor: daniel »

hehe bo może oni faktycznie chcą autko zobaczyć, wkońcu to też ludzie :lol: , ja u siebie też mam tablice wygiętą i wiele samochodów tak jeździ, pierwsze słysze żeby z tego powodu był jakiś problem przy przeglądzie :wink: , szybciej by sie u mnie doczepili za brak wstecznego i przeciwmgielnych....a właśnie, czy wersja USA ma wsteczne???? bo u mnie sie nic nie zapala jak wrzuce bieg i nie wiem czy tak ma być, czy może coś z lampami nie tak
było - 2.2GT 93r. przerobione
- MERCEDES CLK compressor

jest - SUBARU IMPREZA
Awatar użytkownika
Ronin
Posty: 957
Rejestracja: 2005-09-26 15:56
Gallery: viewtopic.php?t=7575
Lokalizacja: Oława

Post autor: Ronin »

Może coś z przekaznikiem wstecznego? Ja mam USA i mam wsteczne - nawet dwa :wink:
Probe 2.5 V6 MTX USA 97r
Young men - enjoy with Your youth... :-)
Awatar użytkownika
TYKWA
Posty: 1296
Rejestracja: 2005-04-03 18:31
Car: brak
Gallery: viewtopic.php?t=6180
Lokalizacja: polska

Post autor: TYKWA »

daniel pisze:he , szybciej by sie u mnie doczepili za brak wstecznego i przeciwmgielnych....
To ja dodam od Siebie taká ciekawostké , ze w UK na przegládzie nie zwracajá uwagi na swiatlo cofania, wg przepisów swiatlo cofania nie jest tu obowiázkowe i nie musimy go posiadac , co zresztá doswiadczylem osobiscie jadác na przeglád bez swiatla ( mam zalozoná lewá lampe z europejskiej wersjii , wiec mam teraz dwa przeciwmgielne)
Pytalem sie Diagnosty i on potwierdzil ,ze swiatlo cofania jest tak samo nieobowiázkowe jak np tylna wycieraczka , za to np musimy miec dobre pióra wycieraczek :wink:
byl sobie Probek 2.5 - R.I.P - 01.05.08 :-(Obrazek
Awatar użytkownika
daniel
Posty: 947
Rejestracja: 2006-07-27 20:23
Gallery: viewtopic.php?t=9642
Lokalizacja: Rumia

Post autor: daniel »

mi osobiście to światło czasami by sie przydało, bo cofać w nocy to tragedia, i do tego jeszcze ciemne tylne szyby hehe wiec cofajnie tylko na lusterka boczne :lol:

a gdzie jest ten przekaźnik i jak go sprawdzić??, może mi sie żarówka od wstexcznego przepaliła a ja nawet o tym nie wiem....ale coś czuje że do tych lamp tak łatwo sie dobrać nie idzie
było - 2.2GT 93r. przerobione
- MERCEDES CLK compressor

jest - SUBARU IMPREZA
Awatar użytkownika
wingerman
Klubowicz
Posty: 2876
Rejestracja: 2003-03-21 10:31
Car: Probe 3.0L
Lokalizacja: Łódź/W-wa

Post autor: wingerman »

Panowie temat dotyczy tablic rejestracyjnych :1111_bicz: a tu off'y jak sie patrzy |-X =;
Obrazek

Rowy dla rowerzystow.
I gen 90r. LX 3,0L V6
Awatar użytkownika
Wuax
Posty: 384
Rejestracja: 2005-09-02 19:11
Car: brak
Lokalizacja: Marki

Post autor: Wuax »

Wracając do tablic, jak byście radzili:
1. Mocować posiadaną kwadratową tablice na zderzaku w II gen. i w jaki sposób (może jakaś podkładka albo co?)
2. Wymienić na prostokątną i mieć problem z głowy
Black Probe 2.5v6 93r. TURBO Powered by Obrazek
Awatar użytkownika
Natan
Posty: 1521
Rejestracja: 2005-03-13 22:13
Car: IIGen 95' 2,5 V6 24V
Gallery: viewtopic.php?t=7333
Lokalizacja: Zawidów

tablice rejestracyjne

Post autor: Natan »

Witam kto mi odpowie czy mogę zostawić stare tablice z poprzedniego Probka do zarejestowania nowego którego chce kupić? Czy musze kupować nowe przy rejestracji . Dzieki za info i pozdrawiam :D :wink:
był F Probe 1 GT 89r USA ( ful opcja ) zginął śmiercią wypadkową ( CZECHY )
był F Probe 2 6V 24 V 96r zginał śmiercią wypadkową ratując życie właścicielowi !!!!!!!!!!! ( okolice Zielonej Gory )
jest F Probe 2 6V 24 V 95r jeszcze żyje ..............
........................................................................................
Nie bądz pewien,że czas masz,bo pewność niepewna.
ODPOWIEDZ

Wróć do „I gen (1989 - 1992)”