Kontrolka Anti-lock.

Awatar użytkownika
OLEY
Klubowicz
Posty: 12763
Rejestracja: 2004-10-07 22:17
Car: I Gen 3.0 V6 Vulcan '90
Lokalizacja: Szczecin

Post autor: OLEY » 2008-06-25 16:59

Czyli pewne ryzyko jednak istnieje? :)
[o]Piękno nie zna ceny.[/o]

Awatar użytkownika
piotrek
Posty: 793
Rejestracja: 2004-06-22 18:33
Car: brak
Lokalizacja: Zabrze

Post autor: piotrek » 2008-06-25 17:04

bez problemu można ściągnąć kleme nic się nie stanie z kompem gazu przetestowane wiele razy :wink:
Mechanika samochodowa
Pranie czyszczenie tapicerek

Awatar użytkownika
pytlar
Posty: 953
Rejestracja: 2006-06-05 11:04
Gallery: viewtopic.php?t=8824
Lokalizacja: Prabuty

Post autor: pytlar » 2008-06-25 18:35

a ja wczoraj wyciągnąłem bezpiecznik ABS PUMPa i jak samochod od razu zaczął hamować :D az w szoku byłem :D ale opony szly moment, bo lekkie depniecie hamulca i koła stoją i za mną siwo spod kół :}
a i kontrolka ANTI-LOCK sie swiecila wtedy cały czas :P to tak zeby nie było ze nie na temat :twisted:
Ostatnio zmieniony 2008-06-26 11:04 przez pytlar, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

Awatar użytkownika
weteran
Posty: 308
Rejestracja: 2006-06-05 15:01
Gallery: viewtopic.php?t=10332
Lokalizacja: Mikołów

Post autor: weteran » 2008-06-26 09:05

Jeżeli komuś świeci abs przy dużych prędkościach niech sprawdzi łożyska czy niema luzów w kołach.
Ford Probe 2.2 GL '89

Awatar użytkownika
wojtas89
Posty: 2193
Rejestracja: 2006-09-21 21:43
Car: MB W201 2.6L mit ASD und chamska gleba :)
Gallery: viewtopic.php?t=14148
Lokalizacja: Illinois - Chicago

Post autor: wojtas89 » 2008-07-27 19:30

U mnie zapala się kontrolka Anti-Lock , po przekroczeniu 160km/h , i abs nie działa :cry: dopiero po odpaleniu na nowo abs jest;/ , z przodu sprawdziłem zebatki abs-u , wyczyściłem, i teraz został mi tył do przeglądnięcia, jeśli to nie pomoże to może być czujnik na którymś kole?
Fałszywa skromność jest najprzyzwoitszym ze wszystkich kłamstw.

Awatar użytkownika
exit
Posty: 499
Rejestracja: 2008-03-15 01:09
Car: Ford Mondeo 2.0 benz 04r.
Gallery: viewtopic.php?t=14203
Lokalizacja: Choszczno
Kontakt:

Post autor: exit » 2008-07-27 23:16

Mam to samo, tylko u mnie tak się robi od 130km/h .... Ale ponoć jak to gdzieś czytałem (na forum) tak powinno być :P
Ford Mondeo 2.0 benz 04r.

NIE KAŻDA MORDA PASUJE DO FORDA !!!! :)

ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
Robert
Posty: 12613
Rejestracja: 2004-10-21 19:12
Car: Probe GT2.0'89; ForTwo 0.6turbo; HRV 1.6
Gallery: viewtopic.php?t=6900
Lokalizacja: Leszno (maz)
Kontakt:

Post autor: Robert » 2008-07-28 06:47

Ale czytacie czasem temat, a nie tylko dopisujecie się na końcu?
Bo na poprzedniej stronie jest i o 130km/h, i jak sprawdzić kody błędów ABS. :evil:
Poświęć niecałe 2 minuty na naukę korzystania z forum: :arrow: Lekcja 1 (bardzo krótka) i :arrow: Lekcja 2 (krótka)
Obrazek ObrazekObrazek'89 2.0 Turbo downgrade

BALA
Klubowicz
Posty: 135
Rejestracja: 2004-09-09 13:17
Car: PROBE I MTX R4 EURO
Lokalizacja: INOWROCŁAW

Post autor: BALA » 2008-08-08 10:04

koledzy mam mały problemik,otóż kolega kupił probka 1GT 92 i już nie wspominając o kontrolce anti-look związane z ABS,bo nie miał jednego pierścienia na prawym przednim kole,ale czy ma to coś wspólnego z brakiem przyśpieszenia,powyżej 100 jest mół i duszenie się,jest bez instalacji gazowej,dla mnie jest to niedorzeczne,bo mechanik twierdzi,że ABS jest tego powodem,jakieś podpowiedzi,przepływka sprawdzona i jest ok.
SANDALWOOD METALIC
PROBE 2.2GL 89 DIGITAL
SANDALWOOD METALIC
PROBE 2.2LX 89 DIGITAL

CZERWONY
PROBE 2.2GT 92 TURBO

CZARNY
PROBE 2.2GT 91 TURBO

GRAFITOWY METALIC
PROBE 2.2GT 91 TURBO

CZERWONY
MUSTANG 3,8L V6,94

Awatar użytkownika
wojtas89
Posty: 2193
Rejestracja: 2006-09-21 21:43
Car: MB W201 2.6L mit ASD und chamska gleba :)
Gallery: viewtopic.php?t=14148
Lokalizacja: Illinois - Chicago

Post autor: wojtas89 » 2008-08-08 18:03

ABS nie ma nic do przyspieszenia
Fałszywa skromność jest najprzyzwoitszym ze wszystkich kłamstw.

BALA
Klubowicz
Posty: 135
Rejestracja: 2004-09-09 13:17
Car: PROBE I MTX R4 EURO
Lokalizacja: INOWROCŁAW

Post autor: BALA » 2008-08-09 00:54

tak myślałem,dzięki,muszę to zobaczyć jak kolega odbiera probka i minę mechanika,bo on mu powiedział,że jak to zrobi (tzn. ABS założy mu pierścień na przegub),to już będzie na pewno po kłopocie,dla mnie to już nie mechanik,ale nowicjusz uczący się,tylko dlaczego na probie |(*,)
SANDALWOOD METALIC
PROBE 2.2GL 89 DIGITAL
SANDALWOOD METALIC
PROBE 2.2LX 89 DIGITAL

CZERWONY
PROBE 2.2GT 92 TURBO

CZARNY
PROBE 2.2GT 91 TURBO

GRAFITOWY METALIC
PROBE 2.2GT 91 TURBO

CZERWONY
MUSTANG 3,8L V6,94

Awatar użytkownika
LukaszV8
Klubowicz
Posty: 644
Rejestracja: 2009-01-06 10:10
Car: Probe GT 1992r.
Gallery: viewtopic.php?t=23045
Lokalizacja: Kraków/Myślenice

Re: Kontrolka Anti-lock.

Post autor: LukaszV8 » 2017-11-06 20:01

U mnie Anti-Lock zwsze zapala się po przekroczeniu 170 km/h. Po ponownym odpaleniu auta gaśnie. Często gęsto jeżdżę A4 o różnych porach, więc moje F2T nie ma odpoczynku na starość, aleee daje radę :twisted: Odświeżam kotleta dla aktualnych posiadaczy first genów co by się nie przejmowali anti-lockiem przy dużej prędkości bo ten typ tak ma.

PS.: Gdzieś ktoś mi tutaj chyba pisał, że czujnik powyżej pewnej prędkości nie nadąża zczytywać sygnału z zębatki i stąd święcący anti-lock.
Ostatnio zmieniony 2017-11-06 20:03 przez LukaszV8, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
,,...Panie, a ile to pali?...''

Maxxum
Klubowicz
Posty: 3338
Rejestracja: 2004-06-03 22:15
Car: 3.0 V6 LX '90, 2.2 GT '92
Gallery: viewtopic.php?t=7746
Lokalizacja: Tarnów

Re: Kontrolka Anti-lock.

Post autor: Maxxum » 2017-11-07 17:41

Uszkodzona lub zabrudzona któraś z zębatek ABS-u na bank.

Już to przerabiałem dwa razy. Aktualnie też mam ten problem - wiem nawet która ;)
U mnie powyżej 160 km/h się wyłącza.

Jeżeli wszystko jest sprawne - prędkość nie ma znaczenia 8)
"Potrzeba dwóch lat, aby nauczyć się mówić; pięćdziesięciu, aby nauczyć się milczeć." (Ernest Hemingway)

Awatar użytkownika
karakan
Posty: 302
Rejestracja: 2016-08-29 23:14
Car: Ford Probe 2.2 GT '89 USA
Gallery: viewtopic.php?t=24755
Lokalizacja: Warszawa/Lubin

Re: Kontrolka Anti-lock.

Post autor: karakan » 2017-11-09 00:42

U mnie prędkość przy której się załączał zależała od dokręcenia śrub przy czujniku, wymiana zębatki nie nie dała - ostatnio było to 195 km/h więc przez większość czasu problem nie dotyczył ;)
Ostatnio zmieniony 2017-11-09 00:43 przez karakan, łącznie zmieniany 1 raz.
Biały Ford Probe 2.2 GT '89 USA :D
Był - Szary Ford Probe 2.2 GT '91 (zezłomowany :()

A poza Probe:
Saab 9-5 Aero '03 255KM manual LPG - daily (chwilowo uziemiony :()
Volvo 340 '83 1.4 68KM manual LPG - niezły gruz, ale jeździ ;)

figaro96
Posty: 22
Rejestracja: 2017-09-13 09:30
Car: Probe 2.2 GT 1992r.
Lokalizacja: Konstancin-Jeziorna

Re: Kontrolka Anti-lock.

Post autor: figaro96 » 2019-09-15 22:28

Witajcie, wracam do tematu anti-lock swieci się bez przerwy😩. Zmierzyłem wszystkie czujniki i działają przy kołach daja sygnał, zębatki czyste a anti - lock świeci! Macie jakieś pomysły ?

Maxxum
Klubowicz
Posty: 3338
Rejestracja: 2004-06-03 22:15
Car: 3.0 V6 LX '90, 2.2 GT '92
Gallery: viewtopic.php?t=7746
Lokalizacja: Tarnów

Re: Kontrolka Anti-lock.

Post autor: Maxxum » 2019-09-16 20:44

Pytanie podstawowe - czy sczytałeś kody błędów z wtyczki pod maską ?
Czy oprócz świecenia się kontrolki - ABS się wyłącza również.
Czy kontrolka świeci się zaraz po odpaleniu auta czy dopiero po chwili się zapala ?

Czy restartowałeś komputer ?
Czy oprócz kontrolki ABS świecą się jeszcze jakieś inne kontrolki ?
Czy wtyczka od komputera ABS pod siedzeniem kierowcy nie jest luźna ?
Czy dokładnie się przyjrzałeś zębatkom ABS-u - wystarczy że jeden ząbek będzie nie taki jak powinien.
Odległość zębatki od czujnika jest minimalna, części mm. Nic nie może mieć luzu.
Czy pompa ABS nie jest zapowietrzona ?
Kiedy wymieniałeś ostatnio płyn hamulcowy ?

To na razie tyle pytań 8)
"Potrzeba dwóch lat, aby nauczyć się mówić; pięćdziesięciu, aby nauczyć się milczeć." (Ernest Hemingway)

figaro96
Posty: 22
Rejestracja: 2017-09-13 09:30
Car: Probe 2.2 GT 1992r.
Lokalizacja: Konstancin-Jeziorna

Re: Kontrolka Anti-lock.

Post autor: figaro96 » 2019-09-17 08:15

Maxxum i to się nazywa konkretna wiedza odnosnie probe 👍. Kontrolka nie gaśnie swieci się od odpalenia do zgaszenia silnika ABS nie działa , płyn wymieniony wiec zrobię to o czym pisałeś i posprawdzam to już będę mógł coś więcej napisać! Dzięki za podpowiedzi

ODPOWIEDZ

Wróć do „I gen (1989 - 1992)”