Uwaga. Informuję, że z dniem 09.08.2024 Stowarzyszenie Ford Probe Klub Polska zostało zamknięte i przekształciło się w Ford Probe Klub Polska. W działaniu forum nic się nie zmieni.
jaki olej do skrzyni i gdzie jest wlew?
- Pelot
- Samochód: F4
- Galeria: viewtopic.php?t=5515
- Drzymek
- Samochód: Probe GT 92
- Galeria: viewtopic.php?t=5501
- Pelot
- Drzymek
Potrzebna jest tylko pompka, z tłoczkiem wyciskającym i wyginaną końcówką wężyka.
Wlewasz olej do tej pompki, odkręcasz lewe koło, odkręcasz czujnik temperatury oleju w skrzyni i wlewasz olej przez ten czujnik. Trzeba tylko przyciskać palcem po wyjęciu wężyka, żeby powietrze upuścić, a żeby oleju nie wypluwało.
I oto cała filozofia...
Dostanę jakąś nagrode ???
Wlewasz olej do tej pompki, odkręcasz lewe koło, odkręcasz czujnik temperatury oleju w skrzyni i wlewasz olej przez ten czujnik. Trzeba tylko przyciskać palcem po wyjęciu wężyka, żeby powietrze upuścić, a żeby oleju nie wypluwało.
I oto cała filozofia...
Dostanę jakąś nagrode ???
BEAUTY...POWER...SOUL...
- Pelot
- Natan
- Samochód: IIGen 95' 2,5 V6 24V
- Galeria: viewtopic.php?t=7333
olej do skrzyni i gdzie jest wlew
pelocik robiłem to dzis musisz przyspawać na długim pręcie nakrętkę taką jak nakrętka od szybkomierza ni i założyć taki kawał żelastwa na ten pręt i podbijać do góry wtedy ci to wyjdzie bez takiego ustrojstwa ułamałem ten kawałek co srubka to trzyma z włożeniem niema problemu trzeba posmarować tylko olejem i samo wskakuje ale musisz to robić na kanale linki podłaczasz z góry pozdrawiam i życze miłej pracy 2.2 GT 89r USA FULL VERSION
hmmmm...
nie wiem jak u was koledzy ale u mnie w automacie olej wlewam do zbiorniczka wspomagania kierownicy, przeciez to jest ten sam zbiornik a oleju jaki używam to Mobil 1 Ptf ,czy coś takiego pojemność u mnie w automacie to 3.8 l w manualu 3.3 l .
pozdrawiam.
pozdrawiam.
probe90` 2.2 GL USA automat.
- pytlar
- Galeria: viewtopic.php?t=8824
ja walczylem dzisiaj z tym ustrojstwem i nie moglem wyciagnac za cholere tego czegos linki ladnie posciagalem, srobke wykrecilem i dziadostwo podwazalem nawet ale za cholere tego nie moglem wyciagnac!! a oleju mam malo w skrzyni
ale pozniej znalazlem taka srobke w gornej czesci skrzyni i tutaj sa jej fotki juz po wykreceniu:
jak ja odkrecilem to syknelo jakby sie napoj gazowany otwieralo probowalem tam wlac oleju ale za maly otwor chyba i nie chcial wlatywac az...:/ albo tak sie saczyl ze chyba pol dnia bym wlewal go tam...
ale pozniej znalazlem taka srobke w gornej czesci skrzyni i tutaj sa jej fotki juz po wykreceniu:
jak ja odkrecilem to syknelo jakby sie napoj gazowany otwieralo probowalem tam wlac oleju ale za maly otwor chyba i nie chcial wlatywac az...:/ albo tak sie saczyl ze chyba pol dnia bym wlewal go tam...
- davidlive
- Samochód: brak
- Galeria: viewtopic.php?t=10466
- Kontakt:
Ale panowie kombinujecie
Ja jak wymieniałem olej (tzn nalewałem nowy po zmianie skrzyni) to wystarczyło troszkę poruszać linką aby ta zębatka się wybiła z trybików i lekko podważyć sróbokrętem i gotowe .
Potem 1m wężyka gumowego (coby się nie schylać) ok 15mm lejek , olej i do roboty .
A co do ilości to weszło ponad 4L bo założyłem chłodniczkę .
pozdro
Ja jak wymieniałem olej (tzn nalewałem nowy po zmianie skrzyni) to wystarczyło troszkę poruszać linką aby ta zębatka się wybiła z trybików i lekko podważyć sróbokrętem i gotowe .
Potem 1m wężyka gumowego (coby się nie schylać) ok 15mm lejek , olej i do roboty .
A co do ilości to weszło ponad 4L bo założyłem chłodniczkę .
pozdro
BYŁ - PROBE 2.2GT 90' był od 2007 do 2009
I JEST ZNOWU . Ta sama wersja, ten sam rocznik, to samo wyposażenie. Jest identyczny
I JEST ZNOWU . Ta sama wersja, ten sam rocznik, to samo wyposażenie. Jest identyczny
- Drzymek
- Lisiu
- Klubowicz
- Samochód: Corvette C4 LT1
- Galeria: viewtopic.php?t=6117
- davidlive
- Kontakt:
Drzymek tak ci powiem że tam za bardzo nie ma czego urwać, , no chyba że będziesz targał z całej siły to co innego, wyrwiesz tryb ze sworznia i bez szperania po skrzyni sie nie obejdzie .
Ale nie wymienisz sprzęgłą bez wyjęcia skrzynia (* a bynajmniej tej części )
pozdro
Ale nie wymienisz sprzęgłą bez wyjęcia skrzynia (* a bynajmniej tej części )
pozdro
- Lisiu
- Klubowicz
- Samochód: Corvette C4 LT1
- Galeria: viewtopic.php?t=6117
- davidlive
- Kontakt:
Żeby zmienić sprzęgło musi wylać olej ???Lisiu pisze:ale i tak później musi jakoś wlać olej do skrzyni....
":Ale boję się że przy wymianie sprzęgła nie obejdzie się bez wyciągania tej linki"
pozdro[/quote]
- Maciucha
- Samochód: I GT
- Galeria: viewtopic.php?t=7836
- Kontakt:
Jak go nie zleje, to sam wyleci. Półośki trzeba przecież wyciągnąć.davidlive pisze:
Żeby zmienić sprzęgło musi wylać olej ???
[...]
pozdro
automat USA '90
a na spotach u Golluma =>
a na spotach u Golluma =>
- Drzymek