Czarls pisze: Volvo stosując różne rodzaje skrzyń na jednym typie silnika osiąga całkowicie różne moce i momenty obrotowe jednak do tego dochodzą też inne mapy czasem osprzęt w postaci innych turbin VNT lub tych samych turbin jednak o innym układzie wirnika lub i samej jego wielkości.
Właśnie ! poprzez zastosowanie innego osprzętu są osiągane różne moce i moment obrotowy.
Pokaż mi, jeden choćby konkretny przykład, gdzie jest identyczny osprzęt:
- komputer
- wtryski
- oznaczenie modelowe
- turbina
i występują dwie różne skrzynie biegów i jest osiągana różna moc. Nie mówmy o momencie, gdyż on się zmieni razem z predkością obrotową..
Czekam..., tylko jak mówię, wszystkie powyższe parametry muszą byc identyczne, żeby to było wiarygodne.
Czarls pisze:To samo tyczy się innych marek aut może różnice nie były aż tak diametralne jak na przykładzie Volvo jednak stosowanie różnych skrzyń przy tej samej jednostce napędowej sporo dawało.
Ja Ci mogę powiedzieć jak to wygląda na przykładzie Grupy VW. Jedna pojemnośc skokowa, oznaczeń występujących silników kilkanaście, skrzynie biegów pasujące do kilku oznaczeń a moce różnią się od 90-150km.
Ale kompa od ASZ do ARL nie podepniesz, turbiny również... a różnica w w mocy diametralna. Skrzynia biegów( o ile mnie pamięc nie myli będzie pasowac) - sprawdzę w poniedziałek w pracy, jak nie zapomnę
Czarls pisze:Widzisz mało jednak wiesz
Daruj sobie takie wyciąganie wniosków. Panie wszystko wiedzący.