Zapraszamy do zapisywania się na Zlot Forda Probe, który odbędzie się w dn. 19-22 Czerwca w Sielpi Wielkiej. Szczegóły w dziale Rendez-vous.

POMOCY - kody części, CENY !!!

Awatar użytkownika
BiZoN
Samochód: brak

POMOCY - kody części, CENY !!!

Post autor: BiZoN »

Dzisiaj byłem u mechanika.
Przyznał się bez bicia, że przez miesiąc nie miał czasu za bardzo za naprawę, ale w końcu się zabrał do roboty i są efekty.

Brak ciśnienia na 3 cylindrach - środkowy na pierwszej głowicy (tej od chłodnicy) i na 2 głowicy lewy i środkowy (patrząc od przodu, czyli od chłodnicy)

Poza tym wszystko wydaje się być oki.

Dostałem wstępną listę części, które mam kupić.

Jako że jestem z małego miasta gdzie nie ma JAPAN CARS patrzyłem na ceny w internetowym sklepie JC i ceny, troszeczke mnie powaliły.
Dlatego proszę - jeżeli ktoś może się zorientować ile kosztują niżej wymienione części u niego będę bardzo wdzięczny. (wdzięczność okaże na najbliższym zlocie na którym w końcu uda mi się być :!: )

Zaczynamy :

kod: N03003 AJUSA USZCZELKA GŁOWICY (pierwsza) 207,00
kod: N03004 AJUSA USZCZELKA GŁOWICY (druga) 207,00
kod: 043014.000JC HASTINGS PIERŚCIENIE TŁOKOWE 403,00
kod: N63009 AJUSA USZCZELKA KOLEKTORA SSĄCEGO 2szt. po 19,00
kod: N43018 USZCZELKA POKRYWY ZAWORÓW PRAWA 33,00
kod: N43017 USZCZELKA POKRYWY ZAWORÓW LEWA 33,00
kod: N33054 USZCZELNIACZ ZAWOROWY 4,00

Nie jestem pewien co do kodu uszczelniacza zaworów i ile ich trzeba ? (24 szt.)

Aha potrzebuje jeszcze, uszczelke pod miskę olejową – niestety nie znalazłem kodu w JC,
zastanawia mnie też kod pierścieni tłokowych (są 2 różna ale w tej samej cenie)
Oraz gumę na przegub przedni po stronie pasażera (tą zaraz koło koła).

Jak widzicie troszeczkę się tego nazbierało i w sumie każdy grosz się liczy.
Wstępny koszt to suma powyżej 1000PLN !

Czekam na odzew :cry:
(jak coś to proszę o kontakt na Gadu-Gadu)
DUCH
PROBE II 2,5 GT USA Version
Obrazek
Gość

Post autor: Gość »

no coz, moja opieszalosc ze stworzeniem sklepu czesci na www.ford-probe.net wychodzi mi teraz bokiem :)

nie biore towaru z JC, ale mam - po kolej:

AJUSA USZCZELKA GŁOWICY - 160zl/szt.
AJUSA USZCZELKA KOLEKTORA SSĄCEGO - 16zl/szt.
AJUSA USZCZELKI POKRYWY ZAWORÓW - 85zl/szt.

Nie mam aktualnych stanow magazynowych, ale w razie czego byl zestaw uszczelek glowicy za ok. 700zl - jak wyglada taki komplet z Ajusy do 2.2L moze powiedziec Wingeman i Neo - kupowali u mnie.

Jutro sprawdze dokladniej i napisze.
Raf
Klubowicz
Galeria: viewtopic.php?t=5495
Kontakt:

Post autor: Raf »

Dodam tylko że zamiast uszczelek pod pokrywy zaworów z JC po 33 PLN zalecałbym fordowskie oryginały po 100 PLN. Było o tym na forum.
Gość

ja niestety musze anulowac podane ceny - euro poszlo tak w gore, ze szok - wlasnie wgralem nowy cennik
Awatar użytkownika
BiZoN

Raf pisze:Dodam tylko że zamiast uszczelek pod pokrywy zaworów z JC po 33 PLN zalecałbym fordowskie oryginały po 100 PLN. Było o tym na forum.

Słuchaj mógłbyś dać namiary na ten post. Szukałem ale albo mam zaćme albo nie potrafie szukać.
Będe wdzięczny
DUCH
Obrazek
Raf
Klubowicz
Galeria: viewtopic.php?t=5495
Kontakt:

Post autor: Raf »

kollek

Post autor: kollek »

Wiem coś o uszczelce pod klawiature z JC. Założyłem taką (20 zł) i o dupe rozbić taką uszczelkę!!!
Probe 2.2 GL 89'
Se Enzo Ferrari sarebbe dell'opinione che una macchina è solo una macchina, non costruisca Ferrari. E Ferrari è non una macchina solo. È opera d'arte!
Gość

I wcale sie nie dziwie kollek. W JC wiekszosc towaru jest "Made in China" lub podobne. Przeciez niska cena czesci nie bierze sie znikad.
Gość

CZesc. Mam pytanie wziazku z twoim silnikiem. Jaki masz stan licznika przejechanych kilometrow. Troche dziwne abyc mial spadek zaraz na trzech cylindrach. Wiem ze znajomy zrobil raz tak ze mial slaba kompresje na cylindrach bo pierscienie byly zapieczone, wienc co zrobil wlal okolo setki nafty na kazdy cylinder i to pomoglo. Wienc upewni sie czy abys nie mial podobnego problemu. Natomiast spodkalem sie ze jak ci zawory glosno chodza to goscie dolewaja pol butelki oleju od spomagania do silnika i to podobno pomaga. Oczywiscie pozniej nalezy olej wymienic po kazdej takiej probie. A tak naprawde co do uszczelek to tak jak RAf mowi lepiej zalozyc troszke drosze ale pewne, bo napewno nie chcesz aby miec dalsze wydatki z ponowna wymiana.
buster

Post autor: buster »

nie wiem jakiego masz proba ja mam 1 `91 gl i mechanik nie wlał mi oleju do skrzyni i sie po 50 kilosach narobiło przy 100kmh zablokowało skrzynię, z silnikiem nic ale urwało przegub przy kole od kierowcy znaczy sie ukręciło jak plastelinę, musiałem kupić łożysko bo urwany przegub wybił simering. kupiłem łożysko JC za 180zł a przegub jakiś IGLo czy jakoś tak i za 225 zł a JC był za 190 tylko że ten Iglo to niby jakiś włosko amerykański, i niby lepszy. a wszystkie części mazda 91 2.2i GL mają w komputerze zapisane że też do probe gl jak trafisz na sklep z dobrą bazą danych to ci znajdą bo jak zaczynają szukać i się pocić to podziękuj za wizytę. poza tym najpierw pytaj się o części do mazdy bo jak słyszą probe to robią wielkie oczy albo sobie doliczają tak jest przynajmniej we wrocku.
Awatar użytkownika
BiZoN

Dzięki chłopaki za odzew.

Co do ciśnienia - widziałem na wydruku - kiepścizna.
Po wyjęciu silnika i zdjęciu głowic mechanik pokazywał mi nagar.
Wszystko zgadzało się z wykresem - w sumie lepiej juz to zrobić DOBRZE i mieć święty spokój :!:

Tym bardziej że już w przyszłym roku czeka na nas WIELKI MIEŚDZYNARODOWY ZLOT TUNINGOWY W HRADEC KRALOVE u Czechów.
:)

Tym otymistycznym akcentem kończymy dzisiajszą działaność na forum i wale w kime.
Nara
DUCH
Obrazek
Gość

Czesc. Kiedy ma byc ten zjazd probe. Jestem zainteresowany, mozesz dac namiary z data.
Awatar użytkownika
BiZoN

Kurde - to jeszcze raz ja.

Pytanie odnośnie zestawu uszczelek.

W moto-sklepie oferują takowy zestaw za 877,00 firma oczywiście AJUSA.
KOD: M13031

Orientujecie się jak to wygląda ??
I generalnie jak się ma sprawa jakości elementów wykonanych przez AJUSA bo powoli zdania zaczynają być bardzo podzielone.
DUCH
Obrazek
Gość

AJUSA jest firma hiszpanska. Jakosc jest dobra, a z tego co w hurtowni (z której biore towar) chlopaki mi mowili - "jak dupa mechanik, to i najlepsze uszczelki nie pomoga". Nie raz widzialem tak spier.... planowanie glowicy, ze sie noz w kieszeni otwieral. Nie ma sie wtedy co dziwic, ze uszczelke glowicy momentalnie wywala.

Jesli chodzi o kompletny zestaw uszczelek silnika AJUSA (nr 521250000), to mam po 820zl. Euro zdrozalo, bo byl za niecale 800zl. Dla uzupelnienia podam jeszcze inne zestawy uszcelek:
- zestaw glowica silnika AJUSA 50138900 - 730zl
- zestaw pokrywa zaworow AJUSA 56017200 (prawa) i 56017300 (lewa) - 105zl (chwilowo brak)
- zestaw skrzynia korbowa AJUSA 54072300 - 100zl.
ODPOWIEDZ

Wróć do „2.5 V6 KL”