to tu trafiłeś chyba na fachowca w temacie wymiany płynu chłodzącego i odpowietrzania (robiłem to 5 razy ...

) - za dużo opowiadania jest ... ale:
- na pewno w chłodnicy masz korek spustowy - odkręcasz i wypuszczasz płyn
- zbiornik wyrównawczy... hm jakby to powiedzieć - stamtąd nie schodzi płyn - ja go odessałem wężykiem i dużą strzykawką
- zalewanie nowym płynem: zalać ile się da, sprawdzić czy jest w zbiorniku wyrównawczym (jeśli nie - dolać [na pewno nie będzie

] )
- odpowietrzanie: tu się zaczynają jaja - jeśli układ jest zalewany wolniutko i oczywiście na otwartej nagrzewnicy teoretycznie powinien się odpowietrzyć ale... (tu ukłony w stronę
greyga za dobrą radę) górny blok się zapowietrza. Co zrobić? Na przepustnicy znajduje się regulator wolnych obrotów do którego dochodzi rurka (z małego obiegu) z płynem chłodzącym - należy ściągnąć wężyk na odpalonym silniku i czekać aż układ wyrzuci z siebie powietrze i zacznie lecieć sam płyn - i to wszystko. Ja to robiłem na całkiem gorącym silniku (trochę ręce poparzyłem) szybciej poszło a niedobór płynu uzupełniłem właśnie przez ten wężyk wspomnianą już strzykawką.