Dawno nie pisałem o autq w galerii. A sporo się działo. Ostatnio zająłem się dymieniem, wymienione zostały: pierścienie tłokowe (200zł), uszczelniacze zaworowe, o planowaniu i uszczelce pod gł. nie wspomnę. Spostrzeżenia to:
Jeśli dymi mocno i bierze olej, to zapieczone pierścienie tłokowe. A wszystko zaczyna się od przegrzania silnika, w moim przypadku to nie szczelna chłodnica (z allegro do mazdy 626 za 50zł). Wymieniłem chłodnicę, miałem przygodę z termostatem i wymieniłem też pompę wodną-212zł (kiepski dostęp, ale poradziłem sobie sam). Przeciekała, ubywało płynu, obroty silnika wariowały. Rozrząd ustawiałem już mnóstwo razy, niczego nie zepsułem i wszystko działa prawidłowo. Koszty są spore, ale porównywalne do innych aut, często spotykanych na naszych drogach. Z dostępem części nie ma większych problemów. Jednak jeśli chodzi o dobór "precyzyjnych" części to jednak lepiej kupować w sklepie i mieć pewność że będą pasować, niż kupować przez internet, bo z takowym różnie bywa. Zająłem się również zawieszeniem, wymienione zostały końcówki, sworznie, tuleje, łączniki stabilizatorów, koszt stosunkowo nie wielki, szczerze to myślałem że będzie 2x drożej. Miłe zaskoczenie przy płaceniu rachunku

Zostało na wachę.