BRAK ISKRY

Awatar użytkownika
Sam
Posty: 471
Rejestracja: 2004-05-27 22:04
Car: Probe 96r, 2.0 16V
Gallery: viewtopic.php?t=17752
Lokalizacja: Sosnowiec

Re: BRAK ISKRY

Post autor: Sam »

ciekawe czy popularność idzie w parze z cena ;) swoja drogą napisz ile zapłaciłeś w końcu jak kupisz -> bo jak widać różnie w różnych miejscach sobie za cewkę życzą.
Dziś Probe 2.0 16V 96r
Kiedyś Probe 2.2 GL 90r

Niech gra muzyka i gaz do dechy :D
Komu w drogę temu pedał w podłogę :]

Gaban
Posty: 23
Rejestracja: 2010-02-10 23:25
Car: Probe V6 '94
Gallery: viewtopic.php?t=17657
Lokalizacja: Czeladź

Re: BRAK ISKRY

Post autor: Gaban »

Probina jezdzi :)

Finalnie po wielu bojach i przebojach cewke dostalem w Kapitanie w Katowicach. Koszt cewki 130 zl. Proboszczowicze ze slaska moga smialo tam walic. Jak w sklepiku nie sa pewni to zamowia 3 modele zeby dopasowac. Jutro dopisze do tego posta model cewki, ktora wetknalem, bo zapomnialem z samochodu wziac paragorna.

Po wymianie Probek odpalil nawet nie na dotyk :) Przekrecilem kluczyk o 3 milimetry i on nagle zaczal pracowac jakby nigdy nic :) Co prawda przez kilka minut wywalal z siebie klebowisko bialego dymu ( az sie zaczalem bac ze uszczelka pod glowica ), ale przestal. W koncu stal miesiac w mrozy nie mrozy.

Efekty wymiany cewki: ( lub dlugiego postoju :D )
- Probek działa
- Probek dostal nowy akumulator
- Przestaly mi zjezdzac obroty do 400-500 ( teraz twardo trzyma jakies 750 na oko )
- Jezdzi sie nim jakby bardziej miekko ( nie szarpie na wolnych obrotach )
- Właścicielowi znaczaco wzrosla radość z życia :D
- Nie dziala radio :/ ( musze zobaczyc a dzis juz za ciemno )

Serdecznie dziekuje Wam wszystkim za pomoc ( samouczki, podpowiedzi, FAQ i inne ). Postaram sie w wolnej chwili zrobic fotorelacje z mojego aparatu zaplonowego bo jest zdecydowanie inny niz ten wyzej, a komus moze sie przydac jak to cholerstwo rozebrac.

Se nareperowalem wlasnymi recami i jestem cholernie dumny :D A co ! :D

Maxxum
Klubowicz
Posty: 3380
Rejestracja: 2004-06-03 22:15
Car: 3.0 V6 LX '90, 2.2 GT '92
Gallery: viewtopic.php?t=7746
Lokalizacja: Tarnów

Re: BRAK ISKRY

Post autor: Maxxum »

Model, oznaczenie, cenę i najlepiej adres sklepu gdzie kupiłeś, wrzuć do F.A.Q. w temacie "Kody części do PROBE II".
"Potrzeba dwóch lat, aby nauczyć się mówić; pięćdziesięciu, aby nauczyć się milczeć." (Ernest Hemingway)

Awatar użytkownika
mysz
Klubowicz
Posty: 1914
Rejestracja: 2010-04-03 15:02
Gallery: viewtopic.php?t=18115
Lokalizacja: wwa

Re: BRAK ISKRY

Post autor: mysz »

Witam,
ostatnio miałem duże problemy z odpalaniem, zalewało świece, a silnik nie odpalał. Sprawdziłem, czy jest iskra- iskry brak. Dziś zacząłem rozbierać aparat zapłonowy, a tu taki widok:
Obrazek
Czy ktoś się orientuje gdzie w Warszawie dostanę cewkę od ręki do aparatu S1? Silnik 2.0. Sprawdzałem w intercarsie- nie ma.

Pozdrawiam.
Było: Probe '94r
Jest: ST220 2005r

Awatar użytkownika
mar3inez
Posty: 411
Rejestracja: 2009-01-04 17:54
Car: 2.5 v6 White Pearl '93 USA
Gallery: viewtopic.php?t=16758
Lokalizacja: Trzcianka

Re: BRAK ISKRY

Post autor: mar3inez »

wpisz w allegro ja tak kupiłem http://allegro.pl/listing.php/search?sg ... ewka+probe
może nawet znajdziesz w Warszawie

Awatar użytkownika
mysz
Klubowicz
Posty: 1914
Rejestracja: 2010-04-03 15:02
Gallery: viewtopic.php?t=18115
Lokalizacja: wwa

Re: BRAK ISKRY

Post autor: mysz »

Zmierzyłem rezystancje cewki i oto co wyszło:
wtórne 1kohm
pierwotne 2ohm
Rozumiem, że cewka jest do wymiany, bo gdzieś tu na forum widziałem, że powinna mieć 23kohm'y wtórnego i 1ohm pierwotnego?
Pozdrawiam.
Było: Probe '94r
Jest: ST220 2005r

Awatar użytkownika
Sam
Posty: 471
Rejestracja: 2004-05-27 22:04
Car: Probe 96r, 2.0 16V
Gallery: viewtopic.php?t=17752
Lokalizacja: Sosnowiec

Re: BRAK ISKRY

Post autor: Sam »

i tak i nie :D - > zależy jak mierzysz tam są 3 piny + 4 na rozdzielacz wtórne trzeba mierzyć miedzy złączką od rozdzielacza a pinem masy nie pamiętam który to (tu już o tym pisałem raz jesthttp://fordprobe.pl/forum/viewtopic.php ... &start=100) Natomiast można zmierzyć to źle ponieważ jeśli mierzysz tylko wartości miedzy pinami to miedzy którymiś dwoma jest rezystor 1kohm - > nie mam pojęcia do dziś po co (ale bez niego nie zapali co tez tam gdzieś pisałem) w tamtym poście jest taki uproszczony schemacik zaczerpnięty z jakiejś książki. Tak wiec przeczytaj go dokładnie i sprawdź jeszcze raz. Jakby co to wal na priv aparat w moim 2.0 przestudiowałem dogłębnie ;p
Dziś Probe 2.0 16V 96r
Kiedyś Probe 2.2 GL 90r

Niech gra muzyka i gaz do dechy :D
Komu w drogę temu pedał w podłogę :]

andrew
Posty: 187
Rejestracja: 2007-07-09 11:47
Car: brak
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: BRAK ISKRY

Post autor: andrew »

myszs pisze:Witam,
ostatnio miałem duże problemy z odpalaniem, zalewało świece, a silnik nie odpalał. Sprawdziłem, czy jest iskra- iskry brak. Dziś zacząłem rozbierać aparat zapłonowy, a tu taki widok:
Obrazek
Czy ktoś się orientuje gdzie w Warszawie dostanę cewkę od ręki do aparatu S1? Silnik 2.0. Sprawdzałem w intercarsie- nie ma.

Pozdrawiam.
Normalne, u mnie też tak wyglądała. Dostaje się trochę wilgoci poprzez odpowietrzenie/odwodnienie.
Andrew
Ford Probe II 2,5V6 Kanada '93r.
Ford Mondeo MK3 ST220 3,0V6 '02r
Chrysler Concorde Limited 3,5V6 '02r.

Awatar użytkownika
mysz
Klubowicz
Posty: 1914
Rejestracja: 2010-04-03 15:02
Gallery: viewtopic.php?t=18115
Lokalizacja: wwa

Re: BRAK ISKRY

Post autor: mysz »

Po wielu przygodach, probe odpaliło- pomógł moduł zewnętrzny.
Obecnie mam problemy tylko z kątem wyprzedzenia zapłonu(+wolne obroty)- gaśnie jak wysprzęglę powyżej 3 tys obr/min.
Sam- jeszcze raz dzięki serdeczne za pomoc ;).
Pozdrawiam.
Było: Probe '94r
Jest: ST220 2005r

Awatar użytkownika
Kocureq
Klubowicz
Posty: 10548
Rejestracja: 2006-03-21 21:35
Car: Smart ForTwo Brabus 2010
Gallery: viewtopic.php?t=10333
Lokalizacja: Warszawa

Re: BRAK ISKRY

Post autor: Kocureq »

Masz lampę? Pamiętasz jak Ci mówiłem jak ustawić zapłon?

Jak nie, to moja lampa leży w Wawie, a do ustawienia to uśmiechnij się do Romasa - łebski gość i chętny do pomocy. Tylko piwska żłopie co smok :D

Awatar użytkownika
mysz
Klubowicz
Posty: 1914
Rejestracja: 2010-04-03 15:02
Gallery: viewtopic.php?t=18115
Lokalizacja: wwa

Re: BRAK ISKRY

Post autor: mysz »

No właśnie lampy nie mam- lampa gdzieś "wsiąkła" znajomemu (ew. ją komuś pożyczył).
A co do ustawiania- pamiętam Twoje instrukcje w 100% :) .
A Romas lampę ma? :mrgreen:
Było: Probe '94r
Jest: ST220 2005r

Awatar użytkownika
Kocureq
Klubowicz
Posty: 10548
Rejestracja: 2006-03-21 21:35
Car: Smart ForTwo Brabus 2010
Gallery: viewtopic.php?t=10333
Lokalizacja: Warszawa

Re: BRAK ISKRY

Post autor: Kocureq »

Chyba nie, ustawialiśmy moją. Ale jakby co, to ma dostęp do mojej :D

Awatar użytkownika
mysz
Klubowicz
Posty: 1914
Rejestracja: 2010-04-03 15:02
Gallery: viewtopic.php?t=18115
Lokalizacja: wwa

Re: BRAK ISKRY

Post autor: mysz »

Dobra, dzięki serdeczne za pomoc, uderzę do Romas'a :D
Pozdrawiam.
Było: Probe '94r
Jest: ST220 2005r

Awatar użytkownika
Sam
Posty: 471
Rejestracja: 2004-05-27 22:04
Car: Probe 96r, 2.0 16V
Gallery: viewtopic.php?t=17752
Lokalizacja: Sosnowiec

Re: BRAK ISKRY

Post autor: Sam »

nie ma za co ;) i pamiętaj grunt to spokój :D
Dziś Probe 2.0 16V 96r
Kiedyś Probe 2.2 GL 90r

Niech gra muzyka i gaz do dechy :D
Komu w drogę temu pedał w podłogę :]

Awatar użytkownika
mysz
Klubowicz
Posty: 1914
Rejestracja: 2010-04-03 15:02
Gallery: viewtopic.php?t=18115
Lokalizacja: wwa

Re: BRAK ISKRY

Post autor: mysz »

Witam ponownie.
Po naprawie aparatu pojawił się kolejny problem- w bardzo ciepłe dni, na ciepłym silniku, piszczy mi łożysko ( :?: ) w aparacie (tylko na jałowych, albo jak jest powyżej 30 stopni piszczy niezależnie od obrotów).
Czy da się coś z tym zrobić? Wcześniej (przed naprawą) było wszystko ok. Aparat jest na pewno dobrze poskładany.

Pozdrawiam.
Było: Probe '94r
Jest: ST220 2005r

Awatar użytkownika
Sam
Posty: 471
Rejestracja: 2004-05-27 22:04
Car: Probe 96r, 2.0 16V
Gallery: viewtopic.php?t=17752
Lokalizacja: Sosnowiec

Re: BRAK ISKRY

Post autor: Sam »

Powiem szczerze że nie pamiętam czy tam w ogóle jest łożysko czy tulejka :D jeżeli faktycznie łożysko to nie powinno być strasznych problemów z wymianą.
Dziś Probe 2.0 16V 96r
Kiedyś Probe 2.2 GL 90r

Niech gra muzyka i gaz do dechy :D
Komu w drogę temu pedał w podłogę :]

BOB
Posty: 24
Rejestracja: 2005-12-03 17:43
Car: brak
Lokalizacja: Gliwice - Pyskowice - Pniów

Re: BRAK ISKRY

Post autor: BOB »

Witam wszystkich
Odrazu przepraszam że pewnie nadpisuje ten temat ale nie jestem w kraju i płace 2 Euro za godzine netu w kafejce wiec prosze o wyrozumiałość bo nie mam dużo czasu żeby wertować strony :)
Oki a było to tak :) :
jakies 4500 km temu wymieniłem cewke zapłonową bo mi sie spaliła i już było ok .
Na tej nowej cewce przejechałem około 4500 km i teraz jestem w Holandii i gdy parkowałem tylne koło najechało mi na krawężnik był duży opór i wtedy zgasł przy kreceniu jeszcze jakby raz coś drgnęło a potem już trupek .
Oczywiście odrazu zauważyłem że nie ma iskry bo kiedyś już mi nie odpalał.
Mam małe możliwości co do pomiarów i testów bo auto stoi na dworze ale wcześniej mi się zdażało że auto paliło jakby na nie wszystkie gary ale za chwile było ok a teraz przed brakiem iskry czyli zgaśnieęciem na parkingu wyczówałem takie mini drgania w silniku na wolnych obrotach jakby nmiał zgasnąć ale silniczek pracował dalej wiec nic nie robiłem.
Wtyczka czujnika wału czysta i nie zalana kable wys napięcia nowe praktycznie wszystko jest tylko nie iskra :) kontrolka kluczyka na desce gaśnie poduszki gasną i kontrolka ch engine świeci .
Piszę tu bo wcześniej tez pisałem i dostałem dużo dobrych rad i zawsze po odpowiedziach naprawiłem autko.
Mam probka 2,5 L 1995 r do immo nie mam pilota a czy działa to niewiem ale jak otworze drzwi inaczej niż kluczykiem :)))
to auto sie wydziera :)
Nio i o co mi chodzi ja stawiam znowu na cewkę a Wy jak myślicie cewka a może cały aparat ? czekam na odp i z góry dziękuję :)
Pozdrawiam
V6 2.5

Awatar użytkownika
tom87dg
Klubowicz
Posty: 568
Rejestracja: 2009-12-25 12:37
Car: probe 1993 2.5 v6
Gallery: viewtopic.php?t=16963
Lokalizacja: DG

Re: BRAK ISKRY

Post autor: tom87dg »

jestes pewny ze to iskra? moze najezdzajac tylem mocno uderzyles i wylaczylyl sie przycisk zabezpieczajacy od paliwa ( przycisk jest schowany w tylnym nadkolu po stronie kierowcy) a jak nie to cewka
http://hydrografikadg.pl.tl --------> zapraszam osoby chcace zmienic wyglad w swoim woziku

BOB
Posty: 24
Rejestracja: 2005-12-03 17:43
Car: brak
Lokalizacja: Gliwice - Pyskowice - Pniów

Re: BRAK ISKRY

Post autor: BOB »

Zapomniałem dodać że komputer błędów nie wykazuje , paliwo podaje czyli czujnik 1 cylindra ok raczej , guzik wypadkowy ok :)
Pozdrawiam i czekam na podpowiedzi :)
V6 2.5

Awatar użytkownika
tom87dg
Klubowicz
Posty: 568
Rejestracja: 2009-12-25 12:37
Car: probe 1993 2.5 v6
Gallery: viewtopic.php?t=16963
Lokalizacja: DG

Re: BRAK ISKRY

Post autor: tom87dg »

wymien aparat zaplonowy
http://hydrografikadg.pl.tl --------> zapraszam osoby chcace zmienic wyglad w swoim woziku

Awatar użytkownika
Sam
Posty: 471
Rejestracja: 2004-05-27 22:04
Car: Probe 96r, 2.0 16V
Gallery: viewtopic.php?t=17752
Lokalizacja: Sosnowiec

Re: BRAK ISKRY

Post autor: Sam »

Moduł masz w aparacie czy zrobiony zewnętrzny ? jeśli masz zewnętrzny to sprawdź czy coś się w nim nie sknociło lub nie zwarło z tego co pamiętam to na radiatorze jest plus i jak dotknie masy to auto nie pali(ale to jak masz zewnętrzny)
Jak nie masz zewnętrznego to najlepiej wsadzić aparat z innego i sprawdzić czy to pomoże.
Samą cewkę można sprawdzić względnie prosto omomierzem choć jest to tylko oględny pomiar (jak to zrobić pisałem w tym temaciehttp://fordprobe.pl/forum/viewtopic.php ... 00#p248950)
Dziś Probe 2.0 16V 96r
Kiedyś Probe 2.2 GL 90r

Niech gra muzyka i gaz do dechy :D
Komu w drogę temu pedał w podłogę :]

Awatar użytkownika
Natan
Posty: 1521
Rejestracja: 2005-03-13 22:13
Car: IIGen 95' 2,5 V6 24V
Gallery: viewtopic.php?t=7333
Lokalizacja: Zawidów

Re: BRAK ISKRY

Post autor: Natan »

Witaj .... Zobacz tak jak pisze tom87dg czy Ci się czasem nie odbił wyłącznik przeciwuderzeniowy tak jak pisze z lewej strony bagażnika za zbiorniczkiem płynu od spryskiwacza to taka mala puszeczka z guzikiem na górze wciśnij ten guzik i spróbuj jak nie odpali to cewka siadła tak ja miałem ......... Pozdro :slon:
był F Probe 1 GT 89r USA ( ful opcja ) zginął śmiercią wypadkową ( CZECHY )
był F Probe 2 6V 24 V 96r zginał śmiercią wypadkową ratując życie właścicielowi !!!!!!!!!!! ( okolice Zielonej Gory )
jest F Probe 2 6V 24 V 95r jeszcze żyje ..............
........................................................................................
Nie bądz pewien,że czas masz,bo pewność niepewna.

Awatar użytkownika
Pitbull
Posty: 448
Rejestracja: 2006-10-20 12:48
Car: Ford Probe II 2.5v6 96'
Gallery: viewtopic.php?t=14340
Lokalizacja: Lublin

Re: BRAK ISKRY

Post autor: Pitbull »

Podpinam się pod temat w moim probie nie ma ISKRY Probe 2.5v6 94r.
Sprawdziłem wszystko z tego tematu: http://fordprobe.pl/forum/viewtopic.php?f=5&t=4849 i tak, sprawdziłem błędy i wyskoczył błąd nr 4, wcześniej wyskakiwał nr 3 ale teraz już nie. Po odpaleniu świeci się check, sprawdzałem piny we wtyczkach od aparatu zapłonowego no i:
W dużej wtyczce: PIN 1- jest masa, PIN 2- jest +12, PIN 5 -jest masa,w małej PIN 3- jest +12.
Czyli wychodziłoby na to że padł moduł lub cewka no ale wczoraj rano odpaliłem auto normalnie nic sie nie działo ale po jakimś czasie zaczął przerywać aż w końcu zgasł więc odkręciłem kopułkę i przeczyściłem te 6 metalowych(dzyndzelków) potem zamontowałem kopułkę i już probek umarł...
Zastanawiam się nad wysłaniem aparatu do tej firmy które regeneruje aparaty http://moto.allegro.pl/aparat-probe-maz ... 10442.html miał ktoś z nimi styczność?
Był: Ford Probe 2 2.0 97' violet Był: Ford Probe 2 2,5 v6 KLZE 97' black
Był: Ford Probe 2 2.0 97' black Był: Ford Probe 2 2,5 v6 96'
Była: Alfa Romeo 159 SW 07' JTDM Był Ford Probe 2 2.5 v6 96'

Awatar użytkownika
CBR
Posty: 1877
Rejestracja: 2009-02-06 00:20
Car: No Probe
Gallery: viewtopic.php?t=15220
Lokalizacja: Nie jestem z Poznania

Re: BRAK ISKRY

Post autor: CBR »

Yakuza już nieraz była opisywana. Raz na tak, raz na nie.
Jeżeli będzie pewność to kup drugi aparat i tyle.
Ja tak zrobiłem w złotym i za grosze kupiłem aparat. Latał do końca.
W razie W daj mi znać to poszukam tel do gościa który mi sprzedal wtedy.
No Probe no problem. Ufff...Obrazek

Awatar użytkownika
Pitbull
Posty: 448
Rejestracja: 2006-10-20 12:48
Car: Ford Probe II 2.5v6 96'
Gallery: viewtopic.php?t=14340
Lokalizacja: Lublin

Re: BRAK ISKRY

Post autor: Pitbull »

Jakbyś mógł to poszukaj
Był: Ford Probe 2 2.0 97' violet Był: Ford Probe 2 2,5 v6 KLZE 97' black
Był: Ford Probe 2 2.0 97' black Był: Ford Probe 2 2,5 v6 96'
Była: Alfa Romeo 159 SW 07' JTDM Był Ford Probe 2 2.5 v6 96'

ODPOWIEDZ

Wróć do „2.0 R4 FS”