Uwaga. Informuję, że z dniem 09.08.2024 Stowarzyszenie Ford Probe Klub Polska zostało zamknięte i przekształciło się w Ford Probe Klub Polska. W działaniu forum nic się nie zmieni.
Akumulator (pojemność, rozmiar, ...)
- Kocureq
- Klubowicz
- Samochód: Patrol Y60 1991, Audi A4 2023
- Galeria: viewtopic.php?t=10333
- Basf_Wrocław
- Samochód: R4 94
- Galeria: viewtopic.php?t=5626
-
- Samochód: Mitsubishi 3000GT
akumulator
Na pewno Klebera pasuje do oryginalnej podkładki ale nie znam modelu.
- Sebastian
- Galeria: viewtopic.php?t=8692
z tego co pamietam, to poprosu boki(poza jednym) ucielem, sama podstawke bez brzydkich scianek przykrecasz i juz masz universal na wszstkie akku!!
pozdr
pozdr
"Byłoby lepiej, gdyby ludzie bardziej przypominali zwierzęta (...) i w większym stopniu kierowali się instynktem; czyniąc coś, nie powinni być aż tak dalece świadomi tego, co robią."
"Strach i głupota zawsze leży u podstaw większości ludzkich działań."
"Strach i głupota zawsze leży u podstaw większości ludzkich działań."
ale tu problemem nie są szerokość i długość akumulatora - bo ta jest akurat standardowa, tylko ta durna wysokość.
Zresztą tak gwoli ścisłości, to wysokość całkowita też wynosi 175mm, tylko te amerykańskie aku nie mają wystającego plastiku, który pokrywa się wysokością z biegunami - przez co aku, patrząc od strony świateł (czyli tam gdzie schodzi maska), jest niższy o te 20mm.
Zresztą tak gwoli ścisłości, to wysokość całkowita też wynosi 175mm, tylko te amerykańskie aku nie mają wystającego plastiku, który pokrywa się wysokością z biegunami - przez co aku, patrząc od strony świateł (czyli tam gdzie schodzi maska), jest niższy o te 20mm.
wiśniowe gt 96'
-
- Galeria: viewtopic.php?t=10331
ja miałem ten sam problem, wiec wywaliłem aku do bagażnika a na miejsce akumulatora dałem filtr
nowe fele 17' opony235/45 i tył 255/40
i po hamowni-prawie 200
nowy kolektor wydechowy
http://tommyjnia.eu.interia.pl/
- Ronin
- Galeria: viewtopic.php?t=7575
-
- Galeria: viewtopic.php?t=10331
hmm o ile sie nie myle to powinno byc w galerii, jak nie ma to zrobie
nowe fele 17' opony235/45 i tył 255/40
i po hamowni-prawie 200
nowy kolektor wydechowy
http://tommyjnia.eu.interia.pl/
- KASZCZU
- Galeria: viewtopic.php?t=12249
Odsmażę trochę tego akumulatorowego kotleta.
Też planuję sobie kupić nowy aku bo ten co miałem już odmówił posłuszeństwa. Przy okazji chciałbym spytać się o radę które akumulatory są lepsze? Z jakim Ah wybrać? Czy taka 75tka wejdzie do Proba?
http://ciah.pl/4867
na pewno jest za wysoka o te 15mm ale czy wymiarami szerokość-długość wejdzie?? Nie mam niestety przy sobie Probka bo stoi u mechanika więc nie mam jak sprawdzić.A i jeszcze jedno czy aku w Probe ma plus po lewej czy prawej stronie>??
Pozdrawiam
Też planuję sobie kupić nowy aku bo ten co miałem już odmówił posłuszeństwa. Przy okazji chciałbym spytać się o radę które akumulatory są lepsze? Z jakim Ah wybrać? Czy taka 75tka wejdzie do Proba?
http://ciah.pl/4867
na pewno jest za wysoka o te 15mm ale czy wymiarami szerokość-długość wejdzie?? Nie mam niestety przy sobie Probka bo stoi u mechanika więc nie mam jak sprawdzić.A i jeszcze jedno czy aku w Probe ma plus po lewej czy prawej stronie>??
Pozdrawiam
- S_H_A_D_O_W
- Galeria: viewtopic.php?t=14266
- KASZCZU
- S_H_A_D_O_W
- KASZCZU
Dzięki wielkie czyli będzie pasować teraz mam dylemat który aku wybrać Bosch czy Centre. W sumie Bosh jest bardziej renomowana firmą, ale dużo więcej spotykałem się z aku Centry...
Bosch Silver 74Ah 680A kosztuje w granicach 330zł
CENTR FUTURA 75Ah 760A 299zł
Bosch ma dodatek srebra na płytkach co niby sprawia że działa lepiej
ale ma gwarancję na 2 lata
Futura ma większy prąd rozruchowy i gwarancję na 3lata oczywiście cena trochę niższa.
Który wybrać?
Bosch Silver 74Ah 680A kosztuje w granicach 330zł
CENTR FUTURA 75Ah 760A 299zł
Bosch ma dodatek srebra na płytkach co niby sprawia że działa lepiej
ale ma gwarancję na 2 lata
Futura ma większy prąd rozruchowy i gwarancję na 3lata oczywiście cena trochę niższa.
Który wybrać?
- S_H_A_D_O_W
Mialem centre wczesniej w Audi Coupe i powiem ze zadna rewelacja niby parametry lepsze od Boscha ale jak pograla muza na psotoju to potrafila slabo krecic a aku zakupilem nowy, a w zimie schodze do garazu przekreca kluczyk i ciemnosc ciemnosc widze wyzionela ducha, a ze auto bylo mi potrzebne i nie mialem czasu czkeac na nowy aku wiec kupilem boscha smigal w audi przez 2 lata bez problemu i zdobrym audio na pokladzie, wiec nauczony doswiadczeniem do probe tez powedrowal Bosch silver, tak wiec ja polecam osobiscie Boscha, roznica cenowa niewielka a jakosc napewno lepsza
...w niebie mnie nie chcą, a w piekle boją się, że nim zawładnę ...
Czarne 2.5V6 USA 92r
Czarne 2.5V6 USA 92r
- KASZCZU
Akumulatorki
Hej,
Osobiscie z tego co mi wiadomo to BOSH zaczal od pewnego czasu robic lipe, fabryka przeniesli gdzies do Czech lub na Wegry - nie pamietam. Elektromechanicy mowia ze to juz nie ten sam renomowany BOSH co kiedys. Centry powiem Wam ze maja jakas wade, mialem 2 sztuki, Jedna padla; wymienili mi na druga. Druga padla, wiec dalem sobie spokoj. Szef sklepu gdzie kupowalem mowil ze mial 7 zwrotow. Aktualnie wywalilem podkladke pod aku i zakupilem zaje-fajny aku japonskiej firmy YUASA. Zaplacilem jak za zboze ale gosc mowi ze ani jednego zwrotu nie mial. Polecam tez akumulator EXIDE. Kupilem do innego autka i jest zyleta. Co do aku Centry to niestety nie dziala system powiadamiania o rozladowaniu lub tez dobrym stanie akumulatora (mowa o tej kolorowej szybce) w Yuasie dziala. Pozdrawiam.
Osobiscie z tego co mi wiadomo to BOSH zaczal od pewnego czasu robic lipe, fabryka przeniesli gdzies do Czech lub na Wegry - nie pamietam. Elektromechanicy mowia ze to juz nie ten sam renomowany BOSH co kiedys. Centry powiem Wam ze maja jakas wade, mialem 2 sztuki, Jedna padla; wymienili mi na druga. Druga padla, wiec dalem sobie spokoj. Szef sklepu gdzie kupowalem mowil ze mial 7 zwrotow. Aktualnie wywalilem podkladke pod aku i zakupilem zaje-fajny aku japonskiej firmy YUASA. Zaplacilem jak za zboze ale gosc mowi ze ani jednego zwrotu nie mial. Polecam tez akumulator EXIDE. Kupilem do innego autka i jest zyleta. Co do aku Centry to niestety nie dziala system powiadamiania o rozladowaniu lub tez dobrym stanie akumulatora (mowa o tej kolorowej szybce) w Yuasie dziala. Pozdrawiam.
/Roofio Probe II 1995 USA
- sawmaster
- Samochód: Ford Probe 97r 2.0 16v
- Galeria: viewtopic.php?t=11616
- RX
- Samochód: '99 Corvette
- Galeria: viewtopic.php?t=17374
- Kontakt:
Hey,
Wyrzucenie aku do bagażnika ma jak najbardziej sens. W miejscu akumulatora możesz umieścić np. stożek (oczywiście jakoś odgradzając go od ciepłego powietrza), albo robić inne modyfikacje, którym aku zabierałby miejsce jak np. uturbienie naszej V'ki.
Ja u siebie po prostu powalczyłem z samą podstawką. Piłowałem, ciągłem, giąłem aż udało mi się ją trochę opuścić i działa.
Pzdr.
Wyrzucenie aku do bagażnika ma jak najbardziej sens. W miejscu akumulatora możesz umieścić np. stożek (oczywiście jakoś odgradzając go od ciepłego powietrza), albo robić inne modyfikacje, którym aku zabierałby miejsce jak np. uturbienie naszej V'ki.
Ja u siebie po prostu powalczyłem z samą podstawką. Piłowałem, ciągłem, giąłem aż udało mi się ją trochę opuścić i działa.
Pzdr.
Albo kupujesz w serwisie forda, za te 6 stówek oryginalny pasujący aku, albo odkręcasz podstawkę, na której stoi aku, kombinujesz jakieś niższe mocowanie i wsadzasz normalny (czyli ten typowy na 175mm).mm26 pisze:mi to ten za wysoki aku nie daje spać. przecież nie będę jeździł z niedomkniętą klapą! Co robić?
No chyba, że jeszcze zaczniesz sie rozglądać po autkach "na części" ...może któryś będzie miał ten nietypowy akumulator w niezłym stanie.
Poza serwisem forda to nigdzie sie nie spotkałem, żeby ktoś był w stanie coś takiego załatwić w sensownej cenie. A szukałem też naprawdę długo...
wiśniowe gt 96'
- RX
- Samochód: '99 Corvette
- Galeria: viewtopic.php?t=17374
- Kontakt:
- KASZCZU
Przy okazji aku które prawdopodobnie pasują do probka (wysokość 175mm)
http://www.allegro.pl/item221681231_aku ... _zac_.html
http://www.allegro.pl/item221682108_aku ... 74_ah.html
http://www.allegro.pl/item221681231_aku ... _zac_.html
http://www.allegro.pl/item221682108_aku ... 74_ah.html