Stoję przed wyborem dokonania zakupu opon i felg,ale... mam kilka dylematów podyktowanych też moją niewiedzą

Pozdrawiam:
Sebastian
temat wałkowany dziesiatki razy -->> "szukaj"_/Damian\_ pisze:Witam!
Stoję przed wyborem dokonania zakupu opon i felg,ale... mam kilka dylematów podyktowanych też moją niewiedząI tak np. nie wiem jak duże koło (maksymalnie cali ) można założyć do Probe GT z 94 roku. Spotykam się z różnymi stronami, które podają możliwość założenia koła nawet 20"' ale nie podają już jaka powinna być opona
Może ktoś z Was się orientuje czy np. mogę założyć 19" i....do tego oponę 225/35/19 czy może lepiej (większa szerokość przy tym samym profilu = wyższy bok opony i tym samym mniejsze szanse na uszkodzenie koła) przy oponie w rozmiarze 235/35/19? Ale..... I tutaj mam obawy czy taka guma nie będzie czasem ocierać o sprężynę/amorek? Jak myślicie? Może ktoś z Was ma już jakieś doświadczenia w tym temacie?
Pozdrawiam:
Sebastian
Sh(.)(.)ters pisze:Aby ułatwić życie klubiwiczom, którzy zamierzają zmienić kółka na większe, zapraszam posiadaczy większych rozmiarów niż seria do wpisywania swoich obserwacji.
Mam nadzieję, że w ten sposób powstanie swoisty przewodnik rozmiarowo/modyfikacyjny na przykład: nieodpowiednie ET --> musisz kupić dystanse, zbyt grube dystanse ---> musisz wymienić szpilki.
Myślę, że kilku klubowiczów będzie miało coś do powiedzenia...
Zmieści się spokojnie, chyba, że et będzie większe niż 35Escalade pisze:czy opona o rozm 235 r14 profil 60