Uwaga. Informuję, że z dniem 09.08.2024 Stowarzyszenie Ford Probe Klub Polska zostało zamknięte i przekształciło się w Ford Probe Klub Polska. W działaniu forum nic się nie zmieni.
Tarcze hamulcowe
Gorące tarcze
Panie i panowie przeszukałem dzial i nie znalazłem nic na ten temat więc pozwoliłem sobie otworzyc nowy wątek.A wiec w czoraj podczas wymiany opon zauwazyłem ze tarcze sa bardzo gorące/zrobiłem z 200km po miescie/Myslałem ze mialy sie prawo zagbac.wiec zaczekałem az sią ostudzą i przejechałem 20 km i to samo.Co jest grane,pompa hamulcowa?Tarcze gorące po obydwu stronach.Jak miał ktos podobny przypadek to prosze pomoc.
- Bendek
- Galeria: viewtopic.php?t=14998
Re: Gorące tarcze
to normalne ze tarcze się nagrzewają... nawet po jednym ostrym hamowaniu się już nagrzeje...
PROBE I 2,2 Turbo black 91r.
- wojtas89
- Samochód: MB W201 2.6L mit ASD und chamska gleba :)
- Galeria: viewtopic.php?t=14148
Mówisz o tarczach z przodu czy z tyłu? Możliwe że masz jakiś zacisk zapieczony. Jeśli chodzi o tył to tam zaciski lubią się zapiekać
Fałszywa skromność jest najprzyzwoitszym ze wszystkich kłamstw.
- Scyzor
- Samochód: 2.0'95 ; Jag X-Type 2,5'05
Może być zapieczony zacisk.
Znajdź jakiś kawałek czystej drogi tak żebyś nie musiał hamować, przejedź parę km i zatrzymaj się bez używania hamulców. Po prostu wykulaj prędkość do zera. I wtedy sprawdź.
Ja miałem kiedyś w GL taki efekt, że przy mocnym hamowaniu (np. ze 140 do zera) w pewnym momencie hamulce odpuszczały a tarcze robiły się aż fioletowe, więc odpuszczały z powodu przegrzania Ruszam, już z mniejszej prędkości hamowania - to samo. Póki nie wystygły.
Zmieniłem klocki - nic nie dało. Mechanik mówił o wymianie płynu, ale w sumie nie pamiętam co było zrobione bo to już lata świetlne temu. Wiem tylko że efekt zanikł. Chyba sam
Znajdź jakiś kawałek czystej drogi tak żebyś nie musiał hamować, przejedź parę km i zatrzymaj się bez używania hamulców. Po prostu wykulaj prędkość do zera. I wtedy sprawdź.
Ja miałem kiedyś w GL taki efekt, że przy mocnym hamowaniu (np. ze 140 do zera) w pewnym momencie hamulce odpuszczały a tarcze robiły się aż fioletowe, więc odpuszczały z powodu przegrzania Ruszam, już z mniejszej prędkości hamowania - to samo. Póki nie wystygły.
Zmieniłem klocki - nic nie dało. Mechanik mówił o wymianie płynu, ale w sumie nie pamiętam co było zrobione bo to już lata świetlne temu. Wiem tylko że efekt zanikł. Chyba sam
Re: Tarcze hamulcowe
W koncu znalazlem czas,dzieki za podowiedzi dzisiaj bede probowal
- S.H.A.R.K
- Samochód: PROBE GT-ZE AURORA
- Galeria: viewtopic.php?t=12737
Orientuje sie ktoś może z jakiej wersji silnikowej i z jakiego rocznika nadaja sie zaciski z Mazdy 6 do Probe ?
FORD PROBE GT-ZE / AURORA FLARE BLUE PEARL
- samo zło
- Samochód: Probe II 94 2.5, CBR 900RR
S.H.A.R.K pisze:Orientuje sie ktoś może z jakiej wersji silnikowej i z jakiego rocznika nadaja sie zaciski z Mazdy 6 do Probe ?
2.0 Pb 2006r. na 100% wiem, bo mam
- cacek
- Samochód: Wołowina
- Galeria: viewtopic.php?t=8555
Re: Hamulce
Witam .
Ludziska ile wchodzi plynu hamulcowego do Probka??? Pytam bo bedę wymienial i nie wiem ile zakupić .
Dzięki za odpowiedź
pozdr
Ludziska ile wchodzi plynu hamulcowego do Probka??? Pytam bo bedę wymienial i nie wiem ile zakupić .
Dzięki za odpowiedź
pozdr
"...Jedni będą mnie szanować, drudzy znienawidzą..."
- Basf_Wrocław
- Samochód: R4 94
- Galeria: viewtopic.php?t=5626
Tak jak pisze Basf jedna wystarczy w zupełności, ale jeżeli chcesz wymienić całkowicie, to troszkę więcej, wiadomo, że trochę się zmarnuje, metoda na tzw. przelanie, warto zrobić jak się nie wie kiedy był wymieniany płyn hamulcowy.
witam , czy montował ktoś z was tarcze nacinane i nawiercane firmy :MIKODA? jak tak to proszę o opinie czy są lepsze od normalnych i czy dużo szybciej kocki się zużywają? czy może są do tego jakieś specjalne klocki?
podaję link o jakie tarcze mi chodzi :
http://moto.allegro.pl/item1095070424_t ... probe.html
podaję link o jakie tarcze mi chodzi :
http://moto.allegro.pl/item1095070424_t ... probe.html
- Robert
- Samochód: Probe GT2.0'89; ForTwo 0.6turbo; HRV 1.6
- Galeria: viewtopic.php?t=6900
- Kontakt:
Poświęć niecałe 2 minuty na naukę korzystania z forum: Lekcja 1 (bardzo krótka) i Lekcja 2 (krótka)
'89 2.0 Turbo downgrade
'89 2.0 Turbo downgrade
Cześć, poszukaj sobie w sklepie firmowym ATM mikoda, ceny z tego co pamiętam niższe niż na allegro, a teraz oferują też malowanie rantów i środka tarcz.KATON pisze:podaję link o jakie tarcze mi chodzi :
Widzę, że jesteś z Opola, możemy się spiknąć jakby co, to na PW.
Re:
Witam, czy może ktoś rozwinąć temat zacisków i tarcz od mazdy 6, czy to możliwe ze po zakupie kompleciku nie trzeba nic przerabiając a zwiększymy powierzchnie hamowania? i od którego konkretnie modelu pasują z którego roku i jakiej pojemności mazdy? muszę właśnie wymienić i klocki i tarcze wiec chętnie dokupię zaciski dla poprawy hamowanka.Zolak pisze:wejdzcie na forum mazdaspeed, tam jest wrzucony link do strony gdzie jest opisany swap hamulcy z przodu od mazdy 6 . Podobno wszytsko pasuje i nie trzeba zadnych adapterow a tarcze sa duzo wieksze
Pozdro
PROBE 2.5 V6 - Jeszcze do Ciebie wrócę. (Jak mówie tak robie, sprawdż:) Już niedługo moje nowe cacuszko na zdieciach:)
gg- 3006867
gg- 3006867
- mysz
- Klubowicz
- Galeria: viewtopic.php?t=18115
Re: Hamulce - kontrolka ręcznego
Okk, to proszę jeszcze o radę. Zastanawiam się nad tarczami ate: http://allegro.pl/ate-tarcze-przod-mazd ... 92409.html i tarczami mikody: http://allegro.pl/tarcze-mikoda-1309-gt ... 71969.html . Które wybrać? Klocki mam ate.
Czy te tarcze ate są nacinane- tak jak jest na zdjęciu, czy są "zwykłe" gładkie? Poszukuję jakiś tarcz nacinanych/nawiercanych, albo i jedno i drugie.
Pozdrawiam.
Czy te tarcze ate są nacinane- tak jak jest na zdjęciu, czy są "zwykłe" gładkie? Poszukuję jakiś tarcz nacinanych/nawiercanych, albo i jedno i drugie.
Pozdrawiam.
Było: Probe '94r
Jest: ST220 2005r
- Romas
- Klubowicz
- Samochód: PROBE '94 2.5V6 GT MTX
- Galeria: viewtopic.php?t=19226
Moim zdaniem leprze Mikody
- mysz
- Klubowicz
- Galeria: viewtopic.php?t=18115
Tak też myślałem.
Dzięki serdeczne,
Pozdrawiam.
Dzięki serdeczne,
Pozdrawiam.
Było: Probe '94r
- MattiTatti
- Samochód: Probe II 2.0 16V 1996
Witam odświeżę temat ponieważ potrzebuje rady które tarcze wybrać i czy dobierać od razu inne klocki ponieważ jakiś czas temu były wymieniane ale na jaką firmę nie wiem
http://allegro.pl/tarcze-ford-probe-maz ... 79249.html
http://allegro.pl/tarcze-ford-probe-maz ... 79249.html
- pawlacz
- Samochód: Probe II 2.5 v6 '93
- Galeria: viewtopic.php?t=22222
Ja mam z tyłu ATE tarcze, klocki ATE i jest ok. Tak naprawdę każdy ma inną opinię na temat producentów tarcz, jednym piszczą, innym nie, innym się krzywią po paru tysiącach km... ile ludzi tyle opinii.
- MattiTatti
- Samochód: Probe II 2.0 16V 1996
czyli jednym słowem sprawdzić ewentualnie wymienić klocki.
Myślałem jeszcze o tych
http://allegro.pl/tarcze-ford-probe-maz ... 70696.html
ale kilka osób odradzało...
Myślałem jeszcze o tych
http://allegro.pl/tarcze-ford-probe-maz ... 70696.html
ale kilka osób odradzało...
- Romas
- Klubowicz
Bierz śmiało Mikode GT ,a do nich klocki ATE i hamowanie będziesz miał 500% lepsze
-
- Samochód: Probe II 2.0 16V 1995 r.
- Galeria: viewtopic.php?t=22741
Ja w tamtym tygodniu zamontowałem te tarcze na prawie nowe klocki i mogę powiedzieć że pierwsze wrażenie hamowania jest o niebo lepsz. Zazwyczaj wystrzegałem się kupowania części z tej firmy poza filtrami bo niecieszy się ona dobrą opinią jakości zamienników. Zapłaciłem 180zł za komplet. Polecił mi je sprzedawca i jakoś sie skusiłem na próbę. Jak będzie jakiś problem z tym towarem to napewno wyraże tu moją opinię. Ale stuki co to jestem zadowolony
- geraldoff
- Samochód: Probe'94 2.0
- Galeria: viewtopic.php?t=22575
To są Mikody, tak?
aaa Ok to są z linku wyżej - nołnejmy.. nie zauważyłem
aaa Ok to są z linku wyżej - nołnejmy.. nie zauważyłem
Ostatnio zmieniony 2014-12-06 18:30 przez geraldoff, łącznie zmieniany 1 raz.
- Romas
- Klubowicz
Nie to nie są mikody, widać po nacięciach.
Prezes pogadamy jak zrobisz na nich ze 20kkm, no przynajmniej 10kkm. Poza tym dla jednego hamowanie dobre a dla drugiego słabe. u mnie mikody nie raz się juz świeciły, w obecnej chwili jest zamontowany 3kpl klocków(i ostatni) i nadal dają radę, nie są ani pogięte ani przegrzane. I do nich klocki ATE, fakt faktem pylą, jak to na tarczach wierconych i nacinanych, ale są malina.
Chyba ze ktoś ma za dużo kasy to ATE ceramiczne klocuszki może zaaplikować
Prezes pogadamy jak zrobisz na nich ze 20kkm, no przynajmniej 10kkm. Poza tym dla jednego hamowanie dobre a dla drugiego słabe. u mnie mikody nie raz się juz świeciły, w obecnej chwili jest zamontowany 3kpl klocków(i ostatni) i nadal dają radę, nie są ani pogięte ani przegrzane. I do nich klocki ATE, fakt faktem pylą, jak to na tarczach wierconych i nacinanych, ale są malina.
Chyba ze ktoś ma za dużo kasy to ATE ceramiczne klocuszki może zaaplikować
- pawlacz
- Samochód: Probe II 2.5 v6 '93
- Galeria: viewtopic.php?t=22222
Mikody ładnie wyglądają, te nacinane i nawiercane szczególnie, sam mam i jestem zadowolony. Ale jakość hamowania jakoś drastycznie się nie poprawiła, może bardziej się przydają gdy lubimy jeździć po zakrętach i potrzebujemy lepszej wentylacji, by się nie zagrzały; W sumie teraz trochę żałuję, że nie zrobiłem swapa na hamulce od Mazdy 6, bo tutaj już raczej czuć prawdziwą różnicę.